You are here

Szabályozható tápegység

Hi.

Következő kapcsolásról szeretnék infót.
Minden alkatrész meg van itthon, de a trafóm AC36Voltot szolgáltat, ez éppen jó lenne egy DC50V táphoz, ezen a kapcsoláson mit kellene változtatni hogy a trafót ne kelljen piszkálnom, már ha 50Voltról szeretném üzemeltetni?

Üdv.

Comments
proba
proba picture

Nem tudom valaki említette e már a 2N3055 talán 60V-os egy tisztességes induktivitás, min a dupla feszültséget visszaadja megszakításra. Így szerintem csak óvatosan ohmos fogyasztóval lehetne ezt a tápot használni. A másik , rendes tápok nem véletlenül tartalmaznak transzformátor megcsapolásokat, hiszen azért 40V 1-2A-t elfűteni egy 12V-os 10-20W fogyasztó miatt elég durva. A munkahelyen gyári táp is néha meg köszönni a nagyobb motorokat pedig 40V kimenőfeszültségre 120V -os tranzisztorok vannak benne.

0

isoram
isoram picture

Szia! Ebből soha nem lesz 50V stab. táp. Ha sima szűrt egyenirányítottat akarsz akkor terheletlenül max:48,7V lehetséges. (5A esetén min.10000uF szűrés kell, ha labortáp minőség a cél.) Még lejön belőle az Usat. + lejön a szabályozási tartalék k4-5V, tehát ebből korrekten csak 40V-os stab. táp. építhető!!!
Azt is számolni kell, ha 1V az outU és outI 5A akkor 238,5W-ot kell el diszipáltatni az áteresztő elemeken!!!
Csak gyors hasra ütésre, egyenlőre ennyi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az isoram által írottak miatt a trafón kell készíteni két leágazást, 15 és 30 V-nál,
egyébként csak pár száz mA-ig lesz használható.

Bálinz

0

isoram
isoram picture

Szia! Ezt a trafót nem erre a célra tekerték, illetve jó lesz műhely fűtésnek. A mai energia szemlélet megköveteli a csapolt trafókat.

0

H
H picture

Szia!

Igen, a trafóval kapcsolatban tökéletesen igazad van, nem erre a célra tekertem, de ez lett belőle :)
Remekül működik, 0-45V-ig és 450mA-1100mA-ig állítható, de az egy darab vége eléggé fűt, proba és isoram írását olvasva dupláztam a tranzisztorokat, így kevésbé melegszik viszont az áramot nem tudom szabályozni, ennek mi lehet az oka?

Üdv

0

isoram
isoram picture

Szia! Megtennéd, hogy valahogy beszkennelnéd a pontos értékeket is tartalmazó jelenlegi (módosított) rajzot! A topic indítóban lévő kapcsolás lelke a kicsit öreg 723. Ha jó (Csak 3 ok miatt szokott elszállni ha nem gyári hibás (MEV,TESLA jók):táp túlfeszültség, túlterhelés, tüske a fogyasztó felől), különben akkor megbízható, hosszútávon jól működő fesz. szabályzást, túláram korlátozást tud.
Volt a múltban egy 5 db-s folyamatos 5-30V-os, illetve 5-15A-es táp megrendelésem (ohmikus , fűtőszál terhelésre). A szek.-t 15-20-25V-ra tekertettem (trafó: 400VA sek: 2,5mm2) éppen a disszipáció csökkentése miatt, és 3db. 2N3055 volt a vége. Ma is mennek.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nem "illik" 50 Volt váltófeszültségből áteresztős stabilizátorral csinálni kicsi feszültséget, mondjuk 5-12 Voltot, még 24 Voltot sem! Gazdaságtalan is, és sokat kell disszipálnia a "nagy" tranzisztornak. Minél nagyobb áramról van szó, annál jobban melegszik a tranzisztor még hűtve is... /Pl. 20 Volt kimenőnél esik rajta 30 Volt, ez 2 Amper mellett már 60 Watt, 4 Ampernél már 120 Watt a tranzisztoron!/

Üdv: formasu

0

H
H picture

Jó reggelt mindenkinek!

Megoldódni látszik a problémám, egész véletlen találtam itthon Tesla gyártmányú KD602 jelű Old School tranzisztort egy marékkal :) (nem a legcombosabb) , most 4 db foglal helyet a tápegység végén és nincs említésre méltó melegedés. Az áramot 1A-re korlátoztam így 45V-nál sincs gond, a biztonság kedvéért egy ventilátor is segít a hűtésben.

Köszönöm a közreműködést.
Üdv

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Az emiter ellenállások kéne hogy kiegyenlítsék a KD602-ek Bétáit, de ha már sok van belöllük, jó volna ha 'azonos' értékűre válogatnád öket (a T1 terhelhetősége miatt minél nagyobbra).
A már említett védelmek: http://keptarhely.eu/download.php?file=20160724v00kopir9.jpeg
Amúgy, szokatlan kapcsolás! :) .Referencia fesz. előállításához, a tranzisztorok letörési feszültségeit használja. A CA3086 adatlapjában, értékük relatív széles határok közott van adva (V(BR)EBO = 5V...7V).
Melléklet: http://keptarhely.eu/download.php?file=20160724v00kik09a.jpeg

Üdv. Feri

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

0

H
H picture

Hi mindenkinek!

Etz találom még használhatónak, mit szóltok hozzá?

Üdv

0

isoram
isoram picture

Szia! A C-3068 ( Egy fapados tranzisztor arrray) egyszerűen kiváltható, mert csak a sorbakötött EB diódákat használják ref. faszültségként. Egy jobb minőségű jól beállított zenner dióda símán megteszi. Ez a kapcsolás 0,6 A-t ír amit a figyelő ellenállás 1ohmos értéke is bizonyít. 5A.hez az R7 értékét 0,12ohmra kell csökkenteni, az áteresztő tranyók számát meg kell növelni mert a teljes egyes elemeken létrejövő disszipáció nem ajánlatos 50-60% fölé vinni. A jó megbízhatósághoz, tehát kell min. 5db 2N3055. az emitterek pedig az áramelosztás miatt 0,2ohmon köttetnek a közösítő sínre, illetve a meghajtásukat is módosítani kell.
Egyenlőre ennyi.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Van olyan IC, /a neve: 78HGKC, vagy 78HGASC hűtőbordán/, aminek kell egy táp szűrve, egy poti, és még egy-két alkatrész. Ennyi....
Nekem ez működik több, mint 20 éve, hibátlanul. Tud 5 Ampert leadni, 5 Volttól indul az enyém, potméterrel szabályzom a kimenő feszültséget, és rövidzár védett. Ennél egyszerűbbet még nem láttam, ami ennyire jól működik.

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello Formasu.
A topiknyitó linkjén 0V-tól 30V-ig szabályozható táp szerepel...az általad említett IC 5V-tól 24V-ig tud feszültséget leadni. Ezenkívül csak max.40V bemenő feszültséget visel el...itt meg adva van egy 36V-os trafó...
Ebben a topikban a "gombhoz"(trafó 36V AC) kellene "kabátot" találni... :D
Üdv.: Uniman

0

isoram
isoram picture

Szia! A topic nyitóban 50V-os tápot ír.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én 35 Volt AC-ből hasonló kapcsolással nem csinálnék pl. 5 Volt DC-t, pláne nem nagyobb áramnál! Azon a rajzon tényleg 0 Volttól... szerepel, de ez biztosan nincs "kőbe vésve". Nem látom leírva, hogy mekkora a kimenő feszültség igénye, csak azt, hogy 50 Voltos tápot szeretne. Az 50 Voltos táphoz sem a trafó, sem az én IC-m, a 78HGKC nem megfelelő.Én a trafóval kezdenék, inkább másik trafóval, és nem 35 Voltról! Azt sem írja, hogy mekkora, azaz hogy hány Ampert tud leadni a trafója.
Az én tápomban meg van osztva a trafó feszültsége 12 Voltnál. 12 Voltig ezt a megcsapolást használom, hogy ne disszipáljon el az IC nagyobb áramnál.

Üdv: formasu

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Formasu!
"Azt sem írja, hogy mekkora, azaz hogy hány Ampert tud leadni a trafója."
Lenneb valaszolja egyik hsz-emre, hogy ~300VA-es. Az 1-2 megcsapolasos trafo, avagy egy kapcsolos-tirisztoros, elöszabalyzas beepiteset ajanlo tanacsokkal csak egyeterteni lehet_ha (kvazi) 0-~50V az igeny...
Kari

0

isoram
isoram picture

Szia! A triakos előszabályozó az egy jó dolog, de egy rendes labortáp nem használhatja a járulékos zavarok miatt, vagy a szűrés többe lesz min a teljes táp.(Ha egyáltalán kiszűrhető egy RIAA korrektor, kis zajú erősítő, mérőáramkör vizsgálata esetén.)

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi, erre nem figyeltem, hogy elég nagy a trafó, csak a topik indítóra. Azt továbbra is fenntartom, hogy a 36 Voltos trafóból nem lehet 50 Voltos, terhelhető tápot készíteni, és megcsapolás nélkül nem érdemes 5 Voltos, néhány Amperrel terhelhető tápot csinálni áteresztő tranzisztoros módszerrel.

Üdv: formasu

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Csatlakozom. Nem ötlet börzét óhajt a topik nyitója hanem a már meglévő, de könnyen meghibásodó tápjának a "feljavítását".
Hozzátenném: ezt minél kisebb beavatkozással volna jó megejteni!
Tehát Uraim! Nem sztorizásra, nekem ez van vagy ezt ajánlom hozzászólásokra lenne szükség hanem a nyitóban belinkelt kapcsolás "rákfenéjének" megszüntetéséhez ötletekre/tanácsokra.
Aki hozzászól (s nem csak itt) méltóztasson elolvasni a korábbi hozzászólásokat mi tovább esetleg a címet is.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Akkor olvass Te is. A topiknyitó egy meglévő kapcsolás helyett akar másikat, azóta már egy harmadikat is talált, tehát mehet az ötletbörze. Sőt, az első mondatod sem állja meg a helyét, olvasd el újra a nyitószöveget!
Bár szerintem az eredetit is fel lehet javítani, hogy a RESET-nél ne maradjon védtelen a tranzisztor. A legnagyobb probléma azzal van benne, hogy rossz helyen figyeli a túláramot.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Most mondjam azt hogy felejtse el az egész eddigi próbálkozásokat és építsen meg egy bevált, pl. a HE oldalán található labortápot?
Kapkod az illető össze vissza klf. külföldi oldalakon.Már látom: Ő is egy olyan valaki aki ragaszkodik az elképzeléséhez s nem hallgat senkire. Egy szál 2N3055-el 50V-ról indulva egyszerűen nevetséges az elképzelés hogy ez üzembiztos legyen. Ehhez ez a tranzisztor nagyon soványka.A harmadiknak belinkelt kapcsolása egyébként szimpatikusabb, az egyik tápom melyet kb. 1980 óta használok nagyon hasonló felépítésű de 2db 2N3055-el a referencia pedig egy ZTK33 ha jól emlékszem. Jól beállított áramkorlát határok mellet is tennék egy soros olvadó biztosítékot mint ahogy a sajátban is van mivel egyszerűbb azt néha kicserélni mint javítani. Azért egy izmosabb, ergó kis belső ellenállású trafó sok minden "gazságra" képes. Ha nincs pontosan belőve a max. kivehető áram akár 100W disszipációra is kényszerűlhet az áteresztő tranzisztor(ok).
A középső reset gombos megoldást pedig hanyagoljuk.
Üdv. laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Igazából a legfőbb gondod a 2N3055-ök ezen a helyen szerénynek mondható képességeivel van. Említed a komoly hűtőbordát. Vélhetően ez esetben lehetne rá további 2N3055-öket szerelni ne tán "izmosabb" típust, mondjuk 2 db MJ15003-at vagy hasonlót. De ha maradunk az olcsó 2N3055-nél, tegyél bele 3-4 db-ot párhuzamosan az emmiter kivezetésekkel sorba kötve 0.1ohmokat.
Tovább könnyíthetsz az áteresztő tranzisztorok dolgán ha van a trafón leágazás. Ha két sávra bontod a kimeneti feszültség tartományt akkor kis beállított kimenő feszültségnél lényegesen csökkentheted az áteresztők disszipációját.
Üdv. Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha a trafod 36 voltja a nevleges (1A?) terhelesen is megvan, akkor sem fogsz 50V DC-t kinyerni mert az egyeniranyitokon, ateresztö tranyon es az aramkorlatozas ellenallasan (nomeg a kabalezesen) is van feszlütseg veszteseged! Viszont kis kimenö feszeknel a közel 50W disszippalasa erös 2N3055-ös hütöbordat igenyel..
Kari

0

H
H picture

Szia!

Szerintem le jön az 1A, 300VA körüli a trafó, megelégszem a 48 Volttal is :) Méretes bordán van a 3055 és 80°C környékén egy ventilátor is csatlakozik a hűtéshez.

Üdv

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdvözöllek.
Igazából nagy változtatás nem kell.
A trafo AC feszültség durván 1.41 szerese lesz terheletlenül a pufferen (C3).
Kritikus lehet a zéner dióda teljesítménye (D3), de az R2 értékét módosíthatod 620-Ohmra.
Az áteresztő (2N3055) zárófeszültségét a 36V-AC nél nem lépi át.
Laci

0

H
H picture

Tiszteletem!

Köszönöm az infót, gyorsan meg is tervezem.
Egy 3 Wattos zéner megállná a helyét?
Idáig ezzel a kapcsolással próbáltam táplálni az eszközöket, ma harmadik alkalommal lőtte el a 2N3055-ös tranzisztort...többet nem szeretnék cserélni, nem jött be ez a kapcsolás.

Üdv.

0

isoram
isoram picture

SZIA! Ez egy hubás rajz. Nem veszi figyelembe az átersztő disszipációs képességét. A 2N3055 kat. adata 115W, de ezt csak végtelen hatásfokú hűtésre vonatkozó elmélete érték!!! Max 70-80W-t disszipál üzembiztosan, és azt is gyártó függően! A MEV-es például jó. A távolkeleti hamisított, no-nem-esek megbizhatatlanok. Én mindíg törekszem, ha tudok, régi bontottakat szerzek öreg panelekről.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ajánlanám a BD249C-s tranzisztort. Nem a kapcsolással van ott baj, hanem hogy nincs kellően túlméretezve a tranzisztor.

Számold ki az áramot, ami át fog folyni a Zeneren, és szorozd meg a zener feszültségével. ( ((Ut-Uz)/R)*Uz )

Üdv: Jácint

0

isoram
isoram picture

Szia! A BD249C az jó választás csak a tokozása miatt gondosan oda kell figyelni a hűtésre, a piacon sok a hamisított példány, és a gyorsasága miatt vigyázni kell a gerjedésre, hajlamos rá!

0

Kari
Kari picture
*****

Hello H!
Lehet egyszerübb lenne "csak" a 2x 1N -diodat elöször a meglevöbe is beepiteni- ha a fogyasztok visszaszolasa miatt szallnanak el a 3055-ök...
Kari

0

isoram
isoram picture

Szia! Én már nem használok védődiódának csak gyors (shottky) diódát. A sok kapcsoló táp, tele tüskével, induktivitással. Ha kicsi a záró feszültségűk akkor sorba kötök kettőt velük párhuzamosan 10-100kohm-t a fesztől függően. Gyakran teszek még az ellenállásokkal párhuzamosan max 100nF kőporc, csillám, alacsony induktivitású kondit. Ez az eljárás a tapasztalatom szerint 99%-ban megvédi a lökésektől az áramköröket.(Katonai áramkörökben mindig alkalmazzák.)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Isoram!
Teljesen igazad van-magam is igy jarok el, csak ugye a jelenleg "berajzolt semmi(k)" helyett mèg az 1N4xxx is jobb vedelmet nyujtana...
Kari

0

H
H picture

Szia!

A helyzet az, hogy a reset nyomógomb megnyomásakor a 3055 teljesen végtelenné válik a zárlattal szemben, van hogy a nyákfúró indításakor letiltja a kimenetet ami 400mA körül venne fel, ezt csak úgy tudom indítani hogy nyomom a reset gombot, van hogy fúrás közben tilt le. Gyakorlatilag ha beállítom 1A-re akkor is lekapcsol, holott a felét nem éri el.

Üdv.

0

isoram
isoram picture

Szia! Az indítási áram lökés több mint 1A.

0

Kari
Kari picture
*****

Hello!
"van hogy a nyákfúró indításakor letiltja a kimenetet ami 400mA körül venne fel," Jo lenne szkopon latnod azt az aramfelvetelt! Motorok indulo aramfelvetele mindeg x-erese az üzeminek, de ez a peldany esetleg tranzienseket is produkal, avagy megszorulas miatt megugrik az aram igenye, de a 100uF-os kimeneti elko is kisse sovany szamomra_nem igen kell a furonak gyors szabalyzottsag, inkabb 1-2000uF-lenne a jobb, parhuzamosan 1-2uF keramia/jobb folia kondival...
Kari

0

H
H picture

Üdv mindenkinek!

Hosszas várakozás után a kicsi kínai küldte az alkatrészt a következő kapcsoláshoz

Minden hepi, feszültséget szépen szabályozza 0-45 Voltig (bemenő feszültség 50V) viszont, nem 1A a vége hanem 4A... hogy tudnám ezt korlátozni?
Választ előre köszönöm.
Szép napot.

0

isoram
isoram picture

Szia! Ez egy bevált kapcsolás. Számos gyártó közli a CA 30xx, CA31xx sorozat adatlapján. De miért kellett ehhez kicsi kínai megrendelés? Minden tranyónak megvan a BD, BC megfelelője a CA3130 kapható minden utcasarkon, a CA3086 meg egy két lépcsős zenneres stabilizátor kapcsolásban működik az EB letőréseket használva.

0

H
H picture

Szia!

Több alkatrészt vásároltam kicsi kínaitól az ic-n kívül, ennyi az oka.

Üdv

0

welding alt
welding alt picture

Szia H !

Miért baj a nagyobb kimeneti áram ( feltéve, hogy a trafó, egyenirányító, tranzisztor nem melegszik vészesen). Az R7 módosításával megváltoztathatod a max. kimenő áramot.

Üdv. welding alt

0

H
H picture

Szia!
A tranzisztorokat szeretném védeni a nagyobb áramtól, elég gyengécskék.
4.7ohm és még mindig 4A padlón...

Üdv.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Van ott egy poti, a P1. Nem mindegy, hogy melyik állásban van!

Üdv: formasu

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Tudod-e szabályozni a kimenő áramot ( 0,0XmA-4A)határok közt? T3 körül minden rendben? ( forrasztási hiba,zárlat stb.)

Üdv. welding alt

0

H
H picture

Szia!

Az áramot szabályzó potméter nulla állásban, a kimeneten így is van 500mA körüli áram ha pl összezárom a kimenetet. Semmi használható műterhelést nem találtam, Egy ventilátort kötöttem a kimenetre, 250mA vesz fel úgy hogy az áram szabályzó nullán áll, ha tekerem a potmétert (A) változik a ventilátor fordulata minimálisan. Alkatrészek jók, forrasztások stabilak.
Üdv.

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

"kimeneten így is van 500mA körüli áram ha pl összezárom a kimenetet. " Nos, a rajz fölött ezt írja: " the lowest current limit is 0.6 ampere" . Amit mérsz megfelel a leírtaknak. Az R6 ugyancsak hatással van az Iki-re.

Üdv. welding alt

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia H!
"4.7ohm és még mindig 4A padlón"
Azért mert ha a potit teljesen jobbra tekered, a T3 tranz. B-E rövidrezárul amivel az teljesen ki lessz kapcsolva - hatástalan lessz.

Lehet kombinálni az R7 értékének növelésével is. R7=2[Ohm] és Rx=10k-val kb. 1.2 - 1.4A lenne a felső határ :) . Az alsó, kb. 300mA
http://keptarhely.eu/download.php?file=20160721v00jlr35v.jpeg

Üdv.: Feri.

0

H
H picture

Szia!

Ezzel a plusz ellenállással már jól üzemel. Köszönöm az infót

Üdv

0

Sponsored links