You are here

AEG Favorit Control I-M mosogatógép, nem fűti fel a vizet

21 posts / 0 new
Last post
ngeges
ngeges picture

Sziasztok kedves Szakik!

Villamossággal foglalkozó de nem szervizes emberke vagyok és szeretnék segítséget kérni Tőletek.
Van egy 4 éves AEG Favorit Control I-M mosogatógépünk. (AEG Favorit Control I-M Vezérlő elektronika: EDW1500 v-d-r . (PNC:911926236, 911D92-2T)
Már korábban is előfordult, (tulajdonképpen a kezdetektől fogva) hogy nem szépen mosogatott el. Ráfogtuk arra, hogy ennek biztos ilyennek kell lennie...aztán jártunk más háztartásban ahol hasonló minőségű mosogatógép a miénkéhez képest nagyságrendel szebben mosogatott el. (Pedig nem került 160eFt ba mint a miénk)
Aztán egy szép napon bekövetkezett a krach. Hideg vízzel mosogatott el. De másodszorra meg melegvízzel. Aztán egyre többször hidegvízzel, és csak néha melegvízzel. Most itt tartunk.

Letöltöttem a servíz manuálját, kimértem a szenzorokat (NTC) meg a fűtőszálat, minden a leírás szerinti...aztán tovább az összes mérhető dolgot, relét, triakokat, diódákat, tranzisztorokat, stb...Aztán ekezdtem fórumokat olvasni. Ez a vezérlő elektronika (EDW1500 v-d-r) sok más cég (Zanussi, Elektrolux,Privileg,stb)mosogatógépébe került bele. Sokan panaszkodnak erre a hibára. De ők megtalálták a hiba okát. Az esetek 99% -ban a fűtőszál ki/be kapcsolását végző relével voltak problémák. Kiforrasztja magát a helyéről, mert hidegforrasztásnál az átmeneti ellenállása viszonylag nagy volt. Aztán meg van egy olyan tervezési malőr is van a relével, hogy egy NAIS típusu 12V-os meghúzású relét (típus:JS1-B-12V-F-H111) raktak bele ami 10A, 125VAC -ra van méretezve! Micsoda malőr! Találtam egy EUs oldalat ahol tűzveszélyessé nyilvánították ezt a típust.
Az lenne a minimum, hogy az AEG autómatikusan visszahívja ezen termékeit, de legalább a ténylegesen meghibásodott készülékben kijavítja a hibát!
Nos én vettem saját pénzemen Omron, G5LE-1-E ,16A,250VAC relét ami passzol a helyére. Sajnos nem oldotta meg a hibát. Minden maradt a régiben.

Aztán kivezettem a fűtő relé 12V -os meghúzását végző áramköri részt egy LED -re és így tudom nézni mikor húz be a relé. (a kontroller mikor kapcsolja be, hogy fűtsön) Mosás közben az első probálkozásra sikerül, a LED világított, és melegvízzel mosogatott. Másodszorra már nem világított, aztán harmadszorra sem, és nem is fűtötte fel a vizet...tehát ami bizos. A fűtőszál jó, ha a relé behúz, fűt. Ha a kontroller meg sem próbállja bekapcsolni nyilván nem fog fűteni. Most már csak azt kéne kideríteni, miért nem/vagy csak néha, dönt a kontroller úgy hogy melegíteni kell a vizet. Az NTC a megfelelő értéket adja szobahőmérsékleten. Még nem próbálltam az NTC-t magam fűteni valahogy...(azt sem tudom hol helyezkedik el, de ezt a szervízmanuálban megkeresem.) Hogy szoktátok ezt másképp tesztelni? Ráöntötök forró vizet?
Milyen más oka lehet a hibának? Előre is köszi a segítséget!
Ha kell küldök képet, onnan ahonnan kéritek(elektronika, relé, mosogatógép belseje,stb)
Csatolva találtok egy listát amit kimértem a csatlakozókonm hátha segít.

Üdv
Norbi

File attachment: 
Comments
gss
gss picture

Hasonló problémával küzdöttem én is.​ Elektrolux ESF 2450 nem fűt.
Szintén EDW 1500 vezérlő.
Végig olvastam ezt a fórumot,ellenőriztem a relét, fűtőszálat, szint érzékelőt,nyáklapot,hiba sehol.
Tesztprogramból be lehetett inditani a fűtést,hőfokra kikapcsolt,vizcsere után ujra bekapcsolt-NTC,szabályzás ok.
Kondikat cseréltem,feleslegesen.
...viszont csak akkor kapcsolja a fűtést ha a szivattyú tachográfról kap jelet.Mértem asszem 230ohm,tehát jó.Menet közbe változott,de feszt nem termelt.Szétszedtem,mágnes darabokban.Pillanatragasztóval meg szénszövettel kivül meg bandázsolva megjavitottam.Most műxik.(7,3V-ot termel) Remélem sokáig. :-)
...az itteni infók nélkül már szétvertem volna,bár igy is necces volt.

0

ngeges
ngeges picture

Sziasztok kedves segítőkész Szakik!

Azt hiszem sikerült!!!!

Már pár napja tesztelem a mosogatógépet
, de nem mertem elhamarkodottan írni, hogy megjavult!
Pár nap intenzív tesztelés után viszont azt írhatom, hogy mindíg megevízzel mosogat ismét!

A korrektség kedvéért leírom mi volt/lehetett a megoldás.
Az itt és más fórumkon összegyűjtött infók alapján, mindent elvégeztem amit leírtatok.

-a csatolmányban 1.jpg-5.jpg-ig látható az EDW1500 as vezérlő elektronika. Itt flux-szal az összes alkatrész lábat bekentem és újraforrasztottam a panelen lévő alkatrészeket a uC kivételével.
-3db 200uF/35V kondit kicseréltem (csak ez volt otthon, ezért erre: 330uF/50V/105°C )
- a panel alján lévő nagyáramú vezető sávokról lekapartam a forrasztásgátló lakkot, és vastag ón réteget vittem fel rá. (4.jpg)
- a panelen lévő csatlakozó kontaktokat megújítottam flux+ónnal, utánna fulxeltávolítóval tisztítottam.
- szétszereltem a mosogatógép aljánál(szemből) lévő kis "ajtót", és ezt láttam:10.jpg
-kiszereltem az NTC vel kombinált zavarosságmérőt. (8.jpg,9.jpg) Megmértem, 5400 OOHM volt szobahőmérsékleten, majd hajszárítóval 1200 OHM ra fűtöttem-> működik a szenzor
-a vízálás kapcsolókat leszereltem a csövekről, és belefújtam, hallottam/kimértem mindegyik kapcsol.-> ezek is jók. (6.jpg, 7.jpg )
- a vízfűtő cső mellet lévő hőkioldókat megkocogtattam...

Aztán összeszereltem, és működött. :)
Köszönöm, mindenkinek!

Üdv
Kellmes napot!

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!
Csak a konkrét hiba nem lett meg ,az pedig akkor bármi lehetett.

elwo

0

ngeges
ngeges picture

Szia, igen ez engem is bánt egy kicsit, de a lényeg, hogy újra jó, nem kell kézzel mosogatni, de nem volt időm apránként próbálkozni...pedig úgy kellett volna.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz ngeges!
Rendesen kivesézted, a lehetséges hibaforrások tárházát!
Gratulálok a melóhoz, és a képekhez is.
Üdv:
exGelkás

0

Ckó
Ckó picture

Kedves Norbi!
A vízszintérzékelőt és annak körét megnézted-e, mert a fűtés engedélyezése innen történik.

Üdv: Ckó

0

ngeges
ngeges picture

Szia, még nem sikerült megnéznem de majd ma este megfogom nézni! Köszi az infót!

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz ngeges!
Nem vagyok a háztartási gépek tudora, de sajnos a család megtalál velük. A fűtőkörrel sorba kötött hőbiztosítékokat nézd meg (98-206 fok), mert már jó néhány kontakthibás ilyenhez volt szerencsém. Kocogtatásra azonnal színt vallott.
Üdv:
exGelkás
Közben újra végigolvasva az elvégzetteket, látom, hogy a relé vezérlés nem megy, akkor ez tárgytalan

0

ngeges
ngeges picture

Szia exGelkás,
köszi a tippet. Abban a körben megvan a 25Ohm, bármikor mérem, tehát a hőbizti is működik...még.

0

zapod
zapod picture

Nekünk egy hasonló masinánk volt. 6 évig. Ebből 2 évet ha ment folyamatosan.
Rengeteg gond volt vele pedig hasonló árban volt. AEG AAA. A végén már nem is a párom mondta, hogy dobjuk, ki ha nem én, pedig én személyes kudarcnak élem meg ha nem tudok valamit megjavítani.
Vettünk helyette nonim szállítási hibás gépet 40. 000Ft-ért és lám még sokkal szebben is mosogat mint az AEG. Igaz nem olyan szofisztikált a belseje. Hozzá tenném hogy egy AEG LAvamat mosógépünk viszont 7 éve folyamatosan működik (2 fiunk van)megállás nélkül.
Na de a hiba.
Ez mienknél is jelentkezett.
Én először a fűtő egység kontaktusait tisztítottam meg. Egy darabig ment. Aztán jött a relé csere. Hasonló nagyobb teljesítményűre.. Darabig megint ment. Aztán a végén a vezérlőpanel kondijait cseréltem. Ezzel úgy néz ki megjavult a dolog de sajnos hosszú távú eredményről nem tudok beszámolni mivel egy csomó más hibák is kezdtek előjönni. Folyás, véletlenszerű leállások stb. Mint írtam a végén nekem lett elegem és kidobtam. :evil: De ha jól emlékszem a fűtéssel többet nem volt gondom.

Zapod.

0

ngeges
ngeges picture

Köszönöm szépen, hogy mindezt elmondtad, próbálkozom majd a sok begyűjtött tapasztalatot felhasználni. Feleségem is ki akarja dobni...:)
Ezt a mosogató gépet szetben vettük, vettünk mellé egy indukciós főzőlapot, amit már korábban szintén kellet szerelnem.
Az meg úgy történt, hogy kifutott a húsleves vasárnap, és a sütő és a főzőlap közti résen át(a gyártó irta elő ennek létét, a főzőlaphoz a hőcserélés érdekében) befolyt a leves, lecsorgott a főzőlap aljára, és akadálytalanul szívta fel az alján lévő ventillátor a levest és köpte oda az IGBT-re, ami az indukciós tekercset hajtja meg..nagy csattanás és kioldott a kismegszakító az előszobában. Heteken keresztül vadásztam az IGBTket... :o) De szerencsére meg sikerült csinálnom.
Azóta afőzőlap műanyag burkolatán alul "levesvetőt" szereltem, és nem fordult elő többet. (kétoldalas szalag ragasztóból körbe)

Kellemes napot!

0

zapod
zapod picture

Ez a levesvető jól hangzik. Olyan mint a gulyás ágyú. :rohog:

0

Lui
Lui picture

:)

...aztán majd jön a zaftszóró.

0

ngeges
ngeges picture

A fűtésről ezt találtam a szervíz manuálban.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Átolvastam, azt írja, a vízszintmérőhöz is köze van. Akkor fűt, ha RL1 be van kapcsolva, (ezt cserélted), és a vízszintmérő tele állást jelez. A vizszintmérő egy kb ökölnyi/félökölnyi kapszula, az aljáról egy gumicső vezet a víztérbe. Mivel Neked a relé nem kap áramot a meghúzáshoz, azt a kört kizárhatjuk, de nem árt ellenőrizni.

Üdv: Jácint

0

ngeges
ngeges picture

Szia! Közben feltöltöttem az ide vonatkozó részt a szervíz manuálból(info2.jpg). Én is akkor vettem észre és olvastam a víszint kapcsolót. Arra a következtetésre jutottam, hogy HA nincs a szintjelzésről a kontrollerbe visszajelzés, csak a vízszint szakítja/kapcsolja a fűtő kört mechanikusan, akkor nem lehet ez a baj, mivel a kontroller meg sem huzza a fűtőrelét. Akkor lehetne ez a baj, ha a relé behúz és igy sem fűtené fel a vizet.Köszi, hogy foglakozol a témával és segítesz!

0

77htomi
77htomi picture

Szia Norbi!

A rajzot nézve szerintem a C5 bemeneten tudja figyelni a penel a vízszint kapcsoló állapotát!
Azt a kört is átnézhetnéd a panelen. Bár szerintem nem itt lesz a gond, ugyanis ha azt érzékelné, hogy alacsony a vízszint, akkor töltené tovább!
Szerintem a hőérzékelőnél lesz a hiba.

Üdv.:
Tom.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Norbi!

A hőmérő szenzort egy hajszárítóval melegítve leellenőrizheted, hogy változik-e az értéke. A vezérlőpanelen a csatlakozótól kövesd végig a processzorig az áramkört, és az útba eső alkatrészeket forraszd át.

Üdv: Jácint

0

ngeges
ngeges picture

Köszönöm az infót, ma este megpróbálom!
Szép napot!

0

nor-el
nor-el picture

Üdv én márkaszervízben dolgoztam,
Cseréltem egy pár ilyet a semmiért.
Amikor nem fűtött,sose vízszintszabi vagy hasonló ment ki.
Az elektronikán volt a bibi. A relé ami a panelen van és kapcsolja a fűtőszálat. A lábáról a forrasztás eltünt mindig :-))
Nézd csak meg jobban , lehet csak egy repedés van rajta.
Forraszd újra a relét és süti lesz a dolog.
Szervízben ez kb 30 rugós dolog, Mert hát ugye ez nem szervíz technológia. Így cseréltük mindig az elektronikát.
Remélem segítettem.

0

Sponsored links