You are here

Technics SL-7 lemezjátszó, linear karmozgatás lejátszáskor nem megfelelő A TOPICOT LEZÁROM!!!!!

42 posts / 0 new
Last post
Akaifan
Akaifan picture

Sziasztok!
A címben említett Technics SL-7 típusú lemezjátszó került hozzám, levágott hálózati kábellel, RCA vezetékkel valamint a plexi tető bal és jobb oldalán lepattant rögzítő körmökkel.

Összességében a készülék viszonylag szép állapotban van, az eredeti Technics EPC202 hangszedő van benne és nagyító alatt megvizsgálva teljesen épnek tűnik.

Az első lépésként pótoltam a tőben levágott 230V-os hálózati kábelt és RCA vezetéket.
A készüléket bekapcsolva a lineáris karmozgatás nem indult el, csak erőlködött a start kiinduló helyzetében, a tű nem igazán egészséges mozgásokat végzett emiatt, ezért a hangszedőt kiszereltem, hogy a tű ne károsodjon a nem megfelelő mozgás miatt.
Következett a linear karmozgató mechanika vizsgálata.

Itt betonstabilra beállt lineár motor és meg nyúlt, ellágyult ékszíj fogadott.

A linear motort megtisztítottam a tengely kapott kenést és most gyönyörűen szépen csendben működik, megtisztítottam a liear tengelyt a szennyeződéstől és egyenlőre egy ideiglenes nem a végleges ékszíjat tettem a meghajtásra.

Következett a próba. Először próbáltam lemezzel lezárt állapotban hangszedő nélkül.

A jelenség a következő: a start gomb lenyomása után a turntable tányér megfelelően elindul és a hangszedő kar lemezre mozgás után elindul, majd lineárisan a start pozícióból pár sec alatt elmegy a return pozícióba, a turntable tányér ekkor leáll és a kar szépen szintén pár sec alatt visszatér a startpozícióba.

A gyorstekerés funkció szépen oda - vissza működik, de mikor visszaáll a kar a lemezre, újból pár sec alatt végigteker a tengelyen a kar és visszaáll alap helyzetbe.

Felnyitott tetővel a fehér mikrokapcsolót nyomva lemez nélkül is ugyanez a szituáció.
Nem értem a karmozgató linear motor lejátszáskor miért ilyen magas fordulatszámon mozgatja a linear mechanikát.

A beállt motor a motorvezérlő körben valamit tönkretehetett?

Abban szeretném kérni a segítségét azoknak, akik találkoztak ennek a típusú lemezjátszónak ilyen jellegű hibájával, hogy milyen irányban folytassam a hiba elhárítását.

Előre is köszönöm a segítséget!

A topicot szeretném lezárni!!

A pozitív építő jellegű hozzászólóknak köszönöm az információkat!

Eddig is boldogultam a javításokkal amikbe belekezdtem, úgy látszik rosszul gondoltam, hogy itt a tanyán meg lehet vitatni egy hiba kérdést, az elmúlt 2 évben csak megfigyelőként olvastam a fórumot és számtalan indított topic így kezdődött mint most az enyém és eldurvult egy nem megfelelő irányban.

Én egy multinál vezető mérnökként dolgozom, ha érkeznek az új dolgozóim, műszerészek - technikusok, a szakterületemen ha kérdéseket tesznek fel, vagy tanácsot kérnek akkor segítem őket és nem nézem le őket, mert nincs esetleg tapasztalatuk amihez én értek....

Leírtam, hogy az ilyen típusú lemezjátszók javításában nincs tapasztalatom, ezért kérek tanácsot a nálam jártasabb tanya tagoktól, akik már találkoztak ilyen készülékkel, nem azt kértem, hogy HELYETTEM A KEZEMET IRÁNYÍTVA TÁVJAVÍTÁSSAL valaki megjavítsa a készüléket!

Semmi gond, majd megoldom valahogy.


Üdv!
Norbi

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha jól nézem, optikával (infra led?)figyeli a kar elmozdulását. A doksi 23. oldalán PC401. Vagy hibás az optó vagy be kell állítani.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Talán próbáld meg visszaszerelt hangszedővel! Adjál neki módot arra hogy a "lemez diktáljon".
Laci

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Megpróbáltam hangszedővel is, csak ahogy láttam a tűt oldalirányba megfeszülni ahogy gyorsan mozdult oldalirányba a kar, azonnal felnyitottam a plexi tetőt, féltettem hogy ne menjen tönkre a tű (50 ezer Ft egy új hangszedő).
Ezek szerint túlzott volt az óvatosságom és hagynom kell tovább a lemezen a tűt és úgy be fog beállni a megfelelő lineáris mozgás?

Nem fog tönkremenni a tű?

Üdv!
Norbi

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ne hagyd a tűt oldalirányba feszülni. Itt lehet, hogy a lemez méretét érzékelő optikai detektorokkal lesz baj. Nézd át a hideg forrasztásokat, kontakthibákat. Találtam neked egy szervizleírást:

Technics SL-7 Service manual

Üdv, lcsaszar

Hopp, elkéstem...

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Neked is köszönöm a segítő tanácsot!

Igen a SM-et már korábban letöltöttem, mielőtt a topicot elindítottam.

Üdv!

Norbi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Akaifan!
A kart csak addig viszi a lin.irányú motor folyamatosan, amíg a kiválasztott lemeznagysághoz tartozó kezdő pozíciót eléri.
A lemezre leereszkedett kart már a lemezbarázda, a tűn keresztül a karra gyakorolt elmozdulást érzékelő, rendszerint optika
"lépteti" egy leheletnyit lemezközép felé, vagy akár igazítja kifelé, amennyiben az szükséges.
Igyekszik egy semleges állapotot létrehozni, a barázda vonalvezetése, és a kar elmozdulási pontja között.
A lemezközép nagyléptékű befejező spirálja a folyamatos középrekényszerítéssel tájékoztatja az elektronikát a lemezvégről.
Legalább is az én Mitsubishi LT-5V-m így csinálja.
Üdv:
exGelkás

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia Márton!

Régen váltottunk már levelet. Remélem jól telnek nyugdíjas napjaid!

Igen úgy van ahogy írod, de a leereszkedett kar a barázdában még mindig valamiért nagyon "siet" az én Technics példányomon.

Gondolkodtam hogy PÜ-ben zavarjalak-e ezzel a Technics lemezjátszó problémával, de nem emlékeztem, hogy kedveled-e a lemezjátszó javítást.

Üdv!

Norbi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Norbi!
Köszi, a jókivánságot.
Nyugodtan megkereshetsz, bár inkább hallgatni szeretem a bakelitet. :-)
Üdv:
exGelkás

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia Márton!

Hát én is szívesen hallgatnám már a bakelitet, mint hogy szenvedjek a lemezjátszó rendbetétellel.

Tegnap este ismételten ránéztem a lemezjátszóra, mert közben megérkezett az e-bay-ról rendelt ékszíj is.

Viszont azon meglepődtem hogy én SL-7-hez rendeltem ékszíjat és a tasiban az ékszíj mellet lévő papírkán SL10/15 szerepel és a korábban levett és félretett ékszíjjal, amivel hozzám került, összehasonlítva valamivel nagyobb az a szíj amit küldtek, a tárcsáról majd hogy leugrik és éppen hogy eltekeri.

Az viszont kiderült, hogy a kar elmozdulást figyelő elektronika szerintem tökéletesen teszi a dolgát.

Felnyitott tetővel lenyomott mikrókapcsolóval mikor a kar elindul az oldalirányú mozgásban, gyufaszállal a kar belső bal oldalát megérintve, le tudtam állítani a kar mozgását és finom érintgetésekkel el tudtam érni, hogy a kar olyan lassan mozogjon ami a lejátszáskor a lemezen is kellene. Ha a kar jobb belső oldalát érintgettem a gyufaszállal akkor a kar mozgását az ideálistól a teljes pár sec alatt átrongyolok a lemezen sebességre lehetett kényszeríteni.

Nekem ebből az a következtetés jön le, hogy a lemezjátszó szögelfordulást figyelő elektronikája jól működik.

Viszont a lemezen a visszahelyezett pick-up-al továbbra is fennáll a probléma, a kar oldalirányba elhúzza a tűt és rohan a mozgásban.

Így az a probléma hogy a barázdák által kifejtett szögelfordulás jelenleg az elektronika küszöbe alatt lehet, az eltolódás miatt, mert nem érzékeli azt.

Ezért a hiba a kar SM szerinti: left height adjusting 13.o A ábra, offset angle adjusting 13.o B ábra beállításban lehet.

A kar a "V groove" V vájatban van megvezetve mikor a tűt a barázda vezeti így ha pont a vájat alján van az jelenleg nem a megfelelő pozíció, amit a gyufaszálas mozgatás szerintem igazol. Vagy a tone arm -on belül a mechanikus mozgást rugó csapolás vagy egyéb szorulás probléma okozhatja?

Már csak annyi lenne a kérdésem, hogy a tű "gyötrése" nélkül hogyan tudom ezt beállítani?

Jól gondolom, hogy amíg ez nincs rendben, addig nincs értelme a VR301 offset és VR302 servo gain, beállítási metódusnak?

Üdv!

Norbi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Norbi!
A lejátszáshoz leeresztett kar, a lemez bármely pontján nyugalomban kell hogy maradjon, mindaddig, amíg a kar forgáspontjához képest nem mozdul el a PU.
Amelyik irányba elmozdul, a motor utánahúzza a forgáspontot, ezzel az egész kart, és így lépésről-lépésre halad a lenez közepe felé!
Amennyiben a lin. mozgatómotor folyamatosan mozgat valamelyik irányba, akkor a szögelfordulás mérő, (valszeg. optokapuk) mehanikai beállítását kell elvégezni.
Emeld ki a PU-t és az üres kart lejátszás állapotban állítsd mozgásmentesre. Esélyes amit Józsi mond, hogy egy kissé megerőszakolták a nagy kidobásban a mehanikáját.
Üdv:
exGelkás

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Az SL-7 be való szíj mérete: 22,5mm x 1,3mm x 1,3mm (belső átmérő, szélesség, magasság)
http://www.gummimeyer.de/SQriemen.htm cikkszám: 17297
.
A kart gyorsan csak és kizárólag a lemezről felemelt hangszedő/kar esetén szabad mozgatni érthető okok miatt!
A karmozgató motor csatlakozója mellett van a PC301 optokapu. Ennek a rését minek a mozgása takarja le? Esetleg a kar leeresztett helyzetében kerül rá sor?
A Start/Stop gombok sem elsőre megfejthetően működnek! Lsd. a csatolmányban.
Laci

File csatolás: 

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Ezt a doksit már korábban letöltöttem, de idáig a SM-et forgattam.

Akkor átolvasom ezt is részletesebben.

Üdv!

Norbi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Itt egy másik hely ahonnan letölthető az SM. A nyákrajzok használhatóbbak viszont a kapcs. rajzok "erősen" hiányosak.
https://www.manualslib.com/download/1001395/Technics-Sl-7.html
city megjegyzése bogarat ültetett a fülembe, és végig olvastam az eddigi hsz.-aidat és azt láttam hogy konkrétan nem írod sehol sem hogy a tányért forgatja e a gép start után. Ugyan is a vezérlő IC (IC301) az erre utaló jelet várja a 11 lábán a Q102 kollektoráról.
Valamint remélem, jogosan feltételezem hogy a tápfeszültségek értéke (+12V és +5V) rendben van, azokon érdemi brumm vagy zaj nem tapasztalható.
Laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Már bocs, de a bevezető szövegben volt, hogy forog a tányér. Persze látni kellene, mert ilyen zavaros leírásból nem derül ki, hogy:

- van lemez a tányéron?
- odamegy a kar a lemez széléhez?
- leereszkedik a hangszedő?
- tűerő megfelelő? Honnan tudható ez?
- ha a szervó mozgatni akarja a kart leeresztett helyzetben, akkor a tű mindenképpen átugrik másik barázdába, ez történik?
- ha nem, akkor mi történik? Áll a kar, a tű pedig elkezd hajlani balra, ahogy a barázdák vinnék befelé? Egy idő után ki fog ugrani a barázdából, pár barázdával visszábbra.

Üdv, lcsaszar

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

A kérdéseid:
-van lemez a tányéron? --- a leírásban írtam, hogy van

-odamegy a kar a lemez széléhez? --- a leírásban szerepel, hogy a hangszedő kar a lemezre mozgás után elindul, majd lineárisan a start pozícióból(lemez széle) pár sec alatt elmegy a return pozícióba(lemez vége).

-leereszkedik a hangszedő? --- a leírásban szintén írtam, hogy: a jelenség a következő a start gomb lenyomása után a turntable tányér megfelelően elindul és a hangszedő kar lemezre mozgás után elindul...

-a tűerő megfelelő?Honnan tudható ez? --- DINO54 első feltett kérdésére válaszoltam: Megpróbáltam hangszedővel is, csak ahogy láttam a tűt oldalirányba megfeszülni ahogy gyorsan mozdult oldalirányba a kar, azonnal felnyitottam a plexi tetőt, féltettem hogy ne menjen tönkre a tű (50 ezer Ft egy új hangszedő). Nem írtam hogy a tű ugrik a barázdában..

-ha a szervó mozgatni akarja a kart leeresztett helyzetben, akkor a tű mindenképpen átugrik másik barázdába, ez történik? --- írtam hogy láttam a tűt oldalirányba megfeszülni ahogy gyorsan mozdult oldalirányba a kar, azonnal felnyitottam a plexi tetőt, féltettem hogy ne menjen tönkre a tű. Nem vártam meg míg a tű tönkretenné a lemezt vagy eltörjön..

-ha nem, akkor mi történik? Áll a kar, a tű pedig elkezd hajlani balra, ahogy a barázdák vinnék befelé? Egy idő után ki fog ugrani a barázdából, pár barázdával visszábbra. --- ezt is megírtam, a 4. kérdésedre megválaszoltam.

Már bocs, ha figyelmesen elolvasod amit leírtam és értelmezed, akkor nem soroltad volna fel a kérdéseid.

Most segíteni akarsz, vagy kötekedni? ""mert ilyen zavaros leírásból nem derül ki, hogy:""

Én ha valakinek hozzászóltam a segítségkérő topicjába, akkor vettem a fáradtságot és részletesen átolvastam mit írt és mit válaszolt a feltett kérdésekre és azt összegezve, értelmezve segítően írtam a témában.

Üdv!

Norbi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Bár nem nékem szólt e hozzászólás, de nem tudok elmenni mellette szó nélkül.
"A kevesebb néha több!" -szokták mondani. Itt is áll. Továbbra is azzal álok szemben hogy nem tiszta, mi is történik.
Leírtam a korábbiakban hogy hogyan is kell működnie a szerkezetnek, van (olyan amilyen) szerviz dokumentációd, szemed, kezed, agyad, tessék használni! Részemről amit lehetett megtettem. A más kezével való távjavítás nem az én műfajom.
További sok sikert a hiba feltárásához és megszüntetéséhez!

Üdv. lACI

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Nem kértem és nem volt elvárás, hogy helyettem javítsa meg valaki a készüléket távjavítással!
Azért az se felejtsük el, hogy az első hozzászólásaidban leírtad: ""Szia!
Nagy tapasztalatom nékem sincs ilyen gépekkel mert ugyan csak ritka madár főleg a javítandó gépek között."""
Igen, van szerviz doksim, van két szemem, kezem és agyam, fogom is használni!
Nekem meg a kioktatásos stílus nem a műfajom, sem akkor ha én adom a segítséget, támogatást és megosztom a tapasztalataimat, aki tőlem kért segítséget, sem ha én kérem valakitől a segítséget!
Azért arra kíváncsi lennék, ha te kérsz valamiben szakmai segítséget az oldalon és veled kezdenek el értetlenkedni és kioktatnak, ahhoz mit szólsz?

Azért köszönöm a hiba megoldáshoz a jókívánságot!

Üdv!

Norbi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
OK. Igazad van. De az alább idézett szövegrész akkor is zavaros.
"A jelenség a következő: a start gomb lenyomása után a turntable tányér megfelelően elindul és a hangszedő kar lemezre mozgás után elindul, majd lineárisan a start pozícióból pár sec alatt elmegy a return pozícióba, a turntable tányér ekkor leáll és a kar szépen szintén pár sec alatt visszatér a startpozícióba."
Most akkor hogy is van? A tű "végigszántja" a lemezt pár sec. alatt a kikapcsolási(return) pozícióig vagy rá sincs engedve a lifttel a lemezre a hangszedő?
Egy biztos: Teljesen manuális vezérléskor első lépésben elindul a lemez forgatás a kiválasztott fordulattal és a kiválasztott lemezátmérő kezdő pozíciójába viszi a kart. Ilyenkor egy helyben kell maradnia a karnak. Ez után a karlifttel leengedjük a lemezre a hangszedőt és innen már a lemez barázdájának pillanatnyi helyzete (elvileg 0,1fok eltérés) indítja a karmotor szervó beavatkozását.
Laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Mi lenne, ha valahogy leállítanád a motor forgását, de csak azt? A lemez tetejére pedig valami műanyagfóliát (kemény írásvetítő fólia, vagy lamináló fólia) helyezve, arra ráengedve a tűt, csökken a tű sérülésének a veszélye. Ha jó a szervó, akkor letéve a tűt bárhova, annak helyben kell maradnia. Gyufaszállal óvatosan lehet tologatni ki-be, ha minden jó, de ahol elengeded ott kell maradnia.

Üdv, lcsaszar

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Köszönöm az ötletet!

Üdv!

Norbi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy barázdairányban élesre faragott gyufaszálat ragassz a shell elejére(szigetelőszalaggal), a tűt vedd ki. Jó esetben követi a barázdát
Ha ez ne működik, jön a gorombább megoldás, ha van feláldozni való lemezed: egy L alakban meghajított gombostűt beleszúrsz egy 4-5 mm vastag polisztirol vagy radírgumi darabba, ezt szigetelőszalaggal felragasztod a shell tetejére. Lehet, hogy ideiglenesen kell állítani a tűnyomáson a plusz súly miatt

Bálint

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Neked is köszönöm az ötletet!

Üdv!

Norbi

0

city217
city217 picture

Bálint.
Próbáljunk meg komolyak lenni, habár a szig szalagot a sörös reklám is említi! Bocs csak most olvasgattam bele, de el is ment a kedvem. :)
J.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: próbáld ki, nálam bevált a végkapcsoló beállításnál

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Én hiszek neked mert "profi" vagy, de lehet hogy veled is csinálnak egy sör reklámot. :) De miért nem a fogpiszkáló jutott eszedbe azt még faragni se kell, vagy már neked se harminc kettő az a harminc kettő. :) Remélem ennyi humor belefér!
Nos a nyitó szöveget végigolvastam és már tudom a hibát, nem véletlen voltak levágva a zsinórok. A többit a fantáziátokra bízom.
Véleményem szerint mechanika hibája is lehet, ahogy kukából kukába vándorolt.
Majd még lehet segítek, a gyufaszálad nem hoz eredményt. :)
Ennek fő eleme a motor.
Üdv.
ui: Ja és nem ártana pár kép.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Az előélet nem ismert volta miatt bármi lehet vele, széttekergették, stb... A levágott vezetékek "akár lomis boltra is utalnak számomra.
Ha hangszedő nélkül indítod, próbáld könnyű kézzel valahogy megfogni a kart mintha az a lemez barázdáit követné a tű által. Ha azt érzed és látod hogy nem áll le a kar mozgatása , akkor annak hajtásának elemeit végig kellene ellenőrizni. A kar elmozdulását optokapu érzékeli. A karmotor szervonak mind az alaphelyzete (offset) mind az erősítése/érzékenysége (sevo gain) állítható. A kart a felhelyezett kis vagy nagylemeznek megfelelő kezdőpozícióba viszi start után?
SM van a Tanyán: https://elektrotanya.com/technics_sl-7_sl7_turntable_sm.pdf/download.html
Laci

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Hazaérve rögtön megnéztem, hogy viselkedik a lejátszókar, ha kézzel finoman ellentartok neki.

Az eredmény megnyugtató, meg tudtam állítani és lényegesen lassabb oldalirányú mozgásra tudtam késztetni a kart.
Vagyis a kar elmozdulását érzékeli az elektronika.

Újból leteszteltem lemezzel és hangszedővel.

Az eredmény, most már nem rohan végig a kar a lemezen, de még mindig gyors a mozgás és a tű oldalirányba bebillen, így nem erőltettem tovább a dolgot.

Annyi lenne a kérdésem, hogy a service manual szerint a karmozgató egységet érdemes szétszedni és újból összerakni?

Mert addig amíg nem 100% hogy rendben van szerkezetileg, mechanikailag a karmozgatás, addig nem szívesen állítanám el a gain és offset beállítást a hátul található potikkal.

Vagy ha nem a SM-ben meghatározott feszültség értékek mérhetők, akkor csak az offset és gain beállítása szükséges és mechanikai problémát ne is keressek a karmozgatásban?

Üdv!

Norbi

0

DINO54
DINO54 picture


A csigahajtás által mozgatott "bowdenes" mechanizmus könnyen, akadálymentesen mozgatja a kart hordozó szánt?
A csigahajtás és a motor közötti szíjnál az a lényeg hogy csak annyira legyen feszes hogy ne csússzon meg, de a szükséges nyomatékot képes legyen átvinni. Az egész hajtás (motortól a karig) pedig holtjáték mentes legyen!
Laci

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Amikor a motor beállt tengelyét feloldottam és megkentem, akkor a lineáris tengelyt megtisztítottam és többször oda-vissza megjárattam a két végállás között a meghajtott tárcsa forgatásával és úgy megy mint a Doxa, teljesen megfelelően mint a vaj úgy megy a szán a tengelyen nincs akadozás vagy akadályozó tényező a mozgásban.

Üdv!

Norbi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Nagy tapasztalatom nékem sincs ilyen gépekkel mert ugyan csak ritka madár főleg a javítandó gépek között.
Írtál ideiglenesen berakott szíjról a karmozgató motornál. Nem lehetséges hogy túl feszes, ezért a normálisnál nagyobb erőkifejtéssel dolgoztatja a hajtást, és ezért szabályoz "túl". Csak tipp. "De mindig ott kell keresni a hibát ahol a "műszerész" járt!" hogy egy megboldogult exkollégám mondását idézzem. :)
Laci

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Az ideiglenesen berakott ékszíj az olyan laza hogy éppen hogy nem csúszik meg, az eredeti belevaló úton van, az e-bay-on rendeltem.

Üdv!

Norbi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: sok éve a szomszéd hozott külföldről egy függőlegesen álló tangenciális lemezjátszót, sokat kellett játszani, míg elindult

Bálint

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Köszi az instrukciót, én is gondolkodtam azon hogy megpróbálom újjal visszatartani a kart, csak nem mertem, nehogy nagyobb kárt tegyek mint ami van.
A service manualt már korábban letöltöttem.

A készülék hátulján található a VR301 Offset adjustment és VR302 servo gain adjustment állítási lehetőség és a matrica még ép és érintetlen, nem volt lehúzva.

A készüléket külföldről így hozták, egyenesen hozzám, ennyit tudok az előéletéről.

Így nagy valószínűséggel a plexi rögzítőfül törés, valamint a linear motor tengelyének beállása és az ékszíj probléma miatt a volt gazdája levágta a kábeleit és "utcára tette" ahogy ezt külföldön szokták.

Így szerencsés esetben a gyökér okot meg fogom találni.

Kis lemezzel még nem próbáltam, mert lehet hogy nincs is itthon, én inkább ezidáig high-end stúdió kazettás deck fan voltam.

Este ránézek és megírom a tapasztalatokat.

Köszi az ötletet!

Üdv!

Norbi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a potméterek állását pontosan jelöld be, majd többször, mindkét irányban mozgasd meg
Lehet, hogy az érintkezés bizonytalan, vagy az idő vasfoga rágott rajta

A tányér fordulatszámát ellenőrizted?
A stroboszkóp tárcsával csak hagyományos izzóval vagy glimmel tudod ellenőrizni
Az utolsót ajánlom kinyomtatni

Bálint

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

A tányér fordulatot nem ellenőriztem, mert ilyen komoly, precíz lemezjátszót még nem volt alkalmam javítani.
Az ilyen "nehéz vasak" lemezjátszó ügyileg idáig kimaradtak a javítási repertoáromból.

Kazettás stúdió high-end deckekből sokféle típusú "nagyvadból" márkából volt alkalmam ízekre szedésből, karbantartásból és javításból, mind mechanikailag és elektronikailag.

Lemezjátszó javítás területén, ilyen jellegű készülékekben még nincs sok tapasztalatom, ráadásul a kuncsaft köröm is kazetta használó, ezért nem is nagyon került az elmúlt években hozzám egyáltalán lemezjátszó javításra.

A csatolmányokat köszönöm szépen, utána olvasok, hogyan is kell ezt a fordulatszám ellenőrzést szakszerűen elvégezni.

Én fejér megyei vagyok, ezidáig ismerőst sem találtam akivel akár személyesen a lemezjátszó társaságában lehetne közös szakmai javítást végezni, ezért fordultam a tanyán ezen területen sokkal tapasztaltabb tagokhoz.

Üdv!

Norbi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Magát a tányért az IC201 és IC101 alkotta PLL áramkör illetve DD motor rendszere hajtja az X201 kristály által meghatározott pontossággal. Ezen áramköri részbe kívülről csak a Start/stop vezérlés és a 33/45 fordulat átkapcsolásának vezérlése történik. A sebessé(fordulatszám) állítására nincs lehetőség és szükség sem. Van viszont egy D203 -al jelölt LED (strobe Illuminator) mely a lemeztányéron levő stoboszkóp osztások megvilágítását szolgálják mellyel ellenőrizhető a hajtás pontossága. Ezeket az osztásokat megfelelő sebességnél állva kell lássad hiszen a LED nem folyamatosan hanem a fordulatszámhoz igazodó gyakorisággal villan fel. Amennyiben gyorsabban forog a névlegesnél akkor a jelzések látszólagosan a lemez forgásával azonos irányban előre felé mozognak míg pontos értéknél állni látszanak.
A tányér forgató rendszer nem tartalmaz semmilyen állító szervet, hibátlan alkatrészeknél és nem akadályozott forgás esetén a fordulatszámnak pontosnak KELL lennie!
Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Csak halkan kérdem: Tudod milyen lemezjátszóról van szó? Láttad az SM-jét?
Ez egy tangenciális karral szerelt készülék. A kar mozgató hajtással van "látszólag" probléma, de majd ez remélhetőleg kiderül a későbbiek során.
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: igen tudom, kettőt javítottam , 10-15 éve, megnéztem a SM-jét

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szóval ez úgy működik hogy amint a tű/hangszedőkar a lemezbarázda követése során elmozdul a szerkezet képességei által meghatározott szöggel melyet kapcsolókkal vagy más módon érzékelnek, a kart az őt mozgató szervo hajtás elmozdítja olyan mértékben hogy a "szöghiba" nulla legyen. Mindezekből az következik hogy a kar, mint rendszer normális működéséhez szükséges hogy a hangszedő üzemszerűen tegye a dolgát. Idegen, más tömegű és esetleg a karhoz képest más mechanikus helyen lévő tűvel rendelkező hangszedő beleszól(hat) a rendszer dinamikus tulajdonságaiba.
L.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ahogy írod,

"26. ábra Tangenciális lejátszókar

A szabványos méretű hangszedőket nemzetközileg egységesített bajonettzáras kagylóba szerelik be. Ez a kagyló a bajonettzár oldásával kiemelhető a karból és dugaszolással bármely más - hasonló szabványú karba behelyezhető és ott rögzíthető.

Az egypont körül elforduló hagyományos felépítésű lejátszó-karok mellett, készítenek ún. "tangenciális lejátszókart" is, amely működésében a vágófejhez hasonló vezetést biztosít a hangszedőnek és a tűnek. Működése röviden a következő: a tangenciális lejátszókar hátsó pontja párhuzamosan halad a lemez sugarával, a külső átmérőtől a belső felé. Ezáltal a karon levő hangszedő minden barázdát derékszög alatt érint. A kar előtolását elektronikai áramkör végzi, azonban a változó barázdaemelkedés miatt nem folyamatos egyenletességgel, hanem pillanatról pillanatra változóan, szakaszosan. Amint a tű néhány tized mm-t halad befelé a barázdában, a karon levő elektromos érintkezők záródnak és az előtolást végző szervomotor ismét merőleges helyzetbe húzza a lejátszókart. Ezzel a módszerrel érhető el a legkisebb vízszintes lekövetési szöghiba. A bonyolult mechanika és a költséges vezérlő elektronika miatt azonban ez a megoldás nem terjedt el szélesebb körben.

Kezelési szempontból egyetlen hátránya, hogy a hanglemezen kiválasztott egyes szakaszok gyors lejátszása - az egypont körül elforduló karokkal ellentétben - nehézkesebb és lassúbb."

http://www.kobakbt.hu/jegyzet/AudioTechnologia/index.html

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Az ilyen lemezjátszók érzékelni szokták, hogy 12" (nagy 33 1/3 fordulatú) vagy 7" (kicsi 45-ös fordulatú) van a tányéron. Keresd meg az érzékelőt, és nézd át. Lehet mechanikus, optikai, ...

Üdv, lcsaszar

0

Sponsored links