You are here

Videoton EA6383S erősítő végfok meghibásodása (zárlatos hangfaltól)

Ennek a jelenségnek személyes részvevője voltam és most a hiba javítását írnám le.
Megállapítást nem nyert, hogy a hangfal, amitől a készülék tönkrement, már eleve rossz volt,
vagy a használat során égett le és úgy tette tönkre az erősítőt.

Az erősítő bal oldali végfok modulja ment tönkre.
A kapcsolási rajz segítségével és a mérések után a következő alkatrészeket találtam hibásnak:

HT98 és HT99 pozíciószámú végfok tranzisztorok.
A BD809 helyett BD911, a BD810 helyett BD912 lett betéve.
Az eredeti már nehezen beszerezhető, és ezekkel egy az egyben helyettesíthető.

A VT16 (BC327-25) és a VT19 (BC546) tranzisztorok.
Ezek mérése nem feltétlenül mutat teljes zárlatot, ami becsapós lehet a mérés során.
Helyettesíthetőek a paraméterben megfelelő egyéb "BC" sorozatú tranzisztorokkal.

A VR47 (4,7R) ez nagyobb méretű mint a többi, továbbá VR15 (100R), VR20 (68R), VR07 (470R) ellenállások.

Esetemben ezeket és az egyik hálózati biztosítékot kellett cserélni és a készülék rendben üzemel tovább.

A bal oldali végfok kapcsolási rajzrészlete a cserélt alkatrészekről:



Fotók az érintett végfok panelról, szintén jelölve a cserélt alkatrészeket:
végfok panel

végfok panel beszerelve



Kiegészítés:
A leírtakhoz mindennemű véleményt, hozzászólást, kiegészítést szívesen várok.

Mivel sztereó készülékről van szó és a két végfok önálló külön panelokon van, jellemzően egyszerre csak az egyik megy tönkre, összehasonlítást lehet végezni, mind szemrevételezéssel de főleg méréssel, úgy az adott végfokon, azt összehasonlítva a másik ugyanazon pontjain és a test meg a "+" és "-" táphoz képest ugyanígy.

Üdvözlettel: Döme Attila

Comments
heat
heat picture

Szerintem végfokhiba volt először. Csúnya nagyfrekis gerjedés lehetett, amit füllel nem is lehetett hallani, mert csak akkor füstöl el a VR47. A VT19-cel kezdődhetett a gerjedés. Nem volt jó ötlet elhagyni a VL45 fojtót és a védelmeket. A végtranzisztorok és a hangfal is emiatt éghetett le. A túláramvédelmek valamelyest bekorlátozták volna a végtranzisztorok áramát, bár tapasztalatom szerint nem adnak teljes védelmet. Sokan azért veszik ki, mert szerintük levágja a csúcsokat és emiatt torzíthat az erősítő. Ez csak akkor igaz, ha rosszul méretezik a védelem alkatrészeit. Még egy megjegyzés, VC44-et automatikusan cserélném egy minőségi bipoláris darabra.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha nem hozták el a készülékhez használt hangdobozokat bevizsgálás végett a saját, próba hangdobozzal történő javítás utáni bemutatás után nem vállaltam rá garanciát egy percet sem. A tulajok túlnyomó része teljesen technikai analfabéta, a kimenő teljesítmény, terhelhetőség, impedancia számukra a legtöbb esetben a tapasztalatom szerint elmagyarázhatatlan fogalmak. Aki nem így tesz az javíthatja vég nélkül garanciában a készüléket.
Laci

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Én a VC48-at is cserélném, több ilyen VT-nél jártam már úgy, hogy megszakadt, így gerjedékeny lett a végfok. A VR47 ezzel sorosan van, tehát ha az megpörkölődött az az áram ezen a kondin is átfolyt.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az ok-okozat egyelőre ismeretlen a hangdoboz közelebbi adatainak ismerete nélkül. Lehetséges hogy a hangdoboz teljesítménye kissé, vagy messze nem elegendő ehhez a végfokozathoz. Minden jóindulat ellenére avagy dacára nem kel mindig komolyan venni, naívúl elhinni az adattáblára írtakat. Feltételezésem szerint jelen esetben túlterhelést kapott a lengőtekercs, s vagy lasann megsűlt-ergo lecsökkent az ellenállása/impedanciája vagy egy drasztikusabb mélybeütésnél sérült meg a lengőtekercs annak részleges vagy teljes zárlatát okozva. Mindkettő eset a végtranzisztorok túlterhelését illetve zárlatát okozta okozhatta.
Ha a konkrét típust vagy mélysugárzó típust megadod az előzőekben megerősítést nyerhetünk. A végfokozathoz illeszkedő névleges impedanciájú és terhelhetőségű hangdobozt használva használva ritka a meghibásodás ámbár nem kizárt. Ez esetben a túlvezérlés (tartós) ami problémás lehet mert pl. a négyszögjel energia tartalma duplája az ugyan olyan csúcstól csúcsig amplitudójú szinuszjelnek.
Ha a hangdoboz teljesítménye nem elegendő akkor a meghibásodás ismétlődése nagy eséllyel várható!
Üdv. laci

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Látom, hogy a munkapont beállító áramtükör elemeit is cserélted.
Ilyenkor a munkapontokat egyedileg precízen be kell állítani (de legalább leellenőrizni) a csatolmányban leírtak szerint.

A második képen miért hiányoznak a túláramvédelem (VT26, VT27) tranzisztorai és a VL45 fojtó?

A gyári beállításban (beállítatlanságban: R22=1K5) a legtöbb végfok nyugalmi munkaponti árama közel nulla, (40mA helyett), aminek következtében a keresztezési torzítás nagyon magas. R22 pontos értékét egyedileg kell meghatározni!

Üdv:
Fülesmester

0