You are here

Li-Ion notebook akkumulátorok újrahasznosításának egy módja

Az utóbbi időszak mellékterméke a lemerült már nem tölthető laptop akkumulátorok.
Az elektronika nem engedi tölteni.
Na ilyenből bontottam több darabot is.
Tesztelve persze nem mindegyik "cella" volt rossz!

A nálam előfordult notebookok akkumulátor pakkjába LI 18650 típusú akkumulátorokat tettek.

Van nekem egy régi, sokat használt zseblámpám, amibe a klasszikus lapos elem (3R12G) való.

Egy hagyományos 3,6 V-os izzó van jelenleg benne.
Tudom, ki lehet cserélni ledre de még nem tettem meg.

A lényeg az volt, hogy az itthon található lehetőleg bontott alkatrészek felhasználásával oldjam meg.
Így került elő egy DVD előlap, amit elvágva szilikonnal az elem helyére ragasztva készült el az akkumulátor tartó.

Azért a biztonságra is adtam, egy lengő biztosíték tartó közbe iktatásával.

Ragasztottam egy kis filcet az "ajtóra", hogy ne zörögjön benne az akkumulátor.

Tesztelve, tökéletesen használható!

Külső töltővel töltöm az akkumulátorokat.

Comments
TreasureHunter

ez se rossz, 20kW-os rendszer használt cellákból :D

https://www.youtube.com/watch?v=Nsw8PhDlhSg

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.
Nem kell Hangya2 hozzászólása ügyében a "vakera": "Link"
De témánál maradva: Lapos elemes lámpához, "lapos" akkut "dukál" !: :D

4400 mAh !!! :jajj:
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Szia!
Nekem is van ilyen, csak én 3db 18650-es cellát kötöttem párhuzamosan benne és úgy elég sokáig bírja! :-)
Sőt csináltam kibelezett laposelem műanyagházába épített 3 db 18500-as akkuból, tölthető laposelemet is! Igaz, hogy kicsit kisebb a feszültsége mint 4,5V viszont nem kell olyan gyakran eldobni! :-)
Üdv: lizakl

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.
De ugye a 18500-as cellák nem notebook akkupakkból származnak?
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Háát..... nem tudom már. Annyi ilyen Li-Ion pakkot szedtem már szét, hogy nem emlékszem rá! Van 14500, 18650, 18500, 26650 is! Meg vannak szögletes cellák is GPS-ből, meg a jó ég tudja, hogy honnan?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hjoco

Sziasztok!

Nekem is van néhány megmentett Li-ion cellám, próbáltam a csavarbehajtóban újrahasznosítani - de nem bírja a terhelést. Vajon hibás a cella, vagy erre a célra nem alkalmas. Olvastam hogy ide "munkaakkumulátor" cella kellene.

Joco

0

Vote up!

You voted ‘up’

hcs

Szia!

A csavarbehajtók nagy áramot vesznek fel, típustól függően ez akár 30A is lehet és ezt a normál Li-ion cellák nem fogják bírni. Nem ide valók. Alacsonyabb fogyasztású eszközbe többnyire még sokáig használhatóak.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Szia Jocó!

Egy régebbi osztrák(kínai) óccó, "hosszúkás", egyébként mechanikailag/funkcionálisan teljesen használható kis csavarbehajtóban (3,6V) cseréltem a 3 db hitvány 500 mAh NiCd-ot "elhasználódott" laptop-aksiból bontott Li-ionokra. 9 db vegyes kapcsolású cella van benne, 3-3-3 párhuzamosan és a csoportok sorosan. Az egyik csoportból (fontos: születésüktől fogva párhuzamosan kapcsoltak legyenek!) kivettem 2 db-ot, és (fizikailag kihajtva, majd újrapárhuzamosítva) építettem a hosszú nyélbe. Ezek Sony Fukushima gyártmányú 1.5 Ah-s cellák, így az eredetileg 500 mAh-ból 3 Ah kapacitás lett. 3 éve használom, erős, mint az atom (bocs az utalásért Fukushimára), és strapabíró. Én az eredeti, szintén hitvány kis áramkorlátozós töltőáramkört kidobtam, és az aksit közvetlenül kivezetve a hátsó, szokványos tápcsatira, töltöm 4,2V (fontos!) feszültségkorláttal, max. 2 amper mellett (kezdetben labortápról, aztán egy Motorola 4,4V/1,7 A-es kapcs.üzemű dugasztáp vezérlésében egy SMD ellenállást cserélve, 4.2 voltosra alakítottam a kimenetet, így az egész dolog kellemesen kompakt lett). Nem tudom, van-e olyan, hogy "munkaakkumulátor", mindenesetre nekem ez a megoldás, ezekkel a típusokkal, bevált. (Egyébként egy korai P4-es procival szerelt, tepsi méretű Acer laptop akkuja volt, kidobásra ítélve, pedig csak az a fránya "tervezett elavulás" áramkör tette a magáét, minden cella jó volt benne.)
Ja, és a csoportból megmaradt cellát betéve egy 4V/0.85A halogént használó zseblámpába, egy tápcsatit beleszerkesztve, ugyanazzal a töltővel, szintén 3 éve nem keveset használva, világít, mint a veszedelem. És sokáig bírja! Pedig szinte súlytalan lett a lámpa, mikor felkapom, mint a tollpihe, a 3 db "dögnehéz" NiCd cella helyett.
És még mindig van 6 cellám, amiket időnként ellenőrzök. Szinte tökéletesnek mondhatók, várnak a valamibe való beépítésre. Pedig "papíron" halottak. Tanácsolom mindenkinek: kérjétek el ismeretségi körötökből az elhasznált(nak vélt) ilyen aksikat, általában kincset érnek. A bennük talált SMD áramköröket pedig, mivel csak a pénztárcák jóval idő előtti megcsapolására szolgálnak, nyilvános megszégyenítéssel, fényes délben, pl. a Blaha Lujza téren, vastalpú bakanccsal tapossátok laposra.

Üdv: Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

hangya02

Szervusz !
Tájékoztatásként: booamnam hírdetése a vaterán

LG HE4 18650 Li-ion 2500mAh Akkumulátor cella
LG HE4 18650 3.7V 2500mAh LGDBHE41865 Li-ion ipari cella akku/akkumulátor eladó
Új,bontott,még nem volt használva,a tárolás és a szétbontás miatt karcok,festékleverődés,eltávolított forrfülek visszamaradt nyomai,horpadás,benyomódás találhatóak.
Bolti ára 2390ft-tól .Itt a vaterán 600ft/db áron kínálom.

Termék paraméterek:
Gyártó: LG
TÍpus: Li-ion
PART Number: 18650 (High Drain)
KapacitÁs: 2500 mAh
FeszÜltsÉg: 3.7V névleges, 2.75V - 4.2V (0-100%)
SzÍn: Sárga
Méret 18mm széles,65mm hosszú

Tulajdonságok:
Li-ion cella
Folyamatos kisülési áram: 20A
Szakaszos kisülési áram: 35A
minősítés: Grade A

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoli710802

Szia!

Múltkor "rossz" fúrógép akkukkal volt dolgom. Szétszedés után az egyikben tényleg volt egy zárlatos páros, részemről ez rossz. A másik celláin viszonylag egyforma feszültségeket mértem, de olyan 1,5V körüli értékeket. Persze hogy minden okoska töltő azt mondta, hogy rossz. Erre beállítottam a tápegységemet a töltési végfeszültségre és elkezdtem 1A-el tölteni. Szépen emelkedett a feszültség, az akku teljesen hideg volt. Kb 2 órahossza után abbahagytam. Másnap már elfogadta az "okoska" töltő és be is fejezte a töltést. Azóta dolgozik rendesen a gép. Tehát nem rossz minden teljesen amit az elektronika annak jelez!

Üdv: Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Szia!

1. Én KIZÁRÓLAG laptop-akkumulátorok tervezett végelgyengülését programozó áramkörről beszéltem. Lehet, hogy abba a kis panelba hasznos funkciók (védelem, fesz- és áramhatárolás, Li- töltési jelleggörbe) is be vannak építve, de fő feladata a gyilkolás (mint bizonyos sci-fi-kben: 40 év felett nem kellesz, öreg vagy, menj a szigetre és dögölj meg).
2. Fúrógép aksiknál ilyen elektronikával nem találkoztam, általában csak egy klixon van bennük túlmelegedés esetére, az okosság a töltőben van (nekem a Makita töltő igen okosan és gyengéden bánik...a NiCd és NiMH akkukkal, 1,5V esetén Nálad ezekre kell gondolni, nem Li-ra, ami olyannyira más, hogy egyik alma, másik körte).
Ismerem a jelenséget, pár év tapasztalatból, mikor a Ni... akkuk túl hamar állnak be a töltési végfeszre (látszólag tehát kapacitásukat vesztették), azonban töltőn hagyva őket, egy idő után követhetően csökken a feszültségük és nő az áramfelvételük, ami nonszensz lenne, de ellenkezőleg: jó jel, mert pozitív irányú kémiai folyamat indult el, vmiféle "visszaépülés". Ezek után a csökkenő feszültség normál módon, a töltőáramnak/időnek megfelelő ütemben növekszik, és a cella megjavul, ahogy írtad. Misztikus? lehet, de valós. És ennek az említett, akkuba épített elektronikához semmi köze.

Üdv: Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

kovbela

Én KIZÁRÓLAG laptop-akkumulátorok tervezett végelgyengülését programozó áramkörről beszéltem. Lehet, hogy abba a kis panelba hasznos funkciók (védelem, fesz- és áramhatárolás, Li- töltési jelleggörbe) is be vannak építve, de fő feladata a gyilkolás (mint bizonyos sci-fi-kben: 40 év felett nem kellesz, öreg vagy, menj a szigetre és dögölj meg).

Semmiképp sem méltó egy szakmai fórumhoz ez a konspirációs teória, ami minden valóságalapot nélkülöz. Számomra egyértelműen bebizonyosodott, hogy a védelem azért tilt le ezeknél, mert az elektronika tagonként figyeli a feszültséget, idővel az egyik paralel tag belső ellenállása megnövekszik. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a laptop terhelőárama miatt, azon a tagon 2,5V alá esik a feszültség. A védelem pontosan ebben a pillanatban megszakítja az áramkört. Töltés közben pedig a töltőáram miatt a gyenge tagon 4,2 V fölé ugrik a feszültség, a védelem pedig 4,3V-nál lekapcsol.

Nem én találom ki, mérésekkel ellenőriztem. Mindez a tűz- és üzembiztonságot is szolgálja, ennek így kell működni.

Arról nem beszélve, hogy az elektronika nem csak az említett a funkciókat látja el, nem véletlenül tárol adatokat és kommunikál a laptoppal az I2C buszon. Ez szükséges a töltési állapot követhetőségéhez, a lemerülési pont előzetes becsléséhez, ami laptopnál elég lényeges képesség.

A Li-ion töltési jelleggörbéhez meg pont köze sincs, a töltésvezérlő külön van a laptopban.

Jó viccesnek gondolt szlengdumákat lehet olvasni ezen az oldalon, humorérzékem nekem is van egyébként, valahogy mégsem tudok nevetni ilyenkor. Szerintem kicsit kevesebb "menő duma" és több szakmaiság jobb lenne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoli710802

Szia!
Félreértést érzek.
Amiről írtam az Li-ion akku volt. A Ni-Cd-ban valóban csak hőérzékelő alkatrész szokott lenni, aminek segítségével a töltő "látja" az akku hőmérsékletét. A Li-okban mindben van elektronika, csak néha olyan kicsi és annyira trükkös helyen, hogy elsőre föl sem tűnik.
Azért írtam az 1,5V cella feszültséget, hogy érzékeltessem, mennyire "hülyére" le volt merítve. A töltő helyesen tette, hogy hibásnak jelezte a lemerített akkut. Azt szerettem volna mondani, hogy érdemes ellenőrzött körülmények között megpróbálni életre kelteni a rossznak mondott akkut. Töltés közben természetesen kb 5 percenként mértem cellánként a fesz.-t. 10-20mV-os különbségeket tapasztaltam. Ha jelentős lett volna, azonnal leállítom a folyamatot, nem akarok robbantani.

Üdv: Zoli
Ui: Lassú vagyok és csak ezen írás beküldése után olvastam e hozzáaszólásodat. Így már nincs félreértés. Abban én is biztos vagyok, hogy közel sem fogja tudni a gyári kapacitását, de majd az idő elárulja meddig bír dolgozni. Egyenlőre megy, elég erős is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.
"Fúrógép aksiknál ilyen elektronikával nem találkoztam"...ez sajnálatos.
Ez elkerülte figyelmedet?!: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/akkus-furogep-li-ion-cella-csere-s...
Ennek a fúrógépnek az akku-pakkjában lapul....
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szamizdat

Szia, Uniman!

Mindig tanul az ember. Nem azt mondtam, hogy nem létezik, csak azt, hogy én nem találkoztam még ilyennel.
"U.i.: 3. ha viszont tényleg Li-ion fúrógép-akkuról beszélsz, akkor a cellánkénti 1,5V katasztrofálisan mélykisütött állapotot jelez, kvázi "sétáló halott" a cucc. Ez esetben normálisan is felveheti a (kézi) töltést, de nem jósolok túl nagy jövőt neki, max. 2-3 töltési ciklust, és a terhelhetősége ezalatt is drasztikusan romlik." : ezt akartam rögtön utána szerkesztésben írni, de nem engedte, unauthorized access, efféle.
Kösz a linket, érdekes.

Üdv: Szamos

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Furák ám a li-ion cellák. Lapitopi packokat kaptam rosszakat egy kék Ikea szatyornyit. Szétbontottam mind. Amik 0, azaz nulla voltra merült cellák voltak, labortápról megkergettem. 98% vette a töltést. Mind gyári 18650-es cellákhoz való teszterrel töltöttem. Majd kisütés, csoportba válogatás után eGy 36V kb 35Ah pack készült az akkukból, villany bringába. Ez volt a második nyár, amit elvitt. Most kb 70km egy töltés.

0

Vote up!

You voted ‘up’

rainbow555

Szia!

Csavarbehajtónál kicsit nagyobb áram kell, mint egy laptopnál. Én modellekbe való Lipo akksit tettem be, ez 25A állandó, 50A pillanatnyit tud (kb. $6 volt a két cellás).

Üdv.: Emil

0

Vote up!

You voted ‘up’

hcs

Ezt még annyival lehetne bővíteni, hogy egy mélykisütés ellen védő elektronikát építesz a lámpába. Nem megy tönkre ha véletlenül úgy marad.

Ez egy töltővel egybeépített megoldás csak érdekességnek:
https://www.aliexpress.com/item/5-pcs-Micro-USB-1A-Lithium-Battery-Charg...

0

Vote up!

You voted ‘up’

morgo
morgo's picture

Szia!
A megoldásodban nem tartom egészségesnek a mélykisülés elleni védelmet. 2,5 V nagyon alacsony. Én 3 V alá nem szívesen engedném. Saját kütyükben már 3,3 V környékén elvárom a figyelmeztetést, hogy ideje tölteni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kovbela

Az egy dolog, hogy nem tartod egészségesnek, de ez nem szakmai érv. Elég megnézni néhány Li-ion akku gyári adatlapját, általában 2,5V az ajánlott kisütési küszöb. A cellavédelmek így szoktak működni, nem véletlenül, ennek ez szokásos módja. A táplált készüléknek ugyan illik már efelett jelezni, de nem történik tragédia, ha mégsem.

A védelemmel ellátott kis töltőpanel pont ideális a célra, valóban fontos is, mert egy lámpát könnyen bekapcsolva lehet hagyni.

Egyébként az sem igaz, amit előzőleg írtak, hogy csavarbehajtóhoz ne lenne jó, csak olyat kell válogatni, aminek elég kicsi a belső ellenállása és célszerű ugyanúgy párhuzamos tagokból összerakni, ahogy a laptopakkuban is szokott lenni. Kapacitásmérés önmagában nem elég, félrevezető.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kovbela

Mindamellett még hozzátenném, ha a Li-ion akkut nem merítik 2,5V-ig és nem töltik 4,2V-ig, akkor nőhet a ciklusszám. Más kérdés, hogy így rövidebbek lesznek a ciklusok. Nekem leginkább csak az volt fura, hogy valaki kifogásolja a védelem 2,5V küszöbfeszültségét, miközben ez egy általános dolog, a többi is így működik, amiket kapni lehet általában. Pláne egy hulladéknak számító laptopakkut felesleges is jobban óvni, de azért ezt a küszöböt célszerű betartani.

0

Vote up!

You voted ‘up’

sasa11
sasa11's picture

Szia morgo !
Olyan sok van , hogyha az egyik kidől a sorból
helyére lép a következő.
Még nem volt rá szükség.
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Vote up!

You voted ‘up’

morgo
morgo's picture

Az ötlet jó. Nekem is pontosan ilyen megoldással működik egy zseblámpa kb. 3 éve. Csak én biztosíték nélkül oldottam meg. A horgász fejlámpában is 2 db bontott cella van az eredeti 6 V-os akku helyett, a ledek előtétellenását cserélni kellett.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content