You are here

„AA” elemek terheléses vizsgálata

Szia, Gépklinika, Bálint, többiek,

Márciusban „Kedves feszültség-mérő” címmel írtam egy hsz-t elemek témakörében. A beszélgetés hatására kicsit utánanéztem dolgoknak. Ezekről számolnék be. (Csak AA elemekkel foglalkoztam.)

Az első kérdés, hogy ha magam mérek, mekkora ellenállást használjak. Ahogy utánanéztem, szóba jön az 1Ώ, 4 Ώ, 10 Ώ, 37,5 Ώ, 50 Ώ, 100 Ώ (későbbiekben utalok rá, miért éppen ezek). Az „AA” elemek esetében (1,5V) ez sorrendben 1500mA, 385 mA, 150 mA, 40 mA, 30 mA, 15 mA terhelő áramot jelent. Nyilván eltérő eredményeket kapunk a különböző ellenállásokkal.

Milyen ellenállással/terhelő árammal mérnek a teszterek?

Az Goobay cég MW 333 készüléke esetében nem találtam terhelési ellenállás adatot. Viszont az elég hozzáértőnek tűnő fotós „bykyny” ebben az írásában 80 mikroampert mért rajta, ami gyakorlatilag terheletlen mérésnek felel meg. Ugyanebben a cikkben írja le részletesen bykyny, hogy ő 1Ώ-os ellenállást épített bele a készülékbe. Innét az 1Ώ érték.

Az amerikai Sperry cégnek a már nem forgalmazott BT-20 típusú battery tester-e 4Ώ-ot ad meg terhelő ellenállásként.

A Sperry forgalmazott típusai között a BT-20A már 37,5Ώ-mal mér, a BT-25A pedig 36 Ώ-mal (kb. 40 mA).

Van egy noname „battery tester”-em, amelynek a házán kizárólag ez a két szó szerepel. Nem ismerem a gyártóját. Mutatós, analóg műszer, szokásos piros-sárga-zöld sávokkal, vagy tíz beállítási lehetőséggel. Ahogy megmértem, ennek a terhelési ellenállása 10Ώ, árama 150 mA.

A Voltcraft cég MS-229-es készülékének a leírása nem tesz említést a terhelési ellenállás nagyságáról. De magára a készülékre ragasztott ismertető szerint 1,2V/1,5V állásban 30mA a terhelő áram. Ez 50Ώ-os ellenállásnak felel meg.

A 100Ώ-os ellenállás azért szerepel a sorban, mert a márciusi beszélgetésben ez a javaslat is felmerült.
Tekintsük a Voltcraft tesztert etalonnak. Az MS-229 30mA-rel 100%-osnak mért eleme milyen fogyasztónak fog 100%-osan megfelelni? Mekkora a különféle elemes készülékek áramigénye?

Megmértem néhányat, amelyek a kezem ügyébe kerültek. Ébresztőóra: 30 mikroamper. Sanyo kisrádió: 30-40 mA. Táncoló-éneklő télapó: 230mA. Kvad gyerekjáték távirányítója: 3-7 mA, motorhang: 150 mA, a kvad menetben: 370 mA.

Vagyis ébresztőórába és hasonlókba szinte minden elem jó, ami még él. Amelyeket a Voltcraft (50Ώ-on), de akár a Sperry BT-20a és 25a készüléke (36Ώ-on) jónak mér, az a kisrádió kategóriába jó, a gyerekjátékok már nem fognak túlzottan virgonckodni tőlük. A Sperry BT-20 által (4Ώ-on) jónak mért elem lenne gyerekjátékokra is jó.

Még két megjegyzés.
Egy állítható ellenállással megméregettem, hogy kapocsfeszültség méréshez képest a terheléses méréskor mennyivel kisebb a feszültség. Húsz használt elemen mértem. Kapocsfeszültségük 1,5V felett volt. Négy esetben nagyon durva (~0,4V) feszültség csökkenés volt. A többinél kb. 38 Ώ-on kb. 0,05V esést mértem. 10Ώ-on 0,15-0,2 volttal, 5Ώ-os terheléssel kb. 0,25 volttal volt kisebb a mért érték. (Nem tudtam pontosabban beállítani az állítható ellenállást.)

Az interneten végignéztem a német, az angol és az amerikai elembegyűjtéssel foglakozó oldalakat. Egyetlen olyan (angol) gyűjtőedényt találtam, amelyen gyárilag beépített mérőműszer van. Nem sikerült megtudni, milyen terheléssel mér a műszerük.

Üdv - watson

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:az elemek (és akkuk)különböző felhasználási célra készülnek, bár ez nem mindíg tűnik fel a feliratukból, csak a részletes adatlapból.Egy kivétel: nevesebb gyártók feltüntetik a fotóelem(akku) feliratot.
Három nagyobb csoport van.
minimális áramfelvétel, hosszú élettartam, pl. távirányító, memória, óra,hőmérő, LCD-s műszer táplálására.

általános célú: pl.kisrádió, lámpa, egér, stb.

rövid ideig nagy terhelhetőségű: pl. fényképezőgép, vérnyomásmérő, egyéb motoros szerkezetek.

Mindíg az adott üzemi terhelési viszonynak megfelelően kell vizsgáni, beállítani a mérendő terhelési áramot.

A VARTA pl feltünteti az adatlapjában, hogy a különböző azonos méretű elem/akku milyen célra használható.(színekkel jelölik)

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Tisztán emlékszünk a topicodra: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/kedves-feszueltseg-mero

Üdv.: Uniman

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Én 20 amperes méréshatárban rövidre zárom őket.
Egy új neves elem ki is tudja akasztani a DMM-t.
3-5 amperig még jó lehet pl rádiós egérbe.
Ami viszont már 1 amper alá megy, de még 0.5 amper felett van az csak távszabályozóba való.
Félamper alatti elem már gyakorlatilag halott.
Ha regeneráláson töröd a fejedet, akkor 2 amper alattiakkal ne foglalkozz.

(Belelehet kötni a rövidre zárásba, de a gyakorlatban jó útmutató!)

Lítiumos elemet/akkumulátort, NC/NH aksit ne zárj rövidre. No meg savas/lúgos aksikat se... Felrobbanhatnak!!!

0

watson
watson picture

Szia,
Kipróbáltam a módszeredet és összevetettem a 10 ohmmal mérő teszter mérésével. Amit az RZ eljárás 1A-nek mutatott, azt a teszter a zöld-sárga határán hozta. Ami 3A volt, azt a zöld mező közepében mutatta.
Üdv - watson

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egyszer majd belefutsz egy letépett fóliájú NiMH akksiba, aztán megijedsz.

Üdv: Jácint

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Lehet. De, ha le van tépve, akkor biza gyanús.

0