You are here

CONRAD-ban vásárolt forrasztó állomás, reklamáció. MEGOLDVA!!!

31 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Tavaly áprilisban vásároltam a Teréz körúti CONRAD-ban egy forrasztó-kiforrasztó pákaállomást, 49.990FT.ért. Sajnos a forrasztópáka (tehát nem a hegy, bár azzal is gond van) a múlt héten, egy év és 3 hónap után megszűnt fúteni. Előbb kontakthibás volt, aztán kimúlt. A Conrad honlapján azt írják, hogy a 10.000Ft feletti árukra 2 év jótállást vállalnak. Semmilyen egyéb kitétel, kivétel nincs feltüntetve. Felhívtam a vevőszolgálatot, ahol megerősítettek, hogy így van, vigyem vissza az üzletbe. Aztán jött a hideg zuhany, ahol az eladó közölte, hogy csak az állomásra van garancia, a pákára nem, mert az "kopó alkatrész". Eddig úgy tudtam, hogy a fűtő eszközök , pl. hősugárzó, hajszárító nem kopó alkatrészek, azokra is van jótállás. Valamint azt is úgy tudtam, hogy egy mosógép, autó, CD lejátszó, videó, stb. forgó, kopó alkatrészeire is egyformán vonatkozik a garancia, éppen úgy, mint pl. a videófejre, ami szintén kopik, akár pl. egy lézeregység a CD lejátszóban. Tényleg, ennyire hülyének látszom? Vagy csak az eladó, és a főnöke néz hülyének? A pákahegyre visszatérve: maga a forrasztó vég tökéletes, viszont, az a fele, ami a pákára (fűtőbetétre) csatlakozik, rohad, rozsdásodik, darabokban potyog ki belőle a rozsda. Magyarán: Az egyetlen kopó alkatrész hibátlan, a többi viszont sz.r. És még egy ráadás: Az eladó feltételezte, hogy nem tudom, hogyan kell használni egy pákát (amit a magyar nyelvű használati utasításban kellett volna elolvasnom, ami egyébként nincs) 44 évi szakmai munka után.
Forr az agyam...
Üdvözlettel:
Attila

Comments
attilacsep
attilacsep picture

SziasztoK!
Lezárult a forrasztó-kiforrasztó állomás Ügye, a következőképpen:
Sok levélváltás és elutasítás után ismét megkerestem a Conrad vevőszolgálatát, és igazán nagyon udvariasan, kedvesen felülbírálták a boltvezető állásfoglalását, és azt mondták, vigyem be hozzájuk a komplett állomást, és kicserélik. Be is vittem, és kedvesen, udvariasan megígérték, hogy 4-5 nap múlva ingyenesen, címre kiszállítják az új állomást. Nem egészen így történt, már két nap után jelezték, hogy úton van, és a harmadik napon, aug. végén ki is szállították. Köszönet a Vevőszolgálatnak, ez példamutató, csak kár az előzményekért, ezt a bolt is megtehette volna...
Üdvözlettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:éljen!
A boltvezető szakmája szégyene(vagy így súgtak neki)

Bálint

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nem a boltvezető cserélte ki, hanem a vevőszolgálat, miután a boltvezető, meg még néhányan (mint említettem, hosszú levelezés folyt) egyhangúlag elutasítottak. Hadd említsem meg név szerint, és köszönettel azokat, akiknek köszönhető: Lendvai Mátyás (vevőszolgálat, vagy-és Conrad kirendeltségvezető) és Sarkadi Zsuzsanna (telefonos, titkárnő, és talán ügyintéző). Nekik jár a köszönet. A boltvezetőről inkább nem beszélek...
Üdvözlettel:
Attila

0

agressiv
agressiv picture
*

Szerintem a nevek nyílvános kiírását nem kellene erőltetni, nem jó ez senkinek sem!

1

Jaca
Jaca picture
****

Egy nyilvános név szerinti köszönetnyilvánítás nem hinném, hogy árthat.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
A fűtőbetét érdekes kérdés. Nem mindegy, hogy napi egy vagy 24 órát megy, és az se mindegy, 350 vagy 490 fokon. Főleg, hogy manapság már nem a tartósság a cél. Bent lehet a pakliban, hogy csak az állomásra van gari, át kell olvasni,
 

0

kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok!!
Magyarazzatok mar el,legyetek szivesek,mi a kulonbseg a garancia es a jottallas kozott?Mert nallunk csak garancia van ami arra vonatkozik hogy ha egy termek X idon belul meghibasodik akarmilyen gyartasi,osszeszerelesi vagy alkatresz hibanak koszonhetoen (nem hasznalati,szallitasi vagy tarolasi okok miatt) , azt ingyenesen javitjak , cserelik stb,stb.....
Kossz, Peter

0

uniman
uniman picture
***

Hello! A "szavatosság"-ot se hagyd ki...smiley

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!
 
A garancia és a jótállás két külön dolog. Az előző hosszú leírásomban megtalálható a válasz is erre a kérdésre, de megpróbálom összefoglalni.
 
A vásárlás során szerződéses jogviszony keletkezik az eladó és a vásárló között. Az eladó a kereskedő és nem a gyártó vagy a szerviz! A jogszabályban az eladót, mint vállalkozást említik. Ennek azért van jelentősége, mert pl. a magánszemély nem vállalkozás tehát, ha magánszemélyként adunk el valamit, akkor semmilyen kötelező jogszabály nincs a garanciára, jótállásra, szavatosságra.
 
A garancia.
Az eladás során a kereskedő (vállalkozás) garanciát vállal arra, hogy nem történt hibás teljesítés. Mit is jelent ez? Akkor történik hibás teljesítés, ha az eladott termék nem felel meg a gyártói specifikációnak, az eladás pillanatában már hibás vagy olyan rejtett gyártási hibával rendelkezik, ami a későbbiekben meghibásodást eredményez. A garancia időtartama 12 hónap (10.000 Ft feletti bruttó eladási ár esetén). És itt máris kettéválik a jogszabály.

  1. a garanciaidő első felében (0-6 hónap) alapból feltételezni kell, hogy a meghibásodás hibás teljesítés következménye. Ez azt jelenti, hogy a vásárlónak semmilyen bizonyítási kötelezettsége nincs. A kereskedőnek kell bizonyítania az ellenkezőjét (pl. szakszerűtlen tárolás, szállítás vagy a használati útmutató be nem tartása). Bizonyított esetben a garanciát elutasíthatja. Ez is többféle képen történhet, de erre most nem térek ki.
  2. a garancia idő második felében (6-12 hónap) a vásárlónak kell bizonyítania, hogy hibás teljesítés történt. A legtöbb esetben ez szinte lehetetlen, ezért a kereskedő elfogadja a garanciális igényt. Szigorú esetben kérheti a vásárlótól a bizonyítást. Azonban a kereskedők többsége sincs tisztába ezzel és igyekeznek elkerülni a konfliktust és jogi hercehurcát.

Garanciális igény esetén tehát minden esetben az eladóhoz kell fordulni. Szükség esetén neki kell gondoskodni a termék szervizbe szállításáról is, a termék súlyától függetlenül.
 
A jótállás (a jótállás nem azonos a garanciával, csak tévesen a szinonimájaként használjuk a szót).
A jótállást alapesetben a gyártó adja. Ennek időtartama megegyezik a garanciális idővel és azzal párhuzamosan fut. Ez a tény ad lehetőséget arra, hogy a vásárló a kereskedő kihagyásával közvetlenül a gyártói szervizhez forduljon (hiszen semmilyen jogviszony vagy kötelezettség nem áll fenn a vásárló és a szerviz között). Fontos, hogy a jótállás keretein belül csak a javítás, mint opció választható. A a garanciális jogok mint a csere és a pénzvisszafizetés nem. Ezt sokan nem tudják és a szervizben verik az asztalt. Ennek nem csak a nem létező jogviszony az oka, hanem egyéb adminisztratív tényezők is:

  1. a szerviznek nem kell értékesítési jogkörrel rendelkeznie. Azaz nem kell rendelkezzen eladói bontatlan csomagolású termékkel.
  2. pénzvisszafizetés esetén az eredeti számlát sztornózni kell. Nyilván a szerviz mint xy kft. nem sztornózhatja pl. a Media Markt által kiállított számlát és nem fizetheti vissza azt a pénz amit a vásárló nem is neki fizetett ki.

 
A jótállás lehet hosszabb is, akár 24 hónap. Ezt nevezzük kiterjesztett korlátozott gyártói (vagy kereskedői) jótállásnak. Azért „korlátozott”, mert a feltételeket nem a jogszabály határozza meg, hanem az, aki adja. A korlátozott jótállás keretiben csak a javítás választható.
 
A szavatosság.
Ez egy harmadik jog. Nem azonos a garanciával és a jótállással sem! Ennek a garancia időn és a jótállási időn túl van szerepe. A szavatossági idő 10.000 Ft alatt a vásárlástól számított 12 hónap. Felette 24 de akár 36 hónap is lehet. A szavatosság kizárólag a gyártó felé érvényesíthető (a kereskedőnek már nincs benne szerepepe). Abban az esetben, ha a vásárló minden kétséget kizáróan hivatalos vagy törvényszéki szakértői véleménnyel bizonyítani tudja, hogy hibás teljesítés történt. Azaz a megvásárolt termék már a vásárlás pillanatában hibás volt vagy rendelkezett rejtett gyártási hibával. A legtöbb esetben csak bírósági úton érvényesíthető (vannak kivételek). Ha a bíróság kimondja, akkor a gyártónak ki kell javítania a hibát. Az eljárás költsége a vásárlót terheli, ezért sok esetben már itt elbukik a dolog. A kijavítás csak a cserélt alkatrészre vonatkozóan ingyenes, tehát a szállítás és a munkadíj költsége a vásárlót terheli. Ez a másik ok, amiért nem gyakori különösen, ha a gyártó külföldi.
 
A szavatosságnak tehát tartós fogyasztási cikkek esetében túl sok gyakorlati jelentősége nincs. Azonban van két lényeges termékcsoport ahol van gyakorlati jelentősége:

  1. Ruházat. A 10.000Ft alatti termékekre rendszerint 3-6 hónap garanciát adnak. Azonban ha szétszakad a ruha vagy a cipő, akkor érvényesíthető a 12 hónapos szavatosság. A legtöbb esetben nem kell szigorú bizonyítási eljárás és a bevizsgálást maga a kereskedő vagy a gyártó is elvégzi.
  2. Élelmiszer. Ezekre nincs garancia és jótállás sem csak szavatosság. A szavatossági idő a csomagoláson feltüntetett lejárati idő. Erre nincs törvényileg meghatározott időtáv. Mivel itt javítási lehetőség nincs, ezért csak a csere vagy a pénzvisszafizetés jöhet szóba, tehát mindig az eladóhoz kell fordulni. (Ezt követően az eladó és a gyártó egymás közt intézi a továbbiakat.)

 
Abban az esetben, ha bebizonyosodik és a gyártó hivatalosan és nyilvánosan elismeri, hogy a termék nem felel meg a saját specifikációjának, valamely a termékre vonatkozó tőrvényi előírásnak, vagy rejtett gyártási hibával rendelkezik, akkor a szavatosság korlátlan időtartamra is kiterjedhet. Ezért javításra vagy cserére visszahívhatnak olyan termékeket is, amelyek már rég kifutottak a garanciális és jótállásos időből. Tipikus példa erre az autógyártás. Továbbá az élelmiszer különösen, ha annak elfogyasztása egészségi károsodást okozhat. Ebben az esetben a csomagoláson feltüntetett szavatossági időn túl is vissza kell venni a terméket.

Fontos, hogy a fogyasztóvédelem mint önálló intézmény már nem létezik:
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagyot_valtozik_a_fogyasztovedelem_j...

Kicsit hosszúra sikerült, de remélem minden kérdésre sikerült válaszolnom.

Üdv.

2

kallospeter
kallospeter picture

Szia Edmundson!!
Koszi szepen a gyors,kimerito es foleg ertheto valaszt.
Peter

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nincs mit.
Itt egy példa a szavatosságra az autógyártásban:
https://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/5-millio-fekezhetetlen-autot...

és egy az élelmiszeriparban:
http://www.origo.hu/gazdasag/20180709-fagyasztott-zoldsegek-visszahivasa...

valamint a gyógyszeriparban:
http://www.ogyei.gov.hu/kivonas_felfuggesztes/

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!
 
Szeretnék eloszlatni néhány tévhitet.
A Magyar jogszabályok szerint minden bruttó 10.000 Ft-ot meghaladó termékre a kereskedőnek (nem a gyártónak) 12 hónap törvényi garanciát kell biztosítania. A vásárló a vásárlás során a kereskedővel kerül jogviszonyba nem a gyártóval ezért minden igényét a kereskedő felé kell jeleznie. Ez időn belül a vásárlót az alábbi jogok illetik meg:

  • javítás
  • csere (azonos vagy magasabb kategóriájú típusra)
  • pénzvisszafizetés

A kereskedő élhet egy olyan kiskapuval, mely szerint ha a csere vagy a pénzvisszafizetés aránytalan többletköltséget jelent a javítással szemben, akkor elutasíthatja a vásárló kérését és a javítást végzi el (szinte minden esetben ezt választják).
Fontos továbbá, hogy a 12 hónap csak a fődarabra, vagy a készülék fő részére vonatkozik, a tartozékokra nem. A tartozékokra a gyártó határozza meg a garancia időt, ami lehet 12 hónapnál kevesebb is. Az, hogy egy adott termék esetében mely elemek minősülnek tartozéknak szintén a gyártó határozza meg. A 12. hónap után a vásárló és kereskedő között létrejött jogviszony megszűnik, tehát már semmilyen igényt nem lehet támasztani a kereskedővel szemben (javítási igényt sem).
 
Jelen esetben mondhatja azt a gyártó, hogy a pákahegy, vagy az egész páka tartozék és arra csak 6 hónap garancia van. Ez csak egy példa.
 
Ezen a 12 hónapon felül a gyártó (vagy akár a kereskedő is) saját hatáskörében adhat un. korlátozott jótállást. Fontos, hogy ez nem törvényi garancia! Ebben az esetben a gyártó (vagy a kereskedő) határozza meg a feltételeket. A jótállás vonatkozhat az alkatrész árára, a munkadíjra vagy mindkettőre. Továbbá különösebb indoklás nélkül el is utasíthatja.
 
Jelen esetben ha letelt a 12 hónap elutasíthatnak mindenféle garanciális igényt.
 
A fogyasztóvédelem a fogyasztót védi. A cég nem fogyasztó! Tehát ha céges számlára történt a vásárlás, akkor a fogyasztóvédelmi beadványt nem is vizsgálják, hanem erre hivatkozva elutasítják. A fogyasztóvédelmi eljárás díjköteles (nem ingyenes) amit a beadvánnyal egy időben kell megfizetni. Fontos továbbá, hogy a fogyasztóvédelem állásfoglalása nem kötelező érvényű. Azaz a kereskedőnek nem kötelező elfogadnia a döntést. A jogvita következő színtere a bíróság, ahol a fogyasztóvédelem állásfoglalását is figyelembe vehetik a döntés során.
 
Tehát ha a forrasztóállomást céges számlára vásárolták, békéltető testületnek és fogyasztóvédelmi eljárásnak nincs helye. A garancia (kiterjesztett jótállás) tekintetében a garanciajegy a mérvadó. Tehát ha azon csak a 12 hónap törvényi garancia van feltüntetve, akkor az 12 hónap és nem több. Ha 24 hónap van feltüntetve, akkor abból 12 hónap a törvényi garancia és a következő 12 a korlátozott gyártói (vagy kereskedői) jótállás. Vita esetén bírósági úton lehet rendezni.
 
A Vásárlók Könyvébe írt panaszra a kereskedőnek 30 munkanapon belül kötelező jelleggel válaszolnia kell, függetlenül attól, hogy a vásárló magánszemély vagy cég. Viszont a válasz bármi lehet, akár elutasítás is.

Jelen esetben jól tetted, hogy az ügyfélszolgálathoz fordultál. Ugyanis az ügyfélszolgálat magasabb prioritású, mint a kereskedő (vagy szerviz) személyzete, tehát a döntésüket el kell fogadniuk. Azt javaslom, hogy mindenképp (normális hangnemben) próbálj az ügyfélszolgálattal egyeztetni és kérd meg őket, hogy a döntésükről tájékoztassák a bolt személyzetét, vagy adjanak egy írásos állásfoglalást, amelyre hivatkozhatsz a boltban.

Üdv.
 

2

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm a választ.
Üdvözlettel:
Attila

0

uniman
uniman picture
***

Kérd a vezetőt...vele beszélj! ...és panaszold be azt az alkalmazottat, aki egy tapasztalt szakembert merészelt kioktatni.
...és ide menj be, ne a boltba, ahol nincs is igazán illetékes CONRAD Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 06 1 319 0250, Fax.: 06 1 319 0253, e-mail: vevoszolgalat@conrad.hu

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

A Conradban nekem a vezető ragasztóval volt gondom, el akartak hajtani, kértem a panaszkönyvet, beírtam a bajom, 1 hónap múlva jött egy levél, hogy vigyem vissza nyugodtan a terméket, megtérítik az árát...
hajrá!

0

Tivi
Tivi picture

Szia!
Így van,kezdd a vásárlók könyvével (panaszkönyv),aztán a békéltető testülettel,ha nincs érdemi válasz a beírásra.
 

0

Tivi
Tivi picture

Szia!
Ne hagyd magad! Vedd fel a kapcsolatot a békéltető testülettel és írd le a történteket. Veszteni max. az idődet tudod,ha mégsem neked lenne igazad!
http://bekeltet.hu/elerhetosegek/
Üdv: Tivi

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ne hagyd magad! Küldd el írásban a panaszod, amire kötelesek válaszolni. Amennyiben nem teszik, már bukta, ha pedig válaszolnak, akkor a válasz ismeretében tudsz továbblépni. Irány a fogyasztóvédelem. Az üzlet elvesztette a dolgot, mert csak az számít, ami le van írva!

Kalex

3

attilacsep
attilacsep picture

Szia, Kalex!
Nem hagytam magam, és a vevőszolgálat kompletten kicserélte.
Üdvözlettel:
Attila

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Erre milyen választ vársz?
44 évnyi szakmai gyakorlat után minek vettél bóvlit? Bárhol. Akár a conrad-ban is.
Vettél volna Wellert vagy Ersat.
Vegyél a vackodhoz egy pákát és add el a pixxxxx-ba! Aztán vegyél Wellert!

3

agressiv
agressiv picture
*

Hagyjuk már a wellert, az újabb kishegyes pákájuk drága mint a méreg, de belehül egy többrétegű nyákba, amit a solomonnal simán forrasztok...

1

attila.p
attila.p picture

Igaz is meg nem is amit irtál.

sajnos a tapasztalatom az, hogy MINDEN amit ma vásárolsz ilyen minőségű.
olcsón előállítani ===> drágán eladni , ez a mai kereskedői hozzáállás

... van egy (azóta már nyugdíjas) munkatársamtól megörökölt hőfokszabályozós Weller pákám a munkahelyemen.
35-37 éves minimum. Pákahegy cserét már én tettem meg, de fűtőbetétet még nem kellett benne cserélnem !!!!
Hát ennyit a minőségről.
Ja még valamit mielőtt jópofa tanyalakók azt irnák, hogy szekrénybe tartom.....,
napi 2-7 órát be van kapcsolva, igaz csak munkanapokon :-)

üdv attila.p

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Én is TCP wellert használok. Igaz nem hordom a címekre, hanem csak a műhelyben.
A címekre egy gázpákát hordok. Motor bekötésre, saru-szénkefe forrasztásra az is jó.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez nem újdonság, előfordul, hogy bizonyos dolgokra nem érvényes a garancia, az akksikra például notik esetében max félév a garancia, hiába 3év van a gépre például. Tehát könnyen elképzelhető, hogy a pákára önmagában nem érvényes a garancia, mivel használattól függően lehet 10 év és 2 hónap is az élettartama, akárcsak a hegynek, arra sincs garancia, sem az autók gumijára és így tovább..

1

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Azért ez kissé gusztustalan, miért nem sorolják fel külön pozíciószámonként, mire mennyi a garancia !  Ilyet is csak nálunk lehet megtenni, minap egy lcd tv-vel leptek meg ami garanciális volt ugyan de külföldön.  Szétszedve kiderült kijelzőhibás  "Sharp" volt fórum téma. Nos az ügyfél a közel 2 éves gépet bevitte egy ottani szervizbe, az ügyfeles elkérte a tv papírjait, lebélyegezte majd a papírral elküldte a boltba másikért. A dobozt annyira nyitotta ki, hogy lássa van é benn valami.

0

attila.p
attila.p picture

csak gondolatok :
A garancia a vásárolt berendezésre vonatkozik !!! nincs RÉSZalkatrészre vonatkozó garancia !!

A fogyó segédanyagokra természetesen nincs (de értelme sincs neki, pl egy szigetelő/tömítőanyagra ilyen DE HA pl. kinyomásnál tapasztalja a vevő, hogy az egész tubus be van állva/keményedve/ kötve azaz a segédanyag a "hibás" KICSERÉLIK !!! )
pl2.: veszel egy hűtőgépet, 1 év garancia van rá, de nincs garancia a hűtőgépben levő izzólámpára, az kiéghet !!! egy éven belül is !
pl3.: porszívó kopó alkatrésze a szénkefe, ugyanúgy van rá az 1 éves garancia, mint az egész porszívóra.

azaz vidd vissza a Conrádhoz / kérd vissza az árát és vegyél egy HASZNÁLT (20éves) weller pákát . Jobban jársz !!!

üdv attila.p

1

agressiv
agressiv picture
*

De van, az akksikra sosem adnak annyi garanciát, amennyit a termékekre például, de rajtam kívül senki sem olvassa az apróbetűket ezekszerint.

Amúgy a kérdező igazán elárulhatná, hogy konkrétan milyen masináról is van szó és akkor a nagy hőbörgés mellett utána is lehetne nézni, hogy mi a gyártó álláspontja például.

0

Joe
Joe picture

Hali!

Amikor az Effektánál dolgoztam, mi adtunk. Egy évesnél idősebb akksit nem raktunk a gépbe, sem javításkor, sem összerakásnál, és azt is lemérve, jegyzőkönyvezve amiben az akksi gyáriszáma is szerepelt. Ja a gyártó 3 evet adott az akkura, mi kettőt a gépre. Mosollyal cseréltük, ha nem az installatőr hibájából merült akkunként 10,5 V alá, pedig ilyen is volt... 2x 600 V-nyi akku 18 VA-es tipusból. És olyan műszerrel csináltuk a jegytőkönyvet aminek a zsinórja darabonként egy millió Ft...

0

Tivi
Tivi picture

Szia!
Sajnos az árát nem valószínű,hogy visszakérheti a vásárló...Vagy javítás,vagy csere...szerintem.
Üdv: Tivi

Ui: azért várjuk a fejleményeket!

1

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat, megerősítettetek a hitemben, hogy nem én vagyok a "mazsola", és jogos a reklamációm. Időközben válaszoltak a vevőszolgálattól, hogy várjak, amíg az üzletvezető utána néz, hogy ilyenkor mi a teendő, és válaszol. Ezen megint felforrt az agyam, mert az üzletvezető már válaszolt így "tudatlanul" is, és elmondta az álláspontját. Azt írtam erre, hogy az üzletvezető álláspontját már ismerem, és remélem, hogy miután beszerezte a szükséges információkat, megváltoztatja az álláspontját. Most várok...
Üdvözlettel:
Attila

1

Sponsored links