You are here

SUNLINK Solar napelemcella (éves) energia termelése

21 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök Minden Tanyakedvelőt !
Egyre több ajánlattevő kínál napelem telepítést a villanyszámla csökkentésére. Az - esetleges - megrendelő tulajdonképen megelőlegezi (részletfizetéses, kamatmentes) az államnak (is) kedvező energetikai beruházást a "0" Forintos  villanyszámla reményében. Gazdaságosságáról kevés a megbízható információ. Ezért érdeklődöm itt a fórumon, hogy ismerhető e az ajánlott SUNLINK 275 Wattos polikristályos Growatt rendszerű napcella éves átlagos villamosenergia termelése ?
Azért hivatkozok átlagos értékre , mert hazai viszonylatban is - földrajzi helytől (megyétől) - eltérhet a tapasztalati érték. Esetemben kedvező  (DK) tájolású 45 fokos dőlésű ----Komárom-Esztergom -megyében ---lenne az elhelyezés  

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello !  Régebben itt már megemlítettem már:   "40 darab napelem a tetőn, 2 db 14 KW-os inverterrel..."
Véletlenül ez a két inverter is Growatt gyátmányú  (van aki szidja, mint a bokrot, szerinte ezeknél vannak sokkal jobbak is...de az EON ezt adja)  Ezek a napelem táblák az E alaprajzú épületem egymástól 90 fokos eltéréssel vannak felszerelve, délkeleti és délnyugati fekvéssel. 
Én mindenesetre ezek alatt töltöm délelőttömet és pontosan követni tudom (ha akarom) , hogy a valóságban mennyi áramot termelnek, akár a pillanatnyi, akár az aznapi, de akár az üzembe helyezésük óta (4-5 év) megtermelt villamos áram mennyiségét is ki tudom velük íratni. Ez utóbbi paraméter jelenleg  úgy 35 MWh körül lehet...
Persze egy ilyen kivitelezéséhez nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni és nekem az a meglátásom, hogy sose térülhetne meg a teljes beruházás összege. Persze esetünkben nagy eséllyel meg fog térülni, mivel ez 75%-os állami támogatással épülhetett meg annak idején, mivel ez egy olyan intézmény. De úgy tudom, ma már sokkal olcsóbban is meg lehet oldani...smiley
Annyi látszódik, hogy az éves villanyszámla kb. 50 ezer lett a másfélmillás helyett. Azonban ez esetben a napsütötte órákban megtermelt áram a hétköznapokon szinte azonnal felhasználásra is kerül az intézményben...és ez egy lényeges momentum.
Az átlagos háztartásokban
(mikor senki sincs otthon) ez egy kissé nehezen lenne megvalósítható. Ott általában reggel és este a legnagyobb fogyasztás...a napsütéses órákban pedig a legkisebb. 
Arról sajnos nincs ismeretem, hogy a "visszatermelést" a villanyóra hogyan intézi...
Más helyről (más rendszer) már hallottam olyat is, hogy az idei év ezidáig rendkívül sok napsütéses órákkal bír, és ha ez így folytatódna, a számított 10 év megtérülés 7 évre csökkenne. 

 

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Köszönöm és nagyra értékelem., hogy 4-5 éves tapasztalatról adsz értékelést. Jó döntés volt az állami 75-%-os támogatás kihasználása. Jó lenne ha háztartások is részesülhetnének állami támogatásban - szerintem így lenne tisztességes.
Üdv !

0

uniman
uniman picture
***

Vannak most is pályázatok...egy ismerősöm épp mostanság értesült arról, hogy "nem nyert"...
Itt vannak táblázatok a a napelemes rendszerek árairól...ezt elnézve, ma már negyedáron lehetne az általam említett rendszer elemeit beszerezni.
Lehet nem is 40 tábla van itt nálunk, hanem sokkal több..majd egyszer megszámolom.

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Köszönöm tartalmas és ismeretgyarapító hozzászólásod. A hozzászólásokból arra következtetek, hogy a "nincs többé villanyszámla" egy becsapós jó szlogen..... magáncélú beruházásként hihető, hogy az áramdíj nagysága elegendő lehet a beruházásra  felvett hitel törlesztésére. A hiteltörlesztés lejárta előtt ! ....kalkulálni kell a napelemek hatásfokának csökkenésével  és az inverter garanciális idejének lejártával is. Jelen hitelkonstrukcióval az állam helyett végzünk - környezetkímélő - villamosenergia-termelő beruházást.. Az általad példaként említett közcélú beruházás jelentős vissza nem térítendő pénzbeli támogatással valósult meg és nagyon jó példa a villanyszámla lecsökkenésének mértékére, a beruházás hasznosságára. Szerintem akkor lesz benne "ráció" ha a családi beruházás is   -részben-   jelentős állami, vissza nem térítendő - támogatással valósítható meg.
Minden egyéb hozzászólást is megköszönök.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a gazdaságossági számításnál figyelembe kell venni az akkutelep  és inverter árát is
Az akkumulátor élettartama típus és karbantartásfüggő..(3-6év)
A visszatáplálásnál a szükséges berendezések és engedélyezés árát is figyelembe kell venni

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Bálint! Akku nincs egy darab sem! Szerintem akkukat csak a mesékben alkalmaznak a napelemekhez...de ha valaki mégis efféle dologra vetemedne, annak tuti sosem fog megtérülni a pénze !  
Viszont az minden "pínzt" megér, hogy eldicsekedhet azzal, hogy ő "zöldenergiát" használ...viszont szegénynek fogalma sincs arról, hogy majd az elhasznált akkupakkjával mi fog történni.

0

mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok!
A témához kapcsolódva kérdezném, hogy épitett-e valaki sziget típusú napelem rendszert. (Nincs rákötve a szolgáltató elektromos hálozatára). Az ilyen típusú rendszerek megtérülése illetve használhatosága felöl érdeklödnék főleg azoktol, akiknek már van ilyen rendszerük.
László szervizmérnök

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

https://elektrotanya.com/comment/347677#comment-347677
"Mini" szigetüzem, gyakorlatilag csak egy berendezésre dolgozik, és csak akkor, ha süt a nap.
A szigetüzemű az akkumulátor miatt talán sohasem térül meg.
Az alábbi linken megvalósított rendszerekről is írnak:
http://biosolar.hu/forum/370

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
24 - ből 8-13 órát nem vagy otthon + 6-7 alvás arra a 4 órára elég szerintem

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

1 kW-os napelemes rendszer Magyarországon megközelítőleg évi 1100 kWh villamos energiát termel. Ez persze függ a tájolástól, éri-e a legkisebb árnyék (néha elég egy antennatartó rúd árnyéka egyetlen panelon), és dőlésszögtől. A napelemtábláknál az öregedéssel járó teljesítménycsökkenést kell figyelembe venni, az inverternél (Ez a Growatt) a minél hosszabb garanciaidőt.
Önmagában a napelemes rendszer lassan megtérülő befektetés, de vannak trükkök, hogy hamarabb visszahozza az árát. Az egyik ilyen, hogy klímával fűtesz. Az alap tarifával számolva 30%-kal olcsóbb, mint a gázfűtés.

1

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Köszönöm, nagyon hasznos infó !
Üdv !

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Ez is csak addig jó nekünk, amíg előbb-utóbb jól megadóztatják sad  Persze csak akkor ha már jól elterjedt...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Jelenleg is adóztatva van az átlagosnak mondható éves, háztartásban jellemző fogyasztás/termelés fölött!
A nem tervezhető volta ennek az energia termelésnek igen komoly hálózatirányítási problémákkal jár.
Sokan úgy gondolják, ingyen vehetik igénybe a rendszert annak érdekében hogy az éves villamos energia egyenlegük nulla legyen.
Ezek lármázásától hangos sokszor a média. Az időjárás szeszélyei miatt kieső szél/naperőmű kapacitást egyéb forrásból kell pótolni ha nem akarunk áram nélkül maradni. Az éves kihasználtsági adatok miatt durván nagyobb kapacitás kiépítése szükséges a szél és nap erőművekből a hagyományos erőművekhez képest.

L.

1

DINO54
DINO54 picture

Üdv.
A "0" Forintos számla  ebben az esetben azt jelenti hogy az országos rendszert használod energiatárolásra.
Azt hiszem, jelenleg kb. évi 3-4 ezer kWh a határ amíg ez preferált az áramszolgáltató részéről.
Bár az alábbi linkek másról szólnak, de az éves adatok tekintetében érvényesek számodra is. (A kihasználási tényező 10% környezetében!)
http://aszodiattila.blog.hu/2016/10/24/hazi_akkumulatorok_avagy_az_onell...
.
http://aszodiattila.blog.hu/2015/12/07/a_mikulas_kiutotte_a_nap-_es_szel...
.
http://aszodiattila.blog.hu/2016/10/19/a_villamosenergia-tarolas_lehetos...

Egy anyag egy már megvalósított "ipari méretű", de a szóban forgó paneleket alkalmazó beruházásról.
http://www.mee.hu/files/files/2016_0427_MEE.pdf
L.
P.s. Ez a téma inkább a Borozóba lenne való.

1

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Köszönöm tartalmas,  számomra hasznos és sokat mondó hozzászólásodat. Üdv ! 

0

DINO54
DINO54 picture

Üdv.
Kiegészíteném a mondandómat a törvényi szabályzással.
L.

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Nagyon hasznos a kiegészítésed... Köszönöm...
Üdv !

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Na meg azt olvastam, hogy ha el akarod adni a fölös kilowattokat (visszatáplálni az elektromos hálózatba), azt nem lehet csak úgy. Vállalkozóvá kell lenned hozzá, adószám, számla, miegymás.

275 Watt az nem túl kicsi? Nekem játékszernek tűnik, kb. egy csillár fogyasztása. Vasalóhoz, porszívóhoz pl. kevés. USB töltőhöz sok.

Üdv, lcsaszar

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Lehet, hogy félreérthető volt,  a 275 Wattos panel csak alapértékként lett a kérdés tárgya, mert ebből már ki lehet indulni további számításokhoz. Üdv !

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy tábla 275W-os Szerintem 8-10 tábla fel lesz szerelve. Nem kell vállalkozónak lenni, adószám elég hozzá. Ha feltűnően sok marad az elszámolásnál, akkor harapnak, mert alapból úgy kell megterveztetni, hogy a saját fogyasztásod fedezze. 

0

Sponsored links