You are here

Segíts ha tudsz! ZT-63 Elektromos háromkerekű lassítása, idős emberhez.

37 posts / 0 new
Last post
Lacabá
Lacabá picture

Üdvözlök mindenkit!
Először is mindenkitől elnézést kérek hogy új témát nyitok, de mentségemre szolgáljon, hogy segítő szándékkal teszem.
Idősödő szomszédnénik nehezen mozog, de még szeretné munkában kitölteni a nyugdíjig hátralévő két évét, (ami szerintem önmagában tiszteletre méltó) ezért vett magának egy elektromos robogót http://ebikespecial.hu/Ztech-ZT-63-elektromos-haromkereku-robogo
Sajnos már a kezdeti próbálkozások sem jól sikerültek, mert szegény megijedt a hirtelen indulástól, és fékezés helyett még sikerült gázt adnia, így az árokban kötött ki és nekiment egy kocsibehajtónak. Szerencsére neki nem lett baja, de a járgány teleszkóptartó villája elhajlott. Azt már megpróbáltam beszerezni és talán sikerül is. Azonban valamit kellene tenni a gázmarkolat érzékenységével, mert így szerintem megintcsak baleset lesz a vége. Az eladó szerint elvileg van benne egy sebesség limiter, (azt mondta hogy a szabályzón két fehér vezetéket kell összedugni) de szerintem az nem igazán oldaná meg a problémát, mert az gáz érzékenysége nem, csak a végsebessége csökkenne lényegesen.
Az lenne a kérésem, hogy aki ismeri ezt a szerkezetet és van ötlete a problémára, az ossza meg velem.
A járgány még nincs nálam, mert egyelőre várom az alkatrészt, így sajnos nem tudom konkrétan a vezérlő típusát. A netet már feltúrtam dokumentáció után kutatva, de gyakorlatilag semmit sem találtam, még a gyártót sem. Ha valakinek esetleg van kapcsolási rajza erről a típusról, az is jól jönne.
Azért meg külön elnézést, hogy ezt a problémát fölvetettem már egy másik téma alatt, de ott nem igazán volt érdeklődés, és én mindenképp segíteni szeretnék.
Lacabá

A moderátori beírást ne töröld ki!

Válaszd ki a megfelelő fórumot, majd adj neki címet és írd be a kérdésed.
A téma címe tartalmazza a hibás eszköz márkáját és típusát. Szintén tartalmazza röviden a problémát.
pl: ACER AL1711 monitor képernyője 5 másodperc után kikapcsol

A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet!
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el.

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Kedves Lacaba!
Gratulálok frappáns megoldásodhoz!
Üdv varga jano

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
A legegyszerűbb megoldás:
Még anno City küzdött egy lassú villany kerekűvel. Neki gyorsabb kellett volna.
Neked gyors van és lassabb kell!
Hát cseréljetek! https://elektrotanya.com/content/quad

1

proba
proba picture

Mintha a vezérlőben lévő árammérő ellenállás növelése ( oldalvágóval  több helyen belevágás, de nem elvágás ) ezt megoldaná (eléggé végleges) . A motornak kisebb áramot ad, így nem gyorsul annyira. A külső átkötést is kipróbálhatod, szerintem azzal is lassabban kellene gyorsulnia. Vagy ha a gázkar feszültségosztó, a közepével meg a kezdetével párhuzamosan kötött ellenállás is befolyásolhatja jó irányba a szabályzást. 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha már ilyen durva beavatkozásban gondolkodsz, akkor tűreszelő, viszont a megoldás hátránya az lehet, hogy meredekebb feljárón visszagurulhat a jármű. Ezt így veszélyesnek tartom.

0

hétvégipeti
hétvégipeti picture

A legegyszerübbet senki nem irta le= "gázadás fizikai korlátja_" magyarán egy lyuk bele egy csavar,
A néni ne tudja teljes sebességre rakni.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia hétvégipeti!
Mikor megjelent a poszt, felfüggesztés alatt privátban írtam egy lehetséges megoldást.  Ugyan "barkácsolásnak" tűnik, de kb. másfél éve bevált módon használatos egy hasonló gépnél. Konkréten egy gumicső lett a markolatra húzva és az "fékezi" az elfordulást, mert a markolat végén levő zárórészre szorult. Persze nem ugyanilyen a gép, de talán alap ötletként elmegy.
Üdv,Z.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Lehet hogy x Wattos halogen izzoval ami sorba van kotve a motorral megoldhato az adott problema...de , ha nem akkor a tanyatagok kijavitanak.Elore is koszonom!

UDV.: LACI

0

mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok!
Csak hogy tisztázzuk: ebben a rendszerben van egy 60V-os zselés akkumulátor amelyböl a rendszer készít egy háromfázisu invertersegitségével szabályozható frekvenciáju állandó amplitúdójú feszültséget a motor számára. Ez azt jelenti, hogy a vezérlö jel 0Hz-töl tart valameddig, ami behatárolja a jármű végsebességét gyárilag. Gondolom még mechanikus áttétel is van a rendszerben, ami a nyomaték tekintetében segíti a rendszert. Aki rendelkezik fejlesztői vénával vissza tudja fejteni a rendszer felépítését és megtalálhatja a beavatkozási pontot. Ha képes megérteni a rendszer müködését, akkor rá is tud jönni a szükséges megoldásra.
Egy lehetséges megoldás amit a rendszer használhat, hogy a háromfázisú inverter ic valamilyen megoldással szabályozza az oszcillátor frekvenciáját, igy szabályozva a motor fordulatszámát és ezen keresztül a motor sebességét. Nagy valoszinüséggel a gázkar egy potenciométert takar, melyet egyenfeszültség táplál és a visszaadott egyenfeszültség vezérli az inverter processzort. A gázkar eltekerésével szabályozza a motor sebességét, mint a valódi motorkerékpárnál. Ott a motor tehetetlensége adja azt, hogy a gázkar elmozditása nem rögtön pörgeti fel a motor fordulatszámát igy a gyorsulás egy kicsit később jelentkezik. A háromfázisu motor viszont kis frekvencia elmozdulásra is teljes nyomatékkal indul és felveszi a jeladótól kapott sebesség információt.
Tehát egy olyan áramkört kell épiteni, ami késlelteti a vezérlö feszültség felfutását viszont a lassitásba nem avatkozik bele. Ehhez viszont már áramkör müködési és tervezési ismeret szükséges. De lehet azért probálkozni is, hátha összejön valami használható áramköri megoldás.
Sok sikert!
László

0

iparos
iparos picture

"ebben a rendszerben van egy 60V-os zselés akkumulátor "

Üdv!
5db 12 Voltos zselés akkumulátor van benne és nyomatékváltó. Az utóbbi talán nem megfelelő állásban van. 

2

mosomedve
mosomedve picture

Nálam az 5x12V az 60V. De itt nem ez volta lényeg, hanem egy kis rendszermegoldási ismertetés, hátha valaki tanul belőle valamit. Ha ez így van már nem volt érdemtelen leírni.
László

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Laszlo!
"...olyan áramkört kell épiteni, ami késlelteti a vezérlö feszültség felfutását viszont a lassitásba nem avatkozik bele."
Sztem a Ferenc.P lennebbi irasaban-rajzaiban ezen feladatnak megfelelöen meg is tette-avagy nem igy làtod?
Kari

0

mosomedve
mosomedve picture

De igen, azért nem árt az áramkör ismerete olyan szinte, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen. De a kollega zoltán35 egyerű, magyarul paraszti megoldása sem semmi!
De ha már valaki elektronikával foglalkozik használja az agyát és oldja meg a feladatot elektronikusan!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
smiley _egyetèrtek!
Kari

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Egy lehetséges megoldás:

Üdv, Feri

File csatolás: 

1

Lacabá
Lacabá picture

Nincs ez kicsit túlkombinálva? Mert szerintem ha hall érzékelős is a gázkar, akkor is megoldható feszültségosztóval, csak a kimeneti jelet kell leosztani. Vagy tévedek és azt a hall szenzorokkal nem lehet megcsinálni?

0

uniman
uniman picture
***

Leginkább őket kellene megkérdezni...a problémára lehet van is kész megoldásuk: https://ztechbike.hu/hu/rolunk/

0

Lacabá
Lacabá picture

laugh Földi halandót le sem .... A weboldaluk kapcsolatok fülnél külön kihangsúlyozzák, hogy nekünk csak a területi képviselőikkel lehet tárgyalni.
Egyébként meg biztosan csak annyi infót kapnék, hogy van rajta három sebességfokozat, használja azt a tulaj. Csakhogy tapasztalásom szerint, a három fokozat jóformán alig különbözik egymástól, és az indulás hirtelensége sem változik. Nagy nehezen kiszedtem annyi infót a szervizesből, aki az új első villát ígérte, hogy állítólag van a vezérlőn egy sebesség limiter, amit két vezeték összedugásával lehet bekapcsolni, de attól szerinte csak a végsebesség lesz kisebb, az indulás nem lesz finomabb. sad

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Lacabá!
Úgy értem a gáz érzékenysége a gond.
Szerinten, a kimenő jel leosztása korlátozza a maximális sebességet, de hirtelen gázadáskor maradhat a gyorsulás veszélye.
A csatolt rajz lassítaná gázadáskor a jel felfutó élét (R1, C1). Levételkor közben csekély a hatása (D1, R2).
EGYIK hátránya, hogy az R1 és az Ry miatt csökken a végsebesség.
Sajnos kisérletezni kell mivel több az ismeretlen.

Üdv, Feri

File csatolás: 

0

Lacabá
Lacabá picture

Szia!
Jól érted! És mostmár én is értem hogy mi volt a szándékod a rajzzal. A végsebesség csökkenése nem gond, úgysem akar 35-tel száguldozni. Mert hogy ez a járgány képes annyival menni.  De bevallom, még én is féltem rajta, mert nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy kanyarodni csak a kormánnyal lehet, mivel nem lehet dönteni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Lacabá!
Szerintem első körben szerezd meg a járgányt, és mérj, utána pedig próbálgass. Több lehetőség is van, készülj fel rá:
1: potméter van a gázkarban, ez a legegyszerűbb
2: Analóg hall elem van a gázkarban, ami az elfordulással arányos feszültséget ad (ilyenkor akár a hall, vagy a mágnes arrébhelyezése is segíthet
3: Digitális hall elem van benne, ami pwm-ben adja vissza az elfordulást, bár ennek kicsi az esélye.

Ha ezt megállapítottad, és van mért értéked, onnantól már tudunk érdemben segíteni.
 

 

0

Lacabá
Lacabá picture

Szia Jaca!
Jelenleg várom az első villát, azt is nekem kell kicserélni. blush És akkor lesz módom töviről-hegyire kivesézni a gázkart is, meg a vezérlőt is. Jelenleg csak próbálom feltérképezni hogy mi mindennel találkozhatok, meg reménykedtem hátha szerelt már valaki ilyet.
A támpontokat köszönöm, jelentkezem a itt a járgány és már tudom hogy mi van benne.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Felkészülésként még ezt szeretném felmutatni.
Remélem magában érthető lessz:

Üdv. Feri

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

... ha mégis ismeretlen marad a Hall-szenzor tipusa:

0

Lacabá
Lacabá picture

Köszönöm a segítő szándékod és mindenki másét is!
Szóval hall-szenzoros a gázkar, azonban a típusa továbbra is ismeretlen, mivel nem jöttem rá, hogy hogyan lehet szétszedni, széttörni meg nem szeretném. A mért kimeneti fezültség a gázkar alapállapotánál 0,84V max gázon 3,58V. Olyan tíz km/h-nál 2,6V-ot mértem. Sajnos a gyári limitter (a két vezeték összedugása a szabályzón) csupán csak azt eredményezi, hogy a három elektronikus fokozat nem kapcsolható, csupán az első. Azonban a gép így is képes 19-20Km/h sebességre, ami szerintem sok. Sajnos a gázkar mindössze talán 90°-ot fordul, abból az első 5-10gyakorlatilag üresjárat. Így eléggé kicsi a mozgása. Viszont már nem szeretném túlbonyolítani, megelégedek azzal, hogy lejjebb vegyem a végsebességet olyan 10km/h-ra, egyszerűen a hall szenzor kimenetének leosztásával. A problémám csupán csak annyi, hogy nem tudom hogy mit szól a hall szenzor egy ellenállásos feszültségosztóhoz. Mivel a típusát nem tudom, nem tudom hogy mennyivel terhelhető. A szenzorból a szabályzó fele, max gázon, olyan 0,46mA-t mértem. Nem szeretném kiütni. Az első villát nagy nehezen sikerült beszereznem és már kicseréltem, szeretném mielőbb használatra adni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Először meg kellene állapítani, hogy a hall szenzor kimenetén analóg, vagy digitális jel van-e. Ha van szkópod, egyszerű, ha nincs, akkor kössél a jellel sorba két 220uF-os kondenzátort úgy, hogy a két kondenzátor negatív fele van összekötve (gyakorlatilag unipoláris lesz). Ha így nem indul el, akkor sima analóg, és osztható a feszültsége ellenállással (2,2kOhmos potméter mehet rá). Ha PWM-es, akkor macerásabb.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Lacabá!

Ha analóg jel marad a gázkar kimenetén (feltételezem hogy a kontroller bemenete jobban ellenállásos tulajdonságú), az egyszerübb megoldások egyike lehet ha megszakítod a jel útját egy Rs=3,9k ... 4kΩ-s ellenállásal:

Üdv, Feri

File csatolás: 

2

Lacabá
Lacabá picture

Szia Ferenc.P!
Ismét köszönöm a segítő szándékotokat. A probléma megoldódott. smiley Próbálkoztam feszültségosztóval is, az is működött, de a legegyszerűbb soros ellenállás lett a befutó, mivel ezt ha akarom, akkor egyetlen kapcsolóval ki tudom iktatni. Egy 2,2k -os ellenállás megoldotta, hogy a tanuló módba állított (két vezeték összedugása, végsebesség max 19Km/h) vezérlővel, a maximális sebesség 10Km/h és érdekes módon még hirtelen gázadásnál sem gyorsul drasztikusan, csak ha elveszi, majd ismét hirtelen adja vissza a gázt. Természetesen ez a megoldás nem működik kikapcsolt tanuló móddal, úgy valamiért totál észre sem veszi a beiktatott ellenállást, de ez most nem számít, mivel kizárt hogy valaha is úgy fogja használni. (Nem hiszem hogy valaha is lesz mersze 35-tel "száguldozni". smiley ). Azért a biztonság kedvéért még megspékeltem az egészet egy mechanikai sebesség limiterrel, és jól is tettem, mert a mai kipróbálásnál, még az egyenes haladás is nehezen jött össze neki, úgy, hogy 1Km/h körül tudta csak a gázt adni. Szóval tettem a gázmarkolatra egy bilincset, meg fölfogattam az állórészre egy csavarosan állítható ütközőt, amivel be tudom állítani hogy mennyi legyen a max. Remélem hogy így sikerül neki fokozatosan megbarátkoznia a masinával, mert ha nem, akkor én nem tudok többet tenni érte.
Még egyszer köszönet mindenkinek, 
üdv, Lacabá

0

kozakg
kozakg picture

Heló!
Az eddig nem derült ki hogy a "gázmarkolat" mennyire mozgatható könnyen. Egy hagyományos gázkar, legalább is ami nékem volt korábbi járgányaimon, egy rugó ellenében dolgozott a karburátorban és gázadáskor egyre nagyobb erőt igényelt a működtetése. Ha ennél a szerkezetnél nem így van akkor valami módon hasonló viselkedést kellene elérni mechanikus úton. Valószínű, a baleset sem történt volna meg ha a "gázmarkolat" tekerése komoly erőfeszítést igényel. Egy pánikhelyzet, mint ami a balesetkor is előállt,csak tovább rontotta/fokozta a következményeket.
Ezen túlmenően nemlineárissá kellene tenni a szabályzást, nevezetesen kis "gázértékeknél" kisebb meredekségű, míg nagyobb gáznál már mehet egy meredekebb szabályzás is. A max. sebesség bekorlátozásának mind e mellett a múlt tapasztalataiból okulva van létjogosultsága.
A változó meredekségű szabályzást valami nem túl bonyolult, nemlineáris eleme(ke)t  tartalmazó áramkörrel képzelem el.
Jobbakat!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Lacibá!

Gratulálok, szép munka!

0

Lacabá
Lacabá picture

Szia Jaca!
Köszönöm. És nektek is a támogatást!

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Lacabá!

Örülök hogy sikeresen megoldódott!

Üdvözletem.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A gázkar egy poti. Mérd ki mekkora. Monjuk ha 10k, tegyél a helyére egy 2.2k potit sorba 8.2k ellenállással. Sebesség maximalizálva, és az alsó tartományban nagyobb a gázkar mozgástartománya.

0

Lacabá
Lacabá picture

Szia!
Én is ebben reménykedek és ha nálam lesz a gép, akkor kimérem, de sajnos a csere nem fog menni, mivel ez szerintem nem egy egyszerű poti, hanem a gázmarkolatba van integrálva. Persze így is sorba köthetek vele egy ellenállást, csak nem tudom mit fog hozzá szólni az elektronika. Kutakodtam a neten és többnyire azt tapasztaltam, hogy 0 és 5v közé van bekötve a gázmarkolat, tehát szerintem a 0-5v kimenet határozza meg a sebességet. Így elképzelésem szerint soha nem fog teljes sebességgel menni, de nem tudom hogy érzéketlenebb lesz-e a gázkar. És még az is gond, hogy ezekben van valami hall szenzoros fordulat érzékelő, ami a terheléstől függően, (emelkedő) adott gáz álláshoz adott sebességet rendel, és nem tudom hogy az mit fog szólni ehhez a módosításhoz.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Eddig 2 gázkart szedtem csak szét, de mindkettőben sima poti volt, fogaskerékkel a markolatról.

Ha meg 0-5V az elvárt, akkor tök mindegy, külső osztóval is át lehet verni. 

Nem hinném, hogy a motor nyomatékszabályozása olyan lenne, higy le kell esni róla, meg kapaszkodni, el ne repülj.. :-)

0

Lacabá
Lacabá picture

Köszönöm a figyelmeztetést jogos volt a felfüggesztés, még ha ezzel el is akadt kicsit a segítségnyújtás lehetősége.
Viszont remélem a tagok több szociális érzékenységgel rendelkeznek, és elolvassák a témanyitót és nem rettennek el csupán a címtől. Eddigi tapasztalataim szerint sok jó ember is van itt.
(Remélem ezért nem kerülök le/kitiltásra, nem magam miatt, hanem akinek segíteni szándékoztam.)
(u.i. Nem tudom hogyan kell formázni a szöveget)

2

ty
ty picture

Cím nem lesz jó. Szerkesztés fülön tudsz változtatni a felfüggesztés előtt.

0

Sponsored links