You are here

Cat5E toldás helyhiány miatt forrasztással.. Mennyire elvetemült? "MEGOLDVA"

20 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Egy elmeroggyant ismerős elfúrt betonban egy gégecsövet, amibel 4db Cat5E UTP kábel fut. Toldani kellene, kihúzni nagyon macerás, és hosszú, mert kábelenként 80-85m..

Arra nincs hely, hogy tegyek rá neki dugót, és rendes RJ45 toldóval toldjam meg.

Gigabiten nagyon eretnekség forrasztva zsugorcsövezve toldani úgy, hogy érpáranként visszapödröm? Sajnos a gigabit ki is van hajtva.. Forrasztani nőgyógyászati eszközökkel talán lehetne.. talán... Persze rá alufólia, stb..

Doboz sehogy nem fér el, egyrészt a födémtől, másrészt a betonkoszorútól.. Kipróbáltam, kipödörtem egy 100m tekercsből egy darabot, és néztem az RX/TX HW statisztikákat, dobált rendesen, de arra nincs helyem, hogy ennyi kábelt letekerjek, mellé másik 3-at, és kihajtva nézzem a statisztikát.. Tudom, próbáljam ki élőben, de annyira nincs hely, hogy több órás műtét lenne a próba...

Szerintetek?

------------------------------

válasz: Nagyon...

Összeforrasztgattam, kb 2 óra vésés, kitekert testhelyzetben, rommá fagyva, még a derekam is fáj...

Tulajdonképp működik, de nagyon dobál. Ha csak egy kábelen megy forgalom, még jónak is mondom, de ha már ketőn szaladnak a bitek, akkor szemetel. Ha mind a négy ki van hajtva, akkor dobál rendesen a statisztika szerint. Rámértem műszerrel is, akkora böszme nagy beharapás látszik a kötés helyén, hogy csak na.. Szóval a válasz: Gigabiten, Cat5E toldogatva, ha párhuzamosan megy több is egy csőben, akkor nem jó :) Adatforgalomban ez azt takarja, hogy 1 kábel esetén kb 48Mbyte/sec, 2 esetén csak 42MByte/sec. Ha mind a 4 megy, akkor 36-38Mbyte/sec. Persze nem tudom, mi volt a kötés előtt...

Ez van. Használja így az ember. A falszigetelők meg menjenek a fenébe, minek kell a betonkoszorút átfúni, dűbelezéshez...

Comments
ata2k6
ata2k6 picture

Sziasztok!

Kicsit későre vettem észre a topic-ot.
Mi itt Romanisztánban javítókitet használunk,

Szerintem az anyaországban is található, Cat6 repair kit nálunk a neve,a Schrack forgalmazza. Nálunk kb 4000 Ft-nak megfelelő összeg az értéke, nem helyigényes és akkor se gond ha nem lehet a kábelnek utánahúzni....

https://www.schrack.com/shop/network-technology-sat/networking-technolog...

0

kferi
kferi picture

Kicsit értetlenül nézem a hozzászólásokat.

Egy CAT5E kábelt simán meg lehet toldani úgy, hogy még meg se lehet mérni a toldást. Kb 1 cm plusz kell hozzá, de annyit mindig lehet húzni rajta.

A toldásnál arra kell figyelni, hogy a végén megmaradjon a csavarás az érpáraknál. Ez adja, hogy az impedanciája megmaradjon 100-105 Ohm között.

Ha jól csinálod akkor hibátlan lesz. Nagyon sok kábeltoldást csináltunk.

Feri

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
nyugodtan megforraszthatod ,sajna több helyen igy voltam kénytelen javitani(átvágás után).
nem okozott semmi problémát.Az árnyékolás általában be sincs kötve FTP kábelnél sem.
Persze a számitógépes hálózatot felügyelő cég nyomta a rizsát.....toldás kizárva ! mert a xxxx mérés miatt ez olyan vacak lessz !--Nem lett!

0

szati77
szati77 picture

utp-n meg nincs is árnyékolás max cat6-tól

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
De azok alighanem nem is viszik a GBit-et, plane ilyen szakasz hosszakon...
Kari

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem feltétele a Gigabitnek az árnyékolás, az csak erős elektromos zavarok esetén indokolt. Gibabithez minimum Cat5e kell mind a 4 érpárral bekötve és max. 100m.
Kábelek és átviteli sebesség
UTP:Cat5, Cat5e, Cat6, STP közötti felépítésbeli különbség

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Köszi, s nem vitatom, ezert is volt athuzva az alighanem.
En reszemröl mindeg megszerelem az arnyekolast is, ill csak arnyekoltat hasznalok(magamnak); tisztesseges jelatvitelt gyatrabb kabellel is elerhetsz ezaltal_"àrtani majdnem hasznal alapon" :-).
Kari

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Külső árnyékolásút, vagy valamelyik belső árnyékolású megoldásút? Mindkét végére fémlemezes dugót raksz? Be szoktad kötni mindkét végén az árnyékolást? Nem szokott földhurok kialakulni?
Anno a T szolgáltató a modemhez adott egy árnyékolt kábelt, de hamar leszoktak róla, sok gond volt vele. Nálunk egy helyen (PC) volt ilyen, melegedett, akkora potenciál különbség volt valahogy és a monitort is zavarta...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Kerítesz egy jó pneumatikus vésőkalapácsot vagy kérsz kölcsön, és a hozzákészülés idejét is beleszámítva, egy röpke negyedóra alatt két irányban levésed a betont a gégecsőről 10-20 cm hosszon. Az erőkifejtést a kb. tízkilós gép (mint amilyen az enyém is) kézben tartása jelenti csupán. Vélhetőleg ettől még nem fog az épület a nyakadba omlani. Lesz két hozzáférhető vezeték véged melyekre szerszámmal tehetsz az egyébként szükséges toldáshoz alkalmas csatlakozót s nem kell forrasztgatnod erre messze nem ideális helyen, testhelyzetben! A sz....odás nem oldja meg a kérdést, neki kell állni és kész. Ha így tettél volna már rég túl lennél az egészen.
Laci

0

szati77
szati77 picture

Forraszd meg nyugodtan. mást ugy se tehetsz. menni fog az. volt hogy én is rákényszerültem, de ne fűtsd túl a pákát mert hamar olvad az éren a szigetelés.

0

Sebi0718
Sebi0718 picture

Ha egy precíz toldás gondot okozna, akkor az RJ45 csatlakozás sem felelne meg. Forrasztásnál a szigetelés legtöbbször "hátraszalad", ez sem gond, ha zsugorcsövezed. Kis helyen jól használható a pucér (műanyag nélküli) érvéghüvely: két oldalról bedugod a huzalt és megroppantod. (Ha feszülés várható, akkor túl szoktam dugni az eret a csövön és rá is hajlítom kívül, mint a régi telefon légvezetékeken tették.)
Sosem volt gondom vele.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akkor erőt veszek magamon... :)

Köszi!

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Piszok rossz forrasztani, mert az erek szigetelése nagyon olvad. Egy fúrással több kábelt is elfúrt? Ügyes!
Annyit nem tudsz húzni rajta, hogy rámenjen a dugó? A forrasztáshoz is kell...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Egy dolgot nem értek: ha toldani akarod a kábelt, akkor kell mindkét oldalról 1-2 cm ráhagyás. Ezt visszahúzással akarod megoldani? A másik dolog, hogy ez valószínűleg merev kábel, aminek kicsit macerásabb a kezelése. Ha pedig teflon szigetelésű, akkor a csupaszításhoz is megfelelő szerszám kell. De szerintem sem okozhat elektromosan problémát a toldás, mármint a reflexió miatt.

Amúgy meg mit veszíthetsz?

Üdv, lcsaszar

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Természetesen bele kell toldani.. Kb 2-3cm..

Mit veszíthetek? Kb 4-5 óra hason fekvést a fűtetlen padláson, szarufák közé félig oldalazva bebújva, végig cső szerűen nyújtott karral, vésve, forrasztva..

B., terv az udvar ásása, (ezt mondjuk nem nekem kell...) és falon kívüli csövezés függőlegesen...

Mindenképp csokinyúl, csak a méret a kérdés... :)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha kellö alapossàggal toldod az àrnyekolast is-sztem nem gond.
Alapja; az üvegszalak elötti koaxialis sok csatornas tavközlesi kabeleken több tucatnyi hasonlo toldas-hely volt egy-egy erösitö allomasok közti 10-60km-es szakaszon, de a tengeri kabeleken mèg sokkal több...
Kari

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, de az koax. Ez meg csavart réz... Gigabit...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
A reflexio mindket rendszernel ugyan ugy keletkezik...
Egyebkent a sodrott pàrok impedanciàjàt is hasonlo mèrtèkben befolyasolja a környezetük, ill. àrnyekolasuk hiànyossàga. Azonban: 1GBit=500MHz/3dB sàvszèlessèg, ennek legalabb a 3. harmonikusat illik àtvinni, azaz jo GHz-et, ami ugye ~3cm hullàmsszal azonos. Kellöen jelentèktelen reflexiohoz ezen hullàmhossz maximum kb 1/8-at illik "illetlen" impedanciakkal kivitelezni_azaz kb4-5 mm az amit maskènt lehetne megoldani mint (hogy elviselje)az eredeti rendszer, DE a keletkezett REFLEXIO CSILAPODIK IS ekkora kàbel hosszaknal, valoszinü, hogy ezèrt ugy 1cm körüli szabadon hagyott, ill. sodratlanul maradt szakaszokat is böven megtür.
Kari

0

varga jano
varga jano picture
*****

" A puding próbája az evés ." Mondja az angol . Üdv jano

0

Sponsored links