You are here

Életveszélyes és hamis adatú kínai, kültéri LED reflektorok

282 posts / 0 new
Last post
gbenyov
gbenyov picture

A "Tanulságos" kínai kültéri reflektor.
Vettem egyet. Legyen világosság.

Gondoltam, hogy ha már
- a HUAWEI a Himalája tetejére is felszerelt egy GSM bázisállomást,
- a Hold körül is jár egy kínai radaros műhold,
- Pekingből pedig Lhászába utazhatunk -5000 méter magasan- az új vasútvonalon,
akkor már én is vásárolhatok egy 10W-os, LED-es kültéri reflektort.

Hát tévedtem. Mert nemcsak lámpát, hanem egyben ÉLETVESZÉLYT is kaptam.


Mert azt még megbocsájtanám, hogy
- a belső tápegységet egyetlen csavar sem fogja, mégcsak helye sincsen egyetlen rögzítő csavarnak sem,
- vagy az is bocsánatos lehetne, hogy minden 4 darab csavarral rögzítendő helyen, csupáncsak kettő csavart használtak fel.

Mit kezdjek viszont azzal a ténnyel, hogy a LED-re 9,5 Volt feszültséget ad a beépített 310 mA-es tápegység, azaz kevesebb MINT 3 Wattos ez a termék!! Vajon hány Wattos a beépített LED maga?

De az már teljességgel megbocsájthatatlan, hogy a VÉDŐFÖLD (zöld-sárga) vezeték csak bent lóg a doboz belsejében, bekötetlenül, de az is úgy, és nem véletlenül, hiszen a bekötés lehetőségének még a helye sincsen meg!

Természetesen magam
- a belső tápegységet fixen rögzítettem,
- a szükséges helyekre becsavartam a hiányzó csavarokat,
- kialakítottam a védőföld bekötési helyét is,
- és a zöld-sárga vezetéket be is kötöttem oda.

De a "szabadság" ezt jelenti? Mindenki gyorsan meghalhat egy áramütésben?
Vagy minden terméket szakemberrel széjjel kell szedetni és a gyártást vele be kell fejeztetni?

Pages

Comments
uniman
uniman picture
***

A "bonc"-asztalomra került egy újabb cucc...(több darab).
Meglepően erős a fénye...87W-os fogyasztást mutat a konnektoros wattmérőm.
2 db 45 ledes panel világít benne...érdekesség az, hogy két külön táp van benne, 1 panel-1 táp.
Negatívumok:
A szokásos, belül, a levegőben lógó zöld/sárga vezeték...
Mozgásérzékelős (BT137S kapcsolóelemmel), de az hamar elromlik...azaz bekapcsol, de ki már nem.
A védőüveg könnyen törik...

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Az előző linket raktad be újra.

0

uniman
uniman picture
***

Már éppen javítani  akartam volna..de megakadályozta az írásod! sad
Meg lenne kérdésem is...a védőüveg fajtájával kapcsolatban (mivel mind üveg nélkül tartózkodik nálam): Milyen kell bele: Ablaküveg? Edzett? Hőálló?

File csatolás: 

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Ezekben szerintem valami spéci üveg lehet mert nálam egy ilyen szereléskor neki koccant valaminek és azonnal apró darabokra tört
én kipróbálnám vastagabb ablak üveggel

0

uniman
uniman picture
***

Közben kiderítettem, hogy ezekben is "darabokra törős", azaz edzett üveg volt eredetileg. Vagyis biztonsági...a sima üveg ha törik, éles pengekénk is a nyakunkba hullhat, ami ugyebár nem annyira egészséges. A drótüveget megpróbálom...de nem a szokásost, hanem a drágább víztiszta változatát. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: próbálj vágatni bele vékony katedrál üveget.

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture

Bocsánat, amikor elküldtem, bennem is felmerült...
Az üveg lesz a legdrágább része. :) Gyanús, hogy nem sima kell bele, de mivel mindből hiányzik, úgy tűnik, hogy mégis csak az lehetett benne. Miért pont az üvegen ne spórolnának?

0

gbenyov
gbenyov picture

Halihó Tanyalakók!
Nem nyitottam újabb topicot a már agyon dicsért kínai, újabb áldozattá vált lámpák okán. Most csak azért teszem meg, hogy megmutassam ezt a "kukorica" lámpát, mert szerintem konstrukciós hiba (is) okozta több darab hangos durranással történő kinyúvadását.
Ugyanis a 100 Hz-es, kisfrekvenciás oldalon egy kicsi nagyfrekis kondit látok, a nagyfrekis oldalon meg nagykapacitású, "kisfrekis" kondik vannak.
Ezért rettenetesen "hullámos" 50kHz-es jel jelenik meg a kimeneten, ami ugyan nem nagy baj, de ezt nem szabad(na) elkókkal, mindegy utólag szűrni.
Nyilván, ha pl. 50kHz-es, amperes impulzusokat nyomunk rá az elkókra, melegszenek, púposodnak, kiszáradnak, zárlatba mennek át, és
az eredmény pedig a mellékelt fotókon látható.
Tehát, TI ilyeneket ne tervezzetek.
-Alacsonyfrekire - nagy elko kondi kell.
-Nagyfrekire - kiskapacitású, nagyfrekis kondi kell.
De úgylátszik ez nem evidens mindenkinek.

0

kovbela
kovbela picture

Több ponton is téves elképzeléseket fogalmazol meg. A felfúvódott kondiktól még éppen működhetett a lámpa, különösen azon esetekben, amikor még ki nem lyukadt, csak felfúvódott. Nem mindig persze, de ilyenkor sok esetben még végzi a dolgát egy tápegység.

Kiszáradástól egyébként sem szokott zárlatba menni (jellemzően), hanem a kapacitás csökken, ESR-érték nő.

Ha zárlatba ment volna, az még a jobbik eset lett volna, mert attól általában nem pukkan el az IC, még a feszültséggenerátoros jellegű tápoknál sem, mivel elég jól védettek túláram ellen. Ez meg eleve áramgenerátoros driver, ahol kimeneti zárlatról beszélni is már szinte vicces.

De ha megfigyeled a panelt, jól látszik, mekkora hőterhelésnek volt kitéve a MOSFET környékén, amitől annak lába felvált (látszik még a repedés is), emiatt pukkant el valószínűleg az egész. Ilyen szakadozásoktól jellemzően a MOSFET megy zárlatba előbb, utána vihette magával a többi alkatrészt is. Feltételes módban fogalmazok, noha rengeteg tápegységet javítottam már, de ilyenkor több körülményt kell figyelembe venni, ami az alaposabb vizsgálat során még kiderülhet.

De ilyenek, hogy "nagyfrekis kondi meg kisfrekis kondi"... Külön vicc még ez is.

0

Jaca
Jaca picture
****

De ilyenek, hogy "nagyfrekis kondi meg kisfrekis kondi"... Külön vicc még ez is.

Szia!

Ez igenis létező dolog, igaz, nem pont így hívjuk őket. Vegyél ki egy audió erősítőből egy kondenzátort, és tedd egy kapcsolóüzemű táp kimenetére tápot szűrni, majd mérd meg szkóppal, mekkora szőrök lesznek rajta. A régebbi, jellemzően 20kHz körül üzemelő kapcsolóüzemű tápoknál még nem volt kényes ez a dolog, de manapság már 40-100kHz között járnak, ide már illik betenni a "Low ESR kondit", illetve vannak MegaHertzen üzemelők is, bár ott már kerámiakondenzátorral szűrnek.

2

kovbela
kovbela picture

Ez igenis létező dolog, igaz, nem pont így hívjuk őket.

Amire én válaszoltam, egyebek mellett ez is egy probléma szerintem, hogy nem úgy hívjuk. Azaz szakmai szemmel tekintve vicc, laikus fogalmazás. Ámbár aránytalanul nagy magabiztossággal, ahhoz képest. Egyéb problémákat is látok benne, ami szerintem felületes tudásról árulkodik, ezen a téren.

Írásodra meg csak azt tudnám reagálni, hogy nyitott kapukat döngetsz és egy árva újdonságot sem tudtam felfedezni benne, amit eddig nem tudtam volna, vagy évtizedek alatt nem jöttem volna rá magamtól is, az általam is épített vagy épp tervezett elektronikák megtapasztalása közben. Plusz még a több évtizednyi szervizgyakorlat.

Úgyhogy nem engem kell itt felvilágosítani, szerintem próbáljuk inkább a topikban olvasható "érdekességeket" szóvá tenni, láttam itt dolgokat, amiről lehetne éppen beszélni. Tévhitek, szakszerűtlen megfogalmazások, ilyesmi.

2

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves Béla!
Bocsánat!Csak egy kiragadott részlet . "De ilyenek,hogy "nagyfrekis kondi"..."kisfrekis kondi"...külön vicc még ez is"-idézet bezárva . Sajnos igaz az állítâs . Nézd át a kondi gyártók alkatrész adatlapjât! Akkor te is meglâtod . Mégegyszer elnézést a környezetéből kiragadott részletért!

1

uniman
uniman picture
***

Pár éve már küzdöttél hasonlóval....

0

N3szt0r
N3szt0r picture

Nem kell ezen meglepődni, csak bele kell kalkulálni, hogy esetleg utómunkát igényelhet.
Én a hónapban vettem Pilla márkájú led reflektort 7500 magyar valutáért. Teljesítménye 400 wattnak megfelelő. Egy korábban megbízható üzletből vásárolt V-tec testvérét váltotta, ami kerek két 2 bekapcsolásig bírta.
Vadi új Legrand kapcsolón keresztül (fázist kapcsolva) akkora volt a szivárgó áram, hogy képes volt a szintén 400wattnak megfelelő led reflektort alacsony mértékben meghajtani. (No comment).
Nyilván ez egyrészt a rossz minőségű táp és a kapcsoló közös co-produkciója volt....
Viszont az nem magyarázza, hogyan voltak képesek 50 db ledet sorba kötni és kellően szűrt táp nélkül 400V ról meghajtani..... Kívülről a lámpa tök normális volt, de utólag belülről átnézve csak anyázni tudtam. Persze garancia már nem volt rá, mert sokáig nem lett beüzemelve. Szóval ezt leírtam veszteségként....

Tanulva az előzőekből a Pilla-t már dupla biztosítással láttam el, egyrészt kapott egy 800mA olvadó biztosítékot, egy relét és egy tápot ami relét nyitja, mindezt úgy kötve, hogy a relé és a táp is csak a kapcsoló felkapcsolására kaphasson áramot. Egyenlőre működik és elégedett vagyok a teljesítményével :)

Másik story:
Piacon vásároltam magamnak led munkalámpát (aksiról működő lába állítható kis lámpa). Az összes led benne párhuzamosan volt kötve. Egy kapcsolón keresztül direktbe volt kötve a 4,2v os akkupakkal egy olyan vékony vezetékkel, hogy szerintem a kinai barátunk a vezeték keresztmetszetét és hosszát használta teljesítmény ellenállásnak :D
Első 5 perces teszt után a led panel levált a hűtőbordájáról (ragasztó elengedett). 

Persze tudtam mit vásárolok, de ez még így is meglepett. Sebaj, úgysem a 650 mAh 18650 es cellákból akartam élni, úgyhogy átalakítottam az egészet kompletten.
Nyomtattam hozzá egy adaptert a szerszámgép akkumhoz illőt. Plusz kapott egy step down konvertert, hogy állandó feszültséggel mehessenek ledek.
Led panelt visszarögzítettem két csavarral és hűtőpasztával a bordára. Összeraktam és azóta hűen szolgál. Nagyon hasznos villanyszereléskor vagy egyéb alkalmakkor.

0

Cormyus
Cormyus picture

A kínai dolgok évekkel ezelőtt is leginkább a hitvány kategóriába sorolhatók voltak. Manapság meg egyre inkább nyilván való hogy a kínai termékek 70-80 százaléka már akkor veszélyes és kifejezetten hulladék amikor elkészül. De mit is várunk? Olcsón szeretnénk vásárolni a kicsi kínai meg kielégíti az igényeket. Ez az eredménye. Szerintem különösen érvényes ez a ledes kültéri-beltéri világítástechnikára. Sokat lehetne beszélgetni a hálózati led égőkről is. 80%-uk ott is a szemét kategóriát súrolja, de vesszük mert ráírják, 1/10 fogyasztás és 25000 óra élettartam... ami ugye napi 4 órás használatot alapul véve 17 év... persze remélhetőleg sokan vannak olyanok akiknél nem kell kidobálni (javítgatni) őket félévente-évente, de sajnos nekem inkább ez utóbbi a tapasztalatom. :)     
 

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok

Megjegyzés:

1. a kínai azt gyárt amiért megfizetik.
- ha keveset fizetsz, sz@rt kapsz, ha sokat, akkor minőséget.
2. jelenleg kína és japán rendelkezik a világ csúcstechnológiájával, a többi csak játékot gyárt.
3. vannak olyan kinai termékek, amit nem lehet kínából kihozni, nehogy ellopd a technologát.
- példa: 7 éve volt kinnt a haverom kínában, kamerát akart venni (olyan igazi profi filmforgatósat) azt mondta, ott csorgatta a nyálát, de nem lehetett megvenni, kihozni. Olyan kütyüjeik vannak mint ha egy sci-fi -ben járnál. Amit látunk, az csak a jéghegy csúcsa. Ez 7 éve volt ....
4. "a kínai termékek 70-80 százaléka már akkor veszélyes és kifejezetten hulladék amikor elkészül." - mert ezt hitetik el veled.
5. kína egyedül csinál saját űrprogramot, saját rakétával, saját Mars misszióval. Szerinted hulladék elektronikával repülnek a Marsra ?
6. Gondolom ismered a Huawei-t igaz ? nem a telefonra gondolok, hanem a vállalatra !
- kb tíz éve találkoztam először vele, köpködtük, hogy milyen sz@r aztán kiderült pár év múlva, hogy az "x" cég értékcsökkentett telefonokat vásárolt, de még így is jobbak voltak mint a társaik, már akkor volt rajtuk duál kamera, nagy színes kijelző, rádió, mp3 úgy hogy a többi márka még pelenkában járt, vagy olyan pénzt akasztottak le egy Blackberry-ért hogy kancsin néztünk.

BONUSZ:  vettem kínai V-TAC LED-es égőket és LED reflektorokat. Számszerint kb 40-45 darabot, vegyesen több fajtából. Eddig kb 3 év alatt 1 égő égett ki. A V-TAC megfizeti a kínait, megkapja érte a minőséget ? Meg ! Mennyibe kerül ? 4.500 Ft egy 50W-os LED reflektor. Lemérve 49.5W. Ez tényleg nem a reklám helye, csak felhoztam egy pozitív példát.

Kínából ma te csak annyit látsz amennyit megengednek neked, hogy láss.
Hasonlat képpen olyan mintha egy felhőkarcolót egy gombostűnyi lyukon keresztűl néznél és mondanál véleményt, ítéletet.
Még az oroszok is félnek kínától, joggal.

Kína nem bombával fogja legyőzni a világot, hanem megnyom egy gombot az okostelefonján.
"A világ 500 legnagyobb forgalmú cége közül 119 kínai | 24.hu"

+1 vicc:
A koronavírus kezdete óta kína több részvényt vásárolt egy hónap alatt, mint addig 10 év alatt.
Fel se tűnt senkinek ...

Üdv. István.

6

uniman
uniman picture
***

Most ugyan nem "élteveszélyes" lámpákat fogok boncolgatni, de kétes a teljesítményük...
20 és 90W-os napelemes, mozgásérzékelős(radaros!) udvari lámpák...ezek is "megadták" magukat!
"3,2V/12AH" jelzésű akku van a nagyobban... 2x 32650 LiFePO4 cellák, most 3,34V mérhető rajtuk, közvetlenül az akkura kötve a ledek rendesen világítanak.
A panel beázott..

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: létezik impulzusos meghajtású LED  vezérlés, ahol jóval nagyobb a fényhozam az azonos felvett teljesítménnyel működőhöz  képest
Az ilyen nagyszámú LED-nél nem tudom működik-e

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Ezek 5630 SMD LED-eknek tűnnek... 
Találtam ezeknek a kínai változatukról véleményezést...érdekes:  a fél wattos eredeti helyett 0,09 W 

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Itt a jelenlegi "csúcs"..."200W" !!! De felrobbant a tápja...vajon miért? sad

0

kovbela
kovbela picture

Csak egy érdekesség: 4B50C.

Azaz 4 ág párhuzamosan és 50 db soros tag.

Egyébként én jobban szeretem a LED-áramot és a feszültséget mérni (nem az AC betápot), mert így pontosabban számítható a LED-ekre jutó teljesítmény.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Most egy ilyen lámpa LED-jét (a fotómon) mértem meg: 2,8V...0,92A = "30W" sad 
Ennek felirata:  1漢100大 ...azaz 1 sorban 100 led ? Ám valójában csak 4 tizes sor van beültetve ! smileysad
Teszek bele egy rendeset...cca. 42W-os 230V-os táppal.

File csatolás: 

0

imrus101
imrus101 picture

1串100并 = 1 string 100 parallel

0

kovbela
kovbela picture

Pont ilyen kínai jelzést még nem is láttam, de az említett B / C jelzésből annál többet és mindegyik talált. Nagyon gyakori, kvázi szabvány ma már a 10 tagú COB sor is, amiből többet vagy kevesebbet kötnek párhuzamosan. Így illeszkednek hozzá a 25-38 V-os áramgenerátoros driverek, amiket különböző áramra gyártanak természetesen.

Már amíg szét nem szedjük és kicsit lecsökkentjük az áramát, hogy mindenki jól járjon (a LED is, meg a driver is).

0

uniman
uniman picture
***

Nos, sikerült egy jó táppal kideríteni az igazságot!:
160V-ot mértem a LED panel bemenetén...a digitális "WATT"-mérőm 40-41 W közötti fogyasztást mutatott. sad

2

lacoka
lacoka picture

Szia
látod a feszültséget majdnem eltaláltam csak a teljesítmény nem stímmel
( Még egyszer átnézve a képen látható ledeket megszámolva 200db annak a fele 100 Watt nem 200
ha te jól nézted a ledek összekötését akkor 10 led sorbakötve 3,3V-al számolva az 33V egy sor szorozva 5 sorral az egyenlő
165 V ezt szorozva 4 párhuzamosan kötött led max 600 mA az egyenlő 99 Watt így kijön a ledek számából is a matek )
ha 600mA-el hajtanák a sok led igen igen melegedne
kicsi kínaiak szeretnek nagyobbat ráírni így jobban eladható

0

uniman
uniman picture
***

Próbáltam előtte ezt a tápot egy másik ugyanilyen panellel...abban az egyik párhuzamosan kötött 4-es LED-sor szikraeső kiséretében  azonnal "kiégett" és szakadásba mentek át.
Lehet az egyik led már hibás volt, és így láncreakcióban magával vitte a halálba a három "társát"...
Mellesleg ilyen lámpában (KK-016) ugyanezt a tápot találtam...azzal próbáltam ki.

0

lacoka
lacoka picture

Lehet hogy nem minden led panelon ugyanúgy vannak bekötve a ledek ez gyártóktól is függhet mint ahogy az első led panelnál leírtad 4 led párhuzamos és ezek vannak sorba kötve így valós lenne a 160V ha 0.5 W-osak a ledek 4 párhuzamos 600mA max áram de 200 led így nagyon melegedne
újabb próba előtt ellenőrizni kellene az összes ledet meg hogy vannak össze kötve a panelon
a ledeket könnyű cserélni olcsók kb 300 ft 100-200 db led

0

uniman
uniman picture
***

YT2202A IC rejtőzik az IC alatt..."A" végződéssel nem találtam adatlapot, de a sima IC max. 150 mA-t tud DC150V-os kimenetnél.
A BP2833D IC is szakasztott mása, csak áramban combosabb egy kicsit... 

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz uniman!
Régóta gyanakszom arra,
hogy a kínai eszközök felrobbanások egyik ismert oka:
-A beépített alkatrészek meghibásodása, aminek sok ismert oka van.
De egy másik gyanús dolog is van:
-A rendkívül szűk szerelés. Vajon van-e arra szabvány, hogy a különböző -nagy- feszültséget tartalmazó panelek, nyomtatott huzalok, vezetékek mekkora kötelező minimum távolságra lehetnének egymástól? 

És a szép fotóidat kiegészíteném egy 10W-os kültéri lámpa KETTŐS robbanásával, amelyben az INFRA figyelő is- és az áramgenerátor stabilizátor is, EGYSZERRE robbant fel.

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Azon a képen látható led panel max 4W lehet a ledek valószínűleg úgy vannak össze kötve hogy 2-2 led párhuzamosan a négy kettes csoport pedig sorba van kötve max áramuk 300mA
de hogy ha a táp 12V az áram 0.25 A az csak 3 Watt ha jól számoltam
a látható égést szerintem a feszültség áthúzása okozhatta ismerős jelenség

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia lacoka!
Látod így számolnak a kínai oskolában: max.12V x 0,25A = min. 10W

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Ezek "a szükseges tavok" sztem a VDE-ben megfelelöen rögzitve vannak-jo par evtizede (+ MSz/EN-ben is).
Ezek is csak a szigetelesi/atütesi szilardsag tesztjenek, a minösitesnek az elmulasztasat bizonyitjak...
Kari

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Kari: mi nem olvasunk kínaiul, ők meg magyarul, de az is lehet, hogy a szándékos   avultatáson túl náluk alacsonyabb a dzsunkán a hálózati feszültség.
(kár a KERMI-ért és a MEEI-ért)

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Balint!
Szerintem àngliànusul is elegendö lenne- esetleg max "nyemeckijül" még :-)
K.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: pedig tudnak, ha akarnak, most hoztak több marék követ, port a Holdról

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Kari!
Ezek "a szükséges távok" szerinted mekkorák? Lenne esetleg valamilyen adatod?
Pl. szabad levegőn?
Pl. nyomtatott panelen?

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Ez nem ennyire egyszerű, mert rengeteg dologtól függ. Pl. környezeti hő, mennyire melegszik a sáv, hány mikronos a vezető a PCB-n,
milyen anyagú a hordozó, hány rétegű, mekkora áram folyik stb. Ezeket számolni kell. Nem ököl szabály, de ha van két vezetősávod, pl 230V ra, akkor legalább, a sáv szélességével megegyező space kell a két sáv között, de ez is nagyon nagyon általános megfogalmazás. Terveztem ilyen nyákot, szóval van tapasztalatom, de rengeteg számítást kellett végezni. Pl más a szabály a nyák szélétől való távolságra és más a sávok közöttire. Ahol nem lehetett tartani az adott távot, ott nyitás kell a PCB-re, hogy legyen légrés. Az sem mindegy milyen feszültségről beszélünk, mert pl önmagában a nagyáramú huzalozás más és más 230V-on és 3V-on. 

Bővebben itt találsz infót és szabványt:
https://resources.altium.com/p/high-voltage-pcb-design-creepage-and-clea...

Üdv,

KN

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Biztonsagi fokozat függvenye.
Nem véletlen, hogy kissebbek a szivargasi aramok/nagyobbak a "tàvok" orvosi ketyerek tapjainal is.
Pontos adatokért ma màr nekem is utana kellene neznem-Te is megtehetned :-)
Ugy emlekszem, hogy nyàkon pri-sec közt pl. 4mm print felület kellett (de volt 8mm-re is követelmeny), de ezt lehet a közök kimarasaval redukalni-költseget fokoz, esetleg optokopplerek adatlapjait & nyàk appjait nezd meg a minimalis-gyors valaszhoz...
Eredmenyest!
K.
Ajanlanam az "IPC-rules" kereseset.

0

Inhouse
Inhouse picture

Költői kérdés? :)

0

uniman
uniman picture
***

Igen...az! Csuda ez a kínai technika! 20W-os táppal tudnak 200W "világosságot" csinálni! Persze össze van ragasztva, nem derül ki a csalás.
Igazából a ledpanel korrekt fogyasztása érdelkelne, milyen táplálást kapjon...A táp feliratával valami nem stimmel: DC 28-38V/ 110-120 mA 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Elvileg az egy 115mA-es táp, de a ledek nyitófeszültségének 28 és 38V  közé kell esnie. 

0

lacoka
lacoka picture

Sziasztok Tapasztalatom szerint Watt-ban a felét tudják a ráírtaknak a led panel teljesítményét könnyű megbecsülni meg kell számolni a ledeket elosztani kettővel mivel 0.5 W-os ledek vannak benne A led panel teljesítményét kis áram felvétel mellett úgy tudja növelni hogy növeli a tápfeszültséget több led sorba kapcsolásával a mellékelt képen egy 50 ledes panel látható itt két 25-ös csoport van 25-25 led sorba van kötve és a 2 csoport pedig párhuzamosan van így az áramfelvétel max 300 mA a feszültség 25x3.3 az kb 82V ha megszorzom a feszültséget az árammal akkor kb 24.7 W jön ki ha jól számoltam ami mérésem szerint általában kevesebb szokott lenni
https://www.aliexpress.com/item/33018542258.html?spm=a2g0o.productlist.0...
https://www.aliexpress.com/item/4000217873422.html?spm=a2g0o.productlist...

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azt is tudni kell, hoyg a kínai 0,5W-os ledet nem szabad 0,5W-on járatni, főleg amilyen kicsi hűtőfelületre vannak szerelve. Ezeknek az a rákfenéjük. 

2

lacoka
lacoka picture

itt nem is elsősorban a felülettel van baj inkább az a gond hogy papír vékonyságú a ház és ezért nagyon rossz hővezető ezért is túlmelegszik a led panelek alá hővezető zsírt kellene tenni de ezzel is nagyon spórolnak több ilyen panelnál csak a közepén volt egy kevés anyag a panel rögzítése is rossz rövid a furat a házban nem tudja a csavart betekerni rendesen hogy leszorítsa a panelt vagy teljesen kihagyja a csavarokat tesz a panel alá valamennyi hővezető zsírt a panel szélét meg bekeni valamilyen gumiszerű anyaggal hogy ne mozduljon el
a teljesítmények csak a fele a lámpára írtnak ez a ledek számából kiszámolható a fenti kép egy 50W-os lámpában volt teljesítménye 25w a led panel áramfelvétele általában kisebb a megengedettnél
mozgás érzékelős lámpának még elmegy mert mire a led panel felmelegszik addigra az időzítő kikapcsol hosszú távú alkalmazást nem igen bírja
piacosok panaszkodnak hogy a hibás rossz lámpákat nem veszik vissza néha nagyon olcsón meg lehet venni tőlük
https://www.aliexpress.com/item/32947725404.html?gps-id=8041884&scm=1007...

0

Inhouse
Inhouse picture

Még az is lehet, hogy stimmel...talán 120mA-es áramgenerátor lenne, ami 28-38V közötti feszültséggel tudja ezt, de nem atomsatbil, 110-120mA között fog beállni... Mondjuk nem hogy 200, de 20W sincs. :)

0

uniman
uniman picture
***

Megszámoltam a ledeket 4-4 led van párhuzamozsan kötve és tiz ilyen "négyes"  (40db) van egy sorban. A sorokból pedig 5 van soros kapcsolással összekötve..
Azaz min. 140V-tal  (5x 28V) kéne "megküldeni" hogy világítson... 

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Ha 4 led van párhuzamosan kötve akkor max 600mA mehet át rajta 140V x 600mA = 84W ? 5730 SMD LED 150ma 0.5W
ez a tápegység jó lehet neked a kisebbik is elég lenne
https://www.aliexpress.com/item/4001081150140.html?spm=a2g0o.detail.1000...

Ha van egy led tesztered az is ki írja a feszültséget

0

uniman
uniman picture
***

Ilyenem nincs. Csak egy 100V AC egyenirányítva, áramkorlátozó ellenállásal fajta tesztert tudnék összedobni. De talán holnapra visszaszerzem a DC210-280V/500 mA áramgenerátoros LED tápomat...azzal meghajtava, talán lesz "fény"...
Valamivel 100W fölé el kéne jutni ezekkel (mert van több is belőlük) Jó lenne egy szétégett tápot helyreállítani, csak sajnos "szilóval" van összeragasztva a reflektor, nehézkes szétszedni. Ismerősömnél van működő is, ha eljutok oda lemérem a wattmérőmmel, hogy mennyi az annyi...
Azt a 60-80W-ost keveslem, meg a DC80-147V kimenetét is. Meg sajnos az "alit" is kerülöm...sad 

0

lacoka
lacoka picture

Szia Ha 5730 SMD LED 150ma 0.5W ez van benne megszámolod a ledek számát osztod kettővel mi jön ki ? W ? ha tudsz szerezni egy jót leméred valószinűleg W-ban sokkal kevesebb lesz a ráírtnál én már több darabot sikeresen szétszedtem nem könnyű borotva pengével vagy valamilyen nagyon vékony tapéta vágó késsel meg lehet próbálni szétvágni a szilikon gumi ragasztást ott kell kezdeni ahol kicsit vastagabban van a fémház és az üveg között ha ide bele lehet nyomni a pengét akkor innen jobbra balra meg lehet próbálni szétvágni esetleg valamilyen kis kenő anyagot síkosítót is bele nyomni hogy ne szoruljon be a kés ha már megindult valamennyire meg kell próbálni itt kicsit szétfeszíteni kis vékony műanyag lapokat beletolni az üveg és a fémház közé ami csak kicsit legyen vastagabb a kés pengéjénél ha sikerül szétszedni és ennek is olyan papír vékony háza van mint amivel én az utóbbi időkben találkoztam a 100 W-ot nem biztos hogy kellene erőltetni az vékony falvastagságú ház nem bírja elvinni a ledek által termelt hőt túlmelegednek ha van működő lámpa és van infrás hőmérőd 10-15 perc működés mérd meg a led panel hőmérsékletét A ledek olcsók kb 300ft 100 db led én egy olcsó led remover-el szoktam cserélni alulról átmelegítem megolvad az ón csipesszel leveszem a ledet majd teszek rá egy kicsi ón pasztát mehet vissza az új led

Még egyszer átnézve a képen látható ledeket megszámolva 200db annak a fele 100 Watt nem 200
ha te jól nézted a ledek összekötését akkor 10 led sorbakötve 3,3V-al számolva az 33V egy sor szorozva 5 sorral az egyenlő
165 V ezt szorozva 4 párhuzamosan kötött led max 600 mA az egyenlő 99 Watt így kijön a ledek számából is a matek
de nem hiszem hogy ekkora árammal hajtanák a ledeket 200 db led egy dobozban az nagyon tud melegedni
ha tudsz szerezni egy szabályozható tápegységet és folyamatosan emeled a feszültséget mérheted az áramerősséget és tudod mérni az 1 ledre eső feszültséget is
sok sikert hozzá

1

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók !Ez nem reflektor hanem egy dugasz táp,ide tettem be ,ez is életveszélyt rejt.A primer és a szekunder a nyákon el van jó láthatóan választva.A szekunderböl táplált vörös LED a primer oldalon van felfogva. A hozzá vezerö folia veszélyesen közel van a primer (hállózati )részhöz.Fényképeket mellékeltem.üdv.Jóska

File csatolás: 

1

uniman
uniman picture
***

Hello!
Egy újabb "100W"-os (100 db 5630 SMD LED chip)   LED reflektor a terítéken...beépített mozgásérzékelővel.
A földelő saruja csak úgy egyszerűen a leragasztott tápegység műa. háza alá volt dugva  (pedig megvan a helye az öntvényben, csak nincs kifúrva)  !
Figyelemreméltó a tápegység mérete. Igaz egy 1 percig sem működhetett, ha megnézzük jobban a táp nyákoldalát. sad

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia,
úgy látszik a kínai gyártók továbbsem gondolkoznak "védőföld" gondolatokkal.
(Mert nem olvassák az "elektrotanya.com"-ot.)
Még sajnosabb, hogy a forgalmazóik sem.
Remélem, senki sem fog beleszaladni soha valami "rosszaságba"....

0

uniman
uniman picture
***

Üdv! Ez ugyan nem "életveszélyes"....de: 
Van egy ilyen reflektorom (igaz hibás, de világításra tudom bírni)...erősen megkérdőjelezem a "30 W"-os teljesítményét. 
3 db párhuzamosított Li-On celláról működne.
Ide feltöltöttem 3 képet róla...a fokozatkapcsoló IC felirat nélküli. Erről szeretnék információkat "begyűjteni"...hátha akad valakinél.
Működése kb. ilyen lehet(ne): 
https://www.youtube.com/watch?v=jRLLjHh7UcM

File csatolás: 

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
Szétnézve a driver IC-k között csak más bekötésűt találtam.
Szerintem ez PIC-el van megoldva.
Csak illusztráció: http://picprojects.org.uk/projects/rgb2/
Van itt valaki akinek nagyon sok fölös ideje van, ért is hozzá, esetleg ír egyet néked. Ha ráküldöd az oldalra a google fordítót, gebe-nek fordítja a nickjét. :-)))
qgéhouihbeqoh < ez a macska volt

0

Alex55
Alex55 picture

S.J.
Tisztelt Kollégák!
Úgy gondolom, hogy valami elkerülte a figyelmünket.
Nem úgy mint az egyik jó ügyfelemét, aki vett (telephelye megvilágításához) ilyet vagy tizet hat fajtából.
Már az első kipróbálásakor kiderült, hogy ez remek RF-AM-FM zajforrás.
Kedves jó HiFi-sta Pista barátom azonnal elárasztott velük.
"Csinálj ezekkel valamit" mondta!
Valójában ugyan a hatféle hatféleképpen volt selejt, de egyaránt nem volt bennük hálózati zavarszűrő egység.
Bizony itt van az eb elhantolva!
Ahhoz, hogy a szűrő ne könyököljön ki már az első héten, minőségi alkatrészekből kell hogy álljon.
Ez pedig a kis kínainak sok szem rizs.
Tehát legelőször ez spórolódott ki.
Márpedig a szűrő hidegpontját a fémvázra kell kötni, hogy érvényesüljön a zavarvédelem!
A szűrő szivárgóáramát levezetendő, pedig ide jön az "EV" szál is.
Végül "elhalt" szg-es tápokból bontottam szűrőket.
Érintésvédelem,szigorúan, az 1-es EV-osztálynak megfelelően lett kialakítva.
Kültérben a kettős szigetelés amúgy sem nagyon menne.

0

Markhazy
Markhazy picture

Szia,

Ne haragudj de lehet hogy offtopic.

Kb 3-4 éve mentettem egy közös albérletből, lakótársaktól egy kínai szabványos (fázis, nulla, védőföld) hoszabbítót. El volt törve a műanyag háza. Gondoltam hogy megragasztgatom és lehet újra használni. Mikor szétszedtem kiderült hogy a zöld sárga kábel benne sincs az egyébként három vezetéket igénylő dugvillához vezető 1.5 méteres kábelben. Aztán rákérdeztem a sráctól hogy honnan vette, tescobol...

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Markhazy!
Az aljzat is védőérintkezős volt rajta?
Üdv Tibi.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
..és megint találkoztam egy rendesen "leföldelt" típussal:

Üdv.:Uniman

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"és megint találkoztam egy rendesen "leföldelt" típussal:"
Helyesen: "és megint találkoztam egy "rendesen leföldelt" típussal:", mivel az álmoskönyvek és a szabvány szerint szerkezeti csavart védővezeték csatlakoztatására felhasználni tilos!

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kalex!
:oke: Ezt már jópárszor leírtad...megspóroltak 1 csavar, 1 sima alátétet meg egy fogazottat. De korrigálom, a helye megvan.
Bár ez most éppen stroboszkópként működik, másik táppal a 20W-os LED rendesen világít...
Üdv.:Uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Környezetemben most lett felszerelve 6 db ilyen 100W-os SMD LED-es "premium" reflektor...6 db 250W-os fémhalogén fényvetőket fognak helyettesíteni.
Felszerelés előtt méréssel megállapítottuk, hogy a zöld-sárga vezeték ebben a típusban rendesen be van kötve. 2 év jótállást mertek rá vállalni.

Üdv.:Uniman

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Elég lesz a 6x8500 lumen a régi 6x39000 lumen helyett?
Üdv: lizakl

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Pontosan ilyenek a lámpák..."csak" 8000 lumen.
A régi "izzók" (GE ARC250/TD/832/FC-2) pedig 20 000 lument "tudtak" újkorukban ("tizenévvel" ezelőtt).
A különbség számokban nagynak tűnik, de úgy tűnik mégis elég ennyi fényerő...kb. 10x10 méteres terem.
Üdv.:Uniman

0

uniman
uniman picture
***

Nos!...a felszerelt 6 db 100W-os reflektorból az egyik máris elromlott. Pedig alig voltak használva, max.20 alkalommal lettek bekapcsolva. sad

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Nézd meg először lent a kapcsolóknál, kismegszakítóknál, kap-e áramot, csak ezután kezdj el állványozni!
Az Osram Ledvance 50W 4000K típust tudom ajánlani, ha cserélni kell (sok más 50 W-osnak mondott led-reflektorhoz képest lényegesen nagyobb fénye van).
 

0

uniman
uniman picture
***

Hello! Azért ennyire nem vagyunk "amatőrök"...meg állvány sem kell, elég lesz csupán iderendelni a szerelőt, aki ezt a "prémium" kategóriás árut, 24 hó garanciával  beszerezte és "jópínzért" felszerelte, miután elnyerte a "pályázatot" a szerelésről. smiley 
Ma megint bekapcsoltam a reflektort és néhány mp-es villódzás (ezt sikerült is lefotóznom!) után rendesen elkezdett működni. Azonban 1 óra múlva, mikor újra ránéztem, már újra  "kihúnyt", míg a többi (5 db) társa teljes fényben tündökölt. 
Talán "duplán" nem a legmegfelelőbb helyzetbe került felszerelésre...de ilyen irányba kell világítania!

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Réges régen azt tanultam, hogy a LED soha sem megy tönkre és nem "ég ki" mint egy izzó. Igaz akkor még nem tudtak kék és fehér LED-et gyártani. Valószínűleg ma sem tudnak, ugyanis a kék és a fehér élettartama is igen rövid. Különösen igaz ez a nagy teljesítményű "túlhajtott" LED-ekre. Ha ezt még fokozzuk azzal, hogy kínai, akkor már az is csoda ha első bekapcsolásnál rendesen működik. Egy jó minőségű LED-es fényvető 25-40.000 Ft, de mindenki csak pár ezresért szeretné ugyan azt a minőséget megkapni a nemzetközi mamut webshopokból. Az összes iromány, videó arról szól, hogy ezek a lámpák csak a ráírt teljesítmény töredékét tudják, hamar tönkremennek, nincs bekötve a védőföld, nem megfelelő a szigetelés, stb. De mégis veszik. Még mindig el lehet hitetni az emberekkel azt, hogy töredék áron is ugyan azt a minőséget kapják. Hát nem.

Beltérben az ilyen fényvetőket mindig célszerű a mennyezet felé irányítani, mert onnan visszaverődve sokkal egyenletesebb szórt fényt adnak, nem lesznek árnyékok. Arról nem beszélve, hogy nagyon kellemetlen közvetlenül belenézni ami elkerülhetetlen, ha a falon van és lefelé világít.

Üdv.

2

Tropfehérke
Tropfehérke picture

" Beltérben az ilyen fényvetőket mindig célszerű a mennyezet felé irányítani, mert onnan visszaverődve sokkal egyenletesebb szórt fényt adnak, nem lesznek árnyékok. "
Szia!
Csak az a baj, hogy a gerendák kevés fényt vernek vissza belőle. 

üdv.
T.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A szerelő a munkájára garanciát adott (?)
A lámpákra garancia van (?)
A főnök,a cégednél,intézkedik(?)
Vagy rádtolták az egészet?
Üdv jano

0

uniman
uniman picture
***

Szia Janó! Nanáhogy!...ez egy állami intézményben van! Itt minden nagyon szigorúan szabályozva van. Én csupán a tényt állapítottam meg...a folyamat el lett indítva, csak közbe jön egy egy hónapos "VAKÁCIÓÓÓÓ..." ! ...és ezalatt a munkára nem is gondolunk! Majd ősszel folyt. köv...smiley

Szerintem nem jó így ezeket ílyen pozícióban üzemeltetni, mert így alulra  került a hűtőborda, valamint így az össze hő felfelé áramlik a tápegység burkolata felé...angry

Fehér gipszkarton a sátortetős "plafon" burkolata, a visszverődő szórt fény az OK. Csupán az a gond, hogy az egyik oldal (3 db) a tetőablakok egy részét világítja meg, annan kevesebb fény verődik vissza.

0

DINO54
DINO54 picture

Lesz ott rend csak kopaszokat kell rájuk küldeni!

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Ne haragudj, nem kioktatásnak szántam.
Nem a pozícióval függ össze a hiba, ez az 1 db lámpa egyszerűen selejt. A jobb boltokban szó nélkül kicserélik.

0

kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok!!
Pedig erre mifelenk a v-tac-rol jo velemeny van elterjedve.Vagy itt jon be hogy "a kivetel erositi a szabalyt"?
Peter

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Én is aggódtam egy kicsit, de úgy tűnik megfelelő oda ennyi lumen...(tornaterem) Ráadásul a faltól visszaverődő fény jut a terembe...ami kb. -30%-nyi fényerő-"pazarlást" jelenthet...
Tény, hogy négy éve a szétégett foglalatok miatt semmilyen világítás nem működött a teremben...valószínűleg senki sem emlékszik már a régi fények erejére. Most nagy az öröm, hogy újra lőn világosság...és ez a lényeg!
Kettesével kapcsolhatók a lámpák, valószínűleg ritkán világított egyszerre mind a hat darab.
A 900W-os fogyasztáscsökkenés másodlagos...a tetőn 2x14kW-nyi napelem "erdő" üzemel. Az évi másfél "millás" villanyszámla ötvenezerre csökkent azóta. :D

Üdv.:Uniman

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

"Az évi másfél "millás" villanyszámla ötvenezerre csökkent azóta."
És mennyi volt a "2x14kW-nyi napelem "erdő"" költsége? :)

0

uniman
uniman picture
***

Hello Inhouse!
Ezt nem kötötték az orromra...de valószínűleg 2 évvel ezelőtt ilyen támogatással valósulhatott meg a 128 darab napelemes fotovoltaikus "erőmű". :D
Üdv.:Uniman

0

lizakl
lizakl picture
*****

Hali!
Igen, az a szerencse, hogy a szem(meg a fül is) logaritmikusan érzékeli a fényerőt(illetve a hangerőt), tehát az ötödannyi fényt nem ötödrésznek érzékeli! Hanem jóval kisebb csökkenésnek! :-)
Üdv: lizakl

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!

Rendeltem én is ilyen refit, és azonnal megnéztem, két év után változott-e a hozzáállás.
A feszültségcsökkentő dobozkát műgyantával rögzítették a lámpában, de a védőföld sárga-zöld vezetéke most is szabadon lógott odabenn.
Gruppiék Teleshopja most is vidáman forgalmazza kettesével akciósan. Pedig egyetlen csavar és alátét nem került volna talán olyan sokba.
Nekem legalábbis megérte beletenni.

üdv.
Tropfehérke

0

Johny81
Johny81 picture

Hello!
Lehet azért nem földelik,mert leválasztó trafós és a törpefeszültségnél már nem kell...

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ez most vicc volt ugye? 230V-os a csatlakozás. Innen kezdve érdektelen, hogy a fényforrás milyen feszültségről üzemel, ha a megérinthető felület fém.

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Valaki kötött már be LED "fénycsöveket" ? Nekem az elsőt nem sikerült... :falfej:

A tudásom szerinti helyes bekötés után volt egy nagy pukkanás...persze előzőleg a tulajdonosa bepróbálta az eredeti fénycső helyére.
Okozhatott azzal kárt benne? Ott még pukkanás nem volt...
Egy Realm gyármányú 120 cm-es 18W-os LED T8-as "cső"-ről lenne szó. (Fotók később)
Üdv.: Uniman

0

attila.p
attila.p picture

Eddig 2 fajta LED-es "fénycső"-vel találkoztam:  NEM CSERÉLHETŐK fel egymással mert,
1./ tipus:a cső végén levő hagyományos fénycső csatlakozónál az egyik az L, a másik végén levő meg az N (azaz a cső végén levő két "bütyök" RÖVIDZÁR, belül vékony réz/fém lap
2./ tipus: a cső végén levő két "bütyök" közül az egyik az L , másik az N , a cső másik végén levő 2 ("bütyök") csatlakozó meg lóg a levegőben !!!

....engem is megtréfált mert erre azért semmiképp nem számítottam

üdv 
attila.p

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!
Az egyik típusnál a fénycső gyújtó helyére megy egy rövidzárt tartalmazó patron és így záródik az áramkör szerelés nélkül. A fojtó benn marad, nem oszt nem szoroz.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Most vett egyet a főnököm, be lett kötve. Csak az egyik jelölt végén levő 2 kontakt-ra kell 230VAC-t adni. A másik oldal nincs bekötve. Persze gyújtó, fojtó kikötve. A fénynél én is többre számítottam.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Uni!
Hààt ha valaki (rajzod szerint) "rövidzarat dug" a konnektorba: csak nem ritka a pukkanas-vagy nem?

Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kari.

Ez mért rövidzár?
Csak egy-egy szál drót lett a végeire kötve... :szetver:
Ezt láttad?
"Csak" szétrobbant benne a bizti:

U.i.: A betáp kis graetz-e zárlatos ! Már kiderült, hogy elektronikus ballasztos lámpatestbe próbálták bele..

Üdv.: Uniman

0

uniman
uniman picture
***

A graetz kicserélése után a "neoncső" világít...de nekem nagyon nem "teccik" a 6000K-s színe.
Valószínűleg az elektronikus előtét (Osram QTP8 1x36W) háromszáz voltos indítási gyújtófeszültsége "ölhette" meg...a "találkozás" után az előtét sem működött tovább hagyományos fénycsővel sem... :szetver:
Üdv.: Uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Uni!
"Ez mért rövidzár?" _ Te irtal az "ös pukkanas"-rol, az meg megiscsak valamifele zarlat eredmenye (is) lehet... (reggel ota en sem tudtam csatolni_"belsö szerver hiba"...)
Kari

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én úgy tudom, hogy a két vége kap 230V-ot, és a gyújtó helyére rövidzár kell, vagy van olyan "gyújtó", amiben egy bizti van, semmi más.. Magyarul a gyári cső helyére csak be kell tenni, mert a fojtó nem zavar semmit, a gyújtó helyére meg drót kell.. Legalábbis ami nálam van a műhelybe, az ilyen...

ja igen.. elektronikus előtét nem lehet, csak vasas...

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ezekben össze van kötve belül a két vég:

Üdv.: Uniman

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Sziasztok!
Azért érdekes és HASZNOS,így olvasva(mármint topik)Tudom:reklamáció...de ehhez pénz?kell?.Bejelentés a fogyasztóvédelemhez(vagy más szervhez?esetleg közmédiához..bár ismerjük az ÚJSÁGÍRÓKAT)ÜDV.

0

lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Nemrég cégünk is vett 2db 50W-os led reflektort meg egy 50W-os tápot hozzá a csomagot kibontva a táp csak 20W-os volt szétszedtem a 2 lámpát azokban is csak 20W-os táp volt a led csak 3 csavarral volt rögzítve ennek a lámpának már a doboza is gyanús volt mert 8000 valahány lumen volt ráírva holott az 50W-os led csak 4000 körül tud
Miután reklamáltam az eladó azt mondta nem tudja hogyan kerülhetett bele kisebb táp meg hogy ő nem ellenőriz minden lámpát de néhány nap után küldött másik típusú lámpát abban már valóban 50W-os táp volt
Egyébként nem értem hogy miért lenne veszélyes ez a lámpa hisz a led 36V-al megy a tápegységben DC elválasztás van tehát nincs összekötve sehogy a hálózattal a tápegységben levő elektronika is ki van öntve szilikongumival vagy műgyantával tehát így az is el van szigetelve a fémháztól akkor miért baj ha nincs földelve ?

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Szia!
Belinkelhetnéd, hol érdemes vásárolni.

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Azt hogy hol érdemes vásárolni nem tudom én olcsóbb 50W-os lámpát kerestem ezt találtam a legolcsóbbnak akkor http://www.star-diamond.hu/ innen vettem yalószínűleg ók is kínából hozzák be többféle 50W-os lámpájuk van az egyik szériába kerülhetett bele 20W-os tápegység az eladó szerint véletlen és ők nem ellenőriznek minden lámpát a benne levő tápegységen ugyan volt egy 50W felirat csak a hozzá tartozó áram nem stimmelt

0

uniman
uniman picture
***

Hello Lacoka.
Ez utóbbi kérdésed e témában erős tájékozatlanságra utal...Ugye nem olvastad el az összes hozzászólást?
További ajánlott olvasnivalók: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/miert-nem-szabad-ezt-lefoeldelni
Üdv.: Uniman

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Régóta olvasom ezt az oldalt is szerintem túllihegik ezt a veszélyességet amiért a földelő vezeték itt nincs bekötve vízmentes kapcsoló üzemű tápegység sok esetben műanyag házban semmiképpen nem érintkezhet a készülék fém házával a belőle kijövő feszültség DC leválasztva jön ki 36V törpe feszültség a led csippek szintén nem érintkeznek a fémházzal
Idézet innen két régebbi hozászólásból
(Megint egy értelmetlen túllihegés. A táp Le van választva a hálózatról és szigetelt, a földelés teljesen felesleges, és a legkevésbbé sem élteveszélyes. Az, hogy valaki csak leválasztótrafóval meri használni, egyenesen szánalmas.

A LED drivernek nevezett doboz eleve kettős szigetelésű,kapcsoló üzemű tápegység.ERGO a földelés értelmetlen.A bambuszkunyhóban ahol gyártották valószínűleg csak földelt kábel volt.
DE Semmiképpen nem nevezném életveszélyesnek.Kókánynak kókány,de ha végiggondolod hogy ez a táp akár szabadon is lehetne. )

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem kellene terjesztened a szakmailag hibás nézeteket. Gondold végig: a bekötő kábel 230V-ot visz be a tápba. Sérülése esetén, amennyiben nincs védővezetékes érintésvédelemmel ellátva (ezt nevezted te hibásan földelésnek), a reflektor fémházára kikerülhet a 230V! Ez nem vitatéma, ez tény! Csak abban az esetben hagyható el ezen a feszültségszinten a védővezeték, ha kettős szigetelésű a berendezés, vagy leválasztó transzformátorról megy.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia Kalex !

Szeretnék egy megjegyzést tenni, de nem vitatkozó szándékkal:

Hát, hogy is kezdjem, szóval mikor a villanyszerelő szakik húzzák a vezetéket, akkor mindenre gondolnak, csak arra nem, hogy a világításnak is kell föld.
A tömbházakban a csillárt a beton vasára akasszák fel, ez még nagyjából megfelelne földelésnek - de elég extrém, viszont én személy szerint még egyszer sem láttam világításhoz menő vezetékek mellett földelőt. Sőt továbbmegyek, még én sem húztam ilyesmit a saját lakásomban. A csilláron ott van a helye, a házon, na de hova kössem ?
Még tovább megyek: még rajzokon sem láttam földelő vezetéket a világításnak bejelölve.
Nem mondom, hogy nem létezik, de én még nem találkoztam vele.
Háztartási használatban nem.

Ipari környezetben, persze ott van, a sorosan felfűzött neoncsöves világítás például, ahol a neon ház földelve van, de az vízmentes is.

Tehát, visszakanyarodva, régebben szereltem fel kültéri halogén reflektorokat, ide-oda, sok helyre, nem egyszer, nem kétszer.
A fém házán annak is ott van a földelő vezető helye.
No de mit kössél be oda, ha 3m magasban csak két drót (előzőleg behúzott) lóg ki a falból ?!
Soha de soha nem találkoztam KÜLTÉREN SEM földelő vezetékkel !

Gondolom érted a problémám: ha szeretnéd sem tudnád földelni a világító testeket, legyen az reflektor, csillár, stb. csupán csak azért, mert nincs mivel.
Ez már annyira vicces, hogy láttam csillárt amiből három eres vezeték jött ki. A földet hova kössem ? Marad a betonvas :)

Remélem, hogy az új tervezésű házaknál már gondolnak erre.

Üdv: István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" mikor a villanyszerelő szakik húzzák a vezetéket, akkor mindenre gondolnak, csak arra nem, hogy a világításnak is kell föld."
Azok nem szakik, hanem kontárok. Nézd meg nyugodtan a szereléseimet. 40 év alatt nem volt olyan új szerelés, ahová nem húztam be a védővezetéket, ha szükséges volt. Felújításnál előfordulhat, hogy nem kerül be a harmadik szál, mert a tulaj nem engedi megvésni a mennyezetet, de akkor nem kötöm be a fém csillárját. Ennyi. Én szeretek nyugodtan aludni.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"de akkor nem kötöm be a fém csillárját."
Ez komoly ? Nem teszed fel neki a csillárt ? :) :P

Üdv: István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ez komoly. Életveszélyes megoldást, még a megrendelő kérésére sem csinálok. Arról nem is szólva, hogy baleset, halál esetén nem kell börtönbe mennem, a szakma szabályainak tudatos megsértéséért. A többi a te dolgod. Szerencsére megengedhetem magamnak, hogy szabályosan dolgozzak.

Üdv! Kalex

1

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika helyett: BUÉK!

Szia Kalex és Istvan-lab!

-Tehát beltéren a csillárt úgy KELL bekötni, ahogyan azt a gyártó előírja, rajzban, vagy jelölésekkel.
-Kültéren viszont KELL a védőföld.
-Namármost: vannak villanyszerelő szakik, akik "húzzák a vezetéket", és mindenre gondolnak, amit a főnökük előír. És vannak a kontárok.
-A tömbházakban lehet, hogy a csillárt a beton vasára akasztják fel, de ez még nagyjából sem felel meg semmilyen földelésnek (erre gondolni sem szabad), csak arra jó, hogy a födém le ne szakadjon.
-Hoppá, HA a csilláron ott van a helye, akkor azt BE KELL kötni. Persze, aki nem köti be, és mégis megcsapja a villany, azt a csillár gyártója el fogja zavarni, ha mégis reklamálni merészel.
-Én egyetlen kültéri SEMMIT SE szereltem volna fel, se régen, se jövőre, a védőföld bekötése nélkül.
-HAMEG A fém házán ott van a földelő vezető helye, akkor egyszerűen bűn, azt be nem kötni.
-Elég baj, hogy "Soha de soha nem találkoztam KÜLTÉREN SEM földelő vezetékkel!" Javaslom, hogy ettől kezdve MINDIG.
-Ez NEM annyira vicces, hogy láttál csillárt, amiből három eres vezeték jött ki, ÉS NEM KÖTÖTTED BE! És nem a betonvasra!

És a ráadás: még az otthonokban, nem-ipari háztartásokban is, IGEN ERŐSEN javaslok érzékeny ÉV relét betenni a rendszer elejibe.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"Ez NEM annyira vicces, hogy láttál csillárt, amiből három eres vezeték jött ki, ÉS NEM KÖTÖTTED BE! "
Ez már az egysíkú látás csúcsa. Látom nem igazán értetted - értettétek meg amit mondtam, ezért le írom még egyszer feketén fehéren: Ha nincs mihez bekötni, akkor nem is tudom bekötni, ha extrém nagyon akarom akkor se ! Hisztiztem volna fenn a létra tetején, hogy nekem adjanak védőföldet különben nem kötöm be ? Elzavarnak a picsába aztán hívnak mást, aki ugyanúgy nincs hova bekösse, ezért nem köti be.
Te tudsz valamit esetleg, amit én nem ? Esetleg ismersz "Wireles" földelő vezetéket ?!

Nem értem, miért oly nehéz ezt megérteni, hogy nemlétező vezetőhöz csak virtuális vezetéket lehet hozzákötni !

De hogy legyen egy csattanó a végére:
Egy üzletben behúzták szépen az összes védőföldet, csak épp a biztosíték táblánál elfelejtették őket bekötni. Jó vicc ugye ? Na, hát itt fogtam magam és bekötöttem, mert volt mihez.
Azt hiszem ebből érthető a hozzáállásom meg a mondanivalóm lényege.

Üdv: István

1

gbenyov
gbenyov picture

BUÉK Istvan-lab!

Pontosan úgy van, ahogyan leírtad. Jobb kezedben van a gyári, garanciális, 3 erű (védőföldet is igénylő) vezetékezésű bármilyen (beltéri) eszköz (legyen akár egy csillár), bal kezedben a csavarhúzó és előtted a létra tetején a két vezetékszál, NO HÁROM.

Lekászálódsz a létráról. ÉS megbeszéled a tulajjal a teendőket,
- vagy megcsinálod a védőföld vezetékezést,
- vagy visszaviszitek a nem odavaló eszközt és vesztek egy kimondottan kettős szigetelésűt helyette,
- vagy beépíthetsz egy leválasztó trafót egy nem hozzáférhető, zárt helyre,
- vagy beépíthetsz egy leválasztó kettős szigetelésű tápegységet, egy nem hozzáférhető, zárt helyre, az alacsonyfeszültségű halogén / LED-es eszközök számára,
- vagy nem szereled fel, mert nemakarsz börtönbe kerülni. Még az esélyét sem adod meg. (Persze ki fog akkor pengés kerítést gyártani, sorozatban, 1000 km-es mennyiségben? Ne Te legyél.)
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia István!
Most kiállok Kalex és a többiek mellett, akik komolyan veszik, amit a szabványok előírnak.
Ezt illik komolyan venni!
Ha egyszer ott van a védővezető bekötési pontja, akkor oda megfelelő védővezetőt kell kötni, mese nincs. Ha nincs kiépítve, akkor kettős szigetelésű lámpát kell választani. Egyébként meg kell csinálni, és nem helyi átkötéssel a nullára! Találkoztam olyannal, hogy így oldották meg az alsó épület védelmét. Volt egy átalakítás és a kőműves szétkötötte a két szál piros!!! vezetéket (amin a fázis és nulla volt vezetve), majd a falazás után össze is. (ne hívjanak ezért a kis munkáért villanyszerelőt)
Mégis kellett hívni, mivel véletlenszerűen fölcserélődött a fázis és a nulla a kötés utáni épület részben és frankón a fázis direktben ott volt a konnektorok földelő pontjain! Erre úgy derült fény, hogy elhozták hozzám a vasalót, hogy ráz. Megvizsgáltam és rendben találtam. Mondtam, hozzák már el a kábelt is hozzá. Elhozták és úgy is jó volt. Vittem vissza és mutattam nekik a vasalót bekapcsolva és a tenyeremben tartva, hogy nem ráz, mi volt a baj?
Na amikor a tulaj hozzám ért, hogy érezze valóban nem ráz, akkor jött a meglepetés. Mindketten áramütést kaptunk. Ugyanis én habpapucsban voltam és az olyan jól szigetelt, hogy engem nem bántott a villany. Amikor viszont a tulaj a vizes bőr talpú cipőjében hozzám ért megtörtént a csoda. Előtte nagyot hibáztam, hogy nem ellenőriztem a konnektor védelmét! Ezután viszont kérdezősködtem, mik is történtek. A hiba földerítése után meg voltak elégedve, hogy a frissem "fölújított" részt akarom szerelni. Ugye szerencsés esetben min. a doboz tetőket le kell szedni és fönn áll a fal repedésének veszélye is.
Őket meg tudtam győzni azzal amit tapasztaltak és rendbe lett rakva.
Úgyhogy ha nincs védővezető, akkor ki kell építeni! Aztán meg a szerelvény fölszerelése után ellenőrizni kell a védővezető működő képességét. Én úgy szoktam, hogy fázis ceruza ellenőriz egy biztosan fázis ponton. Aztán megtapint vele a vizsgálandó szerkezet. Ha ez rendben akkor kettős próba lámpával rátapint a vizsgálandó szerkezetre és egy fázisra. Ha világít megfelelően akkor mint szerelői ellenőrzést elfogadom és így már át merem adni. Ezután következhet a működés kipróbálása. Így nagyjából komolyabb baj nem lehet.
Egy kis érdekesség: egyszer volt egy ház amit átalakítottak. Csinálta egy villanyszerelő, de amire a szerelvényezésre került a sor, pont házasodott a fia és nem ért rá. Engem hívtak, hogy fejezzem be a munkát. Az egyik alternatív kapcsolásnál valahogy nem tudtam eligazodni a vezetékeken. Hát persze, hogy egy "játszó" szál volt behúzva. Én meg mondtam a házi néninek, hogy ezt én így nem vagyok hajlandó bekötni. Volt vita rendesen, hogy ezt villanyszerelő csinálta meg így meg úgy. Szépen elszigeteltem a vezetékeket és mondtam nekik, hogy aki eddig csinálta, fejezze is be, és nem raktam föl a kapcsolókat.
Jobb évet mindenkinek!
Üdv: Zoli

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Pontosan így van. Ha nincs védővezető kiépítve, akkor oda nem teszünk szép csili-vili fém pilácsot, hanem randa műanyagot, kettős szigetelêssel. Ha nem tetszik a megrendelőnek, nem szereljük fel. Pont.

Teszem hozzá csendben, hogy régen nem volt más, csak kettős szigetelésű csillár. Ezért nem is volt behúzva védővezető.

Soha, senkinek, semmi pénzért be nem kötném. Kalexnek tök igaza van. A szabvány nem azért van, hogy több papír kelljen... Hanem hogy a Pista bácsi mezitláb az alulétrán izzót cserélve is megérje a másnapot.

Azt kell felfogni, hogy mindenre van korrekt műszaki megoldás, ami biztonságos. Vagy olcsó, de randa (e27 foglalat egy izzóval) vagy szép, de drága (inox LED lámpatest, de védővezetővel. )

Kültéren meg... Nem is értem, hogy meri bárki..

Kb 1 éve áthívott a szomszéd, hogy nem megy az elektromos kapuja... Kültér, 230v tolómotor, 2db is.. Földből előbukkanó gégecső, be az ip44-es dobozba. Gumi alólla hiányzik. A doboz szétfúrva rommá. Kb 10cm magasan, hó simán befedi télen. Kibontom, benne él a természet. Sehol érvéghüvely sehol semmi mechanikai rögzítés. És!!!!!! A 230V motorok védővezetői levágva, nem bekötve. Mindez úgy, hogy a kapu vas!!! Kertben 3 gyerek. A végképp röhely, hogy odavitte a tulaj a védővezetőt. Ki volt építve, be volt ásva. A "mester " meg nem kötötte be... Mert... Csak.

Az rf vevő végén a relé volt döglött. Csere 3 perc. A rendes kábelezés megcsinálása meg 1 óra. De eszembe nem jutott volna így otthagyni.

Ja, és a kaput egyik nagyon neves kapuautómatizáló cég csinálta. Nem a helyi lakatos...

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ilyenkor táskából elő a leválasztótrafót, és felcsavarozod a csillár mellé.

Üdv: Jácint

0

gbenyov
gbenyov picture

Kedves lacoka! (Neved alapján lehetsz fiatal is, tehát tegezlek.)
Már többször kértek Téged, hogy a biztonság-, az életveszély okozása nem játék, tehát tartsad tiszteletben.
Ne is beszéljük meg még a szabványosság dolgait se.
Nem az a kérdés egy ember életében, hogy egy kültéri (kínai) szigetelt vezeték lehet-e zárlatos! Szerinted soha.
Nem az a kérdés egy ember életében, hogy egy kültéri (kínai) tápegység kocka megtelhet-e vízzel! Szerinted soha.
Nem az a kérdés egy ember életében, hogy egy kültéri fémházat megérinthetek-e esőben! Szerinted soha.

A megoldás b-i nagyon egyszerű! Egy kültéri bármilyen elektromos berendezés fémházát be kell keményen kötni a védőföld rendszerbe. NINCS VITA, KELL! pont

Magyarázgatni, hivatkozni, bizonykodni csak két helyről lehet:
1. A SÍR-ból.
2. A BÖRTÖNRÁCSOK mögül.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
mondják: mániákus vagyok!
Az újabb kici kínai 50W-os kültéri lámpa védőföld bekötését még mindig kispórolják.
De az még semmi lenne.
Viszont az 50W-os LED csippet csak két csavarral szorítják a hátlaphoz, forrósodot is rendesen.

_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
...vajon milyen címke lehet a tápegységen? De nem is kell erre válasz, mert olyan tesznek rá, amilyet a t.megrendelő/vevő óhajt. Persze ez csak százwattostól felfelé jár...
A "furfangot" látja mindenki? Ez is érdekes!

De már (miután olvashatták kifogásainkat) néhányan elkezdtek "javított" kivitelű tápegységeket árulni... :p

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz, a kedvedért ismét szétcsavaroztam.
De mégsem tudom mi van a tápjára írva, mert nem csavarral, hanem ragasztóval van a hátlapra rögzítve, így azt most nem feszegettem le.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

uniman
uniman picture
***

Hello Gbenyov.
Nem kellett volna..tudok róla, hogy szilikonragasztóval van rögzítve... :szetver:
Üdv.: Uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Nyilvan "legjobb tudasuk szerint" mindent elkövetnek a tervezett avulas bevöketkeztere", nomeg a hökivonasra-vagy azt megsem?...
Kari

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hi!
A 6-os képen látható Weller gyűjtemény nagyon tuti!

A többivel egyet értek. A frissen vásárolt csinaji 30W-os ban is ua a kötések, illetve 12V-2A os táp lakik. /3500-ért/
Parasztvakítás.. Sztem Sheng a budin gyártja, azért ilyen shar!

0

Lacika69
Lacika69 picture

A VILLANYSZERELŐKET ne ENGEDJÜK BE!!!!

A SZAKMUNKÁS AZÉRT SZAKMUNKÁS MERT NEM TANULTA A FIZIKÁT!

NE SÍRJA IDE VISSZA EGY VILLANYSZERELŐ SE MAGÁT!
HA TANULT VOLNA NEM KÉRDEZNE HÜLYESÉGET!!!!!

Megint sok volt a hegy leve. Mivel ma már ez a második bejegyzésed, ebben a stílusban, valamint egy felfüggesztést már kiharcoltál, ezért az újabb pihenő hosszabb lesz. 15 nap!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

LED ide vagy oda...most, hogy módomban állt kerámia fémhalogén reflektorok (70/150W) közelébe jutni és látni a fényüket...újra kell értelmeznem a LED-es világítással kapcsolatos meggyőződésemet...

Üdv.: Uniman

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Szia Uniman!
Pont ilyen lámpán gondolkodom a műhelybe. Elég a 70w szerinted? Nem bántó a fénye? Arra gondoltam, hogy az asztalomat világítsa meg leginkább.
Köszönöm!
Üdv!
Vasmacska

0

uniman
uniman picture
***

Hello Vasmacska.

Azokat nem javaslom, ha pont ilyen azért, ha egy kicsit más azért...ezek már mind meghibásodtak, igaz egy részük árát visszakértem és kaptam. De van amit szétszedtem kíváncsiságból: A LED-chippek egyszerűen kipotyogtak a helyükről! Persze, a fényükkel nem volt semmi baj...

Inkább ezekből építs ki a világítást...

Üdv.: Uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hoppá...Vasmacska!

Előző hozzászólásom nem a kérdezett 70W-os fémhalogén lámpára vonatkozott, hanem erre a LED-lámpára:

A fémhalogéneket csak rövid ideig "versenyeztettem" ezekkel a gagyi kínai reflektorokkal...

Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nálam is ilyenből van, fényerőszabályozással, aranyszínűre lakkozott fényvetővel.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: műhelyasztalra több irányból kell fényt adni, hogy ne legyen árnyék. Az egy pontból érkező fény csillogást is okoz.
Több helyről, kisebb fény jobb fényviszonyokat ad.(szórt fény)
A fényforrásokat célszerű úgy árnyékolni, hogy a szembe ne jusson közvetlen fény.
A túl erős fény pedig fárasztja a szemet.
Legalább is nálam.

Bálint

0

agressiv
agressiv picture
*

Haló

Én monitor hátttérvilágítást használok, újabban ledest az ökőság jegyében. Ez azért jó, emrt, ha elég nagy méretű, akkor nagyonjól terített fényt ad ráadásul, ha rajta hagyjuk a fény vezető fóliát is, akkor csak egyenesen lefelé világít (ha az asztal fölé tesszük) és a szemünket sem bántja, mivel oldalirányba nem engedi a fényt. Ha alulról belenézek egyszerűen kisüti a szememet, de normális pozícióban ahoyg az ember dolgozik egészen nyugodtan bele lehet is lehet nézni. :) Most épp egy 21:9-es monitor világítását szereltem fel és nagyonjól bevált! A fényképek manuális módban ugyanazon beállítással készültek, így jól visszaadja a fényerőviszonyokat. Az oldalról kszített kép, pont a szemmagasságomból lett készítve.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez mekkora ötlet! De akár egy sima CCFL-es monitor is jó, csak a csövek helyett ledszalagot kell beletenni.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Amióta elkezdtem monitorokkal babrálni, azóta használok ilyet lámpának és eddig CCFL volt.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ÜGYES!

Bálint

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

"Most épp egy 21:9-es monitor világítását szereltem fel és nagyonjól bevált! "
Az akkor egy kibelezett szerkezetet jelent ahogy kiveszem.
Egészen pofás.
Most már csak bekéne szerezni egyet, az ötlet megfogott ledem van éppen egy adag 10 W os.
Ebben mennyi lakik?
Valakinek akad ilyen üzemképtelen monitorja a közelben,Kaposvár térsége?

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Egy sima 16:9-es 22"-os is megteszi ám, vagy kettő belőle. Azért jó komplett törött kijelzős monitort szerelni, mert akkor annyi dolgunk van, hogy a led meghajtót engedélyezni kell és megy is (kivéve a samsungok, mert azokban a scaler IC egyben a LED driver is!)

0

gbenyov
gbenyov picture

Nekem nagyon tetszik a szórtfényű munkaasztal világításod!_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****


Szia!

Ja, hát egész jó lett,de azért van ott még pár másik hogy lássam is amit kell.
Plusz még dupla nagyítós is a francos SMD forrasztásokat megsasolni.

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

File csatolás: 

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Szia! Mivel rosszul látok, azt vettem észre, hogy a napfénynél el tudom olvasni az ic-kre írtakat, míg neonnál nem. A led ennél sokkal jobb/neon/.Ezért gondoltam más megoldásra.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: semmi baj a megfelelő színű (nem hidegfényű)LED világítással, csak több, kisebb fényerejű lámpával kell elérni a megfelelő fénymennyiséget.
A feliratok elolvasásához (a tisztánlátáshoz)pedig nagyító kell, ami igen hasznos a forrasztások vizsgálatához is.
Én háromfélét használok: órásnagyítót, nyeles lupét és fejpántost.

Bálint

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Valamelyik nap kipróbálom. Van 4db led "izzóm". Köszi!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én olcsó, hasonló 20 Wattos LED és mozgásérzékelős reflektort szereltem a ház falára, talán 5 méter magasan. Működik, de a fénye......valamit gyengén világít le a járdára, éppen látni. Előtte halogénes volt itt, az világított, de fogyasztott is becsületesen.
Más: a szobába, a csillárba vettem 5 db. 9 Wattos LED égőt, ami talán ad annyi fényt, mint az 5x60 Wattos normál égő. Vettem még 2 db. 12 Wattos LED égőt a bonzoportal.hu-n /amire azt írták, hogy 120 Wattosnak felel meg/ is állólámpába, de vissza kellett cserélnem a régire, mert olyan kicsi a fényereje, hogy nem lehetett a kettőnél sem olvasni. Ennél nagyobbat nem láttam, maradt a 2 db. 20 Wattos kompakt fénycső, mert az legalább ad fényt.
Tudtok nagyobb fényerejű LED égőkről? Keresek normál E27-es foglalatút, és G9-est is. A G9-essel 2x5 db. 40 Wattos /egyenként 670 lumen!/ halogént kellene kiváltani, mert azok sokat fogyasztanak, de kellene a halogén fényereje!

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"10W-75W-800lm" : Ez az itt megemlített LED-es lámpám már közelebb áll a valósághoz.
De ennek a LED-nek irányított a fénye, ez a típus nem túl jó választás csillárba...oda talán a "kukorica" LED-ek lehetnének jók....

Üdv.: Uniman

0

VaZso
VaZso picture

Hello!

Szerintem csillárba érdemes megnézni ilyen fajta LED-es fényforrásokat is.

Én fürdőszobába tettem 8W-osat, meglepően jónak találom.

0

BlackForce
BlackForce picture

Led ide,Led oda,a metálhalogén(kerámia fémhalogén) reflektorok fényereje egy napon nem emlithetők.
Szerintem nem sokan vannak itt a fórumon akiknek módjukban állt már 200drb felett csarnokokban felszerelni 150w-250W-400W kerámia fémhalogén reflektort,meg kb 50 darab 100W-150W Led reflektort.Sajna(vagy talán nem is),de nekem volt szerencsém,és ebből kifolyólag tudom a különbséget.
Szerintem egyenlőre a Led dolognak "nagyobb a füstje mint a lángja"(báris reflektor ügyben).
A rézhuzallal tekert fojtóval ellátott metálhalogénokkal hosszú éveken át nincs semmi gond.Tartósak és világitanak mint a nyü.De az occó réz imitációs alu huzallal tekert fojtók pocsékok.Rövid időn belül átüt pár menet,ami kinyirja az égőt is,(néha még a magasfeszültségű gyujtó trafóját is).

0

city217
city217 picture

Gábor.
Te jóban vagy Kalex-el? :)
Tedd már át az egészet a Piroskába, mielőtt még megharagszik rád. :)

Üdv.

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Sziasztok!
Látom sokat jártatok a téma után, ezért kérdem. Ilyet néztem ki: http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-AC230V-240V-110V-220V-led-f...
Vagy inkább vegyek egy olcsó led-es reflektort és tegyek bele egy jófajta power ledet?
köszönöm!

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Minek az RGB? Diszkóba lesz?

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Lehet választani csak fehéret is. Én arra gondoltam.

0

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika,
Én nem hadakoznék már távoli cégekkel, teljesítmény ügyben, amit szinte biztosra veszek, hogy kell,
- hanem megrendelném a szükséges teljesítményű cuccot, itt
http://bonzoportal.hu/product/search?query=led%20reflektor

- zsebrevágnék egy LIDL-is kis teljesítménymérőt (bár most éppen kifogyott náluk és nem tudom hol lehetne hasonlót venni),
- elballagnék hozzájuk és megmérném ott helyben.
- Nagyon rendesek, természetesen erre van ott lehetőség.
- Ha jó, akkor jó,
- ha nem, akkor megvenném az egy mérettel nagyobbat.

A távkicikínaiakkal ezt nem tudod így megoldani.
Nézd meg a kedvezményes áraikat.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Akkor veszek egy olcsó kínait, aztán ha nem lesz elég a fénye, akkor átalakítom....

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Igazad is van!
Csak olyat forgalmaznak, ami megfelel a specifikációnak... Vagy nem?
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/acdc-tapegyseg-model12050-nem-az-a...
de legalább visszaadják az árát.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia, olvashatod itt lejjebb, hogy én sem találtam olyat, ami annyi, mint amennyinek lennie kellett volna a rányomtatott írás szerint, de lehet mérni náluk, lehet másikat választani, ha valamilyen adat nem lenne megfelelő. Az áraik "versenyképesek".
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Gépklinika
Gépklinika picture

0

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Bár nem pont ide tartozik, de mivel nincs pocsék áruk fóruma rovat, viszont a címből az életveszélyes, a kínai és a led stimmel, ezért ide teszem. Az A képen, jobb oldalt az USB kábel csak a méretek miatt van ott, bal oldalt a lámpa (az elején a sokkoló érintkezők nem nagyon látszanak), középen a 230 V-os töltőzsinór (nem nevezném kábelnek, amilyen vékony). Felhívnám a figyelmet, hogy az egyébként is mega-hosszúságú, mintegy 30 cm-es töltőzsinórt még szépen spirálozták is, hogy mihamarabb szétszakítsák.
A belsőről sajna nem készült fotó, de szóban is leírható: a 230V-os csatlakozótól (B kép) egy soros 470nF-os kondi után egy kis graetz, azután a 3 db Nixx akku. Áramkorlátozó ellenállás meg egyéb ilyen úri huncutság nincs. A töltésről (?) a 230 V-os csatlakozóra forrasztott led + 150 kOhmos ellenállás bonyolult soros áramköre tájékoztat. Mivel az egyik forrasztás oxidmentesítés nélkül történt, ezért a led csak néha villant fel, ami miatt a tulaj (hölgy) addig pasztergálta a töltőzsinórt, amíg a dugóban meg nem törött a vezeték. Én meg nem vállaltam a rizikót, hogy zsugorcsővel szigeteljem javítás után.
üdv.
Tibi

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

"Én meg nem vállaltam a rizikót"
Nem inkább "jól működött" és sokkolt? - Amit láttál benne... :D

Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

13, nem a témához tartozó hozzászólást töröltem. Örülök, hogy ráértek, de azért az alapvető szabályokat be lehetne tartani. Amennyiben a hozzászólások színéről óhajtotok cseverészni, arra ott a kocsma. Irgum-burgum!

Üdv! Kalex

0

Pages

Sponsored links