You are here

BRG M20 hangerőszabályozó javítás

15 posts / 0 new
Last post
szepi1031
szepi1031 picture

BRG M20 hangerő szabályozó erősen kontakthibás.
Az eredeti 10kC + 25kA kettős poti beszerezhetetlen. (elfekvőben valakinél??)
A szabályozás az első és második erősítő tranzisztor között, az első tranzisztor visszacsatolását állítja.

Kérdés: 10kB potival hogyan lehetne korrekten megoldani a javítást?

 

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Sztorno, az egyik oldalára működött az elméletem.
Egy 35k-s lineáris lenne a legközelebb hozzá.

0

kozakg
kozakg picture

Üdv!
A 10KC szektor az első fokozat emitter ellenállását hidalja át a C9-en keresztül, változtatva ezzel annak erősítését. Ez a C jelölés negatív vagy fordított logaritmikus jelleggörbét takar a REMIX akkori jelölési rendszere szerint. Ha ide A-s (lineáris) de főleg ha B-st (logaritmikust) teszel, a szabályzás a nagy hangerőknél/felvételi szinteknél nagyon durván fog működni. A szabályzás másik ágát képező 25KA-s szektor a jel útját söntöli szintén a C9-et igénybe véve hangfrekis szempontból a kis hangerők felé szabályozva. Itt az A-s, lineáris poti megfelelő szabályzást biztosít.
Ha mai gyártású potival próbálnád az eredetit kiváltani, inkább egy szóló 25KC potival váltanám ki a komplexumot mert szóló potit C-s ben ha nem is könnyen de be lehet szerezni.
Figyelem! A mostanság gyártott potiknál a B jelölésű a lineáris és az A vagy Audio a logaritmikus!
Kísérletezhetsz 25+25K lineáris potival az egyik, az eredeti C-s helyén lévő egység csúszka és végállás közötti söntölésével, de csak közelíteni fogod az eredeti szabályzási görbét.
Ha lehetséges, inkább próbáld az eredeti potit kitisztítani/kenni mert ezzel jársz a legjobban!
Jobbakat

File csatolás: 

0

kozakg
kozakg picture

Egy kiegészítés:
Ha adott esetben kérdéses egy poti jelleggörbéje, én úgy szoktam megnézni hogy középállásba tekerem és a csúszka valamint a két szélső kivezetés között mérem az ellenállást.
Lineárisnál a két szél felé azonos értéket mérhető.
Logaritmikusnál a kezdő oldal felé jellemzően a teljes ellenállás 1/10-ét mérhetjük.
Negatív logaritmusnál az előző értéket, csak a végállás felé.
Megj. a kezdő és végállásal az óramutató járással azonos forgatási irányt értek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kis kiegészítés

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
 A 60-70-években divatos volt valami olaj-szurok keverékkel kenni a poti, és a forgókondenzátorok csúszó csapágyait. Leginkább a VT, de a REMIX is használta, a műszerpotiknál. Kellemes, húzós tekerési élményt biztosított. Aztán évek alatt szépen beállt, megszorult. Nem egyszer a szétszerelt potiból hosszas benzines áztatás után lehetett kalapáccsal kiütni a tengelyt. Volt hogy a sziluminból öntött csapágy inkább széttőrt, de nem engedett.  Különösen a Camping táska rádiók légforgói voltak a legutálatosabbak, kiszerelni, de szétszerelni nem lehetett, csak benzinben áztatni, és remélni, hogy egyszer tekerhető lesz.  Ha végre kioldódott az a fekete trutyi, helyére csapágyzsír, és utánna hosszú élet. Nemrégen, még a régi labor tápegységem beszorult műszerpotiját kellett helyretenni, a régi bűnök miatt. :-)
Csaba

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Van nekem:

10 k + 100KOhm /mérve 10 + 76  KOhm /   , 50 + 50 KOhm,    10 + 10 KOhm,    22 + 22KOhm.

Főleg a két utolsóból egyik sem szimpatikus?

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Ezeknél a régi potiknál nem is a szénréteg, hanem a kivezetés a két végén a gond. Általában szegecselve van, ott rohad be, megnő az átmeneti ellenállás a szegecs és a szénréteg között..  Lehet pontozóval próbálkozni a csőszegecsen, fujkálni löttyökkel, de ritka, hogy tartósan megjavuljon. A vége leginkább csere lesz.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lemosás után  gombostű fejnyi  ablakfűtés javító festékkel általában az is  javítható

Bálint

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Ezt még nem próbáltam.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ezek a "békebeli" potik elég jól javíthatók. Én nem mondanék le rögtön róla. Ha a szénpálya nincs sz***rrá kopva, szétszed, kitakarít, érintkezőn igazít, tengelyt leápol, vékonyan bezsíroz, (csak azt, a pályát, érintkezőt nem) összerak.20 évig megint oké.

3

zgyula
zgyula picture

Szia!
Nem értem, miért az első gondolat némelyik szakinál a poti cseréje. Amíg a szénréteg pályán nem lehet átlátni a kopás miatt, addig egy jó kontakt tisztító, majd kenő folyadék újjá varázsolja . Nemrég volt itt téma...

0

agressiv
agressiv picture
*

Mert a legtöbbünk javított potit csak ideig óráig látott működni gondolom. Ha tényleg csak a kivezetések rohadtak el az még oké, de, ha megkopott a pálya és általában az, akkor csak gányolás lesz belőle.

0

Attee
Attee picture
*

Nem tudom,én újítok fel (legjobb tudásom szerint) régi masinákat, és ezekben a régi gépekben a legritkább esetben kell valóban potit cserélni. Ezek nem a mai, leheletvékony szénréteggel ellátott kicioccó potik. Ha ki is kopik esetlegesen valahol a pálya mégis, (mert 0-24-ben tekergették 30 éven át) akkor is elég széles a szénpálya, kis érintkező igazítás csodákat tehet...
Persze, rá kell szánni az időt, szétszedni, alaposan kitakarítani, felújítani, kontaktokat (pl. szegecselésnél) megjavítani, tengelyt zsírozni, stb. De megéri, már ha a korhű állapot visszaállítása a cél...  

0

Pista47
Pista47 picture

Szia!
Már sokszor volt róla szó, a potméter a közép kivezető kotakt hiba miatt szokott a legtöbb esetben recsegni.
Ha azt befújják valamilyen kontakt tisztító spray-el, annak valóban hamar megszűnik a "gyógyhatása", és újra recsegni kezd, szóval valóban gányolás lesz belőle.
Már sokszor írtam az Electrolube Cotact Greasa No2G zsírnak a benzines oldata injekciós fecskendővel bespriccelve csodákat tesz, és nem csak egy kis időre, hanem tartósan is.
Valamikor ezzel oldottam meg az N313 pici szkópom izosztát kapcsolóinak a szűnni nem akaró nyűgjeit.

0

Sponsored links