You are here

Whirlpool ADG8296 mosogatógép F8-E1 hibakód

Szia! Wihrlpool adg8296 mosogatógépem F8-E1 hibát ír ki,már a víz sem megy bele.Azt vettem észre,hogy a szokásos programidő is 10 perccel többet mutat.Elindítom,és még 1 perc sem kell kiírja ezt a hibát.Útmutató szerinti hiba kizárva,szűrők tiszták,vízcső nincs megtörve.Próbàltam megkeresni az érzékelő szenzort,ha minden igaz a szűrőt kivéve ott van a jobb oldalon,kivenni nem tudtam,de amennyire lehet, meleg vízzel lemostam.Majd tesztprogramot elindítottam,de nekem az nincs 30 perc.Majd az lefut,kikapcsol,és indítás után ismét hibakódra megy.Mi lehet a baj?

Comments
city217
city217 picture

Szia.
2010 után jelentek meg a boltokban a Whirlpool mosogatógépek újabb típusai, mint például az ADP 7546. Ebben, de több más verzióban is, a hagyományos membrános vízszintérzékelő helyett, már optikai szenzort épített be a gyártó. Ez az egység figyeli, hogy van-e víz a gépben, vagy nincs. Ezzel összefüggésben előfordul, hogy F8-E1 jelenik meg a kijelzőn, ami történhet a program későbbi szakaszában, de akár az indítást követően is. Ez a jelzés alapvetően vízkiürítési hibát jelent, de több oka is lehet az említett hibakód megjelenésének, így a megoldás is eltérő. Ezekről fogok most írni.

A hibaüzenet egyik indoka lehet az, ha az elhasznált víz nem ürül ki a gépből, a program szerint erre megadott időn belül. Általában ezt dugulás okozza, legtöbbször a mosogatószifon azon csonkjának elzáródása, amire a mosogatógép kifolyócsöve van csatlakoztatva. Ilyenkor érdemes átnézni ezt a részt, mert lehet, hogy egy kisebb takarítással meg lehet szüntetni a bajt, és még szerelőt sem kell hívni. Általános tévhit, hogy ha a kézi mosogatótálcából lefolyik a víz, akkor nem lehet dugulás, és a mosogatógépből is ki kell ürülnie a víznek. Ez azért nem mindig igaz, mert sok olyan szifon létezik, amiben el van különítve a két eszköznek kialakított járat. Ezért könnyen előfordulhat, hogy csak az egyik dugul el.

Az F8-E1 hibajelzés másik magyarázata lehet az, ha az optikai szenzoron valamilyen lerakódás keletkezik, és emiatt nem a valós helyzetet érzékeli. Leggyakrabban vízkőréteg alakul ki az optika felületén, de lehet zsíros, vagy más szennyeződés is. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy kivesszük a gépből az alsó kosarat, amibe az edényeket szoktuk tenni, és a szűrőket, amik a kosár alatt vannak. Ha ez megvan, akkor látni fogjuk a vízgyűjtőt, és annak jobb oldalán az optikát, ami egy átlátszó műanyag koronghoz hasonlít, és van rajta három bütyök. Ha ezen azt látjuk, hogy nem tiszta, hanem valamilyen fehér, vagy zsíros szennyeződés van, akkor öntsünk egy kis ecetet a vízgyűjtőbe, amivel, egy fogkefe segítségével sikáljuk meg az optikát, és a bütykök közötti részt. Ha ezen kívül nincs más gond, akkor a tisztítás után újra működni fog a gép.

Abban az esetben, ha mindezek után sincs változás, és továbbra is megjelenik az F8-E1 a kijelzőn, akkor ki kell cserélni az optikai szenzort. Ezt a műveletet mindenképpen hozzáértő szerelőre bízzuk, mert az alkatrész cseréje során kárt okozhatunk az érzékelőben, vagy a készülék más részeiben. A javítás után, tesztprogram futtatása szükséges annak érdekében, hogy a vezérlő elektronika törölje a múltban eltárolt hibákat, újrakalibrálja az értékeket, és detektálja az esetlegesen fennálló problémákat. Szakértelem hiányában nem javaslok semmilyen tevékenységet a szerviz menüben.
Üdv. :)

0

Kriszdom
Kriszdom picture

Köszönöm szépen a segítséget,sikerült megtakarítani az optikai szenzort,újra megcsináltam a tesztprogramot,és elindult rendesen a gép.A program ideje is visszaállt az eredeti időre,igaz az első mosogatásnàl még nem,de másodiknál már igen.Remélem nem lesz vele a közeljövőben probléma.Köszönöm szépen mégegyszer a tanácsot.

0

Oliver Kovacs
Oliver Kovacs picture

Tisztelt Uram!
Olyan kérdésem lenne, hogy az optikai szenzor tisztítása után hogy kell tesztprogramot futtatni? Illetve lehet törölni valamilyen módon a "hibatárolót"?
Köszönöm válaszát, Oliver

0

László Tibor
László Tibor picture

Üdv!

Én is eltöltöttem vele néhány órát, mire rájöttem a tesztprogram indítására. Jellemző, hogy ez nincs benne a gép leírásában, nincs felpakolva a videómegosztóra, egy-két posztot talál csak az ember.

A posztok nagy része azt mondja, hogy az áram alá helyezést követő 5 percben nyitott ajtóval tartsuk hosszan nyomva a program gombot, majd amikor minden villog rajta -a program gombot ne engedjük el- nyomjuk meg 2x a start gombot.
Nekem ez nem működött, hanem az lett a megoldás, hogy az ON/OFF kapcsolóval kikapcsoltam, majd a start gombot nyomva tartva kapcsoltam be. Ekkor mindenféle led villogott rajta, majd a start gomb ismételt megnyomásával elindult a teszt program. Jegyzem meg, azt írták, hogy majd látom a korábbi hibakódokat, na ez nálam nem volt.

Remélem, sikerrel jársz!

0