You are here

Samsung UE40H6203AW nincs háttérvilágítás

14 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott a fent nevezett TV led háttér bajjal. Kérdésem a következő. Még sosem cseréltem ledes hátteret, ezért előre is elnézést ha hülyeségeket írok. Tudomásom szerint általában 1-2 led szokott csak tönkremenni és ez okozz a hibát, mivel sorba vannak kötve. Kérdés az, hogy cserélhetőek-e ezek a ledek a szalagon, illetve van-e értelme ezzel foglalkozni, vagy kompletten cseréljem a ledcsíkokat? Ha cserélni kell kompletten, akkor hol tudom ezt beszerezni és milyen néven keressem ehhez a típushoz? Sajnos a TV típusszáma alapján nem találtam hozzá sehol, csak ebayen, de sajnos a tulajnak sürgős lenne, így az kilőve.

Comments
djhalasi
djhalasi picture

Na mielőtt szétszedném a kijelzőt gondoltam mérek egyet. A táppanelről a ledekhez menő csatinál 247V DC-t mérek. Itt szerintem nem kellene ekkora fesznek lenni és nem is tiltja le a tv, folyamatosan ott van ez a feszültség ahogy bekapcsolom. Valakinek valami ötlet? Csak mert nem szeretném kinyírni az új ledcsíkokat.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A Samsungok nem mindig tiltják le a meghajtást LED szakadás esetén. Gyakran még akkor is tolják a szuflát beléjük, amikor  már kigyulladt a ledsor... A feszkó valóban soknak tűnhet, de ha nem áll le a meghajtás, akkor az áramgenerátor egész addig emeli a feszültséget, amig a beállított áramot el nem éri, de mivel szakadás van, ezért nem tudja elérni a megfelelő áramot, ezért maximumra tolja a feszültséget, ami terhelés nélkül egy csúcsra töltődött elkón simán lehet ennyi. Ergo a ledsorok belül tuti szakadtak. Viszont hamár szétszeded, akkor próbára rövidre zárhatod a hibás ledeket, hisz aoknak a soroknak már majdnem mindegy, így tesztelheted a tápot, mekkorára áll be a feszültség ha világít a háttér...

0

yohnsee
yohnsee picture

Nem csak a Samsung. Ez egy LG háttere volt, amíg bírta. A fényterelő alatt végig égett a led csík nyákja, talán 18 led volt összesen benne, 3 pislákolt eme manőver után.
 

File csatolás: 

0

djhalasi
djhalasi picture

Közben ki is kaptam a ledeket. A tápnál az a helyzet szerintem is amit írtál, nem lesz azzal gond. D3GE-400SMA és B ledcsíkok vannak benne. Annyira nem volt vészes szétszedni, de beleizzadtam, amikor vettem le az LCD-t. :)

0

djhalasi
djhalasi picture

Egy bajom van, hogy magyar beszerzési forrást eddig nem találtam. Valaki esetleg tud ebben segíteni? 1db D3GE-400SMB-R3 és 2db D3GE-400SMA-R2

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A sinit már írtam, de itt is van pl: https://hqelektronika.hu/termekek/tv-assy-1016-led-hattervilagitas-40inc...
https://hqelektronika.hu/termekek/tv-assy-1017-led-hattervilagitas-40inc... Csak nem jól keresed, a samsung cikkszámot kell beírni, nem a gyártói kódot. 1 hét alatt beszerzik...

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Közben összedobtam egy 50v körüli tápot. Gondoltam lepróbálom melyik csík a rossz, mert akkor elég lenne csak azt az egyet cserélni. A 3-ból 2 működik, de az egyiken 1 a másikon 2 led nem világit, amit nem értek mert elvileg sorba vannak kötve a ledek, tehát ha egy nem jó akkor elvileg egynek se kellene világítani. Gondolom így nem elég csak azt cserélni ami teljesen rossz.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ugynézki van még tanulnivalód a power ledekről :) Egy LED sokféle hibát produkálhat, pl nemcsak szakadt lehet, ha nem világít hanem zárlatos is. Az az 50V-os táp mekkora árammal hajtja meg a ledeket?  Ezeknek az üzemi árama 200...400mA szokott lenni, ha jóval kevesebbel hajtod meg szintén világít, de nem a megfelelő munkapontban dolgozik, ezért nem reális az ilyen teszt. Nagy eséllyel ha az előírt árammal hajtanád, a zárlatosak mellett valamelyik meg is szakadna a sorban, így az egész  elaludna. Ha tartósan szeretnéd megjavítani, célszerű az összeset cserélni, és menüben visszavenni maximumról a háttérvilágítást, én max 10...15-ig szoktam állítani, hogy még szép képe legyen, és ne is legyen túl sötét.

0

djhalasi
djhalasi picture

Értelek. Mindenképp komplett csere lesz akkor. A menüben a fényerő csökkentést hogy érted? Csak simán a beállításoknál visszaveszem, vagy szervizmenüben kell beállítani, hogy a mezei felhasználó se tudja majd maxra állítani?

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Szia! Legegyszerűbb a normál user kép menüben visszább állítani. SVC menüben nemtudom, hogy lenne ilyen lehetőség külön.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Szétszedést nagyon óvatosan végezd, mert a kijelző törékeny (üveglap)! Fontos a megfelelő alátámasztás!

A LED sávoknak van azonosító száma, ami szétszerelés után láthatóvá válik. Ennek alapján rendelhetők (pl. a SINI-nél).
A kijelző típusa alapján is azonosíthatók, de ez roppant nehézkes.

Egyenként mérhetők a ledek DMM-el, és cserélhetők is, de kell hozzá némi smd forrasztás technológia ismeret.
Csak az eredetivel azonos típusú ledeket szabad beültetni!
 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Elvileg 3 sor van benne, alu hordozón, tehát sima eszközökkel nehézkes a cseréje a ledeknek. 1db egyenes sor ( BN96-28766A ), és 2db hajlított ( BN96-28767B ). A sininél rendelhető, de közel 15 ropi/db. De ha szét van szedve, akkor lehet pontosítani a sorok típusát.  Ha valóban ez, akkor ebay-ről gazdaságosabb: https://www.ebay.com/itm/Kit-3pcs-12-13LED-LED-strip-for-Samsung-UN40H50...

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Tudom, hogy óvatosnak kell lenni vele, ccfl csövet már többször cseréltem, de ledet még nem. Megpróbálkozom akkor a szétszedéssel.

0

Sponsored links