You are here

D audió végfok alulátereszeő szüréje füstől, leéget. Miért? MEGOLDVA

18 posts / 0 new
Last post
Simon
Simon picture

Adot egy erősitő. A dobozban négy egyforma D végfok és egy 2X80V táp. Mind a négy vegfok tőkéletesen dolgoznak, a kijőveteli teljesitmény és a jelforma ok. A hiba: terhelés és jel nélkül, bekapcsolás után őt percel három aluláteresztő szürő feritgyürüs tekercsei füstőlnek, leégnek. Az egyik jég hideg marad, a tekercs drótja nincs elszineződve, oljan mint az uj. Ok, leéget tekercs ki, 50 menet le, 50 menet uj drot fel, tekercs visza, alaplap visza, erősitő be. Eredmény: füst. Ok, müszerek elő. Eredmény1: mind a négy végfok kb. 400Khz, jelalak tőkéletesek, minimális belengések. Eredmény2: mind a négy vegfok egyfotmán mozog.
Ok, alaplap ki, kető tekercs ki, egymáskőzőt átcserélen őket. Erősitő be. Eredmény1 a várható: éget tekercs füstől, szép tekercs nem. Ok.a széptekercset kicserélem a másik leégettel.Eredmény: a tekercsek rossak nem a vegfokok. A szép tekercs hideg marad bármelyk vegfokban, a kető leéget és az ujratekercselt füstőlnek. Ok, tekercsek ki, inductivitás mérő elő. Eredmény: a négy tekercs egyforma. Ok, RLC hid elő. A négy tekercs egyforma. Eredmény: irány a budi, pisilés, rővid pillantás a tükőrbe. Ok, általam megtekert, félig leéget tekercs ki, tekercs le, mikroszkóp elő, vakoskodás. Eredmény: a feritgyürü men látható, le van őntve egy külőnleges mügyantával, felületén karcolások de más semmi. Ok, keresek egy masik feritgyurüt. Találok ugy százat de mind alacsony fregvenciás, kár velük foglalkozni. Régmult rádióamatőr korszakombol nem talalok egyet sem, pedig volt olyan 50 MHz is. Mit tudjak csinálni? Hol lehet iljen feritgyürüt sterezni? Nézem a web aruházakat, az eBay-t. Amit D erősitőknek árulnak nudlik, csak 3 amperest találok, nekem 10A kelene minimum, 22uH és nagyfregvenciás, 400KHz borzasztó meredek 160Vcc-ot ki kel birjon. Ezek a ferit gyürük elromlanak???? MI romlik el bene? Tud valaki tanácsot adni azon kivül hogy keresek másik szakmát?
Kőszőnőm, Maghiar Simion, Romania

Comments
zgyula
zgyula picture

Szia!
A vasmag anyaga változott meg,inverteres fojtónál találkoztam ilyen jelenséggel.A Micrometals piros gyűrűi a mmefelelőek ide, azokból én is tekertem már 250W-os D oszt. végfokhoz :oke:
A T130-2 az ideális ilyen tápfeszre, 22uH 45 menet 1mm huzalból.

https://www.ebay.com/itm/5PCS-T130-2-RF-magnetic-iron-iron-core-magnetic...

0

Simon
Simon picture

A KÉRDÉS SEGITCSÉGETEKEL MEGOLDVA
A megoldás kulcsára DINO54 talált és vezetet rá.
Nagy fregvenciáknál, nagy teljesitményeknél szokatlan kicsi helyben, borzasztó gyors kapcsolási üzemmódu energia átvitelnél, a feritgyürünek látszó ezkőz NEM FERITGYÜRÜ, semmi kőze a régről ismert Mn-Zn vagy Ni-Zn feritekhez amelykek fényesek, kemének hogy megkarcolják a lágyacélt, nagyon erősek, kalapács kel hogy eltőrjenek és időálloak. Ezek az ujkeletü VASMAG GYÜRÜK egy puha őszepréselt szintetikus, organikus anyagokal lekőtőt külőmbőző fém atomok. Ennek,a szinte kézel szétmorzsolható anyagnak a tartását egy mügyanta tok adja meg. Háromszor nagyobb fregvenciákon lehet használni mint a feritet, simán felmegy 250 MHz-re és háromszor nagyobb energiát visz át per cm2. A szépséghibájuk abbol fakad hogy nincs mechanikus tartásuk. A réz tekercselés, hőingadozas miatti méretvaltoztatások előbb vagy utóbb mikrorepedéseket idéznek elő a kompaktált anyag testében. Ezek a repedések kcsik ezért nem jelemző az induktivitás változás csak egy pár watt veszteség, ami leégeti a lakkot a rézdrótrol.Elkezdődik egy őrdőgi kőr,minél jobban melegszik anál nagyobb a hőingadozas és nayobb lesz a repedés, ezért jobban fog melegedni. KŐSZI, Maghiar Simion, Romania

0

Simon
Simon picture

Kőszőnom !vásároltam. 7,5 USD őt darabért, nagyon jó ár. Ha neked sikerült hatha neken is fog. Lehet hogy 10 MHz visitva lesz elég, meg kéne mérjem. 60 éves vagyok de még rossz feritgyürüre emlékeztető tárgyat nem láttam, nem is tudtam hogy létezik. Amugy én hüljére kerestem magamat az eBay-n, mindég toroidot, 22uH, 15uh, digital power amplifier use small heating inductor-u szavakal csak nudlikatt talátam vagy borzasztó drága tekercseket és semmi leirásal róluk.
Kőszőnőm, Simion Romania

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Nem gond megtekercselni, leülsz egy kényelmes fotelbe és hamar megvan a 45 menet. Alig fog melegedni + - 80V -os tápfeszelynél :oke:

0

Simon
Simon picture

Eddig ez a legjobb válasz. DINO54 is a Micrometals-hoz irányitot. A helyes megfogalmazást használtad, azaz hogy vasmag. Nem a hagyományos Mn-Zn vagy Ni-Zn feritről van szó, ez most már biztos. Ez NEM ferit!

0

SzG
SzG picture

Ha légmagosra tekernéd, akkor mennyi helyet foglalna?

0

Simon
Simon picture

Á, nem fér el és kigyuladna az ohmikus R veszteségek miat.

0

DINO54
DINO54 picture

Sokat! Főleg ha alacsonyabb kapcsolófrekvenciáknál szokásos 100uH-vel számolunk.

File csatolás: 

1

DINO54
DINO54 picture

Heló!
Nem ártana az igazság minden szálát kifejteni.
-Milyen márka milyen típusa ez a szerkezet?
-Ha nem gyári akkor milyen?
-Esetleg egy két fotó.
-Korábban működött e a fenti panaszok nélkül?
-Tudomásom szerint az úgynevezett sárga vasak PC tápegységek és társaikban fordul elő, melyek jellemzően 100kHz alatt "muzsikálnak".
-Vélhetően a vasak nem egyforma anyag összetételűek.
-A nagy veszteségű a Curie-pont fölé hevült és maradandó károsodást szenvedett. /lásd a csatolmány utolsó mondatait/
-Amiből az adatai vannak: http://www.micrometals.com/downloads/RF%20Catalog%20Issue%20H.pdf
Laci

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a vasmag színezése már nem úgy érvényes, ahogy tanultuk, manapság gyártófüggő, lassan azt hiszem, olyannal színezik, ami a marketinges csajnak tetszik

Bálint

0

Simon
Simon picture

Hmmm...rossz sejtelmem vann ameljket szépen alátámasztottal a micrometal link-el. Lehet hogy éjszaka tanulni fogok mert 10 ével le vagyok maradva.
Az erősitő márkája abszolut nem lényeges, a kérdés elméleti. Amugy valami: audioTech LDA gyártmány. Nagyon jó minőségü drága ventilátor, nem olcsó csapágyakal jó zajos volt zsirozás előt, hát szerintem őt évet lehuzot kikapcsolás nelkül non stop-ban, tahát mükődőt. Ha nem fogok ferit gyürüket kapni, a gép eldobható, ki szedte az árát. Pedig egy karc sincs rajta.
A 100 vagy 400 KHz az nem anyi, hanem ha a kapcsolási idő 100 KHz-en mondjuk 20 nsec akkor az már 50 Mhz, ameljk a Ni-Zn feritek max sebességet surolja. Hát a teljesitmény hol van? És itt jősz te a micrometál őtletel! Háááááát......... Majd még irok! Kőszi!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"...valami audiTech LDA gyártmány" :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha egyszer megmelegszenek, akkor tönkremennek. Nem igazán bírják a magas hőmérsékletet.

Üdv: Jácint

0

Simon
Simon picture

MIÉRT??? Ez nekem uj. A tekercs oljan lett mint az elkó, "kiszárad" idővel? Régen hány széné éget sorkimanőt tekercseltünk ujra? Mit jelent az hogy: Ha egyszer megmelegszenek, akkor tönkremennek. Nem igazán bírják a magas hőmérsékletet. MIÉRT? Talán viaszkbol vannak? Nem szabad kitenni őket a nappra? A válaszra DINO54 uriember link-e világit reá. Lehet hogy nem ferit a feritgyürü? Merthogy DINO54 azt sugalja. Én két féle feritről halottam, kisfregvenciás Mn-Zn és nagyobb frekis Ni-Zn feritről. Na ezeket melegitheted, nem lesz semmi bajuk. Érdekes, és erre még viszatérünk. Visz hall, Simion

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
Curie pont hőmérséklete klf vasaknál 125 és 200 C fok között van a belsejében mérve

Curie-pontról

https://hu.wikipedia.org/wiki/Curie-h%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9klet

Bálint

0

Simon
Simon picture

Van pici problema. Wikipedia nem hazudik. Azt irja hogy: A jelenség reverzibilis. Az én esetemben a feritgyürünek latszo tárgy ireverzibilisan elromlot. A permitivitása megmaradt, a tekercs induktivitása megmaradt pontosan, csak borzasztóan melegsik üresjáradban és potyara. Ha a Curie jelenség nem lene reverzibilis, ma nem ismernénk a villanyáramot és most nyugodtan aludnák anyuci mellet. Simion

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:igen, a felületen 100-120 C fok felett , ha a huzal szigetelése is elégett, akkor ennél jóval több lehetett

Bálint

0

Sponsored links