You are here

Ariston mosógép panel.

Üdv mindenkinek.
Segitséget szeretnék kérni egy mosógép panelhez amiben 6db IGBT hajtja meg a motort, 3db elszált belőle amit kicseréltem és müködik is csak amikor centrizni akarna emeledik a fordulat aztán amikor az elektronika lekapcsolja a feszültséget a mostorról akkor a motor ránt egyett és leáll az egész, amugy alacsony fordulaton megy rendesen teker mindkét oldalra.

Kösz mindenkinek előre is a segitséget. Laci

Comments
vIstván
vIstván picture

Sziasztok!

Nekem egy EVO2-es panellel (C00254298 - Ariston AMXXF149) van gondom (vélhetően).
Ugyanaz a jelenség, amiről Laci ír, kivéve a rántást: centrizésnél próbál felpörögni, aztán meggondolja magát, és mégsem, a program végéig csak tekergeti a dobot.
Szerelő már elvitte a panelt, kicseréltek rajta néhány elemet, üresen egyszer ment is, aztán mégsem.
Tud valaki segíteni? Biztos, hogy a panel a hibás?

Köszönöm:
István

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Akkor most, meg kellene fogalmazni a kérdést .
Gondolom Treephase , alias EVO2, 3 fázisos panel van a gépben ....

Üdv! Miki.

0

laci.l
laci.l picture

Üdv!
Nem tudom, erre ez van rá irva: DELTA EADP c002-1, szerintem három fázisu mert 3 vezeték megy a motorba plusz a tacho-é, Megmondom őszintén még ilyen panelt nem nagyon javítottam és nem nagyon tudok róla sokat, van benne 6 db IGBT amiből 3db zárlatos lett, csere után a gép elindult de a centrinél amikor egy kicsit megpörgeti a motort az elektronika és leálitja akkor olyan furcsán áll le, ránt egyet a dobon mintha egy pillanatra valami lefékezné és az elektronika tovább már nem megy hanem csak a számláló számol visszafele, aztán áramtalanitás után ujra elindul és ugyan az a fordulatot biztos hogy az elektronika kapcsolja le mert mindig pont abban az időben teszi. Ami még az érdekes hogy valamikor megjavul és üresen többször is normálisan áll le aztán megy tovább a program, amikor meg egy teljes programra rárakom akkor a centrinél ugyanugy megáll és utánna megint hiába próbálom többször is még sem megy sehogy csak a mosási fázisok szóval lassu fordulaton szépen megáll a motor mindig.
Remélem lehet érteni amit leirtam.

Köszönettel. Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Érthető amit írtál, de ezek a betűk-számok csak a gyártóra vonatkoznak a panel típusára nem . Jó lenne egy kép , vagy a panelon lévő számok, mert így nem tudom milyen panel EVO2 , vagy Arcadia . Teljesen más a felépítésük és a lehetséges hibák is .

Üdv! Miki.

0

laci.l
laci.l picture

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Akkor Arcadia .
Nézelódj !

Üdv! Miki.

0

Lukovics László
Lukovics László picture

Üdv,
A képen látható panel nem pont olyan mint az enyém, az igbt oldala olyan de a többi része egy kicsit más, nekem egyszerü tachogenerátor van motoron egy tekercs, a kondikat már rég ellenőriztem sőt cseréltem is párat biztos ami biztos, amugy ma egyszer bekapcsoltam és egy nagy csattanással az összes igbt és a kapcsolói elfüstöltek ugyhogy béke poraira, szerintem a motor kezdett bezárlatolni és most adta meg a kegyelem döfést na de tanulmánynak értékes volt.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Üdv. Laci.

0

laci.l
laci.l picture

Hát innen nem sok mindent találtam!

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Fent balra a legelső kép a bekötés , a fordulatszám jeladót scoppal kell mérni, a 230V táp kondiját kiforrasztani és mérni . Olyan infot, hogy cseréld ki ezt , vagy azt sehol nem találsz , annyira nem kell lebecsülnöd a szerelőket és a modul "egyszerű" felépítését sem ...

Üdv! Miki.

0

laci.l
laci.l picture

Hogy lehet ide képet feltölteni????

0

sanyó
sanyó picture

Hali. Még szerencsés is vagy,hogy legalább ennyit csinál. Én is szórakozok 2 ilyen panellel egy ideje , nékem csak ajtó lezár,szivattyú megy ,motor indulna ,minden led villog ,kész.Pedig már átkondiztam ,van benne egy pár,motort cseréltem + ezt azt de nem javul. Nálad lehet,hogy a motor nem tökéletes, ha az igbt-ket is kinyírta,valahol innen kellene elindulni,mi volt a kiváltó ok,lehet gyenge menetzárlat. Jó lenne másik motort bele próbálni,ha lenne. Ariston, hot-point gépekbe,meg valamelyik indesitben vannak ilyenek . SANYÓ

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
A hat IGBT-t ,kiforrasztva,ellenőrizni kellene!A multiméter-D mérésben,ugyan úgy mint a TRIAC-ok esetében,a beméréshez ,nem elég.Én egy kolléga MOS-FET TESZTER-ét használom erre a célra.Az 5V-os kapcsoló fesz bőven előállítható egy 9V-os teleppel.Üdv jano

0

laci.l
laci.l picture

Üdv.
Én azóta ugy elenőriztem hogy egyet mindig beforasztottam a bennelévő helyett és igy végigpróbáltam mind a hatot, még olyan lehet mondjuk hogy 2 hibás, amugy a motoron volt egy kis párásodás maradvány, gondolom ez vezethetett a bajhoz de ez nem biztos csak feltételezem. Vagy nem lehet esetleg hogy amikor leál a motor akkor viszaáramlik a veszültség mivel generátorként is müködik a motor?

Ezeket a kric-krac betüket nem lehet kikerülni???

0

Sponsored links