You are here

Askoll M306-Indesit- mosogatógép szivattyúmotor zajos

21 posts / 0 new
Last post
glmikc
glmikc picture

Hello.A tesom Indesit mosogatógép-tipusszámot holnap megirom-- szivattyúmotorja hangos.Szétszedve látszik,hogy a keringetö lapát hozzáért a házhoz.A lapát a tengelyröl simán lehuzható,csak 2db gumi ütközö van.A kérdésem az,hogy vajon mi tartja ott a lapátot a tengelyen,hogy ne érjen hozzá a házhoz.Gondolkoztam rajta,hogy fixen megoldom a lapátot a tengelyre,de akkor a jobba,balra történö holtjáték-amit a gumi ütközök fognak fel-megszünik.Valami ötlet,vagy motor csere.Üdv.

File attachment: 
Comments
hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Ez sajnos cserével oldható csak meg, nem támogatja a javítást, karbantartást, mint ahogy egyik állandómágneses mosó-, mosogatógépszivattyú sem. A kotyogás, pontosabban, az, hogy a szivattyúlapát el tud fordulni a motor tengelyén egy bizonyos súrlódással, az induláshoz kell. Sőt, ezeknél a keringető szivattyúknál ez két fokozatú, egy bizonyos szögben a lapát elfordul a tengelyhez képest egy kisebb nyomaték hatására, egy további szögben egy kicsit nagyobb nyomaték hatására. És feltételezem, hogy a lapát alakjából adódóan a jó irányba indul el, amerre kisebb a közegellenállás. Ezt nem figyeltem meg, csak gondolom. Más megoldás nincs ezen a motoron a forgásirány meghatározására, induláskor nincs forgó mágneses mező, mert nincs se kondenzátor, se több tekercs, se fázistoló gyűrű. Létezik olyan keringető szivattyú, azt hiszem Whirlpool, aminek van segédfázisos, üzemi kondenzátoros újabb verziója.

0

dino71
dino71 picture

Nem lenne szabad tudni széthúzni. Az a része össze lenne gyárilag ragasztva ahol a gumi ütközők vannak. Ha lerögzíted fixre a tengelyen nem lesz jó 10 indításból kb 2szer fog elindulni. Csak remegni fog. Sajna nem éri meg játszani vele. meg kell venni az újat. ha jól rémlik én a whirlpoolhoz valót vettem. 2-3 ezerrel talán olcsóbb bár nekem candyhez kellett. És csak a forgórészt és a perselyeket raktam át a candy állórészébe.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Rotovillnál 1200 + áfa. Háromcsavaros univerzális.

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Ahan,csak neki nem a lúgszivattyú kell,hanem a keringető!
A fényképéről az egyik érdekesség,hogy 60 W-os  a szivattyú,rákeresve a típusára M306,rögtön egyértelművé vált.
Üdv:András.


Orczyba br 20.000 Ft ,MSI536 cikkszámon.

0

glmikc
glmikc picture

Hello.Igen,ö az.Öszerakás után jutott eszembe,hogy lefotózhatam volna a belsejét.Azt nem értem,hogy a lapátkerék miért levehetö.Valószinüleg azért ér bele a házba.Üdv.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Bocs. Mosógépet olvastam, mosogatógép helyett. A fáradság.
Ez igen, ez drága.

0

feci
feci picture

Szia.
Cseréld ki új szivattyúra azt a roncsot. Nem egy ökör ára és nem is hiánycikk.

0

glmikc
glmikc picture

Hello.Orczy-nál csak a motor br 25E,és nem roncs.Nem szeretnék rögtön venni egyet.Nem tudom,hogy számit-e,hogy a lapátot fix-re teszem a tengelyre,és nem lesz meg neki a holtjátéka.Szivattyúza a vizet,csak a lapát beleér a fütöszál-szivattyúházba.Üdv.
http://bolthely.hu/orczy/id/MSI536_60W-Szivattyu-keringeto-hazfutoszal-h...

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szerintem veszteni valód nincs,próbáld meg fixen rögzíteni a tengelyre.Ha a perselye nem lóg,még akár jó is lehet. Ezeknél mindegy,melyik irányba indulnak el,és az induláskor bizonytalanul beremegnek és elindulnak valamelyik irányba.Az a kotyogás gyárilag azért lehet,hogy ezt a bizonytalan indulást elősegítse.De ha nem jól gondolom,majd kijavítotok . wink
Üdv:András.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!  Szerintem alapból fix irányba indul, ezért nem rögzített a turbólapát. A rögzítés hiánya miatt "terhelésnélkül " indulhat.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ezeknél mindegy,melyik irányba indulnak el

Hát nem éppen. Ez momentán centrifugál szivattyú, így kötött a forgásiránya. Nézd meg a lapátok hajlásszögét. középen szív és a szélén nyom a lapát hajlásának megfelelően. Az, hogy fordított forgásiránnyal is van valamennyi szállítás, ne tévesszen meg.

Kalex

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Jogos!
Bár, a hasonló felépítésű kistestvére (plaset lúgszivattyúk) forgás iránya véletlenszerű.
Nem szedtem még szét ilyet,de akkor gondolom hasonló elven van megoldva a fix forgásirány,mint a mechanikus programkapcsolókban levő szinkronmotoroknál....
Üdv:András.

0

aztazeget
aztazeget picture

Szia András!
Hasonló problémába ütköztem.
Egy Bosch mosogatógép keringető szivattyúja, aminek a lúgszivattyúkhoz hasonlóan állandó mágnes a forgórésze, a mosogató program közben hol jobbra, hol balra indul el. Természetesen ha rossz irányban indul el, akkor nincs szállítás és hatástalan a mosogatás illetve túlmelegszik a fűtőbetétnél a víz.
Most akkor hogyan van eredetileg megoldva a fix forgásirány? Mert szétszedve nem látok semmit benne, ami megakadályozná a rossz irányba indulást. 

Köszönettel:
NA 

1

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!

Ezeknek az állandómágneses forgórészű szivattyúknak nincs deffiniált forgásirányuk!!!

Ez a szívattyúház kialakításán is látható!

Elindul vagy az egyik, vagy a másik irányba. Ha azt tapasztalod, hogy nem szállít, akkor egyik irányba sem tudott elindulni, tehát cserés.
Tehát nincs "rossz irányba idulás"!!!

Ne tévesszen meg az, hogy a szivattyú úgy tesz, mintha "menne"! Nem megy, csak remeg a forgórésze. :)

 

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Jól mondod. A biztosabb megértés érdekében csatolok néhány fotót.



Látható, hogy a lapátok egyenes kivitelűek, így a szállítás nem függ a forgásiránytól.

0

aztazeget
aztazeget picture

Szia Kalex!
Kötném az ebet a karóhoz. Van ugye a lúgszivattyú, amiről fotókat is csatoltál. Ennél kereszt alakú egyenes lapátok tolják a vizet. A szivattyúház olyan kialakítású, hogy mindkét irányban forogva egyformán szállít, tehát mindegy a forgásirány. 
A nálam javításra váró mosogatógép keringető szivattyúján a lapátok görbék és a szivattyúház kialakítása is olyan, hogy óramutató járásával ellenkező forgásnál szállít illetve működik rendesen. Mindjárt fotókat is csatolok.
A lúgszivattyúknál arra indul el az állandó mágnes forgórész, amerre éppen akar. De a keringető szivattyúk forgásirányát valahogy szabályozni kell. Legalábbis szerintem. Javítsatok ki, ha rosszul gondolom.
Már csak az a kérdés, hogy a gyártó ezt hogyan oldotta meg, mert ez a keringető szivattyú jelenleg hol jobbra indul, hol pedig balra.
Köszönettel:
NA
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Jól mondod, én meg elnéztem. Azt gondoltam, hogy az ürítőszivattyúról van szó. A normál centrifugálszivattyúnál természetesen nem mindegy a forgásirány, függetlenül a meghajtómotor működési módjától.

kalex

1

aztazeget
aztazeget picture

Szia!
Már csak az a kérdés, hogy az állandó mágnes forgórészű keringető szivattyú fix forgásirányát mivel érik el...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Aztazeget !
Esetleg egy fék (?) mint a szinkronmotoroknál (?)
jano

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szia!
Ez lúgszivattyú. Amit képet fentebb belinkeltem ugyan ilyen elven működik(állandó mágneses forgórész),csak az nagyobb teljesítményű keringető szivattyú.A kérdező (aztazeget) keringető szivattyú hibát emleget! Nekem azt válaszoltad,hogy nem mindegy ,melyik irányba indul el.....akkor hogy is van ez?
Üdv:András.
 

0

Sponsored links