You are here

keverőtárcsás hajdú mosógépmotor bekötése

Ma délután szétszedtem egy ilyen mosógépet, mert az elrozsdásodott palástot kellett kicserélni.

A kapcsolóról levettem a vezetékeket, és most az összerakásnál van gondom: Ahogy néztem délután, van a motor, és van egy nagy kondenzátor. Valahogy a motorból három vezeték jön, kettő a kondenzátorból, és kettő a hálózatról, azon jön az áram.

Azt nem tudom, hogy kell ezeket összekötni. Ahogy néztem, a kapcsoló kettős, tehát ha bekapcsolom, egyszerre összeköt két-két vezetéket. Azt nem értem az egészből, miért jön a motorból három vezeték.

Kerestem kacsolási rajzot a www-n, de nem nagyon találtam.

Tudna valaki útmutatást adni?

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.

A "gugli"-ba beírod a topic címét, és rengeteg találatot mutat...vagy nem? ...pl. ezt.

BUÉK!: uɐɯᴉun

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Hello!
"Valahogy a motorból három vezeték jön" No most akkor egy ohm mérővel meg méregeted a három kivezetés értékeit. És meg állapítod a két tekercs közös pontját. Azt a vezetéket egy papuccsal rácsatlakoztatod a kapcsoló sarujára. A kisebb értékű ellenállású tekercs lesz a fő fázis. Ezt a vezetéket összeforrasztod a 10 mf-os kondenzátor egyik vezetékével és egy papuccsal a kapcsoló másik sarujára tolod. A harmadik vezetéket, össze forrasztod a kondenzátor megmaradt vezetékével és le szigeteled. A betápot a kapcsoló csavarkötéseire rögzíted. Ha bé kapcsolod, akkor a motornak úgy kell forognia, hogy a tárcsa rá felé szoruljon, és az áramfelvétel kb. 1,5 A.
Bocsánat, hogy ilyen szájba rágósan írtam, de a kérdésből ítélve lehet, hogy ez is kevés lesz.
Üdv. Mekmuki

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia!
Én úgy emlékszem, hogy a 3 vezeték közül bármelyik bármelyikhez ugyanazt az ellenállást adja. Ha ez így van akkor egy vezetéket a kapcsolt fázisra egyet a kapcsolt nullára a harmadikat a kondenzátorra kell kötni. A kondenzátor másik végét meg a kapcsolt fázisra.
A forgásiránynak úgy kell lenni, ahogy Mekmuki írja. Ha nem jó akkor a kondenzátor másik vezetékét át kell rakni a kapcsolt nullára. Egyébként a motor kondira menő vezetéke tűző saruval szokott csatlakozni.
Ez a gép kettős szigetelésű, így a motort földelni nem kell, viszont a motor tartó alatti műanyag távtartóknak épeknek kell lenniük!
Üdv: Zoli

0