You are here

Logitech C920 Webkamera random hibái és megoldásai

5 posts / 0 new
Last post
N3szt0r
N3szt0r picture

Logitech C920



Szeretném megosztani tapasztalatomat ezen kamerával kapcsolatban. Több darabbal is rendelkezem és a mindegyik a lehető legkülönbözőbb hibajelenségeket tudta az eddigi időszakban produkálni.
Kicsit gúnyosan szólva, még a levegő páratartalma is képes a rendes működését befolyásolni.

Driverjéről tudni kell, hogy a Logitech (most már csak Logi) nem igazán szeret ezen termékének megfelelő szoftveres ellátásáról gondoskodni. Nem rég jött ki egy frissített driver, viszont az előtte lévő 2012 szeptemberi volt. Valószínűleg frissítést már ne is nagyon várjunk tekintve, hogy kijött a nagytesó a C922 és még hasonló szépségek. Valószínűnek tartom, hogy innentől old meg magadnak módszer lép érvénybe (mintha eddig nem ez lett volna).

Hardverről:

Ez egy felső kategóriás webkamera
Képes 1080p30 FPS-es képfelvételre
Emellett található benne egy hardveres x264 encoder, ami a nyers képet tömöríti, hogy az USB 2.0 Porton kényelmesen átférjen az adatfolyam, illetve a számítógépnek se kelljen egy erőműnek lennie a képanyag feldolgozása miatt.

Esetemben 2 gépen, két különböző c920 at használok Windows 10 x64 környezetben:

M4A77td/PRO alaplap usb 2.0 csatiján tökéletesen működik legtöbbször. Néha viszont egyszerűen megfagy a kép és a kamera újra indítja a kép streamet. Sok tesztelés után kiderült, hogy bizonyos esetekben az USB 2.0 által nyújtott 0.5A kevésnek bizonyul az eszköznek. Ilyenkor a vezérlőcsip kamera képét leválasztja, de az USB kontrollerét nem, ezért nem tűnik el az eszköz. Jellemzően ez 1-2 másodpercig tart, majd utána ismét külső beavatkozás nélkül helyreáll.
Sokat kezdeni vele csak kábel vágással és extra táppal lehetne. Nem hiszem, hogy érdemes, bár kinek mi.

G1 Sniper Z87 alaplap usb 3.0 / 2.0 csatlakozáson. Itt már tanulva egyből 3.0 csatira raktam, hogy meglegyen az a kis extra. Táp ellátással már nem is volt több gond, viszont ami ez után következett.....
Ha működik: Kép-Stream indításakor mindig megfagy a kép néhány másodpercre. Ezt is sikerült kideríteni, hogy a legtöbb USB 3.0 alaplapi kontroller nem szereti a kamera beépített encoderét. Miért? Ne kérdezd. Másik USB 3.0 gépen ugyanezt nem csinálta teszt alatt.
Ha a csatlakozót 3.0 ról 2.0-ba dugtam esetemben nem jelentett javulást, mert az alaplapomon ugyan az a kontroller végzi 2.0 és a 3.0 vezérlését. Másoknál ez lehet nem is probléma (bár nem erről olvastam :) )
Beletörődtem, nem foglalkozom vele.

Viszont!
Ami nagyon bosszantó és még csak 1 orosz helyen találtam leírva: A kamera a G1 konfigomon szinte minden indítás után halott. Értsd: Próbálnám használni, de semmilyen software sem érzékeli webkameraként, csak ismeretlen eszköz leíró hibát dob, de a beépített mikrofonja ettől még tovább működik :) Az eszköz gépből való kihúzása és ismételt bedugása mindig megoldja a problémát.

Olyan sokáig tartott ezt a hibát kideríteni azt hittem meghülyülök. Már ott tartottam, hogy szétszedem, de ne tedd meg! A hiba nem ott van!
Gondold végig, hogy van e olyan USB-s eszköz a gépedre dugva, mint például: usb bluetooth dongle, egér vezeték nélküli dongle-ja vagy wifi dongle. MERT AZ okozza a problémát!
Valószínűleg megint a táp ingadozás jöhet szóba, de lehet softwares hülyeség is. Nem hiszem, hogy egy 50 ezres z87 chipset és egy rm850 táp lenne a ludas.
Esetemben egy kínai USB bluetooth 4.0 dongle maradt bent a ps3 kontrolleres érából. Azóta ilyen jellegű problémát nem tapasztaltam (50+ indítás)
Ahonnan az ötletet vettem ott például egy márkásabb egér dongle-ja okozta a problémát :) Szóval lutri!

Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat. Remélem tudtam segíteni és megspórolsz magadnak egy kis idegességet :)

UI.: Logitech tessék már updateket gyártani!!!! #WindowsRS1webcamissue......

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.
A külső táppal ellátott USB hub/elosztók csodákra képesek...vagy nem?
Üdv.:Uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia-Gratula!
Ez az irasod szerintem a javitasi adatbazisban is megkellene jelenjen!
Kari

0

Fecoka
Fecoka picture

Szia!

Érdekes írás, köszönjük.
Jómagam powerusb portra szokom bökni az energiaigényes kütyüket. (Logitech kamcsi, usb-s pohármelegítő, stb.) ;)
Linux alatt nem volt tapasztalható a különböző usb cuccok egymásrahatása, ezért azt gondolom windows lehet a ludas valahogy.

Üdv.

Fecóka

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:lehet kapni USB tesztert a fogyasztást ellenőrizni, hasznos kütyü,, legközelebb itt.
A másik, alsó végébe kell dugni a fogyasztót, én is használom.

http://www.uni-t.hu/termekek/unit_ut658_usb_teszter-p292/

Bálint

0