You are here

Samsung crt tv model: CF3351Z Hangnorma váltás BG rol DK -ra nem akar sikeredni....:-) Megoldva.

32 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdvözletem Mindenkinek!Hozták a fent emlitett tipusu kis tv-t hogy nincs hang,,, BG hangrendszerü jelet adva az antenna bemenetre ,tökéletesen müködik , sajnos a kábeltévén amin használni akarják , az összes adás DK normával jön igy egynek sincs hangja....Gondoltam könnyü eset lessz ,mert már sokszor sikerült ezt a problémát megoldani saját készitésü 1 mhz keverövel,,,Most azonban nem tudok kicsikarni belöle egy mákszemnyi DK normás hangot sem,,,sasszi számot sem tudtam, biztosan beazonositani ,igy rajz nélkül dolgozom.....A következö ic-k vannak benne:TDA3843,TDA3827A,TDA4504B,TDA3590A,TDA3566,TDA4601 táp ic,KA2131,SPM 109(T35652.3) ,kétSAW szürö is van benne G1956M,és OFWL9350 ...a panel egyik sarkán nagyobb betükkel /számokkal S60SC1 feliret olvashato ,,ez lenne a sassziszáma ,,sajnos nem találtam rajzot ez alapján sem ...Ha valakinek lenne valami ötlete nagyon jo lenne mert ragaszkodnak a kis tv hez annak ellenére hogy van "laposuk " is. UK ban volt gyártva..elöre is köszönöm a jo szándékot Mindenkinek,,üdv dddemeter.

File attachment: 
Comments
dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok, Orommel jelentem hogy megszuletett Jezuska , ellegge szegyellem de ahogy Fulesmester mondana ezuttal is bevittem magam az erdobe,,,,,a 1 megas konverterrel volt a gond ugyanis a 6.5 megas keramiaszuro hibas volt ,bontott volt ez is , viszont egy hirtelen tamadt otlettol vezerelve kicsereltem egy masik bontottra es egybol megjelent a hang,A regi saw helyett egy szinten bontott K1950M tipust tettem be tokeletesen megy a hang egy kicsit finomitok a frekvencian es megoldottnak tekintem az ugyet / amugy Hjoconak is igaza van mert pontosan ugy mukodnek rajta gombok ahogy leirta ,,,Nagyon szepen koszonom a turelmeteket es a joszandekot Mindenkinek meg egyszer udv dddemeter.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dénes !Probáld igy.Ha a hang megindul zajosan ,halkan szoljál .Megmondom pontosan tovább mit kell csináljál .üdv.Jóska

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Joska , Köszi a tippet holnap megprobalom ezt is, hatha valami sikeredik majd referálok :-) üdv dddemeter .

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok ,kozben leellenorzom az 1 megas kevero modult is es nekem SFE szuro helyett SFT van beteve ...ez a ket tipus egyenerteku e egymassal ? ez lenne az amator kerdesem.....udv dddemeter.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az SFE5,5 sávszűrő a mi az 5,5MHz-re szimmetrikus kb. 100KHz-es szélességű sávot átengedi, ez alatt, illetve fölött jelentősen csillapít.

Az SFT5,5 már nem ilyen egyértelmű, mivel lehet az előzőhöz hasonló paraméterekkel bíró sávszűrő (4 lábú), de lehet 3 lábú lyukszűrő is, ami az 5,5MHz-t és kis környezetét nem engedi át, minden mást igen.

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

udv Mester,Hat akkor itt volt a kutya elasva nem atengedte hanem megszabaditott a hasznos frekvenciatol ugyanis T jelu volt a kevero bemenetere kotve elozoleg , megint tanultam valamit koszontem szepen udv dddemeter.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Ez a TV eleve parallel hangfokozatot tartalmaz!
Az ilyen kialakítású készülékekbe nem lehet betenni még egy parallelton fokozatot, csak akkor, ha az eredetit hatástalanítjuk, de minek is bele másik, hiszen az eredeti is ellátja a feladatot, ha erre alkalmassá tesszük.
Ehhez Demeternek föl kéne térképezni a készülékben kiépített struktúrát, ami a szervizmanuál (blokkvázlat) alapján könnyen elvégezhető.
Csak ezután tudunk érdemben tanácsot adni az áthangolás kivitelezésére, ha egyáltalán szükség van rá.

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

ÜDV, Ime egy kis "blokkrajz" a jelutrol legalábbis én igy értelmeztem a dolgokat,, ha nem elég reszletes akkor ahogy több idöm lessz visszarajzolom a harom ic teljes környezetét, üdv dddemeter.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A rajzodból az alábbiak látszanak (eltérően attól az S60MT blokkvázlattól , amiről eddig beszéltem):

Az FM hang jelút a normál intercarrier módban működik.
Az AM hang jelút kvázi-parallel. Ez utóbbit akár ki is kötheted. (TDA3843)

Az FM jelút:
Tuner kimenet 38,9MHz-es képvivővel, G1956M SAW (ami csak a BG normás), TDA4554B (video KF, video demodulátor, szinkron, H és V oszcillátor kombo), aminek a 20-as láb a video kimenete (itt jelenik meg az 5,5MHzes FM hang KF jel is) SFE5,5MHz kerámia sávszűrő, TDA3827 (audio KF, demodulátor, hang jelút kapcsoló, és hangerő szabályozó, aminek a 9-10 lábai között található az FM demodulátor rezgőköre9, hangfrekvenciás jel kimenet.

Következtetések:
Ez a SAW csak a BG hangpadot viszi át, ezért az átalakításhoz cserélni kell DK normásra (vagy két hangpadosra), vagy egy parallel-ton fokozatot kell használni az átalakításhoz, Tamás javaslatának megfelelően.
Az 1MHz-es segédoszcillátor jelét az SFE5,5MHz-es kerámiaszűrő bemenetére kell bevinni laza csatolással, vagy ha elég csak a DK hang, akkor ezt a szűrőt cserélni kell SFE6,5MHz-sre.
Ha csak a DK hangot akarod, ezért a kerámia szűrőt kicseréled, akkor át kell hangolnod a demodulátor rezgőkörét is 6,5MHz-re (a kondenzátorának cseréjével, és/vagy a vasmag kijjebb csavarásával.

Megjegyzések:
A rajzodon a TDA4504B 16-os lábára csatlakozó kerámia sávszűrő feladata az 5,5MHz-es hangjel leszívása a videójelből, ennek megfelelően nem SFE5,5, hanem SFT5,5 a típusa.
Ha a parallel-ton áramkör beépítése mellett döntesz, akkor azt a tuner kimenete és a TDA3827 KF bemenete (3-as láb) közé kell bekötni. Az SFE5,5 kivehető, ha a panel kimenetén van 5,5MHz-es sávszűrő. Ha nincs, vagy 6,5MHz-es van, akkor a kimenetre kell az 5,5MHz-es (a 6,5MHz-es helyére, vagy az eredeti helyén meghagyva.

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester.Nagyon szépen köszönöm a részletes infokat ...sajnos a paraleltonnal kapcsolatban ugy hiszem ilyenem nincs, habár egyszer kaptam töled egy tunert és azon volt ugy emlékszem egy TDA440 - IC vel felépitett áramkör de azt régebb felhasználtam ugy emlékszem ,... ugy hogy az 1 megás oszcilátorral probálkoznék ha sikerülne, mert azt korlátlanul tudok gyártani a fiokban levö alkatrészekböl ,mert mostanság már itt sem lehet ilyesmit kapni az üzletekben....K jelü hullámszüröm van egy pár , igaz bontottak de hátha akad legalább egy DK normás is köztük....ezt a kis oszcillátort használtam és nekem bevált legalábbis idáig :-),,, majd jelentkezem a fejleményekkel köszönöm a segitséget, üdv dddemeter.

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok . Nagyon köszönöm hogy ennyien probáltok segiteni , végignéztem a Tanyan levö rajz verziokat de sajnos egyet sem találtam amelyen az az Ic garnitura szerepelt volna amit a topiknyitoban felsoroltam.Igy aztán kiserletezek univerzalis táv koddal hatha be tudok lépni a service menube mert eredeti hozzavalo táviranyitot nem tudok szerezni hozzá.. , és végig böngészem a jelutat a tunertol ameddig tudom ugy ahogy a Mester tanácsolta ....üdv dddemeter .

0

tvservice
tvservice picture

Üdv Mindenkinek!

Esetleg 4 tek. paralel hang beépítése segíthet. De előtte cserélni kell a paralel hangon a kimeneti 5,5 SAw-ot 6,5-re!
Ez a hangpanel szinte minden TV-be belement.

Üdv Tamás

0

kattila
kattila picture

Szia
A sortrafo alatt a forrasztasi oldalon nincs saszeszam?

0

dddemeter
dddemeter picture

Üv kattila! A forrasztási oldalon a trafo mellett is ez a felirat olvashato....üdv dddemeter.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia . Megnézem a sortrafo alatt figyelmesebben akkor holnap...köszi a joszándékot üdv dddemeter,

0

Shizo
Shizo picture
**

S60-as sasszé.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Szervizmodba kellene belepni, lehet hogy ott at lehet valtani DK ra.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Shizo ,Köszi a reagálást nem tudom hogy kellene belépni a szervizmodba , távirányitoja sincsen,rajzot S60 hoz hol találok??üdv dddemeter.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Javaslom a tanya adatbázisát, ami a Samsung "S60" kifejezést beírva alig 15 találatot ad. :villa:

A szervizbelépéshez távirányító kell:

INFO - MENU - MUTE - Power ON

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Udv Mester.Sajnos a kereso erre nekem csak egy talalatot adott , az is egy jpg kep a panelrol,,,,vagy lehet hogy en nem jol keresek???megprobalok univerzalissal kodot keresni hozza viszont van egy gomb az elolapon amit ha megnyomok kiirja hogy PAL SECAM majd ha megegszer megnyomom akkor a FRANCE felirat jelenik meg es a kep kiesik szinkronbol....lehetseges ennek ellenere is lenne meg DK is a szervizmenuben,,,,kozben talaltam olyan taviranyito kodot amely kezeli az altalad mlitett funkciokat de ahogy megnyomom a power off gombot a vegen kikapcsol a keszulek....,???? udv dddemeter

File csatolás: 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Hogyan kapcsolhat ki, amikor STBY-ban van? (Kinyúl egy kéz a távirányítóból, és kinyomja hálózati főkapcsolót?)
STBY üzemállapotban kell beírni a kódot, és a végén a POWER ON gombra beindul (nem kikapcsol).

Lehet, hogy a kezelői menüben tudsz hangnormát váltani. (mindegyik leprogramozott csatornához külön-külön)

Keresés folyamata:
SM kereső fülre kattintva: Szervizkönyv - kapcsolási rajz - eprom kereső
itt a Készülék: mezőbe beírod: Samsung "S60", azután a Keresés fülre kattintasz.

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

udv Mester.Bekapcsolva az elolapi gombal , a tvt majd utana probaltam a gomb kombinaciokat egymas utan gyorsan megnyomni,,, :-( a kezeloi menuben csak altalanos dolgok vannak ugy mint fenyero .kontraszt szin hangero, hangolas , kulon gombok vannaka csatorna elmentesere . torlesere,,,,,hangnorma valtasra semmi lehetoseg nem kinakozik csak ez a PAL SECAM es FRANCE variacio ujbol megnyomva ezt a gombot kezdi elolrol ,,,tobb lehetoseget nem ajanl fel,,,,udv dddemeter

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Kapcsold ki a taviranyitoval a TV-t.
majd nyomd gyorsan: i MENU MUTE Power.

Lehet hogy te nem az info-t nyomod, mert 2db info van (i, P.STD).

SAMSUNG CRT belépések:
Method 1
Put TV on standby and then push in series these buttons on the remote: 'info, menu, mute, power' the TV will then turn itself on and display a menu.

Method 2
Turn the power off. On the remote, press Mute followed by 1, 8, 2, Power in sequence.

Method 3
With the TV in standby, press the {DISPLAY} {P.STD} {MUTE} {POWER} on the remote.

Method 4
With the TV in standby, press the {SLEEP} {P.STD} {MUTE} {POWER} on the remote.

Method 5
With the TV in standby, press the {DISPLAY} {MENU} {MUTE} {POWER} on the remote.

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Shizo.Köszönöm a segitö szándékot neked is ,sajnos nem jött össze anyiféle kodot probáltam már univerzálissal hogy bele zöldültem de egy sem léptet be a service menüben , meg aztán a panelon mindenütt csak 5.5 mhz szüröket találtam .....fene tudja .. az info gombot haq megnyomom (legalábbis amiröl azt hiszem hogy info gomb szerepe ven) akkor sorra megjelenik a csatorna szám . némitás,hangolái sáv ) .még egy napot rászánok ,,,,üdv dddemeter.

0

dddemeter
dddemeter picture

Udv :Megprobaltam keszenletbol beirni a gomb kombinaciokat de ez a bestia mar az info gomb megnyomasakor bekapcsol majd mire a power off hoz erek akkor kikapcsol ,,,lehet nem jo a kod.....talaltam benne ket 5,5 megaherces keramia szurot de hiaba adtam neki egy megaherces jelet nincs hang csak a sisiterges nemul el amikor a kevero frekvenciajat valtoztatom.....udv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, nincs benne a 6,5-höz a hangpad. Van benne OFW szűrő? Azt is cserélni kellene, pl ilyenre:https://hqelektronika.hu/passziv-alkatreszek/keramia-szurok/ofw-362-g-kf...
Aztán két 6,5-os szűrőt a hangmodulba, ha mind az.

Üdv: Jácint

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Jaca!

A nyitóban írja, hogy van SAW, kettő is, még a típusokat is leírta.

Üdv:
Fülesmester

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igazad van, nem olvastam végig az alkatrészlistát. De mit tudnak azok a szűrők? Nem találtam adatlapot sem.

Üdv: Jácint

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Jó régen volt már velük dolgom, és emlékeim szerint:

OFWG-1956M: 38,9MHz képvivő, BG (5,5MHz) hangpad, PAL intercarier FM hangátvitelre

OFWL-9350 : 38,9MHz névleges képvivő (képtartalom elnyomva), L (6,5MHz)hangpad, kváziparallel AM hangátvitelre (Francia norma)

Csatoltam egy régebben összeollózott táblázatot, amiben a konkrét típusok ugyan nincsenek benne, de hasonlóak igen.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

A panel sarkáról készült fénykép alapján ismerős ez a chassis, szerintem ennek még nincs szerviz menüje. Ez nagyon régi. A hangolás is közvetlenül egy gombbal jön elő, és a STORE gomb megnyomásakor írja hogy STORE aztán programszám beírás és megint store - ekkor zöldre vállt a felirat és eltűnik.

Régen sok ilyen készüléket kétnormásítottam, szerintem is csak a SAW szűrőt kell cserélni és már megy is az 1Mhz -es modullal. De a SAW szűrő cseréje után még az SFE5.5Mhz -ez szűrővel párhuzamosan forrasztott SFE6.5Mhz kerámiaszűrő is elég a sikerhez.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Szervizmanuál 10.fejezet.

Kvázi-parallel hangfokozat saját átkeverővel.

Kísérletezés helyett ki kellene elemezni a jelutat.

Üdv:
Fülesmester

0

Sponsored links