You are here

Philips 190B8 monitor kikapcsolás probléma

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a következő elektronikai problémával kapcsolatban.
Az elmúlt napokban találkoztam egy olyan hibajelenséggel egy Philips 190B8 monitor esetében hogy bizonyos idő után kikapcsol. A led zölden világít de kép nincs. Aztán ha kikapcsolom és ismét be akkor megint egy ideig működik de aztán megint csak eltűnik a kép egy idő után. Az említett készüléket szétszedtem a kondik jók, szerintem nem ezekkel van a gond. A gyanúm a backlight panel inverter trafóra terelődött a hibajelenség kapcsán, bár biztos nem vagyok a dolgomban. Szerintetek még mivel lehet probléma ilyen esetben, vagy jó helyen kapisgálok? Hogyan tudom kimérni ezt a típusú trafót hogy megbizonyosodjak arról hogy ezek valamelyikével van a gond?
(a szétszedett készülékből kivettem a paneleket és bekötöttem a boardra ugyanugy elöjön a probléma, kihúnynak a szépen fehéren világító panelek egy ido után.)
Ha valaki találkozott már ezzel a problémával kérem ne habozzon és írja le mi a teendő.
A szóban forgó alkatrészek tipusa: 80GL17T-40-V, és kettő darab van rajta.
Merre lehet amúgy fellelni ezt az alkatrészt?

Előre is köszönöm a segítséget!
R. Laci
r-laci@freemail.hu

Comments
öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdvözöllek.
Próba csövekkel leellenőrizném mielőtt a trafóval bajlódnék, mert a csövek öregedésével ez a hiba jelenség mutatkozik.
ITT
ITT
és ITT is kapható

0

R. Laci
R. Laci picture

Szervusz!
Köszi, ez jó tipp. De gondolom ahogy a monitorok úgy a csövek is fajtánként eltérőek, vagyis honnan tudom hogy egy másik cső jó lesz próbának? Vagy mindegy?
Ezt a típusú trafót amúgy nem lehet kimérni multiméterrel és az ohm számból következtetni arra hogy rossz vagy jó? Anno a Darfon 4006A típusúnál ki tudtam mérni a lábak közötti ellenállást mikor az LCD tvmet szereltem. Csak ennek nem tudom hogyan álljak neki, melyik lábat mérjem és mennyinek kéne lenni a jó értéknek...
Köszönöm a linkeket és a segítséget!
Üdvözlettel: Laci

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia. Laci!
Segédlet
A másik, itt a Tanya keresővel keresd meg "LCD inverter mérése, csőhibák.doc" ebben a legegyszerűbb mérési információ van. Balesetre vigyázz ! 2KV szaladgál a csövön!
Tisztelettel. Laci

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Mindenképp a csöveket gyanúsítanám ! Trafóhibára az elektronika nem " Ad "néhány percet. Szerintem egy felvillanást engedne, esetleg a trafót hajtó feteket ellenőrizném . Csövet próbára szinte bármilyet rátehetsz.

Üdv Stevepapa

0

R. Laci
R. Laci picture

Sziasztok!

Kerestem másik csöveket és rádugtam őket. A hibajelenség ugyanaz. Vagyis ez arra utal hogy mégiscsak a trafókkal lesz a baj ezek szerint. Amúgy nem tudom az jelent e valamit mikor bekapcsolom így szétszedve először felgyulladnak de rögtön kialszanak aztán újra begyulladnak, nem villanásnak mondanám mert annál hosszabb idejű de tény hogy elkezdenek világítani a csövek aztán kialszanak és újra begyulladnak és aztán jön a világítanak fél óráig móka aztán power kikapcs-bekapcs és aztán másodszorra már csak 10percet birták. Az eredeti csövek is így kapcsolnak be amúgy.
Szóval akkor rendelhetem a trafókat? Kimérni még nem sikerült őket, mivel oszcilloszkópom sajnos nincsen. De szerintem mindkettőt kicserélem rajta egy füst alatt. Csak ahogy látom hetekbe fog telni míg ideérnek a világ másik végéről. De még így is olcsóbban kijövök mint egy használt monitor ára. Meg ugye a felfedezés és bütykölés öröme ami megfizethetetlen :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: amennyiben a táp stabil, az invertertrafók mellett levő elkókat cserélném (105 fokosra)

Bálint

0

R. Laci
R. Laci picture

Szia!

A trafok mellett 25voltos 470mikrofarádos elkok vannak (mindkettő mellett 1-1 darab). Hogy érted hogy 105ösöre cseréljem? őket? Illetve hogyan lehetek biztos benne hogy a táp stabil? Hogyan lehet esetleg kimérni ezt? Köszi a segítséget!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:az oldalon láthatóak 470uF/25V-os elektrolitkondenzátorok

http://www.hqelektronika.hu/hu/search?q=470uF&p=2

Ezek készülnek 85 Cfokos és 105 C fokos környezeti hőmérsékletre.
Mivel a monitor melegszik, a belsejébem meleg van, célszerű a 105 C fokra készült kondenzátorokat beépíteni.
A táp stabilitását a kapcsolási rajz alapján tudod ellenőrizni, megfelelőek-e a feszültségek.

http://elektrotanya.com/philips_190b8.pdf/download.html

Miből gondolod, hogy a kondik jók?
Mérted a kapacitást, ESR-t szivárgási áramot?

Bálint

0

R. Laci
R. Laci picture

Kedves segítőkész emberek!

Elérkezett az idő hogy megápdételjem az információt, mivel megérkeztek az alkatrészek.
Ki is cseréltem az inverter trafókat de a hiba ugyanúgy fennáll. Viszont észrevettem ha nem rakom össze a monitort illetve pontosabban ha a nyákot fedő fémlemezt nem csavarozom rá nincs semmi gondja a monitornak. Vagyis amint ráteszem a "fedelet" és kipróbálom, a kikapcsolási jelenség megmarad, de ha nincs rajta akkor működik rendesen és nem kapcsol ki.
Szó volt itt a kondenzátorokkal felmerülő esetleges problémákról. Hát én fogtam magam és kicseréltem az összeset 105 fokosra, de sajnos még mindig ugyanaz a hiba. Tehát jelen pillanatban az összes kondi és mindkét inverter trafó cserélve rajta de a hiba fennáll. De ahogy említettem nagyon fondorlatos módon csak akkor jelentkezik ha a takarólemez rajta van a nyákon.
Szóval az a kérdésem szerintetek mi lehet ez, valamelyik másik alkatrész talán melegedhet? Milyen úton induljak el? Milyen további alkatrész lehet ebben az esetben gyanús?

Köszönet előre is a további segítségért.

0

zsugori
zsugori picture
***

Üdv
meg kell nézni mihez érhet hozzá a lemez

0

R. Laci
R. Laci picture

Megpróbálok valamiféle gumis szigetelést körbe a takarólemez körül odatenni hogy kiszűrjük ezt a fajta problémát...

0

R. Laci
R. Laci picture

Kedves Bálint és Minden segítőkész szaki!

Köszönöm a sok hasznos információt, ezzel kapcsolatban megint lenne kérdésem. A kondi kapacitást azt talán ki tudom mérni, ilyet már csináltam régebben majd utánanézek hogyan műveltem, viszont a ESR szivárgási áramot hogyan mérem?
Ez is lehet gond? Ugy értem ennek hibája okozhat ilyen kikapcsolási problémát és akkor lehet az invertekkel nincs is gond?

Illetve a táp stabilitásának kapcsolási rajzból méréséhez is elkellne egy kis segítség. Egyszer láttam ilyen de már nem emléxem hogyan ment a dolog.

Köszi a türelmet amint látjátok nekem van bőven, meg hát jó munkához idő kell :)

Ja és még egy dolog szerintetek aliexpress-től érdemes rendelni? Mert ott találtam viszonylag árban elfogadható invertereket. Közben előkerült egy Samsung 932B monitor is annak is vszinu ugyanez lesz a gondja, nem gyujtanak be a panelek viszont másik monitorra rádugva mukodnek. Az ebben lévo inverter trafo száma TMS91904CT (A 06TM44 C)
A kérdésem ezzel kapcsolatban az hogy a zárójelben lévo szám nem nem kell hogy egyezzen igaz? Csak mert így egyutt van rajta a trafon persze zárojelek nélkül.

Köszönöm!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az ESR-ről

ESR és milliohm mérő: Elektrolit kondenzátor teszter

"Ha ön kapcsoló üzemű tápegységeket, TV-ket, számítógép monitorokat, HIFI-t és hasonló készülékeket javít, és / vagy szüksége van nagyon alacsony értékű ellenállásmérésre, akkor ez a műszer rengeteg időt és bosszankodást takarít meg az ön számára. A műszer az elektrolit kondenzátorok úgynevezett soros helyettesítő ellenállását (Equivalent Series Resistance) méri, ami nagyon fontos, de a hagyományos mérőműszerekkel nagyon nehéz ellenőrizni.
Minden gyakorlott TV- Videó szerelő tudja, hogy a hibák jelentős részét a kiszáradt elektrolit kondenzátorok (Elkók) okozzák. Ezek a hibák a készülékek 3...5 éves korától kezdődően változó tünetekkel —áramszünet után a TV nem indul, a Videó lejátszáskor csíkozik, stb.— jelentkeznek. Sok esetben a száraz Elkó jelentős rombolást okoz, ezért célszerű néhányat (pl. kapcsoló üzemű tápegység) preventív módon még akkor is ellenőrizi, ha más a hiba. A száraz Elkók kimérése azonban nem egyszerű feladat.
Megbízhatatlan megoldások:
Ahány műszerész annyiféleképpen oldja meg ezt a kérdést, de kevesen vannak, akik megbízható és gyors módszert tudnak! Sokan minden lehetséges gyanús Elkót kicserélnek: ez a verzió lassú és drága, valamint az is elképzelhető, hogy éppen azt nem cserélik ki, amit még ki kellene. Ebben az esetben nem beszélhetünk hibakeresésről, csak találgatásról, mivel nem győződtünk meg a hiba okáról!
Miért nem használható a korrekt méréshez egy általános (alacsony frekvenciával mérő) kapacitásmérő?
Mivel, ha egy Elkó tönkremegy, az nem veszti el jelentősen a kapacitását! Sokkal inkább az ESR (helyettesítő soros ellenállás) növekszik meg. Ezt kell mérnünk ahhoz, hogy a mérendő Elkó jósági tényezőjét megtudjuk. Az egyszerűbb kapacitásmérők nem adják ezt vissza, esetleg egy alacsonyabb értékű kapacitást mutatnak (pl. 80μF-ot 100μF helyett) egy majdnem teljesen szakadt Elkónál. Egy magas (minimum 1kHz) frekvenciával, tg. δ-t is mérő kapacitásmérő nagyon drága, és ezzel sem mérhetünk áramkörön belül.
Az elektrolit kondenzátorok belső felépítése, a jósági tényező romlása
Mi pontosan az Elkó soros helyettesítő ellenállása (ESR)? Az elektrolit kondenzátorok struktúrájából következik, mivel itt a katód kivezetés nem fém, hanem folyékony elektrolit, ezért a fémeknél jóval nagyobb a fajlagos ellenállása. A víz alapú elektrolit be van áztatva egy szivacsos anyagú sávba, és ez adja a katód kivezetést. Ez az anyag körbeveszi az alumínium-oxid rétegű dielektrikumot. Az elektrolit saját ellenállása adja az ESR nagy részét, amihez képest elhanyagolható az alufólia és az anód kivezetés ellenállása. Normálisan az ESR nagyon alacsony értékű, ami meg is marad, hacsak a gumi-zár meg nem sérül. Akkor az elektrolit víz része folyamatosan elpárolog, így az ESR idővel felfelé kúszik
Ha egy Elkó magas hőmérsékletnek van kitéve, különösen belső hőfejlődés hatására – ami a nagy váltakozó áramok következménye – akkor az elektrolit kémiailag bomlani kezd, és az ESR értéke sokkal gyorsabban növekszik, mint szobahőmérsékleten. Ahogy az ESR értéke növekszik , úgy a váltakozó áram okozta hőfejlődés is vele arányosan emelkedik. Ezáltal az idő függvényében az Elkó maghőmérséklete exponenciálisan növekszik, ESR mérő 1
ami később teljes tönkremenéshez vezet, sőt néha fel is robbanhat. Az ESR érték (valamint a tg.δ vagy disszipációs faktor) az elkó élettartama alatt enyhén emelkedik. Általános esetben normál hőmérsékleten 2000 üzemóra alatt kb. 5-10%-kal. Egy Elkó élettartama körülbelül felére csökken a hőmérséklet minden 10°C-os emelkedése hatására, és érdekes módon még a jó minőségűeknél is mindössze 1-2 ezer óra megbízható üzem garantált maximális hőmérséklet és áram mellett (Egy év 8766 óra!). A kapcsoló üzemű tápegységek elég nehéz terhet helyeznek a szűrőkondenzátorokra. A sűrű szerelés miatt a hőmérséklet magas, és el kell viselniük a magas váltóáramokat is."

Ehhez kapható célműszer, ESR-mérő.
---------------

A szivárgási áramot analóg ellenállásmérővel illik mérni

A legkisebb méréshatáron, polaritáshelyesen csatlakoztatni az elkót, majd átkapcsolni a legnagyobb méréshatárra, ilyenkor a mutató végtelent,
nagy kapazitás esetén több MOhmot kell mutasson, a mutató nem indulhat el alacsonyabb érték felé.
Amennyiben a háromféle mérés nem valósítható meg, érdemes vadonatúj, jó minőségű elkóra cserélni.
Általában 3-5 év használat után a mostani "modern" elkók javarészénél jelentős paraméterromlás tapasztalható.

Bálint

0

R. Laci
R. Laci picture

Folytatva az eszmecserét veletek most odáig jutottam hogy tettem gumipapucsokat a fém takarolemez 4 sarkához, így nem érintkezett a fémmel sehol és határozottan megemelte a takarást. Ezáltal viszont csak annyira jutottam hogy tovább volt képem. Valószínüleg az emelés hatására később melegedett fel valamelyik alkatrész. De hát ez az amire én gyanakszom.
Most megprobálom képekkel is illusztrálni a témát:
1.kép: gumipapucsokkal megemelve, így többet bírt kb egy óráig is volt képem (amugy kb 20percig birja csak)

2.kép: közeli a gumipapucsos emelésről (jól látható hogy az emelés hatására kiköszöböltem a fémmel való érintkezést és ezáltal jobb a szellőzés is)

3.kép: a nyák egésze takarolemez nélkül, itt lesz valamelyik alkatrész hibás szerintem persze kivétel a kondik és az invertekerek mert azok már vadi ujak rajta. Így ebben a formában takarólemez nélkül ha összedugom egész nap működik a monitor és mindvégig van kép.

Ki találkozott már hasonló problémával? Mit lehetne még cserélni rajta és mit lenne érdemes?

0

zsugori
zsugori picture
***

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha végképp nem találod a hibát, tegyél be egy kisebb 12 V-os ventillátort, csökkentett feszültséggel táplálva.

Bálint

0

R. Laci
R. Laci picture

Az az igazság nem tudom merre induljak el innen, mert a kondikon és a trafokon kívül a többi alkatrészt csak úgy látásból ismerem, velük komolyabban még nem foglalkoztam. Két multiméterem van egy alap DT-830B és egy komolyabb UNI-T UT61 ezekkel amit tudok kimérhetek de ahogy említettem csak kondikra és trafokra illetve adapterek és töltők kimérésére használtam eddig. Meg persze van még többnyire minden ami forrasztáshoz kell. Amúgy informatikával foglalkozom az elektronika amolyan hobbi csak, kedvtelésből csinálom, jah és van egy fránya tulajdonságom, nehezen adom fel :)
Szóval ha valamire juthatok eme eszközökkel a többi alkatrész ellenőrzése terén a segítséget szívesen veszem. Ha szükséges egyéb berendezés amit ajánlasz annak beszerzését megfontolom értékétől függően :) Természetesen megpróbálom a 12v-os ventit van itthon pár darab de hova kössem rá és mit értesz a csökkentett feszültségen, ezt hogyan valósítsam meg?

0

Sponsored links