You are here

LG 29FS4RNX hiba

Üdvözletem!

Segítséget/tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben. Adott a nevezett LG TV, amiben némi fény és hang effekt társaságában "köddé válik" egy kondenzátor. Most éppen nincs "kicsomagolva" a TV, de emlékeim szerint a C423 jelölésű a delikvens. Sajnos csak lelkes vagyok nem jártas, bár ennek ellenére kicseréltem a rajz alapján a kondenzátort. Ment is úgy 4-5 hónapot, majd most megint "elfogyott".

Lelkes módon van esélyem segíteni rajta, vagy a szükséges tudás és műszerek hiányában inkább bízzam szakemberre? Piliscsaba - Széll Kálmán tér (volt Moszkva tér) útvonal közelében esetleg van javaslat lelkiismeretesen dolgozó szerelőre, aki korrekt áron megjavítaná? A szállítást megoldom. Bár ha megoldható, megküzdenék én is a feladattal.

Az információkat és a segítséget előre is nagyon köszönöm!

Z

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Milyen sasszi? MC05HA?

Azt a kerámia dielektrikumú kondenzátort meg lehet csinálni 2db dupla kapacítású sorbakötésével is. Ha a névleges kapacitása 390pF/2kV (a rajzon nagyon rosszul látszik), akkor 2db 820pF/2kV-ost sorbakötve az eredőjük 410pF/4kV lesz, de:

-Szerintem nem a feszültségtűrésük elégtelensége a tönkremenetelük oka, hanem a piezoelektromos hatás miatti rezgés + a hő (elrepednek, aztán átütnek).

-Az áramkörből akár ki is hagyható, de ekkor (ha szükséges) a sorméretet a szervizmenüben kicsit meg kell növelni. (Én ezt szoktam csinálni, mert ez a legegyszerűbb megoldás.) Itt, ekkora kapacitás aránynál: 390pF/11000pF (C423/C422+C424), olyan kis sorméret csökkenést okoz a kihagyása, hogy talán nem is kell utánállítani.

-Kicserélhető nem kerámia kivitelűre is. Olyan kivitelüt (típusút), és feszültségüt célszerű beletenni, mint amilyen mellette (vele párhuzamosan) látható a rajzon (persze olyan kapacitás értékűt, amilyen a kerámia volt). Ha 390pF helyett 470pF/1,6kV, vagy 1nF/1,6kV-osat teszünk be, akkor a sorméreten esetleg csökkenteni kell a szervizmenüben.

Üdv:
Fülesmester

0

Z
Z picture

Először is nagyon hálás vagyok Nektek, hogy segítetek! Sajnos ma már ritkaságszámba megy, de hagyjuk is...

Bocsánat a késői reakcióért, kissé le voltam terhelve, így csak most tudtam a TV-be belekukkantani.

Igen, MC-05HA a beteg.

Van egy service manual-om, ami szerint a C423-as kondi 560pF 2KV. A linkelt lengyel oldalon pedig 390pF szerepel. Ez most hogy is van?

Bár ettől függetlenül, első körben forrasszam ki a maradványait, és maradjon úgy? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy utána kell-e állítanom?

Hogyan tudom egyébként "házilag" beállítani a TV képgeometriáját? Valahogy ki kéned rá erőszakolnom egy monoscope-ot? Azt honnan-hogyan?

Ismét köszönöm a törődést;)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A kondenzátor értéke képcsőfüggő, de az is elképzelhető, hogy a durva sorméretet ezzel egyedileg állították be, ezért a rajzon csak egy irányadat olvasható a kapacitására vonatkozólag.

Adj egy telefonszámot, vagy egy skype hívónevet, ahol beszélhetünk, mert ha ennyire tájékozatlan vagy a témában, akkor minden válaszunk csak egyre több újabb kérdést fog generálni, és a TV soha nem lesz megjavítva!

Javaslom, hogy vedd ki az égett kondenzátor maradékait, és úgy kapcsold be. Ha a a kép szélein képtartalom nélküli (függőleges) fekete csíkokat látsz, vagy a bemondók feje túlzottan hosszukássá vált volna, akkor a további pótlási és/vagy beállítási lehetőségekről beszéljünk szóban.

Üdv:
Fülesmester

0

Z
Z picture

Fülesmester!

Kiforrasztottam a maradékokat. Prezentáltam monoscope-ot a TV-re. Sajnos az lett az eredmény, amit írtál. Két oldalt fekete csík, amit a szerviz menüben sem tudok eltüntetni. Nem lehet annyira széthúzni a képet.

Adok egy mail címet, hogy ne itt cseréljünk telefonszámot: zmp@freemail.hu. Lehet én vagyok figyelmetlen, de nem találom másképpen hogyan tudnánk magánban kommunikálni. Ha írsz egy számot, és megírod mikor jó Neked felhívlak, hogy az én költségem legyen.

Előre is köszönöm a rám szánt szabadidődet!

Üdv!
Z

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Már írtam vala:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/lg-29fs4rnx-hiba#275366
Vegyél ilyen, ilyesmi kondikat és rakosgasd ki!

0

uniman
uniman picture
***

Hello Z.
Úgy tűnik másnak is meggyűlt a baja azzal a nagyfeszültségű kondenzátorral: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2206022.html

Üdv: uniman

0

Z
Z picture

Igen ezt én is megtaláltam anno, de némi nyelvi nehézségeim vannak... De azért köszi:)

Esetleg Te ki tudsz hámozni belőle valamit?

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Az a szokásos "philips" kondi. Rém szar minőségű! Tegyél bele valami jobbat!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Igen...de én jobb minőségű kondit, nagyobb feszültségre valót tennék be helyette.
Bár kicsit fura, hogy a 2000 V-os megy tönkre, miközben a mellette lévő 1600V-os "túléli"...talán mindkettőt kicserélném...

Üdv: uniman

0

Sponsored links