You are here

Végerősítő nyugalmi áram beállítás.

Üdvözlet mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni javítunk egy végfokot és érdekelne,hogy a nyugalmi áram beállításnál,milyen állásban kell lenni a potméternek.A potméter egy 2,5K párhuzamosan van egy 300ohm ellenállással. A poti a bias beállító tranzisztor bázisa és az emittere közt van.A kérdés az, a potmétert teljesen letekerve 0 értéken kezdjem az erősítő élesztését,vagy max(2,5K) feltekert állásban.Válaszotokat előre köszönöm.

Imi

Comments
kecskés imre
kecskés imre picture

És mindenkinek köszönöm aki segített.

Üdv,
Imi.

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Ennek a végfokozatnak valóban elég érdekes a kapcsolástechnikája.
Vissza van negatívan csatolva a kimeneti jel (DC és AC) mind a végfokozat meghajtó, mind az első differenciál erősítőre.
A teljesítmény végfokozat nyugalmi áramának beállítása eléggé hagyományos módon van megoldva a Q201 tranzisztorral.
A beállító potenciométer R202 lehet.
A mérés kezdésekor a nyugalmi áramnak a legkisebb értéken kell lenni, ehhez Q201 tranzisztornak maximálisan ki kell nyitni, tehát R202 potenciométert a lehető legnagyobb értékre kell állítani.
A végfokozat hőkompenzálását az E10 és E11 között lévő komplexummal oldották meg.
Itt meg kell vizsgálni az elektromos csatlakozást, mert ennek hibája esetén a Q201 tranzisztor teljesen le fog zárni és ezzel a teljesítmény végfokozat nyugalmi árama jelentősen emelkedik.
Szélső esetben meghibásodáshoz is vezethet ez a fajta hiba.
Persze a nyugalmi áram érdemi beállításához a teljes erősítőnek hibátlannak kell lenni.
Üdv.: Kumi

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Sziasztok!

Eljutottam a beállításhoz az erősítőn tiszta a szinusz jel a potméter a legnagyobb álláson(kivettem teszteltem a potit melegítettem úgy is és jó)de mégis 50mV a nyugalmi áram,elméletileg az erősítőn ebben az állásban valami kis érték kéne,hogy legyen.Az E10-E11 pontnál cseréltem a 3és a 2sorban kötött diódát jó kontaktust biztosítottam a hűtőbordákkal.Arra gondoltam de szerintem attól a nyugalmi áramot be kéne tudni állítani,hogy a tranzisztorok hfe értéke nem teljesen a szervízrajz által előírt értékek.

Üdv,
Imi.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Ahhoz, hogy pontosan tudd a nyugalmi áram értékét nem elég megmérni az emitter ellenálláson eső feszültséget, hanem meg kell mérni az emitter ellenállás értékét is.
Aztán jön az ismert képlet: I=U/R.
Nem kizárt, hogy a végtranzisztorok meghibásodásával együtt megnyúlt az emitter ellenállás, kicsit több lett az értéke.
Üdv.: Kumi

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Köszi a segítséget.

Üdv,
Imi.

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Szia!

0,15 Ohm ez 330mA jelent /tranzisztor az erősítő nem A oszt. 4db npn ,4db pnp.15mV feszültség kellene kb ,hogy legyen mérhető az 100mA.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: csak nyugalmi áram mérése félrevezet. Először a végfok tranzisztorait kell 5, max 10%-os eltéréssel azonos hfe értékre válogatni,utána jön a hanggenerátor-oszcilloszkopos mérés.
A rajzokon azért adják meg a nyugalmi áramot vagy az ehhez tartozó feszültséget, mert a tisztességes gyártók párba válogatott, meghatározott erősítésű tranzisztor-párokat használnak.
Egyes erősítők a párbaválogatásra érzékenyek, de vannak olyan kapcsolások is, ahol még a 20%-os eltérés is megengedett.
A multiméteres bétamérők(hfe) alkalmatlanok teljesítménytranzisztorok párbaválogatására, mert alacsony kollektorárammal működnek.
Erre külön válogató áramkört kell építeni, amely biztosítja az 1-5 A körüli kollektoráramot, és a megfelelő bázisáramot.

Bálint

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Szia Bálint!

Köszönöm válaszod,én is figyeltem az erősítő szervízrajzán a tranzisztor hfe értékeket,gondoltam nem viccből írták oda :) tehát felvettem a kapcsolatot egy kedves emberel akinek van egy EMG TR-4807-2, Analysing Digital Storage Characteriscope System,és ő vállalta a párba válogatást persze még vásárolni szeretnék egy pár félvezetőt legyen miből válogatni.Akkor ha más minden rendbe elméletileg akkor az is okozhatja a problémát ,hogy az alkatrészek nincsenek párban.Még egyszer köszi,és kellemes hétvégét.

Üdv,
Imi.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Ha "50mV a nyugalmi áram" ott elég nagy a gond... Mert az az áram nem elég, hogy ötven... De hogy már feszültségnek is képzeli magát... Hát ez tiszta skrizofrénia... Hogy mit nem képzel az az áram... Még hogy volt! Amikor sosem volt...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Szia!

Elnézést figyelmetlen voltam pontosítok az emitter ellenálláson mért feszültség az 50mV,de kedves hozzászóló még el is hinném,hogy penge vagy a dolgokban ha egyszer írnál is egy értelmes segítőkész választ,akkor most ezen iromány során meg kérném ,hogy az írjon aki segíteni akar én elismerem kapkodtam és úgy írtam.

Üdv,
Imi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Az az emitter ellenállás az közös? Ha igen hány tranzisztornak? Mekkora az ellenállás értéke?

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Szia Kumi!

Köszönöm szépen a teljes körű válaszod én is gondoltam az eddigi ismereteim alapján mivel az az elektromos áram a kisebb ellenállás felé fog elmozdulni tehát nagy ellenállásértéknél fog a bias tranzisztor fele áramlani ami összezárja a végfokot.Jó,hogy felhívtad a figyelmem a E10 és E11 pontra lehet ezt a problémát észleltem amikor a nyugalmi áram meglódult.És még egy kérdésem lenne az Mz2361 diódát egy tokban kettő 2db sorban kötött 1n4148-ra cseréltem remélem jól döntöttem.
http://www.audiokarma.org/forums/archive/index.php/t-229975.html
http://www.audiokarma.org/forums/archive/index.php/t-505015.html
Még egyszer köszi,
Üdv,
Imi.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Elvileg helyettesíthető az MZ2361 dióda két darab 1N4148 diódával.
Viszont ugyanúgy hőkapcsolatba kell hozni a hűtőbordával, mint az eredeti dióda volt.
Nem ismerem az MZ2361 karakterisztikáit, így nem tudom összehasonlítani az 1N4148 diódáéval.
Ha már be van állítva a nyugalmi áram és működik az erősítő, akkor műterhelést rákötve én meg szoktam hajtani úgy, hogy a hűtőborda már nagyon meleg legyen.
A melegedési folyamat közben többször lekapcsolom a meghajtást és mérem a végtranzisztorok nyugalmi áramát.
A diódákon keresztül meg kell fognia a nyugalmi áram növekedését a beállító áramkörnek.
Az esetleges hőmegfutás elkerülése végett - végtranzisztorok meghibásodását okozhatja - érdemes a nagyáramú tápegység áramát korlátozni a mérés idejére.
Az MZ2361 diódáról némi adat:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/118295/MICROSEMI/MZ2361....
Üdv.: Kumi

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Szia,

Köszönöm a gyors válaszod,sokat segítettél remélem most már sikerrel járok.

Üdv,
Imi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Állítsd középre, abból lesz a legkisebb baj.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ehhez kell egy olyan kapcsolási rajz, amin fel van tünteteve a nyugalmi áram vagy valamelyik ellenálláson eső feszültség.
Ennek hiányában oszcilloszkóp és hanggenerátor kell, de ez külön fejezet.
Természetesen a beállítást egy egyébként jól működő végfokon lehet elvégezni

Bálint

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Szia Bálint!

Régebben olvasgattam beírásaidat és megmondom benned bíztam ,hogy kellő segítséget nyújtasz a szervízrajzon nincs feltüntetve a nyugalmi áram mV érték a bias procedúra úgy zajlik,hogy 20kHz jelet generálunk a kimeneten műterhelésen mérünk4,5V=15Watt+szkóp és a bias beállító potmétert addig állítjuk míg a keresztezési torzítás meg nem jelenik utána egy picit visszaveszünk.Tényleg nem kötözködni akarok de nem arra válaszoltál amit én kérdeztem.:)(van szkóp ,generátor ,műterhelés)a 2,5k trimmer alsó rövid zár(0) állásban vagy maximális értéken kezdjem a bias procedúrát?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyenkor mindíg az alacsony nyugalmi áramról kell indulni, ez mindíg a potméter áramköri elhelyezésétől függ.
Ha nem akarsz sokat agyalni, középállásba teszed, (vezérlés nélkül)a végtranzisztor emitterellenállásán méred a feszültséget.Olyan irányban tekered a potmétert, hogy csökkenjen a mért feszültség.
Ezután lehet elkezdeni a tényleges beállítást.
Bemenetre a hanggenerátor, a szint alacsony, a teljes teljesítmény 1/10-ére beállítva a végfok teljesítményét a műterhelésen. Frekvencia 400 Hz-1 kHz.
Addig emelni a nyugalmi áramot, amíg megjelenik a keresztezési torzítás, majd hajszálnyit visszavenni.
Ezután ismét kell ellenőrizni kb, 3/4 teljesítményen, alsó frekvencián,20-50Hz, majd ezt a felső frekvencián is ellenőrizni.
Szükség esetén az alsó tartományban csökkenteni kell a nyugalmi áramot
A felsőnél ritkán kell módosítani, mivel ott az üzem közbeni teljesítmény ritkán éri el a 3/4-ed teljesítményt.
A procedúra előtt ellenőrizni a trimmer potméter állapotát, nehogy kontakthibás legyen, óvatosságból befújni Kontakt 61-gyel és megjáratni a potmétert.
Ellenőrizni a +/- tápfesz. azonosságát, az emitterellenállások közös pontján 0 V egyenfeszültségnek(+/- 20-50mV még elmegy, testhez képest) kell lenni vezérlés nélkül.
Az erősítő valós teljesítménye a színuszgörbe aljának/tetejének torzulása kezdésekor látható feszültségből számolható.A teljesítményt a torzulás megszűnésekor kell számolni.
Itt nem lehet átlagos multiméterrel mért feszültségből számolni, mert ezek frekvenciafüggők,
A rajzot nálam nem lehet letölteni, egyébként a Marantz nemkívánatos gyártmány,letiltott minden rajzot.

Bálint

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Szia Bálint!

Köszönöm jól leírt beállítást remélem így végre sikerű beállítani a monstrumot,és még egy kérdésem lenne egy stabisztor diódát cserélnem kellett Mz2361 egy tokban 2 dióda 2db 1n4148 helyettesítettem.
Talán még egy butácska kérdés vizuálisan ,hogyan fest a keresztezési torzítás mivel szkóppal most állítok be erősítőt először:)van a tiszta szinuszjel görbe és egyszer csak a tetejét vágja nyomja le szerintem.
http://www.audiokarma.org/forums/archive/index.php/t-505015.html
http://www.audiokarma.org/forums/archive/index.php/t-229975.html

Köszönöm,
Üdv,
Imi.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Imre!
Talan elnezi Balint nekem:a szinusz/jel nullatmenetènek abnormalis alakulasa.
Kari

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Köszi szépen így már van sejtésem a dologról:)
http://www.youtube.com/watch?v=WwFGlPWU7M4
én ezt találtam amire én gondoltam ilyesmi.

Üdv,
Imi.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Ja, en azt ertettem, de te a kivezerlesi korlatrol/vagasrol beszeltel. Olvasd el (kicsit) a 3 linket az elözö hsz-emböl [ha nem ismered: a Tanya(n is) ha a mas szinü szövegreszre klikkelsz feltudod hivni a möge rejtett linket]...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Imre!

Megnéztem az általad linkelt kapcsolást. Az a helyzet, hogy ezt te otthon semmiféle képpen nem fogod tudni beállítani jól. Sajnos a műszerezettséged kevés hozzá!

Üdv: Jácint

0

kecskés imre
kecskés imre picture

A trimmer a nyugalmi áram beállító tranzisztor bázisa és az emitter között van.
A szervízrajz
http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=48430

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Hogyha ez az a rajz, akkor alapvetően hibás az elgondolás. Ebben egy végfokozat hajt meg egy másik végfokot... Igyen szellemes a kapcsolása, de hol az a tranzisztor, poti ellenállás?
(Ha az R108-ra gondolsz, akkor valami nem kerek.)

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

city217
city217 picture

Szia.
Gondolom trimerre gondoltál, ha igen akkor mindig középre állítva kezdünk.
Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Nem mindig.. Én már olvastam olyan utasítást, hogy Vagy a legnagyobb vagy a legkisebb ellenállásúra kell tekerni kezdésnek.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz bb!
Tehát akkor, most hova tekerje?
Mert a kérdés ez volt!
Üdv:
exGelkás
És kiderült a javítandó cucc mikéntje!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Nyilván a kisebb áramról kell indulni a beállításnak. De, hogy ez ebben az esetben konkrétan mi azt én nem tudom. Egyrészt nem töltöttem le a rajzot. Másrészt mivel nem az én feladatom ezért nem is agyalok rajta. A rajz alapján ki lehet sakkozni. Ha rá lennék kényszerítve, akkor ki is sakkoznám. De nem vagyok. Viszont ő rá van kényszerülve... De, ha ennyire nem tud rajzot olvasni, akkor ne javítson.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

kecskés imre
kecskés imre picture

Nem azért írtam ide ,hogy negatív szájízt adjunk dolgoknak de valószínűsítem te is javítasz ha pedig eltaláltam akkor ezek szerint te sem tudod( a rajzot nem töltötted ugyan de leírtam az adatokat) le ,elképzelésem nekem is van amit én eddig tanultam az szerint de biztosra szeretnék menni,tehát ez az érdeklődés szolgáljon megerősítésként. :)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Akkor az a kérdés, hogy a nyugalmi áram akkor nagyobb, ha a kérdéses tranzisztoron is nagyobb áram folyik át vagy épp ellenkezőleg? Ezt tudod? Mert akad ilyen és olyan is... Te előtted van a rajz a cucc... Ergó ezt neked kell kisakkoznod. Asszem, hogy félre értetted a ET lényegét.
Második variáció, valakivel megjavíttatod...

(Köss sorba áram korlátozást a végfoktranyókkal és próbáld ki! Egyébként az olyan végfok amit meglehet ölni a nyugalmi áram potikkal nem érdemli meg az életet..)

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

city217
city217 picture

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Itt pont erről diskuráltak.
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/2sd6732sb653-nyugalmi-arama

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Sponsored links