You are here

Ulticare LT- 99 mágnesterápiás készülék vezérlés

22 posts / 0 new
Last post
spgabor
spgabor picture

Sziasztok!

Nagyszüleim vettek még pár éve egy Ulticare LT- 99 típusú mágnesterápiás gépet...
Sokáig használták, szerintük nagyon jó cucc, segít a lábfájásban meg hasonló problémák kezelésében. Viszont a készülék megdöglött nemrég.
A gép úgy néz ki, hogy van egy 12V-os tápja, egy kis vezérlőegysége, ami a hibás és a képeken is látszik. Illetve van egy lapos párnaszerűség, amiben található pár tekercs. Ezekre a vezérlés feszültséget vezet és így jön létre a mágnesesség. Ebbe a párnába menő vezeték egyik szála kontaktos lett. Nem szóltak, hogy nézzem meg, ez helyett szigetelő szalaggal megtekergették az összes többi, nem hibás vezeték csatlakozását. Így tovább használták. A további érintkezési hiba valószínűleg kifektette a vezérlést, mert most bedugom, a háttérvilágítás az LCD-n megy, de nem ír ki semmit és a gombokra sem reagál.
A párnát szétbontottam és lecseréltem a vezetéket. A vezérlésben az elkókat cseréltem, hátha azok is fáradtak az évek alatt. De ez nem segített. Az egész lelke egy C8051F005 típusú microprocesszor. Ezen megnéztem, hogy a három bemeneti feszültséget megkapja-e, amit a dokumentációja írt. Azzal nincs probléma. Szóval itt elakadtam. Az a gyanum, hogy a vezérlő IC meghibásodott, de remélem, hogy tévedek és valaki tud segíteni a javításában.
Sajnos a vezérlő egységet külön nem lehet vásárolni a neten, a készülék újan, meg olyan árban van, hogy majdnem leestem a székről...

Ha esetleg valakinek tud segíteni a javításában, azt nagyon megköszönném. Vagy ha valaki ilyen készülék szervizeléssel foglalkozik, akkor javítatásra is odaadnánk. De ha nincs értelme vele foglalkozni, akkor megmondom nekik, hogy ne is reménykedjenek benne.

Üdv:
spgabor
 

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nézd meg a proci RESET lábát és az órajelét is. Ha minden ok, akkor nézd meg, hogy nem zárlatos-e a FET (F6N2) vagy a kis meghajtója 1B (SOT-23).

Üdv.

0

spgabor
spgabor picture

Szia!

Elég rég írtam a topicot, akkor félre is tettem a készüléket.
Most viszont előkerült és megnéztem amiket javasoltál. A RESET láb 3,3V-on van folyamatosan, így azzal a vezérlő IC leírása alapján nincs probléma. Az órajel is megvan a kvarcnál.
A FET furán viselkedett, ezért azt kicseréltem, illetve akkor már a 1B trnzisztort is.
Most valamennyire feléledt, de még mindig nem megy normálisan. A következőt csinálja. LCD háttérfény bekapcsol, de nem ír ki semmit (LCD Driver IC: HT1621). Illetve van egy működést jelző LED rajta, ami most is kialszik pár másodperc után, de kb fél perc után felvillan és ilyenkor a párna csatlakozóján feszültség jelenik meg. Mintha valamelyik programot futtatná kérés nélkül. Vagy újraindulgat mégis.
Van a nyákon még egy LM2574HVM azonosítójú feszültség szabályzó IC, aminél még nem találtam meg,  hogy mi célt szolgál itt. Sajnos sok rétegű a nyák és elég nehézkes visszacsipogtatni. Illetve van egy buzzer is a panelon, aminek bekapcsoláskor meg program közben kellene csippannia, de nem csippan.
A vezérlő IC száma: HT1621

Van esetleg valami ötletetetek, hogy mit nézzek meg rajta, amitől esetleg rendbe jönne mégis csak?
Sajnos az óta is hallgatom otthon, hogy meg kellene csinálni, vagy venni egy másikat...

Üdv:
spgabor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az IC-ről ennyit

A stab kocka a 3. lábon ki-be kapcsolható

Bálint

File csatolás: 

0

spgabor
spgabor picture

A stabkockát a hétvégén megnézem. Azt hogy értetted, hogy az IC-ről ennyit?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez egy RAM, ha esetleg   cserélni kell, fel kell programozni

Bálint

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Ez nem RAM, hanem egy LCD vezérlő ami 32x4bit belső RAM-ot tartalmaz, ahol leképezzük a kijelzett képet.
A leírás 12. oldalán is látni lehet, hogy ez uC nélkül életképtelen.
Minden ebben található beállítást,  stb, a uC-ben található szoftver tartalmazza.

Üdv,

KN

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:jogos,

Bálint

0

spgabor
spgabor picture

Sziasztok!

Megméregettem az IC-k tápjait, a stabkockát, de minden jónak tűnik. Stabkocka jól működik, 3,3V jön belőle ki. Az LCD vezérlő IC 3,3V-ot megkapja. Átnéztem a nyákot még egyszer. Találtam két NPN tranzisztort, ami szakadtnak tűnt. Ezért ezeket is cseréltem.

A kijelzőre fura, hogy egy külön IC-t használtak, mert azért annyira nem bonyolult a megjelenítése. Időt jelez ki, meg pár logo-t.

Még amire gondolni tudok, hogy esetleg a kvarc nem pontos frekvencián üzemel és ez megbolondítja az egészet. Vagy ez téves feltételezés? Mert ha az, akkor lemondok róla, többet nem tudok tenni érte.

Üdv:
spgabor

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az NPN tranzisztorok milyenek voltak? Nem digitálisak? Mert azok szoktak szakadtnak tűnni!

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Ha nem nagyságrendekkel tér er a kvarc frekije a névlegestől, akkor egyáltalán nem valószínű, hogy ne működne. Ez nem is nagyon tud előfordulni, csak ha mechanikailag sérül a kvarc. Érdemes próbából kicserélni, ha nem egy egzotikus darab, hátha leesett, megütötték, stb. és emiatt lassan indul az oszcillátor vagy szakadozik a működése.
imrus101

0

spgabor
spgabor picture

Oszcilloszkóppal mérve egyenletes nem tűnik hibásnak a kvarc, csak jobb ötletem nem volt már. Mechanikai sérülése nincs.
A tranzisztorok tök sima mezei tranzisztorok voltak.

0

uniman
uniman picture
***

Hello! Én ennek a vezérlőjével tennék egy próbát, persze csak a "kontakthiba" elhárítása után...
"Bátraké a szerencse"...

0

spgabor
spgabor picture

Szia!

De ez nagy méretű. Nem tudom, hogy az nem probléma-e, hogy esetleg erősebb mágneses teret hoz létre.

Üdv:
spgabor

0

uniman
uniman picture
***

Hello!
Hasonlítsd össze a két készülék tápegységét...és látni fogod, hogy kb. azonos méretűek. Tehát, ha nagyobb területre szórunk szét ugyananyi energiát, akkor az nem lesz "erősebb",  hanem inkább "gyengébb" lesz a "sűrűsége...
A komolyabb készülékek még erősebbek...

Én inkább ezek miatt aggódnék:

http://www.gvh.hu/data/cms994569/Vj015_2012_m.pdf
https://www.enkk.hu/documents/orvostechnika/023774_14kivonat.pdf
Szóval az a lényeg, hogy csak akkor "használnak" az efféle készülékek, ha a páciens hisz a "hatóerejében"...smiley ...de ezt ne áruld el senkinek!

Más kérdés, hogy az Ulticare miért kerülte el a hatóságok figyelmét....de azt is mintha több  más néven is láttam volna a neten felbukkani 
Az a lényeg, hogy a nagyszülők lássák működni és akkor megfognak tőle "gyógyulni"...még az is lehetséges, hogy az lesz a véleményük, hogy ez sokkal jobban "gyógyít"...

https://elektrotanya.com/content/magneses-gyogyitas

Még ezt is idebiggyesztem...a településem "népét" ez a készülák azóta is "gyógyítja" ! smiley Ehhez is van egy nagy lepedő, de van egy pici kerek (kb.30 cm)  korong is...
Meg nekem van ilyenem is....néha használom és elmúlik tőle a fejfájásom.
 

1

spgabor
spgabor picture

Szia,

köszönöm a linkeket, de nekem nem kell bizonyítani, hogy mennyire hatásosak ezek a gépek. Mondjuk úgy, hogy nekem akkor se kellene, ha fizettek volna érte.. Aki ilyeneket és különféle bóvli szemeteket (hiperszuper ágynemű, birka cucc, különböző ócska kínai műszai szarok) árul különböző bemutatókon a nyugdíjasoknak és képes a bolti ár többszörösével behúzni őket, azokat én mindenféle szívfájdalom nélkül besegíteném a Dunába egy darab betonnal a lábán... Sajnos a nagyszülők már maguknak sem merik bevallani, hogy mennyi ilyen szemetet vásároltak össze és verték át őket, mire ők is észrevették, hogy csak a pénzt lopják ki a zsebükből az ehhez hasonló embernek nem nevezhető lények. Eközben mi hiába beszéltünk a családban, mindig le voltunk durrogva, hogy de bezzeg egy nagy mérnök, egy nagy orvos et mondta, biztos neki van csak igaza...
Ezzel a géppel kapcsolatban váltik állítják, hogy különböző problémáikat meggyógyított. Ellenben a sok egyéb porszívó, különeges birka takaró, ilyen olyan ágynemű lepedő és sok más hulladékkal ellentétben, amire már rájöttek, hogy a tescoban ugyanazt megvehetik tizede áron. Hihetőbbnek tartom, viszont ebben az esetben is, hogy a lábfájásra a pihenés és az egyéb kezelés javíthat valamelyest a tüneteken, de mégis ehhez kötik.
Így ha ezt vackot meg tudom javítani és boldogok lesznek tőle, hogy továbbra is azt gondolhatják, hogy ez a csodatévő aranyszarvasuk, akkor használják csak. :)
Még megpróbálom Edmundson által írtakat, aztán ha nem megy, akkor kidobom a francba a vezérlést és szerzek egy másikat.

Bocs, ha esetleg kicsit nyers voltam, de utálom a bemutatós embereket, a teleshopot és a hozzá hasonló különböző pénzlenyúlásokat, amit hiszékeny embereken elkövetnek. Amikor elkezdtem írni a választ, akkor meg kicsit be is pörögtem. :) De nem akartam megsérteni senkit.

Üdv:
spgabor

3

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha nekik használ, akkor ne foglalkozz, hogy az használ-e, vagy a pihenés. Ha kíváncsi vagy, tényleg használ-e nekik, akkor rakd össze, és add vissza, hogy kész, használják, csak épp a kijelzője nem megy. 
Addig pedig itt vannak a hullámformák:
https://www.orin-us.com/wave-forms/

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Neís izgasd magad! Az ilyen MLM-eknek az a mottójuk, hogy "Minden nap felkel egy marha!"
Sajnos ez van.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Az MLM nem ez. Az MLM egy nagyon jól kitalált üzleti stratégia, míg valós termék áll mögötte, ami annak is megéri, aki vevőként megveszi. Sajna a jó magyar zsiványságnak köszönhetően nálunk több lett a negatív tapasztalat, mert nem úgy csinálták, ahogy az etikus lett volna. (Mint sok minden mást, nézd a vállalkozásokat). Még piramisjátéknak sem nevezném, ami az MLM egy olyan, kifejezetten becsapásra épülő átirata, ahol a vevő csak bukik. Ez szimplán megtévesztés.

0

spgabor
spgabor picture

Sziasztok!

Már nem foglalkozom vele, mert végre megvilágosodtak. Még egyszer megnézem a vezérlést, aztán ha nem jutok vele semmire, akkor kitalálok valami más megoldást.
Illetve Jaca linkjét is megnézem, bár építés szintjén tudás és időhiány miatt sem szeretnék belemélyedni a dologba.

Köszönöm mindenkinek a segítséget és a tanácsokat! :)

Üdv:
spgabor

0

Malibu
Malibu picture

Szia!

A legrosszabb esetben, 40-ért van a fogáson.

Üdv Mali

0

spgabor
spgabor picture

Igen, láttam én is.

0

Sponsored links