You are here

Videokártya hibák

32 posts / 0 new
Last post
jbussh
jbussh picture

Üdv!

Belefutottam egy hibába, amit nem tudok hova tenni.
Van egy Asus Striker Extreme alaplapom. Ezt tesztelésre használom, mert van rajta egy "LCD poster" nevű kijelző, amelyen kiírja a POST információkat. Ebben szoktam kipróbálni a VGA-kat is. Az utóbbi időben akadt azonban két kártya, amit nem tudok hova tenni. Az egyik egy HD5850, másik egy GTX280. Mindkettővel eljut osáig a lap, hogy kiírja a kijelzőre: "VGA BIOS", majd ezután újraindul, és kezdődik az egész elölről. A VGA-k tápjai rendben, BIOS-t újraírtam, GPU-kat próbaképpen melegítettem, de semmi változás. A táp, amellyel próbálom őket, egy 700W-os HiPro, és elhajtott egy HD5970-et is, tehát biztosan elég ezeknek is. Ha Valaki tudna tippet adni, mit nézzek még meg, azt megköszönném.

Comments
Richard90
Richard90 picture

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a képen látható R68 alkatrész pontosan micsoda? Hol tudnék ilyet beszerezni?
A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv.: Ricsi

Miért egy 6 éves topikba írtad a kérdésed? Ráadásul roppant trehányan. Nem ártana az oldal használata előtt a szabályokat is elolvasni!

File csatolás: 

0

szegi21
szegi21 picture

Helo,

Volt ilyen kártyám, új korában is tűzforró volt a tekercs működés közben. Ebből az Asus revízióból mind ilyen hulladék. Reklamáltam, elhajtottak. 1 év múlva pukkanás, füstfelhő. Átégett a nyák a tekercs alatt, garanciában cserélték. Ugyanolyat kaptam, ugyanazt produkálta.

Felesleges foglalkozni vele, pár ezerért sokkal jobbat kapsz ami nem tekeri a villanyórádat feleslegesen és nem kell aggódni ha otthagyod bekapcsolva a gépet.

Üdv.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tekercs:
http://www.twinstar-tech.com/product_sei/SEI-pcmc.pdf
0,68uH
Gondolom rövidzárat mérsz rajta.

Üdv: Jácint

0

Richard90
Richard90 picture

Köszönöm szépen a gyors választ!

Már csak egy oldalt kell találnom, ahol meg tudom rendelni! :D

0

uniman
uniman picture
***

A videokártyád típusát sem ártott volna pontosan megadni...ha beírod a google-nak, láthatnád, hogy  más gyártmányú kártyákon  abba a pozícióban különféle értékű induktivitás került (Fotód egyik származási helyén pl. 27 uH-t említenek.)
A  -"gondolom rövidzárat"-  Jaca megjegyzése nem arra vonatkozott, hogy az akkor hibás.
Persze, ha saját fotót mutatnál erről az induktivitásról...
Más VGA kártyákból/ alaplapokból bontva is hozzá lehet ilyen induktivitáshoz jutni...

1

Richard90
Richard90 picture

Sziasztok!

Először is elnézést a hiányos információkért! Annyira benne voltam az írásban, hogy magától érthetődőnek vettem a kártyát. :(

A kártya egy ASUS EN8600GT -CS1C7CB126. Új topikot nem akartam nyitni, gondoltam belefér a videókártya hibák topikba.
Készítettem két képet:

https://photos.app.goo.gl/BxGzDvrMyioZUCFNA
https://photos.app.goo.gl/39KcPZvNzpi9fuhy6
Gyakorlatilag leégett róla a felirat.

Üdv.: Ricsi

ui.: esetleg tudtok olyan boltot/webshop-ot ahol hozzá lehet ehhez jutni? Mindenesetre keresek bontottat is, hátha találok

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1851597.html
R68 van rajta, ha jól látom. Ha bontod, akkor vigyázz, hogy a tekercstestet ne melegítsd fel túlságosan, mert elveszti az induktivitását.

0

jbussh
jbussh picture

Most kap el a heveny idegrángás. A P7P55D Deluxe lapomban lévő HD4850 is elkezdte ugyanezt a műsort. A pláne az egészben, hogy rájöttem, ha lazábbra hagyom rajta a hűtőt (nem húzom meg szorulásig a csavarjait), akkor működik, egyébként meg a fenti hibajelenséget produkálja.
Az eszem megáll. Talán ezeken is segíthet korunk csodafegyvere, az újragolyózás?

0

nyaki
nyaki picture

A Murphy-törvény a kezed alá dolgozik! :oops:
Elmondom, hogy én mit teszek legelőször ilyen esetben. Fenyőgyantát feloldok denaturált szeszben úgy, hogy olyan folyós állagú legyen, ami képes a GPU lapka alá is befolyni. Hallottam már olyan folyadékról is ami pont az ilyen ólommentes forraszanyagokhoz lett kitalálva, mint folyasztószer, de ilyet még nem szereztem be, mert nem ismerem az ezekkel történt javítási tapasztalatokat.
Leveszem a bordát, vízszintesbe helyezem a lapot és fecskendővel alányomom, hogy megjelenjen a GPU lapka túloldalán is. Ezt mind a négy oldaláról megteszem, majd mikor már fürdik a GPU alja, akkor egy 300fokos hőlégfúvóval felmelegítem eléggé forróra, hogy a lapka alatt a forrasztás megolvadjon, majd hagyom magától kihűlni. Csúnya látvány lesz, ami ezután a lapon marad, de ezt hatékonyan el lehet távolítani a MOTIP által forgalmazott kontakt sprayvel. Nem mondom hogy profi megoldás, de eddig még sikerült néhány kártyába az életet visszalehelni. Veszélyes művelet is egyben, mert nagyon el kell találni a hőfokot és ellenőrizetlen a körülmény. Persze volt olyan is, még a kezdetekkor, hogy megfőztem a GPU-t, de csak olyan lapokkal végeztem el, amik már amúgy is kidobásra vártak. Sajnos a lapon lévő kondikat cserélni kellett.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia nyaki!
Azert sztem sokkal tisztabb & egyszerübb, s talan meg olcsobb is lenne folyasztoszerrel megoldanod, s nem ragazna össze mindent, nem kell kinlodnod a denszesz higitasaval_szoval en masszivan mellöznem ezt az utat, de mindenki maganak bonyolitja...
Kari

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Csak azért maradt ez a megoldás, mert ez van kéznél és ismerem. Sajnos ezekkel a folyasztószerekkel nincs tapasztalatom. Itt nem robban le semmi, mert a fúvót távolabbról indítom és a szesz elég hamar elpárolog róla, majd a hőlégfúvót a legkisebb fokozaton használom és a GPU-t először körbefúvom és amikor már elég meleg, akkor csak felülről. Volt egyszer, hogy a NYÁK is megrepedt, de ott a gyorsabb visszahűtés miatt lehetett, így azóta hagyom magától kihűlni. Jó sokáig el tud tartani.
Nem mindig sikerülhet, de egy próbát megér, főleg ha nem egy értékes kártyáról van szó.
Egyébként új panel gyártásánál színtelen Akrilakk-ot használok felületkezelésre. Szerintem a legjobb, mert egyben védőréteg és mint folyasztószer is.
Meg tudná mondani valaki, hogy mennyiért szoktak vállalni egy GPU, vagy alaplapi elemek újragolyózását?

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

uniman
uniman picture
***

Hello. Ha tudsz jó áron BGA "golyóztatást"... 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia nyaki!
Azert erösen ketlem, hogy az akrillakk megfelelö lenen BGA folyasztoszerkent! :-(
Neharagudj, de sztem sz@rakodas a klf nem arravalokkal probalgatas mikor jol folyo, a felületet jol halosito szereket KELL hasznalnod, s azokat tetszik-nemtetszik igenis FOLYASZTOSZERNEK HIVJAK!
Edekes modon forrasztani sem ugy akarsz, hogy mondjuk tyukbelet nyomsz a kartyara-bocs, de asszem igaz...
Legy eredmenyes, de ezen a modon ketseges az eselyed.
Kari

0

nyaki
nyaki picture

Az Akrilakkot csak egyszerűbb NYÁK-okhoz használom eredményesen. Persze egy komolyabb BGA-hoz már nem jó. Egyébként mindenben igazad van.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia nyaki-kösz!
Hasznalgattuk haveri körben mi is sokaig az oldott gyantat, s pl. a Plastik 70 (?) Kontakt Chemie termeket is, de egyiköjük sem volt kielegitö, alapjaban mindkettö koszolodott a fogdosastol, s tapadt is-különösen a gyanta, de mint irtad is, egyszerübb kartyakon elmennek-föleg ha a vezetekezes is szeleseb, s igy a pakat lehet "kemenyebben nyomkodva" hasznalni, de itt azert golyozasokrol volt szo, azaz BGA-rol, oda meg sztem teljesen felejtösek...
K

0

jbussh
jbussh picture

Köszi, ezt lehet, kipróbálom. Gyantám úgyis van még vagy egy szatyornyi. A GTX280-at elküldöm újragolyózni, hátha megoldja. Az 5850-es sorsát majd a két művelet eredményétől függően alakítom.

0

jbussh
jbussh picture

Az 5850-es is hajlamos megjavulni feszítés hatására. Megy az is újragolyózásra.

Egyébként a magam részéről nem szeretem a túl házikókány megoldásokat. Sosem voltam oda a hőlégfúvózásért, sütőben sütögetésért, stb. Egy időben próbálgattam régebbi kártyákon a hőlégfúvózást; nekem nem nagyon jött be a dolog. Közben előszedtem az ebből a korból megmaradt fenyőgyantát (én is azzal csináltam), eszembe jutottak a taknyolások, és úgy döntöttem, ezt is elküldöm golyózni. Végülis mégsem egy GF6200-kategória, és ennyit még megérdemel, ha egyébként jól működik.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha a folyadék hirtelen gőzzé válik, akkor lerepítheti a "lapkát"...a neten írják, bár gyári flux-ra vonatkoztatva.
Üdv.: uniman

0

jbussh
jbussh picture

Le, és ha túl nagy légárammal fújod, lefújja a GPU-ról az alkatrészeket, és esetleg magát a GPU-t is. Ha pedig túl meleg, akkor az egy oldalról melegített NYÁK megvetemedik. Régebben próbálkoztam ilyesmivel, de akkor nem túl nagy sikerrel.
A 4850 számomra már nem képvisel akkora értéket, hogy egy rendes újragolyózásra benevezzem, de "játékból" esetleg kipróbálom a hőlégfúvós kezelést.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ilyen külön kártyák is léteznek: http://www.google.hu/search?q=pci+teszt+k%C3%A1rtya&hl=hu&prmd=imvns&sou...
Üdv.: uniman

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Az általad említett kártyák mindegyike PCI-E 2.x csatolós felületű. Az 1.x-ban nem feltétlenül üzemelnek, mert ha vannak a kártyán külön tápcsatik,akkor azokat is be kell kötni, mert nélkülük biztosan nem fog elindulni, bár ezekről a tényekről eddig mélyen hallgattál, de gondolom mint szaki, ezt is megtetted.
A BIOS betöltődésekor már újraindul? Sípolás, más hangjelenség esetleg? Másik PCI-E x16 foglalatról sem indul rendesen? Más gépben mennek?
Ha minden negatív, akkor távgyógyításképpen amondó vagyok, hogy nem lehetnek rosszak?

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Ezek annyira alap dolgok, hogy nem tartottam fontosnak megemlíteni. Természetesen működniük kellene ebben a lapban (mivel még a GTX295 és a HD5970, sőt, a HD7950 is megy, ami már 3.0-s), és minden tápcsati rá van dugva, teljesítve a GTX280 összesen 40A-es áramigényét, két, egymástól teljesen független tápágon (ami nincs megadva egy leírásában sem, de ettől függetlenül így van). Nem véletlenül írtam, hogy " A VGA-k tápjai rendben" és "elhajtott egy HD5970-et is". Amennyiben ez "mélyen hallgatás", ám legyen, de aki tudja, mi az a HD5970, az nem néz ilyen hülyének, már bocsánat (HD5970 = 2x5850; GTX295 = 2xGTX280).

"A BIOS betöltődésekor már újraindul?" - Mit értesz "BIOS betöltődése" alatt? A BIOS "él", mert az alaplapra épített LCD Poster, ami egy LCD kijelző a BIOS egyes tesztrutinjainak indulását kijelzendő, működik. Ez ki is írja az induláskor szokásos dolgait: CPU init --> Chip init --> Det RAM --> Det VGA --> VGA BIOS - és itt újraindul. Sípjelet nem ad, de minek is adna, ha van egy ennél sokkal "látványosabb" információközlési módja, a kijelző? De nem sípolja ki a VGA-kat, mert azt akkor tenné, ha a VGA BIOS-t nem találná. Van olyan hiba is, hogy ennél a pontnál megáll, és sehova tovább. Ezek azok a VGA-k, melyeket normál, nem POST-kódkijelzős lapba betéve a lap semmi hangjelzést nem ad. És igen, természetesen mindkét x16-os és az x8-as aljban is kipróbáltam, de ugyanez a jelenség. Természetesen más gépben sem mennek, egyik sem, mégpedig olyan gépben sem, amelyben egy pont ugyanolyan HD5850 dolgozik, mint a tárgyban jelzett. "Ha minden negatív" - ahogy Attee lejjebb rámutatott, ez simán lehet GPU-hiba is, de ezt nem tudom megállapítani csere GPU és a cseréhez szükséges technika nélkül, tehát a "minden negatív" megállapítás valótlan. Az általam használt vizsgálati módszerekkel nem találtam hibát.
Közben arra is rájöttem, hogy még egy dolgot meg lehet nézni, ez pedig a TCXO. Ennek mérésére alkalmas szkópom hiányában cseréltem jó kártyákról levettekre, de ez sem nyert.

OFF: azért azt gondolom, korábbi hozzászólásaim és a probléma felvetése egyértelművé kellett volna tegye, hogy nem egy botos vagyok, aki tegnap állt neki az elektronikának, és ma reggel érezte magát elég tapasztaltnak ahhoz, hogy VGA-kkal foglalkozzon. (Én legalábbis már a kérdés feltevésének módjából felismertem tegnap is, hogy valaki olyan akar laptopot javítani, akinek a működéséről lila gőze sincs - elnézést az érintettől, de ettől így van.) Igaz, főként laptop alaplapokat szoktam javítani, de azért heti két-három asztali VGA és alaplap is be-becsúszik. És nem érzem azt, hogy kevés infót adtam volna meg, csak feleslegesnek tartottam elmondani hozzá, hogy milyen reggeliből nyertem az energiát, amelyet elhasználva ránéztem ezekre a vackokra, és a leírásban - kicsit rejtve bár, de az ilyesmiben járatosak számára egyértelműen - benne vannak a hiányolt infók. Arról nem beszélve, hogy az egyes PCIe-verziók kompatibilisek egymással, és ez alól csak olyan "márkás" gyártók a kivételek, mint az Asrock, akik PCIe 1.0-s lapjaikban nem mennek a 2.0-s kártyák, pedig kutya kötelességük lenne. Bocsánat; párszor már elviseltem, hogy abszolút hülyének nézzenek ilyen kérdésekben, de most ez nagyon megsértett. Másrészt, nemrégen szorgalmazták az oldal készítői a személyes adatok minél teljesebb kitöltését, köztük a "Magamról" részt is. Ha már ennyit küszködtek vele, lehetne használni is, például az elolvasásával, ha Valaki tájékozódni kíván a botosságom felől.

0

nyaki
nyaki picture

Mea Culpa! :)
Én is futottam már bele ilyen problémába, de sajnos kiderült, hogy a kártya memória része kampó. Hogy ez a mem tápjának a hibája, vagy a mem maga volt a rossz, máig nem tudom, mert mire kideríthettem volna, addigra a tulaj már el is vitte az újjal.
Én az ilyen fura indulásokat a Hiren's boot CD-vel szoktam kísérletképpen megállapítani. Ha azzal sem indul, akkor kártya hibát "vízionálok".
Bocs, de tényleg nem sértésnek szántam!

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

jbussh
jbussh picture

Sebaj. Én is elnézést kérek; nem a Te hibád, csak kicsit nehéz napom/hetem van/volt.
Már többet tényleg nem tudok tenni velük: tápok ellenőrizve, BIOS ellenőrizve, TCXO ellenőrizve. Ha lenne csere GPU-m, akkor még azt megpróbálnám feltetetni, mert már csak a kíváncsiság is hajt, amellett, hogy jó lenne ezt a két kártyát megmenteni. Másrészt nem szeretem csak úgy rámondani, hogy ez "chipsethibás" vagy "GPU-hibás", amíg méregetéssel meg nem győződöm erről. A múltkoriban egy Toshiba laptop lapját méregettem két napon át, mire rámondtam, hogy más már nem lehet, csak északi híd.

0

nyaki
nyaki picture

:oke:
Azért mondok még valamit! Ugyan a Te alaplapod egy csúcskategóriás, de nekem már gyűlt meg bajom ASUS lappal, mégpedig bele akartam szuszakolni egy nagyteljesítményű, talán 2GB RAM-mal szerelt grafikus kártyát és az istennek nem akart menni. A régivel hasított, ahogy kell. Már nem emlékszem milyen típusok voltak, de a lényeg, hogy az alaplapba tett memóriák valahogy nem akartak együtt működni a videó kártyával. Kivettem egy párat belőle és egyszer csak beindult. A BIOS frissítés sem segített. Ezt csak azért említettem, mert vannak ilyen X-akták jellegű dolgok is és lehet Te is egy ilyennel állsz szemben, persze attól még lehetnek rosszak a kártyáid. Mondjuk ilyen kártyákat még most érdemes megjavítani.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

jbussh
jbussh picture

Igen, ilyen X-akták vannak... Mondjuk úgy, ebben a lapomban eddig minden VGA ment, amit beletettem; még a GT220 is, ami nem akart működni egy Asrock 965-ös lapban. Ettől eltekintve ez csak az egyik gépem: a VGA-k nem működnek sem a GB X38-DQ6-ban, sem a GB G41MT-S2P-ben, sem az Asus P6T-ben, sem a Rampage II Gene lapomban. A tápok, amelyekkel próbáltam: 700W-os HiPro, 700W-os TT, 650W-os HKC, 680W-os CM. Arról nem beszélve, hogy egyik VGA sem megy abban a konfigban, amiben korábban jól működtek.
Ez a lap egyébként egy procival csinálta ezt: semmi életjelt nem volt hajlandó mutatni egy E6750-nel, ami minden másban tökéletesen működik (persze a lap támogatja). Most egy Q6600 ketyeg benne már másfél éve.

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Volt, de egyszer lenyúlták. Egyébként nekem elég rapszodikusan működött; nem egyszer a közelében sem járt az igazságnak. Ezt megbízhatóbbnak tartom, és eddig egyszer sem vezetett félre.

0

sebaj_tobias
sebaj_tobias picture

Hello!

PCI buszos VGA-t tegyél a lapba, arról elindul a gép valószínűleg.
Utána már tesztelheted rendszer alól is talán.
Vagy nem. csak egy ötlet volt .)
Ha bajom van valamilyen egyéb VGA-val, én ezt szoktam.

Tóbi

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Nem nyert. Ezen a lapon 3 hosszú PCI express alj van, az első dolgom, hogy másik VGA-val együtt próbálom ki a hibásat. Tökmindegy, mi van mellette (próbáltam PCI-ossal is), mindig resetel.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Nem lehet, hogy egyszerűen szar a GPU mindkettőn?

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Természetesen lehet, de egyrészt sem technikám, sem cseredarabom nincs erről megbizonyosodni, másrészt azért reménykedtem, hátha Valakinek már sikerült egy ilyen hibát megoldani.

0

Sponsored links