You are here

LCD monitor geometria

Üdvözlet
Érdeklődnék,talán valaki tudja,miért Tökéletes a kép 1280*1024 felbontásban,és miért torz 1024*768-ban ? Tehát egy 25cm átmérőjű kör,szélességben csak 23,4.Ez azért látható és zavaró.Viszont a legnagyobb felbontásban a geometria tökéletes.Hogyan tudnám javítani,,és egyáltalán ez fizikai,vagy szoftveres hiba?(17-es Viewsonic lcd)
Köszönöm

Comments
géza
géza picture

Ja.15-ös monitorban tudnék venni,csak akkor ugyanott vagyok,hogy kicsi.A probléma megoldhatatlan. Visszatérés a CRT monitorhoz,meg a fakarékhez,vagy szemüveget venni.Ponnt idáig,eljutottam én is....

0

géza
géza picture

Na,,azóta senkinek semmi gondolata,hogyan lehet a windowst 1024*768 ban használni monitoron?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Mi tudjuk hogyan...de ha még ennyi sok hozzászólásból sem értetted meg a lényeget, akkor ezután teljesen fölösleges bármit is írnunk az LCD monitorokról...

Vásárolsz egy olyan LCD 4:3 oldalarányú monitort, aminek a (maximális!!!) felbontása "1024*768" pixel, (de egy pixellel sem nagyobb !) és azt használod.
Persze ilyet ma már újonnan hiába fogsz keresni, a gyártók (meg mi is) a nagyobb felbontásra hajtunk, hiszen már a tévé programokat is 1920x1080 felbontásban nézzük, de nemsokára már ennek a négyszeresét is nézhetjük !

Ezek a kisfelbontású LCD monitorok már eltűntek a "porondról"...de azért néha-néha még felbukkannak...persze nem 17 collos méretben... hanem csak 15"-ban: Pl.: http://www1.viewsonic.com/products/va503b.htm#tabbox_overview

Nekem is van egy márkás régi 15"-os 1024x768 pixeles LCD monitorom, ha ráfizetsz egy nagyobb összeget a mostani monitorodra...

Üdv: uniman

0

_Boldogblog
_Boldogblog picture

Hi!

Nyomd le a "control" gombot és tarsd lenyomva... Közben 1. tekergesd az egered görgőjét, 2. nyomkodd a "+" illetve "-" gombokat!

No tetszik az eredmény?

BB.

0

géza
géza picture

Ja,,a betüméretet megváltoztathatod nyugodtan,attól még pl a böngészőben ugyanolyan kicsik a betük,,és pl az olx.hu kör alakú emblémája tojás,,és pl a képszerkesztő-nézőben ugyanugy torz képet nézel,szerkesztesz.
Ezen már rég túl vagyok....
Lehet még valahol kapni jó régi monitort,ami 1024-es ?,Ami legalább 17-es,,vagy az csak kicsikbe létezik?
Mert ugye a laptopjaimmal semmi gond,mindegyik régebbi 1024-es.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"attól még pl a böngészőben ugyanolyan kicsik a betük"
Használj google chrome -ot.

Üdv!

"Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón."
Normandia 1944. június 6.

0

VaZso
VaZso picture

Szia!

Értem - tehát az a gond, hogy túl kicsik a betűk nagyobb felbontásban.

Elvileg lehetne próbálkozni a dpi érték állításával, így nagyobb felbontás mellett is lehetne olvasható a tartalom - elméletben.
Esetleg ennek utána lehetne járni, megoldást hozhat...

A másik lehetőség, hogy megpróbálsz 1024x819-es felbontást beállítani - nem tudom, ennek milyen sikere lenne, egyáltalán a monitor mennyire tolerálja... de talán Linux alatt xorg buferálással, ill. modeline-nal elő lehet csalogatni.

0

géza
géza picture

Vagyis szoftveres. Csak most azt nem értem,hogy milyen monitort vegyek hogy 1024 ben nézhessem a windowst,és a kör,kör alakú legyen.Mert most épp hoztam egy másikat,ugyanúgy 17-es,a tipusa LG flatron L1752S az enyém pedig Viewsonic VA703m . És szerintem marhára nem 5:4 es egyik sem,és mind a kettő torzítja a 1024-et,,és 50 évem felé lassan,hadd ne kelljen szemüvegben gépeznem. Különben meg linux alatt is ugyanezt csinála.Pedig már fabrikáltam 1024-hez arányított felbontásokat,csak úgy meg alul-felül nem fér be.
Eddig 19-es crt-t használtam,az egész jól vitt mindent,és befért a desktop 1024-ben.Most akkor mi a tököm van? Milyen monitort kéne venni?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Én 1920x1080, 19:6 azaz full HD felbontást használok...és monitoromon kerek a KÖR!
Azt kell felfogni, hogy egy képpontot nem lehet pl. 1,5 pixelben ábrázolni...

Tehát amilyen a monitor felbontása, azt a felbontást kell használni ! A monitorom LCD kijelzője, ha pl. 1920 x 1080 képpont-LCD pixel-/egy világító pötty/-ből áll, akkor csakis akkor lesz jó a kép, ha a kép minden egyes pontját egy darab pixel jelenít meg!

Ha meg kicsit a betűk méretei, azt könnyen meg lehet változtatni a (win) beállításokban...

Üdv: uniman

0

géza
géza picture

A választ meg senki nem tudja igazából mi felelős az LCD geometriáért ?

0

_Boldogblog
_Boldogblog picture

Rossz a kérdés!

Erre a válasz az, hogy semmi, mivel az LCD- kijelzőnek nincs külön semmiféle "geometria állítgatója".

Az LCD moncsinál közvetlen címzés van egyszerűen oszlop/sor/átlátszóság/külön a 3 szín-pigment. (újaknál háttér fényerő)

Ez natív felbontásban a legsimább ügy. Megkapja az adatokat a gépből és egyszerűen csak megcímzi az épp aktuális/soron következő pigmentet.
A 3 szín címzése a vezérlés szervezésén múlik. Lehet egyszerre a átlátszósággal, de lehet akár külön is. A különbséget nem látod, mert gyors.
Nem natív felbontásban bonyolultabb az ügy mert át kell mindent számolni.. Olyankor dolgozik a meghajtó IC-ja rendesen... Hisz a létező pigmentekre kell átszámolnia a látens képet.
Érted már?
BB.

0

géza
géza picture

Most akkor azt akarjátok mondani hogy a 4:3,és a wide 16:9,en kívül használnak más szabványt is,és rosz monitort vettem ??? Hogy rosz a sorfelbontása? Ezt honnan tudhattam vóóóóóna? Azt hittem csak a 4:3,meg a 16:9 létezik,az egyik játszani,a másik meg pornót nézni????,De akkor meg azt nem értem miért nem tudja a 1024-et,hogy mondjuk kisebbre jeleníti meg valami kerettel,vagy csíkkal?(akkor azért csak gyanús lett volna a dolog) Ezt nekem kell feltalálni ?Állítsak geometriát,és lesz szélesvásznú vindózom?
Most akkor vehetek egy másik 4:3 arányú monitort? Ezt egyszerűbben is írhattátok volna,nem itt jöttök az arányszámítással ...
Azért kösz mindenkinek,nagy nehezen csak kiderítem mi a pálya.
Köszönöm

0

VaZso
VaZso picture

Szia!

Persze. Van 5:4, 4:3, 16:9, 16:10 is pl.
Nem vettél rossz monitort, csak nem ezt a felbontást kellene használni rajt.

Sőt, nem vagyok biztos abban, hogy manapság egyszerűen kapsz 4:3 képarányú monitort újonnan.

Az arányszámítás azért kellett, hogy ismerd a probléma forrását és lásd, mivel küzdesz.
(Bár az okát nem ismerjük, az alapprobléma mégis az, hogy a használt felbontás nem megfelelő.)

Ha jobban szeretnél fekete csíkokat és méretarányos képet, nézd meg, hátha találsz erre vonatkozó beállítást elsősorban a rendszereden, a felbontás beállítása környékén - ill. NVIDIA Control Panel vagy hasonló eszköz tájékán. Lehet, hogy van benne ilyen feature.

0

géza
géza picture

Na,semmi épkézláb ötlet?

0

VaZso
VaZso picture

Szia!

Pontosan, ahogy Boldogblog is írja.

A monitorod képaránya 5:4, a natív felbontása is ehhez igazodik - 1280x1024 (ez egy eléggé furcsa arány egyébként, még ha a 17" és 19"-os monitorok jó része ezt is használja)

Az 1024x768-as felbontás viszont 4:3 arányú, ahogy a régi monitorok is voltak - ha ezt a felbontást egy 5:4 képarányú monitoron állítod be, torz lesz. Egy 1600x1200 natív felbontású kijelzőn pl. az 1024x768 méretarányos képet fog adni.

Egy 16:9 képarányú kijelzőn is torz lesz az 1024x768, ellenben az 1366x768 vagy 1920x1080-as felbontásakkal pl, azok maximum rondák lesznek rajt (mármint a kisebbek).

Tehát 768/1024 = 3/4 = 0.75 (vagyis a rövidebb oldal a hosszabb oldalnak háromnegyede)
Ellenben 1024/1280 = 4/5 = 0.80 (Itt viszont a rövidebb oldal a hosszabbiknak 80%-a, ez a különbség okozza a méretarány torzulását)

(Itt megfordítottam persze az arányokat, 1280/1024 = 5/4 = 1.25 alapján látszik, hogy a hosszabbik oldal a rövidebb 1.25-szöröse lesz.)

Tehát a gond a két felbontás viszonyában, hogy a vízszintes és függőleges oldalak aránya eltérő...

Nyilván elméletben nem volna megoldhatatlan feladat méretarányba hozni a képet, ha a torzítást belekalkulálná a szoftver, de fölösleges...

Elnézést, ha túlontúl túlmagyaráztam az egészet a többi hozzászólás mellé. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:milyen ötletre gondolsz?
ha 1280x1024 felbontásban készült a kör, akkor csak olyan felbontás mellett lesz pontos kör.

Bálint

0

_Boldogblog
_Boldogblog picture

Szia!

Alapvető dolog, hogy az LCD moncsikat natív felbontásban használjuk! (LCD ugye?)

Egyébként a kérdésedben benne van a válasz is... A felbontási számok azok a képpontok számai.
Egyszerűen csinálj egy arányszámítást a monitorod valódi képpontjaival és az általad választott felbontási számokkal... Oszt majd meglátod a torzulást százalékos arányban, számokban kifejezve.

BB.

0

géza
géza picture

Ja,igaz,,, az nem ugyanaz az arány.Mindegy a lényeg hogy tojás 1024-ben,és bár állíthatom,akkor sem tökéletes+nem fér be az"asztal" a képernyőbe.Szóval melyik alkatrész felelős a geometriáért?,vagy szoftveres,vagy kuka?

0

_Boldogblog
_Boldogblog picture

Hi!

A video kari! Dobd ki! Nem lesz sem tojás sem túl méretes....

Hihi!

https://www.youtube.com/watch?v=QT0gPgVmOQE

BB.

0

Sponsored links