You are here

NYÁKfúró asztal készítése házilag

Egy X-Y irányban mozgatható asztalt nem nehéz elkészíteni. A probléma ott jelentkezik, hogy az elektronikai alkatrészek lábelrendezése általában az angolszász "coll" rendszerhez igazodik.
Ha azonban az alkalmazott menetes orsók milliméteres (metrikus rendszer) menetemelkedésűek, akkor komplikált vele coll rendszerben fúrni.
Ehhez szeretnék most egy kis segítséget adni.




Ha a menetes orsók pl. 2.5mm menetemelkedésűek akkor egy körülforgatáskor az asztal 2.5 mm-t mozdul el, de egy 127 / 125 áttételű fogaskerék áttétellel máris coll rendszerben tudunk fúrni!

Azonban ilyen fogszámú fogaskerekek beszerzése nem is olcsó és nem is egyszerű feladat.
Lehet azonban kapni fogas szíjakat, - különböző fogosztásokkal 2.5; 5 mm stb. - sőt ezeket akár méterben is megvehetjük.

Én a 2.5 mm fogosztású 6mm széles „fogas szíjat” használtam a fogaskerekek elkészítéséhez.
Az egyik tárcsa peremére 127, míg a kisebbikre 125 fogat ragasztottam és máris kész a kívánt fogaskerék áttétel.
A tárcsákat plexiből készítettem esztergapadon, a kerületnek pontosnak kell lennie, hogy az első és az utolsó fogak is fogosztásnyira legyenek.

Eszterga hiányában a tárcsák „kézből” is elkészíthetőek, de ebben az esetben a tárcsákat egy rugó segítségével kell egymáshoz kapcsolni, hogy az ovalitásból származó hibák ellenére a fogaskerekek mindig kapcsolódjanak.

Amennyiben az orsó menetemelkedése 2mm akkor 100/127-es áttételt kell készíteni, 3mm-es orsónál pedig 150/127-est. A képek biztosan sokat segítenek az elkészítésében, de azért megjegyzem, hogy a képen látható asztalnak az orsói coll (2.54mm) menetemelkedésűek és itt a milliméteres raszter fúrását kellett megoldani. Ez azonban a lényegen nem változtat.

Sokat segít még a munkánál az, hogy mindkét tárcsánál a teljes fordulatnál egy arretáló van (rugalmas elhajló műanyag) így nem kell figyelni, hogy mikor álltunk rá a raszter pontra, mert tekerés közben kézzel érezhető.
Még egy mondat a mikró fúróról:

A mikró fúró függőleges megvezetését a gépkocsik csomagtartóját nyitva tartó már a nyomás csökkenés miatt nem használható két darab pneumatikus kitámasztó biztosítja. (A maradék nyomás a ház megfúrásával lett eltávolítva. Nagyon jól bevált)

Sok sikert kívánok mindenkinek: jozsi47

Comments
DraGon
DraGon picture

Gratulálok!
Nagyon jó ötlet!
De a képekről is nagyonjó dolgokat leshetünk le!
Köszi!

0

Sandor100
Sandor100 picture

Szia

Gratulálok, pontos preciz munka. Olyan mint az esztergák cserekerék rendszere.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok! :bow:

Nagyon szép, és precíz munka!
Hány éved van benne?

Üdv:
Fülesmester

0

kattila
kattila picture

Szia
Nagyon jo!

0

Transzduktor
Transzduktor picture

:shock: Gratulálok!
Ez igencsak brutális szerkezet! Érdekes szerkezeti megoldásokkal vannak kiváltva a bonyolult szerkezeti elemek. Látszik, hogy sokat volt agyalva az elkészítéséhez.
:taps2:
Sok deszkát kell majd kifúrnod, hogy ez megtérüljön. Ha már ipari méretekben szeretnék furkálni, akkor inkább már egy használt CNC marót próbálnék szerezni e célból elérhető áron.

Én még a kézi bepontozásnál tartok. Egész jól lenyugtat amikor fél óráig kopácsolok egy nagyobb deszkán monoton ütemben. Oszt a deszka az egyik kezembe - a fúró meg a másikba...

A kétoldalas nyákok is szoktak sikerülni, bár trükkösen két oldalról fúrom a lyukakat, így kihozva akár fél miliméteres csúszást is.

0

zgyula
zgyula picture

Szia !
Na hát ez nem semmi...gratulálok :)

0

Mikus Sándor
Mikus Sándor picture

Szia!
Én is gratulálok, ha fém kerék vagy szíj kell valakinek, van címem és táblázatom különböző típusokhoz ( a 2,5 mm-es osztású szerintem T2,5-ös, az 5mm-es a T5-ös, de nagyon sokféle van profilra és osztásra is). A kerekeket lehet úgy is méretezni, hogy a szabványsor szerint legyen meg a kívánt áttétel és nem kell egyedileg csinál(tat)ni.

0

grofzero
grofzero picture

Szia!
Le a kalappal! Gratulálok! :oke:

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Hol laksz?

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Valami nem kóser.
Topiknyitás dátuma: 2014-03-25 10:40
Legutóbb itt járt: 5 hét 3 nap
Üdv!

"Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón."
Normandia 1944. június 6.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Tranzix.

/Valószínűleg a bíráló "bizottság" hosszas tanakodás után, csak mostanra hozta meg döntését a mű nyilvánosságra hozataláról.../
Ami érthető is, a szerkezet bonyolultságát látva...még ha motorizálni is lehetne, mert én biztos nem tekergetném, pl., ha több száz furat lenne egy nyákon... De a laminált parketta extra kemény lakkja is nagymértékben hozzájárulhat a fúró élének idő előtti amortizációjához...

Üdv: uniman

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia uniman!
Így már érthető. Amúgy én sem látom értelmét nyákfúróhoz egy ilyen precíziós asztalnak, de persze azért ügyes gyártmány. Speciel én bepontozom ahol fúrni kell és a nyákot kézzel tologatom a fúró alatt, ami könnyen megtalálja a pontozás helyét.
Üdv!

"Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón."
Normandia 1944. június 6.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Bármekkora menetemelkedésű orsó is megfelel a hozzá méretezett kerületű nóniusz gyűrűvel, amire felragasztasz egy mérőszalag csíkot. Pl. 1cm kerületi elfordulás 0,254mm előtolásnak fog megfelelni.
Üdv!

"Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón."
Normandia 1944. június 6.

0

gyorgy_fodor
gyorgy_fodor picture

Szep es jo munka de szerintem egy egyszerubb megoldassal is lehet nyakot furni de hat az ambicio az ambicio

0

Sponsored links