You are here

LED vezérlés

Sziasztok!
Régi HIFI, LCD (sima szürke/fekete) háttérvilágításának megvalósításához 2 párhuzamos LED-et szeretnék táplálni a HIFI valamelyik tápvonaláról. amelyiket a készenléti gomb vezérel. A gondom az, hogy két ilyen tápvonalat is találtam, megfelelő áramkorlátozással szép az LCD háttérvilágítása csak a kikapcsolásnál míg le nem csökken a fesz (akár 2-3 mp is) a LED-ek lezárásához a háttérvilágítás is aktív, nem esztétikus, mintha dimmer áramkör lenne. Hogy lehet ezt kiküszöbölni?

Köszi

Comments
Rudy
Rudy picture

Igen, van rajta stby LED. A típusa Pana RX-CT 980

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A Q322-es tranzisztor kollektorán van egy kapcsolt 15V. Azt használd.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

StadBy led van a készüléken? Ha igen, akkor arról lehetne egy tranzisztorral stabilan ki-be kapcsolni. Add meg a pontos típust is!

Üdv: Jácint

0

Rudy
Rudy picture

Köszönöm szépen az utbaigazítás..dehát a "nemzetközi helyzte egyre jobban fokozodik"....
... miközbenn az egyik több lábas szalagot dugtam a csatlakozóba, elgörbült egy láb (mint utólag kiderült) és kettő menet egy helyre. Bekapcsnál csak alapzaj, se rádió, se magnó nem működött. Áramtalanítás után széthúztam mindent, újfent összedug rendesen és most működik de valami nem tiszta számomra. Nem tudom, hogy a baki előtt is így volt vagy ez a bakinak a következménye. 3 kapcsoló van rajta Tuner. Tape és AUX. Klaviaturás megoldás , egyik bekapcsolásakor kiugrik a másik. Működik is rendesen mind a három, viszont mikor egyik sincs bekapcsolva, akkor is hallatszik az alapzaj (erősítő rész dolgozik)...ez így kell legyen?

Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha egyik sincs benyomva, ami ugye nem üzemszerű állapot, akkor gyakorlatilag szabadon lebeg a végerősítő rész bemenete, így hallhatod a zajt.

Üdv: Jácint

0

Rudy
Rudy picture

Kössz Jaca, megnyugodtam, ma megkeresek egy 1A Bc tranzisztort a vezérlés végett, holnap beszámolok a fejleménykről ha nem zavar.
Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mint írtam, a Q322 tranzisztor kollektorán olyan kapcsolt 15V van, ami nincs tele kondenzátorokkal, ha oda kötöd a háttérvilágítást, persze megfelelő áramkorlátozással, akkor nem kell extra tranzisztor sem. De a Q322 adatlapját nézd meg, hogy elbírja-e a plusz terhelést!

Üdv: Jácint

0

Rudy
Rudy picture

Jól írtad! Kondimentes a környezet és az LCD háttérvilágítása hamar kikapcsol.
A tranzisztor 100 mA-es, 20 mA-el terheltem plusszba a világítás végett, remélem időben nem fog pukkanni.
Mégegyszer köszönöm szépen a mankót, nagyon jó lett.
Üdv

0

Sponsored links