You are here

FFV TR-0163 PIF IV teljesítmény hanggenerátor javításban kérek segítséget

37 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Kukáztam egy keskeny dobozos, legutolsó változatú TR-0163 PIF IV-et. Összevissza működött, úgyhogy elhatároztam, hogy megjavítom. Mivel az oszcillátor rész javításával nem jutottam előre, csináltam bele egy új oszcillátort, ami kifogástalanul működik. Szinuszt is ad, meg négyszögjelet is, pont úgy, ahogy az eredeti oszcillátor rész is csinálta (csak szélesebb sávban, he-he-he).

A problémám a következő: a gépben a tápegység és a végfok panelt összevonták, ez egy darab panel. Csakhogy ez a panel ebben a kukázott gépben összevissza van barmolva. Bele nem illő vezetékek (lámpazsinór !) lettek beleszerelve, a tápegység részen légszerelve vannak alkatrészek (!!!), továbbá a végfok rész sem működik. Egy szó, mint száz, nem tudom visszaállítani ennek a résznek az eredeti állapotát, a beültetési rajz híján. Nem szeretnék ide is új panelt építeni ha nem muszáj.

Abban kérnék segítséget, hogy valaki legyen olyan jó és juttasson hozzá egy BEÜLTETÉSI RAJZhoz ennek a gépnek a TÁPEGYSÉG+VÉGFOK paneljéhez. Vagy pedig ha akad kifogástalanul működő, bontott, eredeti gyári állapotú (NEM turkált) ilyen panel, akkor az a panel érdekelne engem. A részleteket megbeszéljük, csak legyen, amiről beszélhetünk !

Köszönöm a segítséget előre is. A mellélkelt képen levő géphez keresek segítséget, DE CSAK EHHEZ ! Régi PIF 4-3-2-1 NEM érdekel, mégpedig azért nem, mert nem tudom, hogy azokban mi volt a táp és a végfok. Ismerem, azokat a gépeket, de szét sose szedtem belőlük egyet sem. Nem szeretnék lakatolni még pluszban egy új dobozt az esetleg nem megfelelő méretű panel miatt. Az enyém ez a legutolsó változatú KESKENY dobozos kivitel, az ehhez való TÁPEGYSÉG+VÉGFOK panel rendesen működő és turkálásmentes verzióját, vagy pedig ennek a panelnek a BEÜLTETÉSI RAJZÁT keresem. Bármilyen megoldás érdekel. Ha nekem megfelelő bontott panel lenne, akkor azt megveszem. Köszönöm ! Ha valaki privátban gondolja, akkor a hummer@enternet.hu címre várom az ötleteit.

Ahogy tudok jönni, úgy fogok válaszolni az esetleges javaslatokra, ajánlatokra. Köszönöm.

Comments
zus
zus picture

Urak, nagyon szépen köszönöm az eddigi hozzászólásokat, mind PIF IV, mind pedig ESR ügyben. Nagyon hasznosnak ítéltem meg mindet és jól jöttek a javításhoz és a további szakmai épülésemhez is.

0

zus
zus picture

Búcsúzóul még két kérdést hadd tegyek fel, ami ide kapcsolódik szervesen.

1. Többen megemlítettétek, hogy a bazi elkókat ki kéne cserélni a végfok tápjában. Megörököltem pár ugyanolyan elkót, mint ami a gépben benne van, de ők egyszer már be voltak építve valahova. Végigmértem ezeket az elkókat egy olyan elektronikus alkatrész-teszterrel, amik mostanság divatok (kici-sága-óccó). Ez a műszer általában jó értékeket szokott mutatni, amik a felhasználásnál is megfelelőek.
Eszerint a teszter szerint az összes 10000 uF-os elkó értékénél van (kb. 11000-13000 uF), ámde az ESR-jük az nem jó (nagyobb, mint amekkorának egy netről lementett képen levő görbesereg szerint lennie kéne, olyan 2-3 Ohm-ot mértem).

Kérdésem pedig a következő lenne: érdekeljen-e engem a 10000 uF-ot tudó, de gyenge ESR-rel bíró kondenzátor ? Van-e értelme, hogy felhasználjam őket puffernek a végfok tápban ? Valaki egyszer azt mondta, hogy az ESR gyengeség az csak impulzusüzemű áramköröknél fontos. Igaz-e ez ? A jó kapacitású, de gyenge ESR-jű elkókat hol lehet felhasználni, ha fel lehet egyáltalán ?

Most akkor mi az igazság ? Fel tudom-e használni a gyenge ESR-rel bíró, de megfelelő értékű elkókat, vagy dobjam ki őket és felejtsem el mindet, függetlenül a megfelelő kapacitásértéküktől ?

2. Az innen-onnan a netről (többek között innen a Tanyáról is) letölthető PIF IV gépkönyvben leírt üzemi paraméterek között vannak ilyenek, mint pl. az oszcillátor kimeneti jele 1,2V. Vagy az erősítőrész maximális kimeneti jelszintje 10V. Csak éppen a lényeg hiányzik a leírásból ! Hogy ez most MILYEN FESZÜLTSÉG ? Effektív, csúcstól-csúcsig, milyen ? A négyszögjelhez oda tudták írni, hogy az csúcstól-csúcsig érték ! Akkor a szinuszjel kimenethez miért nem ? Szerintetek ez most effektív vagy csúcstól-csúcsig érték ? Esetleg valaki mérte már egy jól működő és hiteles PIF IV-en ?

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Az ESR kérdésedre válaszolva, szerintem ezek a régi elkók soha sem tudták hozni azt az ESR értéket mint a maiak. A most mért 2-3 Ohm régen, új korában is ennyi volt. Kapcsoló üzemű áramkörökben azért van jelentősége, mert gyorsan fel kell tölteni és gyorsan ki kell sütni őket. Ezért ha megnő az ESR, akkor a kapcsolási zaj is ami már a táp működését (szabályzás) is hátrányosan befolyásolja. Hagyományos tápegységek esetén (50-100Hz) különösebb jelentősége nincs. A nagyfrekvenciás és tranziens szűrést amúgy sem a nagy kapacitású elkóra kell bízni. Ezért szoktak vele párhuzamosan kisebb (alacsonyabb ESR) értékű elkókat és kerámia kondikat kötni. Én nem dobnám ki őket.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ha az ESR érték 20 %-al  megnövekedett, már nem érdemes használni, mert elindult az elkó amortizácója, amit követ a kapacitáscsökkenés, szivárgási áram növekedés, erősebb melegedés, csökken a készülék  üzembiztonsága
A gyártók megadnak egy üzemórát (2000-10000 óra, típusfüggő), , aminél  garantálják a 80 %-os  paramétereket.A klf tápok nem egyformán tolerálják, a kapcsoló tápok jóval érzékenyebbek a paraméterek romlására
Mivel jobb a békesség, ilyenkor érdemes cserélni .

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Ja, ez igy igaz_a kapcsolos tapokra, nomeg a mai (utobbi kor) elkoira, de a 70-80-as evek belüliekre aligha!
Nefeledd azt sem, hogy a müködesi freki itt kb 1/1000-e az SMPS-ekenek, igy az ESR is lehet pl. 100x nagyobb!-megegyezünk? wink
Egyebkent ha azon tipusu elkok gyartoi ESR ertekeit prezentalnad-alighanem többen örülnenk neki! smiley
@Zus; Azt a 2-5 ohmot amit az effelek mutatnak total nyugalommal akceptalnam, s amennyiben az elkok nem szivarognak,  de a  kapacitasaik (mint merted is) rendben lennenek=> Hagynam tovabb a ketyereben müködni.
Kari

0

zus
zus picture

Kari bátyám, annyira szíven ütött ennek a gépnek a javítása, hogy egyelőre eszemben sincs hozzányúlni a kondikhoz. Majd egyszer, ha lesz rá lelkierőm és/vagy a használat során a gép jelezni fogja ezt. Akkor gyorsan kicserélem őket és már újra sínen is lesz, mint József Attila.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor még nem fordítottak figyelmet az ESR értékre, nem dokumentálták
Megnéztem egy 1970-es Siemens és ROE katalógust.
A régi elkóknál figyelemmel kell lenni a szivárgási áramra és melegedésre, érdemes újraformázni, nem csak a táp elkókat.

Bálint

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Nálam 1,48Veff az oszcillátor kijövő jelszintje.
Használtam vettem a generátort és én nem állítottam ezt a szintet.
Az osztó előtti kimeneti szintet a beépített voltmérő szintén effektív értékben méri.
Üdv.: Kumi
 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
A szinuszjel mindig effektív, ha nincs más külön jelölve.
Csaba

0

zus
zus picture

Köszi Csaba1002.

0

zus
zus picture

Uraim, megköszönöm az eddigi segítséget. Mindenki egy isten, aki azt mondta, hogy ez valami földhurokszerű akármi lesz. Sikerült kábé 5 perc alatt megszüntetnem (csak míg a hiba helyét megtaláltam...).

A következőket követtem el:

1. Az oszcillátorpanelen az IC táp és test kivezetéseire a fólia oldal felől direktben ráforrasztottam egy jobb minőségű 100 nF-ot. Az IC tápja eredetileg is hidegítve volt, de gondoltam, hogy nem fog ártani még egy kis hidegítés. Nem hiába volt régen a sok TTL IC-ket tartalmazó panelen az IC-k táp és test kivezetései mellett plusz egy marék 100 nF. Sőt, manapság is lehet olyan IC tokot kapni, amiben gyárilag benne van egy hidegítő kondenzátor (VCC és GND között).

2. A végfok bemeneti pontjára csatlakozó árnyékolt kábelt megfordítottam. Az árnyékolást levettem a szintszabályzó potméterről és átforrasztottam a végfokpanel testjére.

És láss csodát ! Az összes minden zavaró 100 Hz-es tüske megszűnt, a teljesítményvégfok kimenetén CSAK a szép szinusz jel (vagy a négyszög jel) jelenik meg és szépen szabályozható a szintjük. Az AMP bemenetre kívülről ráadott jel szépen megjelenik az erősítő kimenetén, szintén a zavaró tüskék nélkül.

Ja, és a két bazi elektrolit kondenzátort egyelőre nem szedtem ki. Egyfelől, mert nincs idehaza a helyükre más, másfelől meg, mert úgy mértem, hogy semmi bajuk. Ettől függetlenül, be fogok szerezni a helyükre új kondikat és alkalmasint nyugdíjazom az eredeti két MM elkót. De az ő cseréjük nem fog sok időt és energiát elvenni.

Úgyhogy már csak a további tesztek maradtak a javításból. Köszönöm mindenkinek az értékes segítségét.

1

Kumi
Kumi picture

Szia!
Örülök, hogy sikerült megmenteni és működőképessé tenni ezt a műszert.
Én biztosan az eredeti oszcillátorral javítottam volna, még ha nem is korhű alkatrészekkel.
Gratulálok.
Üdv.: Kumi
 

0

zus
zus picture

Kumi bátyám, az eredeti oszcillátorfokozat nem működött. Egy darabig ment, összevissza értéktartományokkal és olyan amplitúdólengésekkel, hogy a hajam lobogott tőle. Volt, hogy a lengések relatíve hamar leálltak, de volt, hogy egy negyedóra alatt sem. Mivel a magam részéről rohadtul bonyolultnak láttam az egészet és az angol is azt mondja: the simple is the best, tehát úgy döntöttem, hogy egy korszerű, IC-s fokozattal kiváltom a régi oszcillátort. Nem beszélve arról, hogy így kiváltottam az eredetit, egy tök stabil és semmilyen speciális amplitúdó korlátozó (általában valami NTK-PTK ellenállás, persze, megszerezhetetlen értékben), vagy egyéb más spéci alkatrész nem került bele. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy kb. az eredeti panel 1/10-ére zsugorodott az általam szerkesztett oszcillátor fokozat. Nem igazán érzékeny a tápfeszültség ingadozásokra, a torzítása is megfelelő. Ha egyszer majd akarom, akkor egy plusz kapcsoló belehelyezésével háromszögjeleket is fogok tudni kapni a kimeneten. Mit mondjak még ? Megcsináltam volna az eredetit, ha nincs annyira elbonyolítva ÉS van hozzá cserealkatrészem ÉS javítási-mérési utasítás. De egyik sem volt és ma sincs. Igazából ennyi a történet.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ügyes vagy. :)

0

zus
zus picture

Uraim, köszönöm a hozzászólásokat, de valószínűleg nem itt van a kutya elásva.

Mérgemben elkövettem ugyanis még azt, hogy leforrasztottam a P2 pontról a kábelt (az erősítő bemenetéről), amin az oszcillátor jel kerül a végfokba. Kimértem CSAK EZT a rohadék drótot. A rajta megjelenő oszcillátor jel KIFOGÁSTALAN, szebbet rajzolni nem lehet.

Miután leműtöttem a P2-ről a drótot, direktben rákötöttem a P2 pontra egy KÜLSŐ függvénygenerátort (valami 4,5 kHz-et adtam az erősítő panelre). A külső függvénygenerátor szép szinusz jele tehát bement az erősítőbe és láss csodát ! Az erősítő KIFOGÁSTALAN szinuszjelet adott a kimenetére ! A PIF IV DVM-je még a jelszintet is pontosan mérte ! SEHOL egy 100 Hz-es tüske !

Aztán visszatettem a P2-re az eredeti kábelt és rögtön a bemenetnél megmértem az oszcillátor jelet. Kiderült, hogy ekkor (nem tudom, hogy miért) a bemeneti oszcillátorjelbe bekerül egy 100 Hz-es kis negatív tüske. Mikor az kijön a végfokból, már egy bazi nagy tüske lesz belőle !
Az oszcillátorjel átjön a Fine/Coarse potméteren és még ki tudja, min és közben történik vele valami. Ameddig nincs rákötve az erősítő panelre, addig szép a drót végén megjelenő oszcillátorjel. Amint rákötöm a drótot az erősítőpanelre, abban a pillanatban belekerül a 100 Hz-es kis negatív tüske. Ez a kábel egy árnyékolt kábel, ami a Fine/Coarse potméter házára van testelve, a potméter csúszkáról meg kijön a jel. Ha a kábel árnyékolását az erősítő panelre is rákötöm (vagyis az árnyékolással összetestelem a potmétert, meg az erősítő test pontját), a helyzet nem változik. A 100 Hz-es negatív kis tüske benne lesz a bemenetre érkező oszcillátor jelben.

Ha a külső generátort kötöm a végfokhoz (közösített test és a meleg ér a P2-re csatlakozik), a 100 Hz-es kis tüske sehol és gyönyörű szép, tiszta szinuszjelet kapok. Amint visszateszem a P2-re a belső oszcillátort, újból ott van a 100 Hz-es tüske.
Egyébként, ez a jelenség akkor is, mikor az erősítőt hangosítónak használom, tehát az előlapi BNC csatlakozón keresztül csatlakoztatok valami jelet a végfokra (AMP).

Ezt fejtsétek meg ! Mi lehet a baj ? Az egész rohadék hiba elhárítása kábé 5 percet is el fog venni az életemből, de nem tudok rájönni, hogy hol van az a hiba ! Testelések ránézésre és rámérésre rendben vannak. Ennek a hibának a feltárására kérek tanácsokat ! Köszönöm.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz zus!
Az épített oszcillátorod tápját 100uF-100nF kondikkal hidegítsd meg, mert a mért 100Hz-s zavarimpulzus jellegzetesen táp asszimetriára utal.
üdv:
exGelkás

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Zus!
Ha a Kumi altal is ajanlott elkok lecserelese utan is fenn allna: a kabeled vegere ne a vegfokot kösd, hanem vele azonos terhelest; ha valtozatlan maradnak a tüskeid: sztem földhurok okozza...
Kari

0

zus
zus picture

Helló ! Kumi kolléga sztárfotói, valamint a nehezen olvasható rajzok alapján visszaállítottam a (szerintem) gyári állapotát a tápegység+erősítő panelnek. Beindult a gép, működik az oszcillátor, a DVM, a frekvenciamérő, az osztó. Az erősítő is beindult (?), de a működésével vannak gondjaim.

A mellékelt képen látható jelalakokat produkálja az erősítő, ha az oszcillátor teljesítmény kimenetet mérem. A leugró tüskék pontosan 100 Hz-nyire vannak egymástól. A függőleges tüskék pedig a tirisztor gyújtóelektródáján vannak, de jó 1,2 ms-mal később.

Ha az osztót változtatom, akkor az egész jelszint értelemszerűen kisebb (vagy nagyobb) lesz arányosan, mégpedig az alábbi módokon:

1. Ha a kimeneti jelszintet növelem a Fine/Coarse potméterekkel, akkor a kimenő jelszintben a szinusz jelek szintje folyamatosan nő (0 dB osztóállásnál kb. 6V-ig a beépített DVM szerint), a 100 Hz-es negatív impulzusok is nőnek, de csak egy szintig (0 dB osztóállásnál kb. 12 V-ig) és aztán nem változnak.

2. Ha a jelszintet csökkentem, akkor a szinuszok szintje folyamatosan csökken, egy bizonyos szint után az impulzusok szintje is arányosan csökken. Végül az egész kb. 0-ra változik, ha teljesen lecsavarom a potmétereket. A szinuszok jelszintje folyamatosan változik (nő vagy csökken), a lefele mutató impulzusok szintje kb. 0 szinttől 12V-ig (0 dB osztóállásnál). Az egész folyamat a csillapító különböző fokozataiban (-20-40-60 dB) pont ugyanígy játszódik le, a fokozatnak megfelelő jelszinttel.

A gyújtóelektródán levő impulzusok szintje nem változik.

Kérdésem a következő lenne: hogyan tudom a negatív impulzusokat eltüntetni a kimenő jelalakból ? Ha a gépet külső hangosításra használom (AMP fokozat), pont ugyanígy benne vannak a negatív impulzusok a kimeneti jelben. Hogy tudom eltökíteni a kimeneti jelből a negatív impulzusokat ? Csak a teljesítmény végfok használata során vannak ezek az impulzusok, a sima oszcillátor jel kimenetben nincsenek.

File csatolás: 

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A két nagy elkót (C403 és C404) mérted már?
A képeken láthatod, hogy ezeket nekem is cserélnem kellett.
Üdv.: Kumi
 

0

zus
zus picture

Elkót nem mértem még. Az okozhatja ezt az impulzusozást ?

0

Kumi
Kumi picture

A C403 elkóval tegyél párhuzamosan egy 4700uF/63-os elkót és megtudod.
 

0

zus
zus picture

Kipróbálom majd.

0

Kumi
Kumi picture

Nálam mindkét, a műszerből kivett 4700uF-os elkó mérve 25nF volt!!!!!!!!!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Gyógykapacokkal próbáltad?
jano

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Szerinte segítene, ha lefényképeznéd, hogy konkrétan milyen is benne a panel, hátha valakinek csak bontott formában van meg és nem tudja, hogy az az utolsó széria.

0

zus
zus picture

A panelt megpróbáltam lefotózni. Amiatt nem vettem egyelőre ki, mert nincs helyem szétborítani a gépet napokra, vagy akár hetekre. Míg valaki olvassa a postomat és segít. Továbbá, egyelőre nem tudom, hogy hogyan tudom úgy kiemelni a panelt, hogy ne szakadjanak le a vezetékek róla.
Gondoltam, hogy ha valaki tud és akar is segíteni, csak tudja, hogy mit keresek. Ahhoz nem kell kivennem a panelt, ráérek, mikor a tényleges javítás beindul.

A kép a panelt mutatja úgy, amennyire ki tudtam fotózni.

File csatolás: 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
A fotón látható NYÁK-on van szitázott  pozíció felirat .Az alapján vissza lehet fejteni? Üdv jano

0

zus
zus picture

Igen, de sajnos az összes általam elérhető doksiban a kapcsolási rajzok rossz minőségűek (nagyon nehezen olvashatóak a pozíciószámok és az alkatrész értékek). Amiatt kéne a beültetés, hogy hátha azt még a régi, jól bevált módszer szerint csinálták és a feliratos remixes cuccok feliratai olvashatóak.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Ez a dokumentáció jó hozzá?
https://elektrotanya.com/ffv_tr-0163_p-i-f-iv_af-power-generator.pdf/dow...
Üdv.: Kumi
 

0

zus
zus picture

Nincs benne a beültetési rajz.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Használok ilyen hanggenerátort is.
Szétszedhetem és fényképezhetem, ha ez segít.
A nálam lévő gyári száma: 8201210.
Üdv.: Kumi
 

0

zus
zus picture

Kumi bátyám, a panelnek ne csak a tetejét, hanem az alját is fotózd le, légyszives. Az enyémen még arra is kerültek alkatrészek !

0

zus
zus picture

Kumi, Te egy isten vagy, ha jól látható és olvasható módon kifotózod nekem ezt a panelt ! Kérlek, hogy tedd meg ! Ha gondolod, akkor a fentebb leközölt emilemre küldd el a képeket.

Az a baj, hogy az összes letölthető gépkönyvben NINCS beültetési rajz és mind nagyon ótvaros fénymásolat szkennelt változata. Konkrétan pl. az előbb ajánlott itteni gépkönyben ez az oldal annyira ótvar, hogy sem az alkatrészek értéke, sem pedig a pozíciószámuk nem olvasható rendesen.

Ha sikerül az eredetibe visszaállítanom a panelt, akkor lesz még pár kérdésem a bekötési pontokkal kapcsolatban. De ahhoz már majd nem kell a gépet szétbontani, elég lesz csak leszerelt oldallapokkal forgatni kicsit.

Nagyon hálás lennék, ha tudnál pár jó képet csinálni a kérdéses panelről. Ezt fentebb elküldtem már Picard kapitánynak (Aggressiv kolléga). A képekkel már egy kicsivel beljebb lennék. Köszönöm.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Elküldtem a megadott E-mail címre 31 képet.
Remélem tudod használni.
Ha valami részletesebben kell, akkor írd meg.
A műszer a hétvégén szétszedve marad.
Van modernebb és csak ritkán használom.
Üdv.: Kumi
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

zus
zus picture

Köszi Bálint, de ez az N-edik gyatra szkennelés. A lényegi részek nem, vagy nagyon nehezen olvashatóak.

0

Sponsored links