You are here

Yamaha RX-v 595 RDS tuner elhangolódás

Sziasztok!

Yamaha RX-V 595 RDS rádióerősítőm FM Turnerje már harmadszor hangolódik el. Mindhárom "hivatalos" Yamaha szervizben volt, az egyik vállalta is (már kétszer), de fél év alatt szép lassan "vissza (el) hangolódik! Eddig semmi baja nem volt, szeretem, mert szép hangja van.
Tünet:
Mindig felfelé 0.05 MHz-et hangolódott el. (Ez a lépés a hangolásnál.)
Jelenlegi állapot: Tehát mondjuk a rádióállomás pl. 89,5 MHz-en szól, akkor alulról keresve automatikussan megáll a 89,5 MHz-en, mert ott a pilot (RDS adatok, stb), de nincs térerő, nem szól a rádió. Átváltva kézibe 89,55 MHz-re lépve egyet maximum a térerő és szól, de nincs RDS adat, stereo és egyebek. Fekülről keresve átlépi és keres tovább a végtelenségig. A hiba másfél év alatt kétszer jelentkezett, javítás után kb. fél évivig jó, utána fokozatosan romlik. Legutóbb ennél rosszabb volt, sehogy sem talált állomást automatikusan. Nem biztos, hogy elhangolódás, lehet, hogy bemenő antenna jel feldolgozásának gyengülése, térerő romlás? Tetőantennám van rádióhoz, levezető kábel jó, villámcsapás nem volt, ellenben ritkán van bekapcsolva, van, hogy hetekig nem használom. Életkora 15 év felett. Van egyéb nyűgje is, de azt már megszoktam. Szervizkönyvet innen már letöltöttem, de nem szakmám az elektronika, úgyhogy minden jó ötletet, tanácsot szívesen fogadok. Ha akad valaki, aki tartós javulást tud elérni az állapotában meghálálom.

Köszönettel,

Dányi József
danyi.jozsef@freemail.hu

Comments
Kumi
Kumi picture

Szia!
A hibaleírást végigolvasva én az FM demodulátor elhangolódására gondolok.
Ha nem cserélik a tekercsel párhuzamos öregedő kondenzátort, hanem csak a vasmaggal utána hangolnak, akkor a fent leírt eseménysorozat állhat elő.
Ez persze csak egy lehetséges hibaforrás.
A szakszerviztől lehet megtudni, hogy mit állítottak a készüléken a hiba ideiglenes megszüntetésekor.
Üdv.: Kumi

0

Dányi József
Dányi József picture

Sziasztok! A szakszerviz azóta sem válaszolt sajnos. Kellő szakértelem és eszköz hiányában még mindig keresek valakit, aki meg tudná oldani a problémát, persze nem ingyen. Szervizkönyv rendelkezésre áll elektronikus formában is. Üdv, DJ

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: kvarcot cseréltek bene?

Bálint

0

Dányi József
Dányi József picture

Üdv!
Nem tudom, hogy konkrétan mit javítottak rajta. Tegnap írtam a szervizbek is, de még nem válaszoltak. Lehet, hogy csak mindig utánamegy a szervizes és a kvarc fél év alatt tovább mászik? Laikus kérdés, mert nem értek hozzá. Van aki azt mondta, hogy valamelyik kondi szárad. Űdv, DJ

0