You are here

Egy helyiségben levő azonos televíziók külön vezérlése

22 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve picture

Tisztelt Kollégák!
Adott egy olyan feladat, hogy három azonos gyártmányú televízió távvezérlését kell megoldani egyazon helyiségben. A készülékek garanciálisak, megbontani nem lehet. Viszont van RS232-es csatlakozási pontja, amin keresztül az összes funkciója elérhető. A parancskodok adottak.
Kérnék ötleteket ennek a feladatnak a megoldádához. Akár egy távirányitoval, akár három távirányitoval történö megoldás is szóba jöhet.
Felmerült annak a lehetősége, hogy egy kis panelt bele lehetne épiteni magába a készülékbe. Ebben az esetben hogyan módosulna a megoldás?
László

Comments
mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok!
Úgy látszik megoldódni látszik a dolog. Közel harminc évvel ezelőtt még a műholdas korszakomban (akkor indult Magyarországon a műholdas mizéria) egy helyen szükség volt egy másik szobából vezérelni a műholdvevő berendezést. Akkor csináltam egy hagyományos rádiófrekvenciás adóvevő felhasználásával távvezérlő rendszert. A távirányítóba beépítésre került egy adó, melyet az infra jelével moduláltam és a vevő pedig vette a jelsorozatot és egy infra diódán keresztül lesugározta a műholdvevő infra vevőjére. Akkor még nem álltak rendelkezésre a mai digitális technika nyújtotta lehetőségek. A ChipCad-nél találtam pár száz forintért kész 433, 866 MHz-s adó vevő modulokat, amiket szabadon lehet programozni különböző frekvenciákra (akár 2 MHz lépésekkel is)beépítve a távirányítókba és a televíziókba megoldható minden egyes készülék külön-külön történő vezérlésére. Ezek már 3V tápfeszültségről képesek működni, így bármennyi készüléket lehet vezérelni egymástól függetlenül, ráadásul akár a másik szobából is.
Várom a megrendelőtől a visszajelzést a project megvalósításával kapcsolatban.
Köszönöm az ötleteket!
Üdv
László

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Ahogy olvastam a hszeket nem kaptál egy ötletet sem.

0

proba
proba picture

Ez negatív hozzáállás, a pozitív viszont hogy mi igen, és ezt köszönjük.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Akkor nem jól olvasod.

0

Jaca
Jaca picture
****

?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Pont ilyen hasfájásom volt, csak 9 monitorral pár éve. Így oldottam meg:

http://picprojects.org.uk/projects/ir/3chlrc/

Minden monitor kapott egy ilyet. Úgy, hogy egy tanítható távirányítót megtanítottam a gyári távra, és plusz funkció gombokat meg rátanítottam egy ilyen modulra. Sajnos minden TV-be kell egy ilyen.

Ezzel az elektronikával leválasztottam az IR vevőjét a monitoroknak.

Amikor valamelyiket hergelni kellett, a tanítható távon kiválasztottam a monitort, majd vezérelhető... Ha nem kell, ki lehet kapcsolni az IR vevőt.

Ennek 1,csatornás változata is építhető... Ha nem ragaszkodsz az 1db táv mwgoldáshoz, mivel ez tanítható, lehet egy második táv külön a kiválasztáshoz..

Évek óta működik, napi használatban.

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Köszönöm, ez egy jó megoldásnak tűnik. Pláne,hogy a PIC program is meg van írva és nem kell vesződnöm vele. Maximum lebutítom arra a szintre, amire nekem kell.
Még egyszer köszönöm!
László

0

proba
proba picture

Nem tudom hogyan, de lehet anynet+ hoz hasonló szolgáltatás is megérne egy szétnézést.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia László !Semmi elktronika nem kell hozzá.1 távirányitó 3 egyforma tv-hez.Csináltam egy rajzott hogy lehet megoldani,nem szükséges megmagyarázni.Jóska

File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nem kötözködésképpen, hanem a pontosság kedvéért a "helység" az települést jelent! Itt a "helyiség" szó lenne a megfelelő!
Üdv: lizakl

0

mosomedve
mosomedve picture

Ha nem tudsz érdemben hozzászólni, akkor ne is tedd! Érdekes rajtad kívül mindenki értette miről van szó!

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Még szerencse, hogy te érdemben hozzá tudsz szólni és a hozzászólásod rendkívül hasznos! :-)
Üdv: lizakl

0

ty
ty picture

Köszönjük a cím helyesbítését!
Üdv, ty

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Én sem értettem... Most akkor más utcában vannak?...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha bele lehet nyúlni a TV-be, (és nem gond a vezeték, mert az RS232-höz is kellene), akkor egy optoval lehúznám az infravevő kimenetét ( Ha jól rémlik, OC-s kimenetűek), és csak egyet engednék működni. A másik lehetőség, hogy egy infraleddel elvakítod a vevőt, így nem kell belenyúlni a készülékbe se.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az arduino lenne a legegyszerűbb. Lehet rá tenni IR vevőt. A távirányítón kinevezni 3 gombot, amivel kiválasztod, melyik készüléket vezérelje az arduino, a többire meg adja a hozzá tartozó funkciót. Az arduino dekoódolja a táv IR jeleit, és továbbítja a megfelelő készüléknek soros porton. A 3 soros portot pedig kis relékkel lehet kapcsolni, melyik legyen aktív.

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

És azt hogy lehetne megoldani, hogy két azonos tévét külön-külön tudjak vezérelni két távirányítóval? Lehetne pl. az infra adó és vevő LED-et más hullámhosszra vagy frekvenciára cserélni az egyikben?

Üdv, lcsaszar

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Szerintem arra gondolt, hogy az eredeti IR vevőablakokat letakarva (így az eredeti IR részt kiktatva), az Arduino-t vezérelve egy távvezérlővel, majd az pedig soros porton kapcsolná a TV-ket külön-külön.

0

pinterkrisztian
pinterkrisztian picture

Szia!

Sony esetében láttam olyat, hogy a távirányítót hozzá lehetett párosítani az adott készülékhez.
Hiába volt ugyanolyan a távirányító valamint a készülék is, csak a hozzá párosított darabbal működött.

Véletlenül ennél ez nem kivitelezhető?
Lehet egyszerűbb megoldás lenne.

Üdv,
Krisztián

0

mosomedve
mosomedve picture

Igen, ennek a gyártonak is van olyan családja, alkalmasint az ipari monitorok, amiknél lehet párositani a távirányítókat az adott készülékhez. Ezekhez speciális távirányító is tartozik. De ez egy egyszerü costumer készülék ilyen funkcioja nincs.

0

Pityesz
Pityesz picture

0

Sponsored links