You are here

3 Utas Hangváltó

Helló Mindenkinek .
Először is jelezném , hogy nem vagyok szakember , de hobbi szinten szoktam barkácsolgatni kisebb dolgokat .
Jelen esetben egy 3 utas hangváltót szeretnék készíteni egy 4 hangszórós álló hangfalhoz , amelyben 1 Mély 35/50 watt - 2 Közép 30/50 watt - 1 Magas 30/50 watt-os hangszóró lenne , és ezt egy Technics SU-V5 ös erősítővel használnám .
Ha valaki ki tudná nekem számolni , hogy milyen tekercsek - kondik - ellenállások .... kellenének hozzá , és tudna adni hozzá egy kapcsolási rajzot is , ahol nem az egyenletek vannak a megfelelő helyen feltüntetve , hanem a kiszámolt alkatrészek , mint pl a tekercs pl: 1,5 uH . kondi 3,3 uF 100 V ....
A lényeg , hogy nem kell egy professzionális minőség , de a SAL márkánál mindenképp jobb kellene .
Segítségeteket előre is köszönöm .

Comments
Gépklinika
Gépklinika picture

Nézd csak!
http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_asztali_audiolejatszo/hangfal_hangren...
Ez milliószor jobban szól, mint a te trehányálmod...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Mókus
Mókus picture

Helló Panther .
Gondolom azért vannak csak ennyi információid a hangszórókról , mert vagy kéz alól vetted és nem mai darabok , talán már infót sem találni róluk ( vagy épp nem 1,2,3 órás keresgélési időt kívánnak ) , vagy esetleg bontott hangfalakból való , ahol ritka , főleg ha az sem mai darab , hogy minden infót felírjanak , és nagyon nem egyszerű a benne lévő hangszórókról találni leírást . Ilyen esetben a legegyszerűbb megoldás egy a már kész hangváltót venni .
Amit én neked javasolnék az logotech oldalán a TRIO 8/90 crossover . Ezután jön hallás alapján az alkatrészek cserélgetése , egy kicsit kisebb értékűre vagy épp egy kicsit nagyobb értékőre . És ehhez a hangváltóhoz neked még az is belefér , hogy kicsit nagyobb teljesítményű hangszórót tegyél a dobozba . És ha esetleg valami még sem az igazi , akkor a dobozban még mindig tudsz a literekkel manipulálni ( tölcsérezés esetleg zárt tér kialakulása a közép vagy mély hangszórónál ) .

Az olyanokkal meg nem kell foglalkozni , akik nagyképűsködve viháncolnak egy 30 millió forint forgalmi értékű ingatlanban , olyan márkákat emlegetve mint Kef - Martin - Canton .....
Mert azoknak bizonyára egy Kef Muon van a nappaliba beállítva . Vagy nem . Amely most akciós árban hirdetve a netdepo-nál 29.999.995 ft csak kicsit el írták mert a valós ára 55.999.990 ft  :D

És az olyanok meg akik ki töltötték a kérdő ívet úgy , hogy a válaszokat a neten keresgélték össze , de 4 mondatot sem tud leírni úgy hogy a helyesírásra ne kapjon 1-est ( A szép írás sehol sem kötelező , de a helyesírás elengedhetetlen ) Hisz nem mindegy az a fránya ékezet hol van ( Meg nem - Még nem / eszre - észre / csaszaron - császáron .......)
Itt 100 regisztrációból talán 10 -en vannak ( de lehet hogy sokat mondok ) akik nem csak be mesélik maguknak , hogy értenek az elektronikai dolgokhoz .

0

uniman
uniman picture
***

Hello Mókus.

Van némi igazság hozzászólásodban...sokan elfeledik, hogy írásukat bárki olvashatja a föld bolygónk lakói közül...

Panther azonban nem nagyon igyekezett, hogy JVC hangszóróiról bármilyen olyan információt megadjon, ami alapján sikerülhetett volna beazonosítani azokat.
Még a mechanikai méreteit sem jutott eszébe leírni...

Valószínűleg a hangdobozai is érdekes elméletek alapján lettek megtervezve, ki tudja mennyire "passzol" a mélysugárzójához. A magassugárzó annyira nem is lényeges, de ha a középhangszórója pl. ha hátul nyitott kosaras, akkor tudjuk, hogy külön zárt teret igényel...

Találgatni meg teljesen fölösleges..."Nem erőszak a disznótor!"

Valóban, kész háromutas hangváltó megvásárlása az egyetlen tanács, amit adhatunk neki, aztán szól a cucca, ahogy szól...később majd kísérletezgetés közben megtanulja, hogy mitől "döglik a légy"...azaz, mi, hogyan működik... Később meg majd vesz kiváló dobozaiba rendes, belevaló hangszórókat a hozzávaló hangváltókkal...esetleg közben kitanulja a szakmát, és a "vájtfülűek" az őáltala tervezett hangládák után vágyakoznak majdan.

https://www.google.hu/search?q=A+hangfal+%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9s+nem+egysz...

Üdv.: Uniman

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szép ár. De azért egy kicsit húzós.
Egyébként Tannoy dobozaim vannak. Használtan vettem kb 50 ezerért. Új értékük valahol 80 ezer körül lehetett, de már ezt a típust nem gyártják. Hasonlókat kb 130-tól lehet venni.
Az meg hogy valaki nincs hanyatt esve a JVC, Sony, stb. márkáktól, hát isten bocsássa meg! Azok nem is valami nagy márkák... Legalábbis audio körökben.

0

Ebit
Ebit picture

Szia!

Nehéz ismeretlen hangszorokhóz, dobozhoz hangváltót tervezni.
Irjál valami konkrétumot, de szerintem, egy gyári utánépitéssel jobban jársz.
Itt is egy lehetőség:
http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=304

Üdv

Ebit

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Jobb, ha készen megvásárolod...sőt még jobb, ha hangszórókkal együtt a hangváltókat is megvásárolod...persze a doboz sem mindegy, talán azt is ott kéne beszerezned, az a tuti...
Hangszóróid típusa és paramétereinek ismerete nélkül "felejtős" a felvetésed!
A neten jópár weboldalról elérhetők tervezési segédletek, amelyek megkönnyítik vágyad megvalósítását...

Üdv.: Uniman

0

Panther
Panther picture

Üdv uniman .
A kész megvásárlásával részemről csupán annyi a probléma , hogy nem szeretnék annyit költeni rá , mert amilyen ez a hangfalpár lesz annak a bolti ára olyan 200000 forint . A dobozokat egy a hangszórók átmérője és teljesítménye alapján egy erre a célra fejlesztett programmal számoltam ki . És az asztalos munkabérével + anyag + hangszórók ára eddig 37000 . Én személy szerint szeretek ilyesmivel foglalkozni , és látom a nem csekély különbséget is ( ft ) És már csak az ár miatt is lenne szükségem egy hangváltóra , az általam irt paraméterekhez .
Amelyeket hiába bolt-tól vásároltam csak a márka név JVC , és a teljesítmény van feltüntetve ( amelyeket már írtam ).

" 1db Mély 35/50 watt - 2db Közép 30/50 watt - 1db Magas 30/50 watt-os hangszóró lenne , és ezt egy Technics SU-V5 ös erősítővel használnám . "

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Én sk. terveztem át és valósítottam meg hangváltóimat (pl. az induktivitásokat készítettem, pont olyat amilyen kellett bele, nem a boltban készen vásárolható közeli értékű került bele) , amelyet egy elektronikai újságban jelentettek meg, de teljesen más hangszórókészlettel, mint amiket én alkalmaztam... Persze mindegyik hangszóróm minden paramétere ismert volt...de ez a "móka", amit te kérsz tőlünk, az nem 20 perces elfoglaltságot jelentene a teljesítőjének...
Az erősítőd 8 ohmon (RMS) 60 W-ot tud...a mélysugárzód egy picit lehetne nagyobb teljesítményű!

De reméljük a mély és a magas sugárzóid 8 ohmosak, viszont a közepek 4 ohmosak...mert ilyeneknek kellene lenniük!

Nézzünk szét a neten...

Üdv.: Uniman

0

Panther
Panther picture

Üdv unihman .

Nem is kértem hogy azonnal meg legyen , csak ha tudna valaki segíteni azt meg köszönném . És a már irt paramétereknél többet még annyit tudok, hogy mindegyik hangszóró 8 Ohmos . A következő adatot pedig csak tippelni tudom 85 - 90 dB .
És mivel nem tudom se pontosan sem pedig megközelítőleg a hangszórók frekvencia tartományát , mint pl: 405 - 25000 Hz , ezért kérném a segítséget , hogy el tudjak készíteni hozzá egy elfogatható hangváltót .
De természetesen , ha nem kapok mondjuk 1 - 2 héten belül néhány variációt ( nem szaknyelven írva ) akkor veszek egy teljesítményben megfelelőt hozzá , és kísérletezgetek , max hazavágom vagy a hangszórókat vagy a hangváltót , esetleg az erősítőt is .

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Te ne beszélj félre! Hangváltóval nem lehet hazavágni a hangszórókat.. Az erősítőt is csak akkor, ha balga módon rövidre zárod...
Áh! Csinálj amit akarsz. Ennyire szakmaiatlan kérdést csak egy laikus tud feltenni, de neked még jólfejlett pökhendi egód is van hozzá...
Kétszáz ezer jah.... Egy Mission sem kerül annyiba. És az azért nem valami sufniban barkácsolt valami...

0

Panther
Panther picture

Köszi a kielégítő választ .
Eddig rajtad kívül mindenki próbált valamilyen szinten segíteni , és még én hordom fent az orrom . Csak hogy láss árakat , abban a teljesítményben , amiben én a negyedé-ért próbálom meg csinálni .
És nem sufni tuningban .
Kösz a semmit és töröld a csipád http://www.arukereso.hu/hangfal-c3161/jbl/expert-series-es100-p18824247/...

0

szakiroli
szakiroli picture

Szia. A két 8ohmos közép egy kicsit megcifrázza a dolgot. Hogy is lesz ez? Miért kell bele két közép? Ha tényleg kell, cseréld el őket 4ohmos-ra. Az Uniman által ajánlott linken pedig van kész rajz. Üdv. Roli

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Először vegyél normális hangszórókat. Aztán azokhoz keress gyári doboz tervet és keress gyári hangváltó tervet a hangszóró-doboz párosodhoz! Akkor talán közelíthetsz az álltalad fellengzősen elköltekezett 37 ezer forinthoz.
A 200 ezret meg álmod újra!
Valahol itt kezd a minőséget: http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_menu=3...

0

Panther
Panther picture

Azért még utoljára , csak hogy szép legyen az álmod .
Te valószínűleg az elektronikában vagy csak járatos .
De akkor egy kis ízelítő a 37 ezerhez !
Mivel a hangfal 18mm-es bútorlapból készül , ennek az ára 2000 - átlag 5000 ft / m² , és számolj egy közép árfekvést , mondjuk 3500 ft / m² , és számold ki egy átlagos álló hangfal négyzetméterét , bele számolva néhány terelőt , ami kb + 1 m² . A méret ami egy átlag 98cn x 36 x 27 .
Ehhez jön az élek kerekítése + azoknak a le élvédőzése , ami méterenként olyan 500 - 800 forint . Ha mindezt ki számoltad , akkor a kapott eredményt szorozd meg 2-vel . Ugyanis egy valamire való asztalos munkabére = az anyag költségével . Aztán mondjuk nézzünk egy semmire való márkát a hangszórókból , átlag 1500 - 2000 ft / db árba , és ezt szorozd meg 8-al .
Azért majd írd meg a vég összeget , ugyan nem fogok rá válaszolni , de nagyon érdekel .

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Nem érdekel a famunkád anyag és munkabére.
Inkább ezt nézd meg! Töltsd le, mert ingyé tették a letöltést és szépen olvasd végig! Többször!!!
Aztán majd gyere vissza és lehetsz te a "messziről jött ember" és akkor azt mondhatsz amit csak akarsz.. De akkor már lesz egy bizonyos világképet, és amoikor azt hallod, hogy KEF, Spendor, Heybrook, Mission, nem kapod fel a fejed, hogy mi ez a káromkodás, hanem bólogatsz, hogy biza ezek kellemesen birizgálják a fülemet...

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Legalább a hangszóróid képét, beszerzési forrását add meg...talán kideríthető, milyen cucchoz szánták gyárilag...

Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a neten sok hangváltó tervezési programot találsz.
Ha az alapján megtervezed és megépíted a hangváltót, utána jön pár hét az ízléshez való beállításhoz, alkatrészcserékhez.
A hangváltó és a doboz tervezéséhez a hangszóró 10-15 paramétere is kell.

Bálint

0

Panther
Panther picture

Üdv SzBálint

Igen találtam megközelítőleg 1-2 ezer darabot a neten , csak éppen olyat nem ami kb 120 wattra és 3 utasra van tervezve , arról nem is beszélve , hogy sajnos mindegyik vázlatból hiányzik egy két kis apró leírás .
Mint hány Ohmra tan tervezve , vagy épp a frekvencia leírás hiányzik pl: 350 - 6000 , vagy épp az hogy menni dB / Okt.
Ezért is kértem itt egy kis segítséget , hogy hátha tudna nekem valaki egy olyan rajzot ami egy átlagos mondjuk 8 Ohmra 150 wattra 12dB/Okt és ( mivel gőzöm sincs a Hz -ről ) olyan 450 - 5500 Hz

Tudom elég furcsán néz ki amit írtam , ezért is írtam a kérdezésemben a hangszórók általam ismert paramétereit .
Hátha valakinek többet mond , már csak a tapasztalatok miatt is .
De úgy fest , hogy marad a netről lekoppintott hiányos adatú váltók sorozat gyártása .
:(

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

A hangszórók teljesítményét nem összeadjuk, a te készletedből 30W állandó terhelhetőségű (50W RMS zenei csúcsteljesítmény) hangfal építhető...

Üdv.: Uniman

0

szakiroli
szakiroli picture

http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=222451 De még mindig mit fogsz csinálni a két 8ohmos középpel? Üdv. Roli

0

Panther
Panther picture

Nem arra fogom használni mint amire az 5.1-et , ami ügye elég frankó találmány , de ha hang felvételének a minősége éppen üti a sztereót , akkor ki törölheted vele a hátsód . De lehet hogy azért mert a mélynek a dobozban a kialakítása olyan , hogy a hangzás miatt el fér benne a 2 db közép . Csak azt nem tudom a gyári hangfalakban miért van egynémelyeikbe 1 magas és 2 mély , vagy éppen 1 mély 1 közép és 2 magas . Tehát a válasz ott van a kérdésben , mi volt előbb a tyúk vagy a tojás .

Aki próbált segíteni , annak köszönöm !
Én itt be fejeztem .

0

szakiroli
szakiroli picture

Szia kaphattál volna még itt segítséget, de itt mi is befejeztük!

0

Panther
Panther picture

Melyik segítségre gondolsz . Arra ahol vissza kérdeznek , vagy arra ahol épp fikáznak . ( ez nem kérdés volt )
Mint ahogy le írtam a legelső írásomban NEM vagyok szakember , erre a fent említetteket kapom 1 - 2 ember kivételével .

További minden jót mindenkinek .

0

Kari
Kari picture
*****

Szevasz Panther!
CSIGAVER öREG-ez nem tesz jot a szepsegednek, NE INGERKEDJ!
Inkabb vedd eszre, hogy egyetlen tipusszamot sem sikerült eddig megnevezned(vagy csak en nem latom a csaszaron a ruhat?)_hogy akarsz anelkül valamit is meretez(tet)ni!? Ez sajna ugy föst mintha arrol beszelnel, hogy egy szuper kocsit akarok-milyent?-Hat ollan piros karosszeriast, aranyozott felnikkel de a jegen is szaguldjek, s olcso is legyen...
Kari

0

Sponsored links