You are here

SAL VPRO 5000 Autós erősítő protect hiba

7 posts / 0 new
Last post
hacsi1966
hacsi1966 picture

Sziasztok
Hozzám került egy SAL gyártmányú autós erősítő sajna eléggé kibelezett állapotban a pontos típusa VPRO 5000 es a vég tranzisztorok hiányoztak belőle de a tápegységéből is hiányzott 2db fet szóval mindent pótoltam az erősítőt elinditva meg néztem a tápfeszültségeket mind két oldalon meg van a +-30 volt utána először az egyik oldali végfok tranzisztorokat pótoltam kipróbálva tökéletesen szólt a végfok majd a másik oldalon is be forrasztottam a végfok tranzisztorokat bekapcsolás után 4 mp után kigyullad a protect piros led a hangszóró erősen búg ezen az oldalon amíg nem tilt le a protect szóval esetleg valaki nem ismeri ezt a típust hogy mi lehet vele minden új benne egyébként TIP 35C és 36C páros van benne nem tudom elképzelni mi lehet vele ha valakinek lenne ötlete vagy esetleg rajz az jó lenne ..

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A protect áramkör figyeli a hangszóró kimeneteken fellépő DC-t és ha az megnő, akkor letilt. Vélhetően itt is ez a probléma. Persze sok esetben hőmérséklet figyelés is van. Első lépésben hangszóró nélkül megmérném a kimeneteken a DC-t. Valószínűleg emiatt búg a hangszóró is.
Elég sok oka lehet a hibának. Valamiért elbillent a munkapontja. Lehet, hogy a végtranzisztorok meghajtó áramkörében is van még szakadt vagy zárlatos tranzisztor. Okozhatja megnyúlt ellenállás (pl. szakadt emitter ellenállás), de akár forrasztási hiba is. 
Ilyen esetben ki kell használni azt a nagy előnyt, hogy az erősítőben két teljesen egyforma csatorna van. Ha az egyik hibátlanul működik, akkor azt referenciaként lehet használni a hibás csatorna javításához.

Üdv.  

1

hacsi1966
hacsi1966 picture

Nagyon köszönöm a segítséget legalább el tudok indulni hogy hol lehet a hiba :)

0

iparos
iparos picture

Üdv!
Elég hitványak a forrasztások.

File csatolás: 

0

hacsi1966
hacsi1966 picture

Szia
Igen nem minden esetben jut mindenhova elég forrasz anyag de mivel furatgalvanizáltak a forr pontok ez nem lehet hiba szerintem max esztétikailag..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a furatgalvánok kocsiban szeretnek elrohadni, főleg, ha nincs benne alkatrészláb
Ezért szokták mindkét oldalon zöld lakkal befújni

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Hacsi!
Sajna nincs teljesen igazad! A jo minösegü forrasztas ismerve, hogy az alkatresz oldalon is kis meniszkuszt kepez az elemek labain; mint ahogy a kartyadon is a legtöbbjenel. Mivel ezen autos erösitö gondolom nem a nappali sarokban fog üzemelni, azaz "vibracioknak & termociklikus teszteknek"_valtozo hömersekletü üzemmod_ lesz kiteve: elönyösebb szamodra ha a lab kellöen forrasszal behalozodott, azaz optimalisan a forraszod felkuszik a labakon legalabb a panel felszineig. Ennek elmaradasa ugyanis a labak beforrasztas elötti igen valoszinü korrodalodasara utal(hat), de Te tudod mit teszel...
Kari

1