You are here

védővezető

Ha például egy készüléken testzárlat lép fel, de le van földelve védővezetővel (zöld-srárga), akkor az embert miért nem rázhatja már meg az áram?

Azért, mert a védővezető ellenállása kicsi, az emberé pedig nagy, ezért az emberen keresztül már csak csekély értékű áram folyik?

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha egy készülék külső fémburkolata megfelelően le van földelve és az adott épület villamos hálózata is megfelelően el van látva védőföldeléssel, akkor nagyon speciális feltételek kellenek, hogy megrázzon, ha testzárlat esetén a készülék fémburkolatát megérinted.
Ahhoz, hogy valami rázzon, feszültség-különbség kell. A védővezető (zöld-sárga) arra szolgál, hogy a talaj, amin állsz és a készülék háza között ne tudjon kialakulni feszültség-különbség. Mindaddig, amíg olyan pontokhoz érsz hozzá, amik közt nincs feszültség-különbség, addig nem tud áram sem folyni, és nem ráz (kivétel az az eset, ahol a feszültség meghaladja a levegő átütési szilárdságát, pl villamos felsővezeték a vonatoknál, vagy a több kilovoltos légkábelek, ezek már megközelítve is rázhatnak).

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"akkor az embert miért nem rázhatja már meg az áram?"
Megrázhatja. Csupán az áram nagyságától függ, milyen feszültség van a kezed és a talpad között. Amúgy a kérdésfeltevés tele van szakmaiatlan kifejezésekkel. Dolgozz rajta egy kicsit. Esetleg a helyes kommunikáció gyakorlása sem lesz a hátrányodra.

Üdv! Kalex

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Szia!

A köszönés nem opció.... :!

Ha a védővezető rendben van, akkor akkora zárlati áram folyik, hogy a biztosító leold ms-os időn belül. Pl: hurok impedancia 0,1 Ohm = > 230V/0,1 Ohm = 2300A
Ha a hálózatba áram-védőkapcsolót építettek, akkor pedig annak típusától függően(pl. 30mA)adott különbségi áramnál az kapcsol le.

De valahol igen...az áram szeret a legkisebb ellenállás irányában folyni. Ilyen buták ezek az elektronok.
Bár néha a nehezebb utat választva füsté alakulnak és nem várt helyeken törnek elő.

Üdv,

KN

0