You are here

Bluetooth audio adó és vevő hibakeresése - MEGOLDVA (a vevőnek kevés a 3V, 5V-ról jól működik a páros)

8 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A Banggood-ról szoktam rendelgetni ezt-azt. Nemrég vettem ezt a Bluetooth adót és vevőt, azzal a szándékkal, hogy beépítem a vevő modult egy fejhallhatóba:

Adó

Vevő

Az a baj, hogy egyik sem akar működni. Az adón az ON gombot megnyomva elkezd villogni a LED, ahogy a leírás mondja, ami a vevő keresését jelenti. De vevőt nem talál. Az adó nem látszik sem kétféle mobiltelefonon, sem autón, sem laptopon, és persze a vevő modullal sem jön létre kapcsolat.

A vevő is gyanús, azon nem gyullad ki a LED, és a vevő sem látszik semmilyen más Bluetooth adásra képes készüléken. A vevő modulon van egy EN kivezetés, ami kicsit kétértelmű: a neten talált fotókon nincs bekötve, és mintha 3.3V-ot adna KI magából, ha a Bluetooth engedélyezve van (ez nem tudom mit jelent, talán ha párosítva van az adóval?). Más leírások szerint viszont 3.3V-ra kell kötni ezt a bemenetet, ami engedélyezi a Bluetooth-t. Ha nincs felkötve, akkor a modul az AUX bemeneteket adja ki az L és R kimenetekre. Sajnos a kínai oldalak angolsága nem egyértelmű. Próbáltam így is, úgy is, de nem párosodik semmivel.

Találkozott már valaki ezzel az adóval vagy a vevő modullal? Mit nézzek, próbáljak még rajtuk? Lehet az, hogy mind a kettő hibás?

Üdv, lcsaszar

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Bár ez most már kissé OFF, de azért leírom.
Miután a múltkor említetted hogy a fejhallgatóban lényegében egy normál sztereo FM vevő chip lakozik mely minden feladatot ellát. Ez elé kerül egy konverter ami az UHF sávból kever le és a minőségi kifogásokat (frekv. instabilitás) okozza.
Már akkor megrendelted ezt a készletet, ezért hagytam az ötletem.
Ez az lenne, hogy a normál CCIR sávon vesz a fülesben a vevő.
Készítesz hozzá egy BH1417-el működő transmittert. Ez PLL-es (igaz csak néhány frekit tud) és a kódert is tartalmazza, minimális külső elemet igényelve. http://www.electroschematics.com/55/stereo-pll-fm-transmitter-bh1417/ (hirtelen ez a link akadt a kezembe)
Ezt a transmittert ráadásul minden telefonnal és FM vevővel is hallgathatod különösebb macera, értsd csatlakozási processzus nélkül.
Üdv. Laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Köszönöm a tippet, ha ez a BT dolog nem válik be, akkor lehet, hogy kipróbálom azt.

De az a jó hír, hogy köszönettel Zsugori fórumtárs tanácsának, 5V-ról prímán működik! Tehát kevés neki a 2 db ceruzaelem 3V-ja.

Ebből következik a következő probléma, éspedig honnan vegyek 5V-ot? A fülesben 2 db tölthető AAA akku van, ami jó esetben 2.5V. Fog kelleni valami konverter, vagy az egészet átalakítom Li-Ion akkusra, USB-ről tölthetőre.

Mindenkinek köszönöm az eddigi tanácsokat, a kérdés megoldottnak tekinthető.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tele van az ebay DC-DC konverterrel, ami akár 1,5V-ból is csinál 5V-ot.
https://www.ebay.com/itm/DC-DC-Boost-Converter-Step-Up-Module-1-5V-to-5V...

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Már ment is a rendelés :oke:

A teljesség kedvéért: az EN csatlakozó pontot nem kell Vcc-re kötni, ez egy kimenet (Bluetooth kapcsolódás indikátor).

0

ty
ty picture

Az EN ugye magas szinten kellene legyen.
Próbáld meg a vevőt pároztatni más BT eszközzel, telefonnal. Gondolom ez lenne az alap funkciója.
Egyébként nem biztos, hogy jó ötlet a tápfesz alsó limitjén járatni...

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A "lényegről" semmit sem írsz: 5V DC ?...hogyan kötötted be a vevőt? Az elkó be van kötve a tápon?

Üdv.:Uniman

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia uniman!

Köszönöm, hogy linkelted a rajzot. Két darab 1.5V-os új AA elemet kötöttem a táp bemenetre, közvetlenül az elkó lábaira. Az elkót a lehető legrövidebb lábakkal kötöttem be. Lehet, hogy kevés neki a 3V, amikor 3.3...5V a megkívánt tápfeszültség? Az EN pontot hol rákötöttem a + tápra, hol nem, de semmi változás.

Üdv, lcsaszar

0