You are here

Hibás alaplap( NEM PC) javításában tudna valaki segíteni?

Egy Pegasos 2 alaplapról lenne szó amit sajnos kisütöttem a Pc-m-nek hála. Sajnos csak külfőldön foglalkoznak a javításával és nagyon sokba is kerülne, így valahogy nekem kéne megoldanom egy hozzáértő ember segítségével :) egész jól ismerem az alkatrészeket mármint a furatszerelt alkatrészeket! de sajnos az smd alkatrészeknél nem mindegyikről tudom hogy mi lehet? és az alaplapon észrevettem egy alkatrészt ami olyan mint ha ellenne szineződve vagyis meg lenne égve, ez az alkatrész pont azon az áramkörön van ami a bekapcsoláshoz kell, és az alaplapomnak pont az a baja hogy az áramütés óta nem kapcsol be. bocsi ha hülyén fogalmaztam nem tudom jobban leírni :) az a lényeg csináltam képet is az alaplapról és a képen is látszik hogy elvan színeződve, csak az a kérdés milyen alkatrész lehet? tranyó? fogalmam sincs, de abba reménykedek hogy ha kilenne cserélve az az alkatrész akkor megjavulna :)kérem aki tud segítsen!

Ennél jobb képet nem tudtam csinálni, de ezen is látszik :):

IMAG3012

IMAG3013

Comments
zsugori
zsugori picture
****

Szia Krisztián
azért több hibát necsinálj magadnak
vedd ki azt a rézvezeték hulladékot a ram foglalatból

http://postimg.org/image/sk0jufxth/full/

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Tisztelt zsugori! Egyet értek Unimannal "Jó a megfigyelő képességed!"tényleg jó mert én se vettem észre :D de ahogy írtam az csak egy hajszál :) De azért köszönöm hogy segíteni próbált!

Üdv:: krisztián

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zsugori!

Jó a megfigyelő képességed! Lehetne az akár egy fotózás közben odakeveredett hajszál is...én ugyan nem látom a rossz minőségű kép alapján, hogy "rézvörös" lenne, akár hajszál, akár drótdarab...
A delikvens is ezidáig figyelmen kívül hagyja írásodat.
De mivel nem írt probléma felbukkanása előtti semmilyen hardveres szerelgetésről, feltételezem, hogy az utolsó működés után nem túrkált a számítógépe belsejében.
"felváltva használtam a pc-t és a pegát"...itt sem egértelmű, hogy a perifériák csere-beréjekor, be volt kapcsolva minkét cucc, avagy a "pega" csak be volt dugva a hállózati konnektorba...
Ezenkívül az sem mindegy, hogy a két PC hálózati csatlakozója hol helyezkedett el...ugyanabban a 230-as elosztóban, netán a szoba távoli sarkában.
Persze, ezen infók megadása sem fogja életre kelteni az alalplapot!

Üdv.: Uniman

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Kedves Uniman! Jól írtad az tényleg egy hajszál,sajnos ennél jobb minőségő képet nem tudtam csinálni. nem turkáltam előtte se benne, max amikor tönkrement a tápegysék és ki kellett cserélnem, de utána nem volt vele semmi gond.Írtam is hogy a pegasos kivolt kapcsolva, de ha jól emlékszem a pc nem,de ez már nem az első pc-m ami ráz , az előző pc-m is rázott mármint mindig összekötöttem az erősítőmmel jack-rca kábellel és nem 1x volt olyan hogy megrázott a csatlakozó amikor az erősítőmbe dugtam be, és még tönkre is tette az erősítőm analóg bemeneteit, már csak az optikai bemenetet tudom használni, de én már nem lepődök meg semmin ha pc-ről van szó.Ha jól emlékszem egy elosztóba volt bedugva mindkét gép.

Üdv.: Krisztián

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Krisztián ! Te , ilyen " Rontó Pál " vagy ? Komolyra fordítva a szót : Azért "csíp" , a ráz kifejezés erős túlzás , a PC-d és az erősítőd ,továbbá a " nem pc "-d mert , a csatlakozókat ki-be dugni ezeknél csak kihúzott-áramtalanított gépnél szabad . Földelt villásdugókat kihúzod . Csatlakozókat bedugod . Vissza dugod a földelt villásdugókat . Ez alól csak az olyan eszközök kivételek , mint pl. a Pendrive . Üdv jano

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Tisztelt Varga Jano!

Ahogy Jácint is írta ezeknek elvileg földelve kéne lenniük, én szerintem nem lenne szabad egy hangkártya kimenetnek ráznia,és az se lenne normális ha kikéne húzni a tápkábelt azért hogy rádugjak a gépre egy hangfalat :) vagy akkor legyen csípés de a csípés szó meg túl gyenge kifejezés mert elég rendesen megéreztem amikor megérintettem. Az az érdekes hogy a pega soha nem csinált ilyet 1x nem csípet meg, sőt túl élt már elég durva dolgokat szegény. pl. egyszer amíg kimentem a konyhába az 5 éves keresztfiam bekapcsolt állapotban kiszedte a processzor kártyát:) mert nem volt fent a gép oldala. amire mentem vissza a szobába csak fekete kép volt a monitoron és amikor megláttam hogy mi tőrtént azt hittem hogy ennek annyi, de szerencsére túlélte, sajnos most nem volt ilyen szerencsém.

Üdv.: Krisztián

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia Jano!

Mint írta, tudja ő is, csak egyszer nem húzta ki. Csak az az érdekes, hogy ezeknek földelt a házuk, és ha azonos aljzatba voltak dugva (gondolom hosszabbító), akkor még ha a hosszabbító maga nem is volt földelt aljzatba dugva, de akkor is egyen-potenciálon kellett volna legyenek.

Üdv: Jácint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Jaca ! Számítógép kizárólag éltvédelmi földeléssel ellátott kábelről és életvédelmi földeléssel ellátott konektorról üzemelhet .Szerintem . Üdv jano

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia Jano!

Az egy dolog. De akkor is. Ha a két gép egy közös aljzatban van, ami földelt aljzatokat tartalmaz, akkor nem lehet a két gépház közt potenciálkülömbség. Persze ha földeletlen az elosztó , akkor rázhat.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.

Azért láttunk mi már egyet s mást...: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/dugvilla-oentessel-foglalkozik-val...

Persze a számítógép(ek) monitorjá(i)nak dugójáról még mindig nem látok semmit leírva...de kutyharapás után végülis már teljesen mindegy...legfeljebb a jövőben okulhatna belőlle a t. topicolvasó!

Csak azért erőszakoskodom, mert bizony én már találkoztam CRT VGA monitorokkal, amelyeket mindig "kesztyűs" kézzel kellett csatlakoztatnom a PC-hez...először a fém burkolatokat érintettem össze (némi szikrácska kíséretében) és csak utána dugtam be a VGA aljzatba...perzse mindkettő készülék bekapcsolt állapotban volt!

Üdv.: Uniman

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Tisztelt Uniman!

A monitor ha jól emlékszem még a pcbe volt dugva,és bekapcsolt állapotban volt, és földelt csatlakozója van a monitornak is,és az ajzatok is földeltek voltak. A monitort mindig kikapcsolt állapotban csatlakoztatom a géphez, mert hallottam már olyanról hogy valakinek attól ment tönkre a videókártyája hogy bekapcsolt állapotban dugta be vagy húzta ki a monitor csatlakozóját. nem tudom mennyire lényeg? de ilyen monitorom van : LG Flatron L192/WS nem mai darab, de azért nem is annyira régi :)

Üdv.: Krisztián

0

uniman
uniman picture
***

"kisütöttem"...akkor jó étvágyat kívánunk hozzá!

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Nagyon vicces! Ha nem tudsz értelmes választ adni inkább ne írnál semmit. Nem kéne belekötni amúgy sem, lehet hogy nem helyesen írtam de nem vagyok műszaki zseni! ha az lennék nem itt kérnék segítséget! remélem kapok értelmes választ is értelmes emberektől :)
Előre is köszönöm!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Akárki... ! Először is fontos a jó kedély ! " Aki nem ismeri a viccet , az bármire képes ! " -idézet a Ludasmatyi retro vicc lapból . Te jöttél ide , hogy segítsünk . Kevés képzettebb kollégát ismerek Unimannál . Ezért kérem , hogy , ha itt vagy , akkor -Több tiszteletet ! . De , ha tanulni jöttél , akkor jó helyen jársz . Tanulni , a Mestertől , CSAK kellő alázattal lehet a téma és a Mester iránt . Viszont , ha úgy érzed , hogy mindent tudsz (?) , akkor miért vagy itt ? Üdvözöl varga jano

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Tisztelt Varga Janó! Segítségért jöttem ide és azt vártam hogy segítő választ fogok kapni! de miután kigúnyolnak ne csodálkozzon hogy nem vagyok "jó kedélyű" szerintem nem én vagyok aki nem adta meg a tiszteletet! normálisan feltettem egy kérdést amire normális választ vártam.Ha meg tényleg olyan "képzett" Uniman mint ahogy állítja, és természetesen nem is kételkedek benne!akkor ő valószinüleg tudott is volna segíteni ahelyett hogy el "vicceli" a dolgot. Ha én lennék annyira képzett szívesen segítenék akinek csak tudnék. Nem tanulni jöttem ide csak segítségért, és mint mondtam is nem vagyok műszaki zseni ha az lennék nem lennék itt, úgyhogy szó sincs arról hogy mindent tudok!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves Akárki...! Jobb ha tőlem tudod meg , hogy az alaplapodat ( nem PC) , amelyet " ...kisütöttél... ", elrontottad ezzel a kisütéssel . Abban félvezető a " kisütés " után nem maradt életben . Javítására a dokumentáció hiánya , az alkatrészek hiánya és a szoftver hiánya , miatt, nincs remény . A javítása , a " nem hozzáférhető " , fölsorolt dolgok nélkül , reménytelen . Ezt megírtam neked , de ettől nem leszek nálad népszerű . Ezt vállalom .Neked azt is tanácsolom , hogy az esetedből , a jövőre nezve ,tanulj ! Üdvözöl varga jano

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Tisztelt Varga janó!

Azt eddig is tudtam hogy tönkretettem sajnos,alkatrészek hiánya? szerintem az összes alkatrész beszerezhető, nem különleges alkatrészek vannak az alaplapon :) az igaz hogy sajnos kapcsolási rajzot nem lehet hozzá találni.Félvezetőkkel nem tudom mi a helyzet? amikor "kisütöttem" nem volt bekapcsolva a gép annyi hogy be volt dugva a hálózati kábel és ugye a készenléti áramkör (nem tudom hogy jól írtam e?) már megvolt az alaplapon de mivel kikapcsolt állapotba volt nem vagyok benne biztos hogy tönkrement az összes félvezető, vagyis remélem nem de mivel nem vagyok műszerész így nem tudhatom biztosan. Az biztos hogy tanultam belőle, igaz itt inkább a pc volt a hibás! ennek megvan a története :) egy biztos nem adom fel! bízok benne hogy lesz olyan ember aki megtudja javítani.Nagy nehezen találtam neten egy pc szervizt ahol foglalkoznak még amiga számítógépek javításával is, de amikor levélben kértem őket hogy segítsenek azt a választ kaptam hogy " Nem akarod eladni? " mondtam hogy nem és utána már nem is foglalkoztak velem... na mind1 reménykedek benne hogy találok segítőkész hozzáértő embert aki megtudja javítani, nagyon sajnálnám ha a kukában kéne végeznie.

Üdv.: krisztián

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia Krisztián!

A nem PC az konkrétan egy Amiga számítógép? Lehet, hogy felületesen olvastam, de mit értessz az alatt, hogy kisütötted? Írd le pontosan, hogy mi történt amitől tönkrement.
A képen, amit jelöltél az egy olyan alkatrész, ahol 4 kondenzátor van egymás mellett egyetlen kerámia hordozón.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.

Ezek szerint te sem érted a "kisütött" szó elektronikában alkalmazását...kondenzátorral avagy sokkolóval, még el tudnánk képzelni ilyen műveletet!
/Nálunk búcsú van, ezért kacsasült volt az ebéd...holnapra meg "kisütöttem", hogy hekket ennék.../

Ezenkívül mi tudjuk, hogy az ilyen alaplapok nyomtatott áramkörei akár többrétegűek is lehetnek...és ha a belső rézvezető rétegek valamelyike a "kisütés" következtében megszakadt, akkor az már 99,9%-osan ehulladékká válhatott.

A topicnyitáskori köszönés hiányát is szemére hányhatnánk segítségkérőnknek...de talán csak az izgalom miatt felejthette el

Üdv.: Uniman

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Kedves Uniman! Nem lehet mindenki olyan okos mint te, én sajnos tudatlan vagyok és nem ismerem az elekronikában vagy műszerészek álltal használt kifejezéseket. Tudnék én is felhozni olyan témát vagy olyan szavakat hogy csak néznél mint etióp gyerek a svédasztalra , szerintem nem kéne lenézni vagy kinevetni a másikat, és nem is kéne elszállni azért mert olyan dolgot tudsz amit a másik nem. Amúgy a köszönéssel kapcsolatban teljesen igazad van! tényleg elfelejtettem, de ettől eltekintve még adhattál volna normális választ, vagy ha nem tudsz segíteni vagy nem akarsz akkor nem is kellett volna megjegyzéseket tenned!

Üdv.: Krisztián

0

uniman
uniman picture
***

Hello Hoffner K !.

Nem az okoskodás a lényeg, hanem az, hogy (számomra) értelmezhetetlen szóval írtad le a hiba okát...de már pótoltad.
Valószínűleg javíthatatlan az alaplapod, kíváncsi lennék, hogy a "drága külföldi helyen" vajon, hogy javítják meg...talán csak egyszerűen küldenek helyette egy másikat. Bár, ha van kapcsolási rajzuk, amely alapján kimérhetik a NYÁK belsejében megszakadt vezeték hiányát, akkor akár kívülről egy darab huzallal pótolható is lenne.
Kétlem, hogy ezt közüllünk bárki is beválalná...még akkor sem, ha lenne hozzá rajzunk...
Az általad keresett kinézetű alkatrész könnyen beszerezhető más elektronikai panelből kibontva, csak az a baj, hogy ismeretlen az elektromos paraméterei...tehát mégsem!

De bármelyik notebook javítással foglalkozó cég ki tudja cserélni azt a hibásnak vélt alkatrészt. Sőt ki is tudja mérni és az esetleges híbátlanságát megállapítani.

De, ha jól látom az előlapi csatlakozó tüskesora mellet van a hiba, talán tényleg a (előlapi) fülhalgató kimenetnél keletkezett a probléma...azonban, hogy "csak" emiatt ne működjön egy alalplap, abban én kételkedem (Remélem tévedek!).

Üdv.: Uniman

0

uniman
uniman picture
***

...az is nyílt titok, hogy a posztoló immáron 5. éve eredménytelenül próbálja számítógépét értékesíteni! Vagy nincs is már rá kereslet, vagy ez csak a (nálunk) szokatlanul magas kínálati ár miatt volna?
Ezt csak úgy témán kívül, "halkan" megemlítem...

Uniman szeme mindent "lát":

Üdv.: Uniman

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Kedves uniman! A gépemet tényleg meghírdettem 5 éve, és voltak is rá jelentkezők, anyagi gondok miatt kellett volna megválnom a gépemtől de szerencsére közben rendeződött és így nem kellett eladnom. Nem olcsó az biztos, de aki szereti és megteheti az megveszi, van olyan ismerősöm akinek 2 ilyen gépe is van :)

Üdv.: Krisztián

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Hát ezt el tudom neked mondani, mert 14 évvel ezelőtt dolgoztam ilyen cégnél. Az ügyfél kap egy másik, korábban javított lapot a saját szarja helyett, és fizet egy vagyont érte. Aztán a hibás lapokat típusok szerint válogatják, minden típusra van egy (vagy több) specializálódott műszerész (adott esetben pl. Magyarországon), akinek a teljes dokumentáció és a teljes alkatrészkészlet a rendelkezésére áll. Az illető cserél egy-két IC-t, tesz bele egy új biost stb, és ha mindezek után nem indul el a gép, akkor selejtezi, mert napokig méricskélni benne nem rentábilis. Amikor az ilyen selejtezések miatt a raktárkészlet nullára apad, az adott termék supportja megszűnik, és a nyafogó ügyfeleket elhajtják, mint Ceizel a magzatot.

Független műszerész alkatrészek nélkül, dokumentáció nélkül, úgy, hogy életében akkor lát olyat először, lehet, hogyha nagyon akarja, meg tudja javítani, de az biztos, hogyha csak a legszerényebb ezer forintos órabérrel felszorozza, a postoló fél fizetése ugrik.

0

Tranzix
Tranzix picture

Apple G1-G5 javítása is így zajlott anno, a hibás lapok hatvan százaléka meg infrastuktúra híján ment vissza az anyavállalathoz.

0

city217
city217 picture

Jaca próbál segíteni, ne zavard.
J.

0

uniman
uniman picture
***

Én sem "elrontani" szeretném...
Próbálom az "esetleírást" megemészteni...de a monitor kimaradt a felsorolásból...
Akár "földhurok" kialakulása is "meggyilkolhatta" az alaplapot...vagy nem?
http://genesi.company/products/pegasos
Üdv.: Uniman

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Szia Jácint!

A pegasos2 egy amiga kompatibilis számítógép Motorola PowerPC "G4" 7447 processzorral. Úgy tőrtént a baleset hogy mindig felváltva használtam a pc-t és a pegát, de csak egy billentyűm egerem volt és mindig ide-oda dugdostam abba a gépbe amit pont használni akartam, és egy nap amikor pcről pegára akartam váltani elkezdtem átdugni a pcből a pegába az egeret, billentyűt,és amit nem kellett volna, be volt dugva a pc-be is és a pegába is a hálózati tápkábel pedig mindig azt kell utoljára, vagyis mindig úgy csináltam előtte. És az a lényeg hogy van egy kis hangfalam amibe beépített erősítő van és usb ajzatból kapja a tápot de a hang a jack csatlakozóról megy, és a pc-ből kihúztam a jack csatlakozót viszont az usb még a pc-ben volt és amikor a pegába dugtam be a jack csatlakozót megrázott a ház mármint a pega háza, és azóta nem kapcsol be a gép , próbáltam már úgy is hogy minden kiegészítőt kiszedtem az alaplapról de semmi. A tápegységet leteszteltem és jó , úgyhogy az alaplapnak lett valami baja sajnos.

Üdv.: Krisztián

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia Krisztián!

Így kellett volna kezdeni a topikot :)
Sajnos sok biztatót nem tudok mondani. Rajz nélkül elég kicsi az esélye, inkább félvezető halt meg ott, mint ellenállás vagy kondenzátor. Merre vagy az országban?

Üdv: Jácint

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Szia Jácint!

Nem akartam azzal kezdeni hogy regényt írok :) meg úgy gondoltam már az is nagy segítség ha valaki megmondja milyen alkatrész amit a képen bekereteztem? sajnos ezeket a felületszerelt alkatrészeket nem, vagy csak kevésről tudom hogy mi? viszont forrasztani nagyon szépen tudok, nem egy olyan munkahelyen dolgoztam ahol mikroelektronikai alkatrészeket kellett forrasztanom, úgyhogy szerintem nem lenne gond kicserélnem azt az alkatrészt:) volt már ennél nehezebb feladatom is és meg tudtam csinálni, gyerekkorom óta forrasztok:) na mind1. Sajnos kapcsolási rajzot sehol nem találtam és így tényleg nem egyszerű megjavítani,ha egyáltalán meglehet. Pár hónapja költöztem Oroszlányra ,előtte Újpesten laktam de szinte minden hétvégén pesten szoktam lenni.

Üdv.: Krisztián

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia Krisztián!

Itt a forrasztási tudás kevés lesz, meg kellene keresni a valóban hibás alkatrészt is. Ehhez elkerülhetetlen az alkatrészek ismerete, és azt is kellene tudni, hogy funkcióban mire szolgál, alaktrészkörnyezet alapján felismerni egy DC/DC konvertert a panelon stb.

Üdv: Jácint

0

Akárki ...
Akárki ... picture

Szia Jácint!

Sajnos én is tudom hogy a forrasztási tudás kevés, ezért is gondoltam hogy megpróbálok segítséget kérni hozzáértő emberektől. nem akarok hülyeségeket beszélni de szerintem kéne hogy legyen az alaplapon a készenléti áramkörben biztosíték arra is gondoltam nem e lehet hogy az ment tönkre, vagy megint csak nem akarok hülyeségeket írni, de ha tranzisztoros kapcsolású az áramkör akkor lehet hogy az is tönkre mehetett mivel annyit tudok hogy a tranzosztorok nagyon érzékeny alkatrészek és nagyon könnyen tönkremehetnek, valahogy csak meg lehetne keresni multméterrel hogy hol van szakadás? Gondoltam valamire de inkább le se írom mert lehet hogy jó nagy hülyeség :D és lehet hogy azzal tényleg teljesen tönkretenném az alaplapot. Mind1 inkább ki se próbálom, még várok hátha valaki megpróbál segíteni. Sajnos arra nincs pénzem hogy ki küldjem a Genesi -nek az alaplapot és ők javítsák meg, az meg a másik hogy lehet hogy már nem is foglalkoznának vele.

Üdv.: Krisztián

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ember legyen a talpán, aki azt kiforrasztja és egy másikat beforraszt.
Egyébként igen kicsi a valószínűsége, hogy meghibásodott,
In-circuit műszerrel kellene ellenőrizni

Bálint

0

city217
city217 picture

Jano.
Menj vissza a nyitószövegre olvass és kezd elölről ha tudsz segíteni. A kérés az volt hogy tud-e itt valaki segíteni nem azt hogy mit egyen!
Ja és idézetekben se vagy jó, mert az úgy hangzik,"akinek humora nincs mindenre képes".
Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia City217 ! Köszönöm a helyreigazítást . Sajnos öregszem . Üdv jano

0

Sponsored links