You are here

akkumulátor életrekeltése

Sziasztok! Van egy savas aksim amit kb.egy éve vettem de a garanciajegye nincs meg. Az év végén már nem használtam a kocsit csak most akartam elindítani (2.5 hét után) de nem indult. Semmi nem szívta le az aksit mert a sarukat levettem mikor leáltam vele.Bebikáztuk a kocsit úgy elindult de másnap már ismét semmi. Milyen savat kéne bele öntenem hogy újra jó legyen. Vagy elég ha csak tisztán deszillált vízzel feltöltöm?

Comments
taurus66
taurus66 picture

Hali !
Kapocsfeszültséget azért kimérted ? Én azzal kezdtem volna !
Hibás cellánként 2v-okat ugrik lefelé.
Lemerült akkunál is meg kell lennie a 12 voltnak !

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a sav sosem párolog el az akkuból.
(csak a víz)

Bálint

0

szati77
szati77 picture

Attól függ milyen a töltő (hány amperrel tölt) és milyen akku (hány ah-s) simán megsavaztam+deszt vizeztem. Régi lötty ki a kiírtandó bokorra, majd savazás vizezés + 24 óra töltés. működik. Akkusavat kúton kapsz kb. 250ft 1L.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"csak tisztán desztillált vízzel" ...pontosan, főleg ha van hova önteni és hiányzik is belőle.
Meg egy éjszakán keresztül (8-16 óra) akkutöltőre kéne tenni feltöltés céljából... Olvasnivaló!

Üdv.: Uniman

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Azért annyit hozzátennék, hogy ha sok desztillált víz hiányzik, akkor nem ártana megnézetni annak a kocsinak a töltését, mert valószínűleg túltölt.
(Az elmúlt nyár nem volt annyira forró, hogy az indokolná a hiányt.)
Sajnos az sem kizárt, hogy a túltöltés végzett vele vagy egy selejtes akku volt...

Üdv: Laci

0

gbenyov
gbenyov picture

Tehát, összefoglalva:
1. Ha régen nem volt használatban, se töltve, se kisütve, akkor a cellák felülete sérül, de azt néhány töltés-erőteljes kisütés még rendbe hozza.
2. Ha már megyen a töltés, akkor a sarukon alapjárattól-nagygázig 14,00-tól 14,40 közötti fesznek kell lennie. Ha nagyobb az is rossz töltés, ha kisebb akkor az a másik rossz töltő.
3. Savat tölteni tilos!
4. De vízszintet ellenőrizni szükséges. Le kell bontani a tetejét záró papírokat, nyílásokat záró dugókat, a vízszintnek ott kell csillognia a lemezek széle felett. Ha lejjebb van, desztillált vízzel azonnal fel kell tölteni. Ennek oka lehet a párolgás, de leggyakrabban a túltöltés.
5. Végül ellenőrizni kell, hogy ha minden ki van kapcsolva, akkor nem folyhat néhány milliampernél több. Ha több, akkor meg kell keresni mi okozza.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
"Akkuba savat önteni tilos!" Ez ami nem igaz.
Találkoztam már olyan akkuval, aminek a gazdája ezt komolyan vette.
Megmérve fajsúlymérővel, majdnem csapvíz minőségű folyadékot tartalmazott.
Kiöblítve deszt vízzel, előírás szerinti bekevert kénsavval feltöltve, töltőre téve. Még pár évig boldogan használta a motorjában.
Aztán olyan is volt, hogy a száraz, vadonatúj akksit elvittem a kötelező garanciális szervizbe, hogy üzembe helyezzék, (akkoriban nem volt gyárilag savazva), hát kiderült, hogy a mester inkább rózsavizet tett bele, nem kénsavat. Beállítva a fajsúlyt, utána rendben üzemelt.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: úgy látom, nem ismered a fogalmakat.
egy dolog a kénsav, másik meg az "akkumulátorsav"
Az akkumulátorsav jelentősen hígított kénsav
Ha jártál is kémia órára, elfelejtetted,
"H2SO4 + HNO3 → HSO−4 + H2NO+3A kénsav maró hatású anyag, nagyon óvatosan kell vele dolgozni. A kénsavat úgy kell hígítani, hogy az üvegbot állandó kevergetése közben vízbe öntjük. Ugyanis a kénsav vízben való oldódása erősen exoterm folyamat. Tilos a tömény kénsavba vizet önteni! Ilyenkor a fejlődő hőtől a víz felforr, és szétfröccsenti a kénsavat, ami súlyos sérülést okozhat."
-----------------------------
akkumulátoroknál a feltöltöttségi fok bizonyos határok között változik, ezért a teljesen feltöltött állapothoz tartozó savsűrűséget 1,285 kg/dm3 értékűre választják. A savsűrűséget ma általában kg/dm3-ben adják meg, régebben ún. Baume-fokban fejezték ki. Az előirt hígítású kénsavnak a jó vezetőképességen kívül olyan előnye is van, hogy csak igen kis hőmérsékleten fagy meg. A nagyon kisütött akkumulátornál, ha a savsűrűség 1,1…1,2 kg/dm3 értékre csökken, egyre reálisabb a fagyásveszély. A fagyás következtében az akkumulátor lemezei károsodnak, sőt az akkumulátor tartálya is szétrepedhet. Elektrolit készítéséhez csak előírt tisztaságú kénsavat szabad használni. A minőségi követelményeket az MSZ 902 tartalmazza. Hasonló minőségi követelmények vonatkoznak a desztillált vagy ioncserélt (vegyi úton tisztított) vízre is. Ennek követelményei az MSZ 11488-ban találhatók. Ugyanezek a követelmények vonatkoznak az utántöltéshez használt desztillált (ioncserélt) vízre is.

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Bálint!
Végül is 63 évesen több mint 40 év szakmában eltöltött idő után tényleg nem ismerhetem a fogalmakat.
De elmagyarázom mire gondoltam.
Sokan úgy értelmezik az "akkumulátorba savat tölteni tilos" szlogent, hogy kizárólag desztillált vízzel kínálják meg. Mert ugye az okosok azt mondják.
Aztán csodálkoznak, ha valaki vesz egy fajsúlymérőt, és az úszó meg sem mozdul a kivett elektrolit mintában. Mert ki is forrhatott, ki is lötyöghetett, és milyen csoda, a sav is elpárologhatott kis mértékben.
Csak be kell menni egy akkumulátor terembe, üzem közben, és érezni azt a bizonyos szagot. Az újmódi teljesen zárt akkumulátoroknál már nem biztos.
Tehát sav (akkusav) veszteség is lehet.
Ilyenkor bizony savat, vagy más néven akkusavat bizony tenni kell bele.
Mert az akku sav is kénsav, csak hígítva.
Ja, és kémiából ötös voltam. Úgy ötven éve.
Csaba

0

Patvaros Attila
Patvaros Attila picture

Teljesen igazad van.Nem egy akkut sikerült feléleszteni ujrasavazással.Utántölteni csak deszt. vizzel szabad....vagy mégsem.És én még "csak" 53 éves vagyok
Üdv Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: akkusavval való utántöltésnél mindíg ellenőrizni kell a savsűrűséget.
(Baumé fok vagy fajsúly)

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Kedves Öreg Csaba1002!
-Igazad van, mert 63 éves vagy.
-Igazad van, mert 40 évet töltöttél a szakmában.
-Igazad van, csak akkor kell-szabad savat is tölteni, ha megmértél MINDEN cellát, töltött, vagy kisütött állapotban, és az ehhez rendelt savszint alacsony.
-Igazad van, hogy sokan úgy értelmezik az "akkumulátorba savat tölteni tilos", mert "normálisan" becsavarozott=lezárt, nem rendszeresen rendkívül túltöltött akkukból, akár 4 év üzem alatt sem, a sav komponens nem párolog el, nem tűnik el, ezért csak lényegében a H2O, azaz a víz fogy.
-Igazad van, hogy az akkus szakembereknek a savszinttel törődniük kell. Normális járókelők pedig ne foglalkozzanak ezzel, hanem ha csökkent az elektrolit szint, töltsék csak fel (azt a hiányzó néhány millimétert) CSAK desztillált vízzel.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Sponsored links