You are here

Technics rs b605 deck,kopott a fej

32 posts / 0 new
Last post
vitz111
vitz111 picture

Kopott a fej a fentebb emlìtett kazettàs magnóban,kiszeretnèm cserèlni de nem tudom hàny ohmos kelhet bele, mèrtem ès kèt èrtèket kaptam a fejen 318 ès 298 ohmot.Szeretnèk utànanèzni hogy tudnèk e hozzà venni,csak nem tudom a mèrt èrtèkek alapjàn hogy is keresgèljek!SM-ben sem talàltam ide vonatkozó èrtèket,szivesen fogadom tanàcsaitokat hogyan is kezdjek neki a fejcserènek!

Comments
Ebit
Ebit picture

Szia!

Az itthoni rendelést a Panasonic márkaszerviznél érdemes kezdeni, valószínűleg ez sem lesz olcsóbb.
http://www.videopart.hu/szervizkozpont
Szerintem a legegyszerűbb hasonló értékű, és kopásállóságú fejet beszerelni, és utána beállítani.

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Köszönöm,megoldódni làtszik a fejcsere;)

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Csak hogy a szakmához is hozzászóljak: a kazettás magnófejek igen jó eséllyel csreszabatosak. A DC ellenállás értéke nem túl kritikus. 300 ohm eredeti nyugodtan helyettesíthető 250 vagy akár 500 ohmossal. Miről is van itt szó? Lejátszáskor a fej tekercsein létrejövő feszültség számít, ez a legtöbb fejen (impedanciótól függetlenül) mV nagyságrendű, nincsenek durva eltérések. Felvételnél ezzel szemben ugyanazok a tekercsek áramgenerátoros meghajtást kapnak, ezért szintén nem számít az ohmos ellenállás eltérése.
Mindezek az átlagos készülékekre vonatkoznak. Speciális kerámia vagy "üveg-kristály" és hasonló kopásálló fejet nyilván ugyanolyannal illik helyettesíteni.
Fejcsere után nem árt bekalibrálni a készüléket, ha rendelkezésre áll mérőszalag. Ennek hiányában hanggenerátor is megteszi (felvétel, majd lejátszás 315 Hz és 10 kHz, -20 dB-en).

Üdv, lcsaszar

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Köszönöm szèpen a kimerìtő a vàlaszt,akkor ezek szerint nem kell úgy kètsègbe esni:))Szerencsère egy kedves tagtàrsunk segìt fej ügyben, tud biztosìtani nekem ohmban azonos fejeket,ezuton is szeretnèm neki ugyancsak megköszönni!!De jó tudni, ha talàl az ember jó minősègű fejet ès nem szignifikànsan tèr el az ellenàllàsa,akkor az mèg jó is lehet:))THX

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Bár mindenki (majdnem) az ohmos ellenállásáról beszél/ír a fejnek, de ha korrektek akarunk lenni az impedancia ami számít.
Ez nem khmmm... azonos az egyenáramú ellenállással! Meglehet az azonos ellenálláshoz sok fejnél azonos impedancia tartoz(hat), de erre semmi biztosíték nincs mert az ellenállás nagyban függhet a fej tekercsében felhasznált huzal hosszától, átmérőjétől és fajlagos ellenállásától.
.
Az előmágnesezés (a primitív szerkezeteket most hagyjuk) nagyfrekvenciás, 50-100kHz-es váltakozófeszültséggel történik a felvételkor.
Az alkalmazott frekvencián az adott fejnek van egy döntően induktív részből álló impedanciája. Ezen impedancia ( itt közelítőleg XL=2*3,14*f*L) az előmágnesezést beállító trimmer ellenállással vagy kondenzátorral egy feszültségosztó elemeit képzik. Ezért ha azonos ohmos ellenállású de más induktivitású fejre cseréljük az eredetit, akkor szükséges az előmágnesezést utánállítani annak érdekében hogy az előmágnesező áram az eredeti gerjesztést hozza létre az új fej tekercsében.
A hangfrekvenciás jellel áramgenerátorosan hajtják meg a fejet mint ahogy lcsaszar kolléga is írja, de ott is az áramgenerátoros meghajtás az induktív terhelés miatt van, mert hogy a fej mint egy tekercs, a frekvencia növekedésével egyre nagyobb impedanciát képvisel, ezért a rajta átfolyó áram lineáris meghajtással egyre kisebb volna.
Üdv. Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem írtam, de így van ahogy írod
több, közel azonos ellenállású új fejnek megmértem az induktivitását és jóval nagyobb eltérések vannak, mint az ellenállásuknál.
Ezt magyarázhatja az eltérő résszélesség is
Egyes SM-ekben fel van tüntetve nemcsak az ohmos ellenállás, hanem a fej induktivitása is
Annak idején minden fejre rávéstem az induktivitásukat is

Bálint

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Szia,na most màr hogy ezzel is tisztàba vagyok:)(fogjuk rà)hogy mèrem meg az induktivitàsukat a fejeknek?Vèsnèk èn is ezerrel!XD

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ebből azért ne csinálj akkora gondot! Tegyél be egy 300ohm körüli fejet.
Az előmágnesezést műszerek nélkül ha szükséges állítani, a kisebb érték felől növelve célszerű állítani.
Ha kevés, az torz felvételben nyilvánul meg. Ha túlságosan nagyra állítjuk, akkor a magas frekvenciájú hangok kisebb amplitúdóval kerülnek felvételre. Vagy is addig növelem többszöri próbafelvételek során az előmágnesező áramot amíg a felvétel szép tiszta nem lesz.
Persze műszerek birtokában és ha még SM által megadott értékek is vannak, akkor gyorsabban megy a dolog.

Laci

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ha a mechanikai méretek jók, van 3 dararabom. Ohm-ra: 290-310 Ohm közöttiek.
Írtam privátban.
Üdv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"SM"-jében SJH99-nek írják fej típusát? ...az ékezetes betűidet furcsán "nyomod" !
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Könyörgöm írja meg valaki, melyik nyelv használ ilyen ékezetet? Van a topiknyitónak egy társa is ebben. A titok náluk van vagy "odaát". :)

File csatolás: 

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Szia a titok itt van nàlam

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez talán mobilon/tableten tud így kialakulni, ha nincs rajta magyar lokalizáció, de a szerencsétlen mégis próbál rajta ékezetes betűket kicsikarni. A franciában vannak ilyenek, ami a készülékgyártók szerint mégis egy világnyelv.
Talán tetszettünk volna szabványosítani az Unicode-ot a kezdetektől fogva...

Üdv, lcsaszar

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Szia, csak remènykedek nem engem szerencsètlenezel le!!Mièrt is tennèd ugye?Ha meg igen,arra meg nekem is meg van a megoldàs mièrt is teszed

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia, természetesen nem rád értettem, ez csak amolyan szerencsétlen szófordulat volt. Remélem, nincs harag :-)

Üdv, lcsaszar

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Ok, de egyszerű oka van az èkezetnek,amikor hosszan megnyomom a magànhangzót felugrik az èkezetes tàbla ès azt nyomom amelyik közelebb van kb ennyi:))

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Remek. Mekkora mázli, hogy nem kínai karaktereket dob fel.

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Pedig ha azt dobna fel ,azt nyomnàm,csak hogy a lelki bèkèd helyreàlljon!;)

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Értem. Én is így szoktam mobilon. De a mostani készülékem már alapból megpróbálja kijelölni a megfelelő magyar ékezetes betűt (pl. e esetén az é-t), a felugró kínálatban. Mondjuk ez o-nál, u-nál nem működik, mert ott több megfejtés is van (ó, ö, ő stb).

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Üdv

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Üdv neked is

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Köszi szèpen a vàlaszt ès az erőfeszìtèst!Ez ugymond mezei fejnek mondható, ha úgy döntök nem rendelek külföldről 18 euroèrt(nem szeretnèk),akkor a mèrt èrtèkek alapjàn ha itthon szeretnèk keresni,akkor melyik èrtèk a mèrvadó?Talàltam hazaiba 280 ohmos fejeket ugyanilyen felfogatàsi paramèterekkel,az jó lehet?Az a 20-30 ohm különbsèg mennyit szàmìt?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy az előmágnesezésen kell változtatni.

Bálint

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Köszi Bàlint hogy hozzà szóltàl de kicsit konkrètabban ha tudnàl vàlaszolni a kèrdèsemre azt szivesen vennèm

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:először mechanikusan be kell állítani a fej szalagra merőlegességét, egy régebbi jó minőségű szalagot vagy műsoros kazettát hallgatva(ha nincs mérőkazetta) a fej rugós csavarjával maximális magashangot kell beállítani.
Nem azonos, de közel azonosra cserélve a fejet, ellenőrizni kell a felvétel minőségét is
Először füllel, ha így megfelelő, nincs további teendő
Ha hallható minőségromlást tapasztalsz(magashang csökkenés, halkabb hangerő),akkor korrigálni kell az előmágnesező áramot. Itt VR301 és VR 302 trimmer, bias current)
Az SM a Tanyáról letölthető

https://elektrotanya.com/technics_rs-b605_sm.pdf/download.html

A korrekt beállításhoz szükséges egy új-újszerű szalag, hanggenerátor, oszcilloszkóp.
Ha a fejcsere után minőségromlást tapasztalsz tovább boncoljuk a témát

Bálint

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Köszönöm a rèszletező magyaràzatot, de a fő kèrdèsre nem adtàl vàlaszt,mègpedig a 280 ohmos fej bemehet a nem is tudom hàny ohmos helyère?318 ès 298 ohmot mèrtem(új koràba nem tudom mennyi lehetett)Rendelhetek bele nyugodtan 280ast?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:eredetit érdemes rendelni, ha nincs a fiókban hasonló, mert akkor kevés az esélye, hogy hozzá kell nyúlni az eredeti beállításhoz
(szerintem inkább 310 Ohmos lehet az eredeti)

Bálint

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Èrtettem,de ha 310 lehet az eredeti,hogy veszit ennyit vagy hogy nő meg az ellenàllàs:)Eredetit azèrt nem veszek mert többe van mint maga a deck,az elàllìtgatàsról meg annyit hogy mire hozzàm került el lett tekergetve, azóta csak mèrőkazettàval lett visszaàllìtva de az ugye nem helyettesìtheti a műszereket:((a kettő együtt kell.Viszont egy próbàt megèrhet a csere mert kopott rendesen a fej:( Hallottam olyat cel kell polìrozni, de ha kopott a teteje akkor szerintem polìrozgathatja az ember jobb nem lesz csak szar tükörfènybe csomagolva:))Akkor marad a 280 ohmos megoldàs,majd jelentkezem a fejlemènyekkel Kösz mindent Bàlint!!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a polírozást (a régi ínséges időkben kipróbáltam, szalagos fejnél tízből kettő lett úgy-ahogy elfogadható, kazettásból egy sem, annyit ér, mint kopasz pi..n a paróka

Bálint

0

vitz111
vitz111 picture

Vitàlis Zoltàn Sejtettem èn hogy ez a polìrozàs dolog ilyen eső utàn köpönyeg tèma:)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: magyarázata, a fejrés kissé ékalakú, hátrafelé bővül, így növekszik a résszélesség,(1-2 mikron) csökken a magashang átvitel. A résszélesség szoros összefüggésben van a magashang átvitellel.

Bálint

0

Sponsored links