You are here

Nordmende FTZ-NR. Z 306 TV készülék a szemétdombról

Sziasztok,

Ma egy hátrányos anyagi helyzettel rendelkező falum beli idős bácsika hozott hozzám javitásra egy Nordmende FTZ-NR. Z 306 tipusu régi fajta TV-készüléket. Hosszasan faggadtam a bácsikát miután bevallotta hogy nemrég találta a tv-t egy szemétdombon. Nagyon megsajnáltam őt ezért mondtam neki megnézem majd mi lehet a baja. Miután leszedtem a hátsó burkolatát kb 5Kg por és kosz, pár pók családon kivül tranzisztoros-IC-és technika lakozik benne. Ránézésre a TV életkora szerintem közeliti a 40-et, 60-as a képcső van benne fekete-fehér tipusu, a táp nem inverteres (jókora táptrafó van benne). Bekapcsoláskor se kép sem hang, de nem hiányzik belőle semmi. A következő IC-ék szerepelnek benne: TBA120S, TBA9501, 575C2. Valamint BU141N a sorvég tranya. Próbáltam chassis szám után kutatni de csak 491 004/J szám szerepel a panel rézfólia oldalán. Tudom hogy hülyén fog hangzani de nem tudna valaki egy rajzot hozzá, mert sehol nem találok.

Köszönöm :
Üdv: Zoli

Comments
Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ez az?
http://4.bp.blogspot.com/-P7GFTRiDhpc/UFi2hteI3tI/AAAAAAAAAGI/lasTAgO6QK...

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ahhoz hogy segíteni tudjanak, a chassis számot kell megkeresned és beírni . Nézd meg EZT a chassist , ilyen ?

Üdv! Miki.

0

Zoli80
Zoli80 picture

Szia Miki,

A készülék hátsó burkolatára Nordmende FTZ-NR. Z 306 van irva, a panelen pedig csak 491 004/J. Semmilyen más azonositó szám nincs rajta.
A tv régi fajta fadobozos, külsőre teljesen igy néz ki:

De nem Spctra SK2 az elektronika teljesen más benne.

Üdv. Zoli

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Zoli !
A linket nézted , amit beraktam ? Klikkelj az EZT szóra .
Jó lenne egy kép a belsejéről, felraknád valahova és a linket beilleszted a hozzászólásodba.

Üdv! Miki.

0

Zoli80
Zoli80 picture

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Tetszik a hálózati trafója!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Zoli80
Zoli80 picture

Sziasztok,

Kitisztitottam és nekiláttam rajznélkül a javitásnak.
Észrevételeim: Szemrevételezéskor volt 3 darab elkó ami kicsit pupos volt azt kicseréltem, valamint ahogy méregettem a félvezetőket zárlatosnak találtam a BU141N-es sorvég tranzisztort. Ilyen tranziszorom sajnos nincs, de beletettem egy hasonló paraméterüt, csak ennek a kollektor árama 8A (a BU141N-ne ugy láttam a neten 10A). Bekapcsoltam: A tv bakapcsolt, beindult a sorvég, kivilágosodott a képernyő, megjött a hang. A kép kicsit srégen állt, utánna vettem észre hogy elvan mozdulva a képcsövön a téritő tekercs. A csatornák bejöttek aztán elszaladt mintha automatikusan hangolna a tévé. Sajnos mig ezekkel foglalkoztam nem figyeltem a nagy hütőbordára (a nagy táptranzisztor és a sorvég tranzisztor egy közös nagy hütbordára van felfogatva) ami kb vagy 150C-fokot is meghaladott, kikapcsolt a tv. Kiégett a nagy táptranzisztor és a 8A-es sorvégtranya amit beletettem. Ma kicserélem az összes elkót benne mert gyanusak, valamint átforaszgatom a forpontokat. Bármilyen tanácsot szivesen fogadnék.

Köszi előre is Zoli

0

Zoli80
Zoli80 picture

Sziasztok,

Kicseréltem az összes elektrolit kondit, a tv müködik a tranzisztorok hőmérséklete normális. Az a pronlémám vele csak az hogy csikos a képernyő, nem látni az adásból semmit, de a hang az szép tiszta.
Tudna nekem valaki segiteni ebben a problémában???? :help:

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
A videovégre gyanakszom én is.

Üdv! Miki.

0

Zoli80
Zoli80 picture

Sziasztok,

Megvizsgáltam a videóvégtranzisztort, mérve jónak tünik, nem zárlatos, aztán belepróbáltam egy másik tranzisztort de azzal is ugyan az a helyzet... Nem tudom mihez kezdjek ezzel az össze-vissza csikokkal... :-(

0

Norberto86
Norberto86 picture

Szia,
Kicsit régebben volt szerencsém nekem is javitani egy hasonló Nordmende Monopol fekete-fehér tv-t. A belső elrendezése a chassis hasonló ahoz ami a fotódon szerepel. Mivel a tárgyalt tv már “nem egy mai csirke” kategória és elmondásod szerint egy szemétdomb mostoha körülményeit is elszenvedte ( képeidet elnézve, eléggé rossz álapotban van) az én javaslatom a következő: Szánjál rá egy kis időt és forrasszál át minden forpontot a panelen, azokat is amelyeket nem találod gyanusnak. Egy ilyen idős tv-nél az évek és a rossz körülmények közötti tartásnak megvan az eredménye. Előfordulhatnak olyan kontakthibák, mikrorepedések melyet szabad szemmel alig vagy abszolut nem fogsz észrevenni. Hidd el ezzel csak javitassz a helyzeteden! A TBA950-1 es IC-nél szimatolj körül, ő foglalkozik a jel folyamatokkal. Ellenőrizd a potmétereket, szükség esetén cseréld, de cserénél jegyezd meg jelenlegi állásukat. Ezekben még a régi nyitott szénpályás potik vannak, könnyen meghibásodhatnak, kontakthibásak lesznek és felboritják a beállításokat valahol tul sok vagy épp valahol tul kevés feszültséget okozva. Nekem annó a javitáskor egy kiégett tranzisztorral, aztán beállításkor ezekkel a potikkal volt problémáim, rajzot én sem találtam hozzá.

Üdv: Norbi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Norbi !
Üdvözöllek a Tanyán ! :super:
Sorvisszafutás van, s valaki nem tudja minek az eredménye, akkor hosszú lesz a javítás....

Üdv! Miki.

0

Zoli80
Zoli80 picture

Szia Norbi és Miki!

Javaslatodra átforrasztottam minden forpontot a panelen és a tunerben is. Aztán bekapcs és előjött a kép! :taps2: Kicsit ugrált és oldalrafelé ment a kép de finoman állitottam a TBA IC melletti potin és mostmár stabil és fixen maradt a kép, nincsenek csikok! :-D A csatorna elszaladgálások is elmultak! :-) Ahoz képpest hogy fekete-fehér tv elég jól mutat! Köszönöm a segitséget!!!! :beer:

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Zoli !
Melyik TBA IC-n állítottál, mert ez Nobel díj gyanús ! :lol:

Üdv! Miki.

0

Zoli80
Zoli80 picture

Szia Miki!

A TBA9501-es számu ic mellet lévő potméteren tekertem egy kicsit és megszünt a csikolás. :-)

Üdv. Zoli

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Lehet TBA950.1 (TBA920), mert használtak ilyen sorgenerátorokat régen.
Néz rá ERRE a chassisra is. :D

Üdv! Miki.

0

Norberto86
Norberto86 picture

Üdvözletem mindenkinek!
Köszönöm szépen, tetszik a tanya nagyon, sok izgalmas téma, rengeteg tudást lehet innen meriteni! :beer:
Zoli,
Örülök hogy sikerült az élők sorába visszahoznod azt a tv készüléket, sokak már csak mosolyognának rajta és belesem kezdenének egy ilyen tv ujraélesztésébe. Nem akarok senkit megbántani, nem tudom hogy vagytok vele, de miközben olvastam ezt a témát, kicsit elszomorodtam, hogy napjainkban az LCD és a szuper LED tv-ék korszakában, még vannak olyan emberek akik ilyenen régi készülékeken néznek TV müsort. Ezért valamikor nagyon dühít engem hogy néha sokan fel vannak háborodva ha például a 100 magyar csatorna közül épp egy nem megy, valaki meg örül ha.... Na mindegy ebbe nem akarok belemenni.
Örülök hogy sikerült!!!! :oke:

Üdv: Norbi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

TBA 950?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Vagy 9501 ! :D

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Esetleg TBA1950. És a rengeteg reinkarnációja.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Ha ferdén felfelé tartó csíkokat látsz, nekem a videovégtranzisztor zárlata gyanus. Földön a katód, Ha kiveszed a tranzisztort, és bekapcsolod, sötét lesz a képernyő. Akkor valami PE7058 segíteni fog.

T.

0

Zoli80
Zoli80 picture

http://jean-pierre.mbeck.ch/nordmende_spectra.html

Teljesen igy nézz ki külsőre de nem spectra SK2.

0

Sponsored links