You are here

Equist KS 125U hűtőgép pillanatnyi áramszünet után nem indul. (megoldva)

10 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
(ha kérhetem DINO54 ne szóljon hozzá, köszönöm)

Elmúlt napokban sorozatosan egy-egy pillanatnyi áramszünet "örvendezteti" meg környékünket. Ma az egyik ilyen esetet követően a kis hűtőm nem kapcsolt be. Vagyis kapcsol, de a kompresszor csak melegszik, mást nem csinál. Klixon hallhatóan kapcsolgat. Létezik, hogy keresztet vethetek a szerkezetre? 
Esetleg van amit még próbálhatok az életre keltés reményében?
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: más készülékben engem becsapott a klixon, kattant, de  be  volt égve az érintkezője.
Hátha......

Bálint

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Szia! Először is csak kihúzod az betáp kábelt 1-2 óráig. A kompresszor és az indító egység lehűl. Beindítod és kész. Ha akkor se indul a szerkentyű, az indító részt kéne megvizsgálni, lecserélni. A működő hűtő ha bármilyen ok folytán megáll, akkor csak 15 perc elteltével tud megint újra beindulni.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Mekmuki!

A működő hűtő ha bármilyen ok folytán megáll, akkor csak 15 perc elteltével tud megint újra beindulni.

Én nem értek hozzá ezért kíváncsi lennék rá, hogy ennek mi az oka?
Ez csak akkor van így ha a kompresszor működése közben szűnik meg a hálózati feszültség vagy akkor is ha éppen áll a kompresszor?

Én is jártam már így egy hagyományos hűtővel. Akkor egy "szaki" azt mondta, hogy ez azért van így, mert feltételezhetően a leállás miatt leolvadt a hűtő és ilyenkor megtelik a kompresszor tetején levő párologtató tálca vízzel. A kompresszor "szándékosan" nem indul el csak melegszik, hogy felgyorsuljon a párolgás. Maradjon bedugva a hűtő és 15-20 perc elteltével el fog indulni. Logikusnak tűnt a magyarázata ezért hittem neki, bár nagyon nem tetszett, hogy tűz forró lett a kompresszor. Végül elindult és azóta is működik. Ebben van igazság, vagy csak kamuzott?

Üdv. 

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Hello! Szeretem a viccet, de kompresszorral nem viccelődünk, mert nem olcsó a cseréje. Ha éppen a kompresszor áll, mikor áramszünet van, akkor értelem szerűen nem történik semmi baj. Ha viszont éppen akkor van pillanatnyi áramszünet, amikor a kompresszor dolgozik, akkor valószínű, nem fog tudni újra elindulni. Ez a nyomó  oldali nagy nyomás miatt van. Ha eltelik néhány perc és a nyomóoldali nagy nyomás valamelyest le csökken. Annyira, hogy a motor indítási nyomatéka megtudja pörgetni a motort. Ezt követően az áramfelvétel beáll a névleges értékre és megy minden szépen. Ha viszont nem volt elég idő arra, hogy a nyomó oldalon a nyomás valamelyest csökkenjen és a kompresszor nem tud felpörögni, akkor az oldalán elhelyezett klixon néhány másodperc múlva megszakítja az áramkört. Megest eltelik 2-3 perc, addig is a nyomó oldali nyomás csökken. Egy újabb indítási ciklus kezdődik. Ha ez párszor meg ismétlődik, és nem indul be a motor, akkor képes nagyon forrónak lenni. A mostani indítók a segédfázist úgynevezett VDR lapkával oldják meg. Annyit tudok róla, hogy hidegen vezet, melegen nem vezet. Vagyis a lapkának is kel egy kis idő arra, hogy meghűljön annyira, hogy a segédfázist biztosítsa az induláshoz. Ha a kompresszor fel forrósodik akkor a lapka se tud meghűlni és így nem fog tudni elindulni a kompresszor. Ha a tulaj ilyenkor időben észreveszi, hogy baj van és 1-2 órára kikapcsolja a hűtőt, akkor valószínű, hogy be fog indul. Ha sokáig klixonozik, maradandó károsodása lehet, ami nem olcsó.
Bocs a hossz miatt. Mekmuki

2

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszönöm, erre voltam kíváncsi.

Üdv.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Az a szerelő vagy tök hülye volt vagy palira vett. (Élet és vagyonbiztonsági okokból remélem, hogy csak palira vett!)
Te az adatlapod szerint villamos mérnök vagy. Akkor viszont a "
segédfázisos egyfázisú aszinkron gép"-ről tanulnod kellett.
Nos a hagyományos, nem inverteres hűtőkben ilyen motorok vannak. Többféle indítási metódus létezik.
A legrégebbiek indítórelések. Aztán jött a PTC patronos indítás. De létezik sima kondenzátoros-segédfázisú tekercses is. És van olyan ami egy plusz kondenzátort is bekapcsol indításnál.
Tehát az a víz végül is elpárolgott, mert a motor csak forrósodott, hisz nem forgott.
Ja! A vasveszteség az álló forgórésznél a maximumon van. Ráadásul a tekercsek reaktanciája is nagyrészt ohmikus ilyenkor. szlip nincs, tehát a rézveszteség is az egekben. Asszem erről is tanítaniuk kellett téged az egyetemen.
Én csak egy tanulatlan tuskó-technikus vagyok, de ekkora hülyeséget nem, hogy el-nem hiszek, de a kuncsaftnak nem is próbálok beadni...

 

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Én gyengeáramú híradásipari mérnök vagyok. Bár nagy vonalakban tanultam erősáramú alapokat, és motorokat is. Viszont hűtőt, mosógépet soha sem javítottam és nem is igazán foglalkoztam a témával. Kompresszort sem láttam még belülről és fogalmam sem volt, hogy milyen motor van benne. Azt sem tudom, hogy milyen módon sűríti a gázt (dugattyú, membrán, stb.) Ezért kérdeztem rá. A történet bő 10 évvel ezelőtt volt, akkor még nem voltam Tanya tag sem ezért kerestem egy szerelőt és feltételeztem róla, hogy jobban ért hozzá mint én.

Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Na már meg is oldódott a probléma. Miután írtam, el kellett mennem itthonról. Kihúztam a hűtőt. Most, hogy olvastam a bejegyzést, bekapcsoltam és MŰKÖDIK! Na ezért is jó rákérdezni olyanoktól, akik értenek hozzá. Én már szerelőt kezdtem délután itt a környéken keresgélni...
Köszönöm a segítséget!
Üdv,Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:akkor sok hideg sört!

Bálint

1

Sponsored links