You are here

Kínai ACS-30 mérleg 15 perces javítása

Kedves Tanyalakók!

Tegnap este hozta a tejesgazdánk ezt a mérleget, hogy nézzek rá. Azt mondta, hogy becsapott a villám a tanyája melletti 3. villanyoszlopba, és azóta csak folyamatosan sípol.
Gyanús volt, hogy minden 20. bekapcsolásra pár másodpercre elindult, valamint hogy a sípoló hangot egy enyhe 50Hz-es zönge fűszerezi...

Klikk a nagyobb képért!

Ez a mérleg tipikus példája az e-hulladéknak, ugyanis - mint később kiderül a cikkből - fontos alkatrészeket hagyott belőle ki a gyártó, néhány száz (vagy inkább néhányszor tíz) forintos anyagköltség megtakarítása végett.

Egy közönséges, olcsó, gazdája szerint a kínai piacon 10 ezer Ft alatt vásárolt LED kijelzős mérlegről van szó, melynek paneljén semmi különleges nincs. Szétszedtem, és láthatóvá vált, hogy a kicsi kínai a táp graetz után nem rakott egyáltalán (!!!) elkót. A mérleg talpában, mintegy nehezéknek elhelyezett egy 6V / 4.5Ah zárt ólomakkumulátor található, mely majdnem teljesen elpusztult a folyamatos, limitálatlan töltés miatt, ugyanis töltését egy LM317-tel a helyére beültetett ellenállással oldották meg. Az IC-k tápfeszültségét egy zénerdiódás-tranzisztoros stabilizátor limitálja. A tápon felül tartalmaz egy mérőhíd-erősítőt, egy LM324-et, valamint egy digitális mérlegekhez kifejlesztett egyedi SMD IC-t. A kijelző egy külön nyákon foglal helyet, a mérleg "fejében".

Valószínűleg a mérleg hónapokig állt bedugva, a villámcsapás után gazdája, a gazda ellenőrizte, mint minden egyéb elektronikus készüléket, és meglepetésére a mérleg sípolt. Az áramkörbe az egyenirányító kimenetére raktam egy 1000uF / 25V elkót a fiókból (a nyákon ott volt a helye!), és a hibás akksi ellenére a mérleg hálózatról üzemképes. Gazdája pedig, ha a csirkék mellett szeretne vele áram nélkül takarmányt vagy permetszert mérni, vehet bele egy 6V-os akksit. De pajtai használatra teljesen felesleges, egy év múlva úgyis meggyilkolja az egyszerű ellenállásos töltő. Annyira olcsó, primitív mérleg, hogy még az LM317-et sem éri meg belerakni, ha nem teszünk bele új akkumulátort. (az eredeti benne maradt, különben annyira könnyű lenne a mérleg, hogy feldőlne...)

Meglepetésemre, a pontosságával nem volt probléma. A spájzban fellelt antik réz súlykészlet minden tagját, bármilyen kombinációban felpakolva, tökéletesen mérte, legfeljebb 5 grammot (egy osztást, mivel 5 grammonként ugrik) tévedett, de az is kivédhető, ha bekapcsolás után megnyomjuk a ZERO gombot, ezzel frissítve a tárázást.

Különlegessége, hogy árszámítót, valamint összegmemóriát is tartalmaz, tehát eredetileg piaci kofák számára találták ki, akik az egységárat beütve, rögtön megkaphatják az adott mennyiségű zöldség vagy gyümölcs árát, fejszámolás nélkül. Így indokolható az akkumulátoros üzem. Azonban - a pontossága ellenére - az Országos Mérésügyi Hivatal ilyen bóvli kategóriás mérleg hitelesítését valószínűleg nem is vállalná, mivelhogy semmiféle hitelesítő alkatrész, trimmer potméter nem található az áramkörben, így ennek a mérlegnek a magyar jogszabályok szerint a piacon, a kofák pultján semmi keresnivalója nem lehetne. A hitelesítés hatósági ára is meghaladná a mérleg bekerülési költségét. Ennek ellenére kitűnően használható készülék a mezőgazdaságban, különféle tápok, termények, valamint növényvédőszerek kimérésére, pontos adagolására, az egységár-felszorzó meg némi leleményességgel arányváltásra is használható.

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.

"Használtruhához" változat: http://www.sho.hu/
Kézikönyve "Occón"...hibásat...

Üdv.: uniman

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia thieringpeti
Gratulálok :-)

4051 vagy hef4066?

0