You are here

Waltham W14BLK kis tv fehér a képernyő

Tisztelt Mesterek, barátaim,

Javitásra kaptam a fent emlitett TV készüléket miszerint nem kapcsol be. Közelebbi szemügyrevételezéskor a sorkimenő trafónak két kivezetésén teljesen körül volt repedezve a forrasztás. Megforrasztottam, és még egy pár helyen amit gyanusnak találtam. Mostmár a tv bekapcsol, csak az a probléma merült fel hogy fehér a kép. Bekapcsoláskor még kicsit látni alakokat a müsorból, aztán teljesen fehéres a képernyő nagyon halványan látszik a háttérben a müsor. A TV sasszi száma TMB557A. Kérem aki tud segitsen.

Köszönöm szépen
Üdv. Baltás

Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia !
Emisszióhibás a cső . A fűtését kellene kicsit megemelni 1-2 Voltal , ha javul akkor kuka a cső . Viszont előtte a tápfeszeket kellene szűretlenségre ellenőrizni , főleg a video erősítőét, mivel gondolom nem Rubycon kondenzátorok vannak benne.

Üdv! Miki.

0

Baltas
Baltas picture

Szia Miki!

Egyik napról a másikra emisszió hibás lenne??? :-( Egyébként beletrafáltál mert fekete Rubycon kondik vannak benne, de nem puposak.

Üdv. Baltas

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ha egyik napról a másikra történt, akkor nem emisszióhiba , de a fűtést mérd meg a cső kivezetésein. Csodák nincsenek, valamit nem veszel észre .
Azért gondolom, hogy a csővel kapcsolatos a hiba, mert azt írtad, fehéres, nem pedig fehér, ebből arra következtetek, hogy nincs már kontrasztja , tehát csőhiba.
Service manual-od van hozzá ?

Üdv! Miki.

0

Baltas
Baltas picture

Szia,

Igen, ahogy mondod nem hófehér a képcső, hanem fehéres. Bekapcsolás pillanatában látni is homályosan a müsort aztán 2-3 másodperc elfehéredik, halványan vizszintes csikok... Ha jól megnézzük halványan látszik a müsor valamint halványan látszik a mehü sorok is ha előhivom. Olyan mintha tejfölben uszna az egész adás.
A gazdája azt mondta : nézték-nézték, aztán se kép se hang. Oldalra tették, aztán kb egy-két nap mulva bekapcsolta a gazdája próbára, és müködött kb egy fél napig, aztán ismét se kép se hang. Akkor került hozzám, kijavitottam a sortrafónál a kontakthibát és azóta tanácstalan vagyok ezzel a fehéres hibával.
Service manual-t sajnos nem találtam hozzá itt a tanyán, csak eprom tartalmat. A fütésnél mennyit kellene mérnem a cső kivezetésein???? Milyen hiba variációk jöhetnek még szóba??? Mit nézhettem el????

Üdv: Baltas

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Azok a vízszintes csíkok, nem strégek kicsit ? Lehet a visszafutási csíkokat látod . A FBT trafón van egy SCREEN poti , tekerj rajta , de előtte jegyezd meg milyen pozícióba volt. A segédrács feszültség nem elégséges szintje is okozhat ilyet, de magától nem állítódik el a poti , ezért erre nem gondoltam.
A fűtés 6.3 V , de multival, akármennyi lehet , ide csak Eff. mérő jó .
Az SM-t felrakom .
Már fent van, "schneider_pacific_ptv3606_599" néven.

Üdv! Miki.

0

Baltas
Baltas picture

Szia,

Miki, hát te szuper vagy!!!!! :-) A FBT trafón lévő SCREEN potin megjegyeztem milyen állásban volt, majd kezdtem tekerni, kezdett eltünni a fehérség, eltünt a fehérség bejött a kép, de kicsit homályos volt. A mellette lévő focus potin is állítottam és tökéletes lett!!!! Elképesztő, ha nem emlited meg nekem ezt a SCREEN potit nem gondoltam volna rá, hogy megpróbáljam tekerni... És az az érdekes, hogy eredetileg amilyen állásban volt (tehát ahová tettem a jelzést) teljesen letekert állapotban volt. Nem hinném, hogy gyárilag ilyen helyzetben lett volna a SCREEN poti... Utánna jutott eszembe hogy amikor elkezdtem szétszedni a tv-t, a hátsó burkolat csavarjai félig kivoltak tekerve, az összes. Nagyon gyanus valami nekem... Létezik hogy belepiszkált, eltekergette volna a gazdája hátha megjavul alapon??!! Már utólag gondolom ugysem vallaná be.
Ha nem emlited meg azt a potit, eszembe se jutott volna rajta állítani, nekem olyan evidensnek tünt hogy ott minden rendben. Le a kalappal előtted, köszönöm a segitséged és a service manualt!!!! :-)

Üdv. Baltas

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Baltas !
Szívesen , ezért van a Tanya ! :oke:
Örülök , hogy sikerült ! :happy:
Ha szép, kontrasztos a kép , akkor érdemes volt javítani !
Szerk:
A csikok, azok amit már említettem a visszafutás csíkjai . A vertikális erősítőnél, valamelyik kondi ki van száradva , kb 220 uF . Ha estig nem találod meg , akkor majd előveszem a rajzot és megjavítjuk . Addig is cseréld ki a gyanúsokat, viszont ha Rubycon van ott is akkor , nemtom ....

Üdv! Miki.

0

Baltas
Baltas picture

Szia Miki!

A szinek és a kontraszt gyönyörű! Csaka azok a kis fránya csikok a képcső felső részén. Elősször azért nem vettem észre őket mert szélesvásznu müsor ment, és ilyenkor vagy eltünnek vagy nem látszanak. Az egész kis TV Rubycon elkókkal van épitve. Egyet sem látok gyanusnak a vertikális IC körül, nem tudom melyik okozhat ilyen kis csikozást. Az elkók ránézésre olyanok mintha most vettem volna őket a boltban. Tudnál esetleg valamit tanácsolni ki lehet a ludas a dologban???

Előre is köszönöm!
Üdv. Baltas

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ha van scopod, akkor a vert. IC-n a FB Generator jelszintjét kellene megnézni . Elsőre próbálj a C414 helyett berakni egy 220uF 40V kondit .

Üdv! Miki.

0

Baltas
Baltas picture

Szia Miki! :-)

Hát aki tud, az tud!!! :-D Ismételten le a kalappal előtted! Kicseréltem a C414-et egy 220uF 50V-os zsir uj Rubycon kondira és eltünt a hiba!!! A TV kifogástalan!!! :-D Köszönöm szépen a segitségedet mégegyszer!!!!

Üdv : Baltás

:happy:

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Baltás !
Szívesen ! Gratula :taps: , szép munka , sokan még segítséggel sem tudnak javítani, sőt még hibát sem tudnak megfogalmazni, a kép csatolásáról nem is beszélve !
Azért remélem , mások is megismerik a Tanyát , általad :beer: !

Üdv! Miki.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Miki!
Láttál, már néhány ilyen masinát, azt le sem tagadhatod.
Gratulálok:
exGelkás

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Ex !
Ilyen masinát , hála 'Neki , még nem , de ilyen hibát már néhányat, valóban....! :beer:

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Milyen IC van benne? Mert lehet az a ludas.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Baltas
Baltas picture

Sziasztok!

A vertikális IC tipusa TDA8174A

Üdv. Baltas

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A tápok rendben vannak, készenlétben is? Cseréld ki azt az IC-t! Nem drága: http://regi.hqelektronika.hu/info/hu/tda8174.html

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A kuncsaft olyan, mint a Doktor. Mindig hazudik.
http://indavideo.hu/video/Ki_vagyDoki_1evad_1resz_A_Probababak_Tamadasa

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
"Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm - mert én is élni akarok." :lol:
http://www.citatum.hu/szerzo/Mark_Twain/6

0

Baltas
Baltas picture

Szia Miki, Sziasztok,

Észrevettem, hogy még van egy kis szépséghibája a dolognak. A képpel minden rendben, de a képernyő felső részében viszintes fehér csikocskák vannak. Mintha képtartalom függő lenne néha erősebbek néha gyengébbek lennének ezek a csikok. Ha éppen szélesvásznu a müsor (tehát fekete a képcső felső része) akkor eltünnek. Van valami ötletetek erre??? Csatolok fotót :

http://www.kepfeltoltes.hu/view/130405/DSC01808_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/view/130405/DSC01809_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/view/130405/DSC01796_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Üdv. Baltas

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Képeltérítés hiba. Ha 2 tranzisztoros a kép végfok, akkor találsz ott egy kicsi kondit a tápon, ami a két tranyó mellett van. 4,7-10 mikró 50-100 volt körüli.
Ha IC-s, akkor lehet ic és kondi hiba is.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Sponsored links