You are here

Vasmagos tekercsek javìtása

6 posts / 0 new
Last post
Laszlo653
Laszlo653 picture

Üdv.Ehhez hasonló és több menetszámu URH tekercseknél.Milyen vastag huzalból célszerü készìteni a tekercseket hogy a vasmag ne gyengüljön ha vastagabb huzalt kap?Vékony lágyabb huzalok is jók?

File attachment: 
Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Mit értesz a vasmag "gyengülésén"? Öregszik, és az mágneses tulajdonságai megváltoznak, vagy a mechanikai szilárdsága lecsökken, vagy valami mást?
Kijelenthető, hogy a vasmagra nincs ilyen hatása a tekercselésnek. A tekercs jósági tényezője viszont függ a huzal vastagságától. 

Magas frekvenciákon a skin-hatás miatt ezüstözött huzalt használnak. A huzal vastagságától (átmérőjétől) a mechanikai szilárdságon kívül függ a szórt kapacitás (menetek közötti kapacitás, önkapacitás) is, ugyanis az egy menetre jutó felületének nagysága átmérő függő.
Általában 0,5-1mm vastag ezüstözött huzalt használnak.
A gyakorlatban a méretezésük nomogramok (többváltozós függvények) alapján készül, de némi gyakorlattal, (vagy ha van eredeti minta), akkor könnyebben is elvégezhető.  A rezgőkör pontos behangolása a vasmaggal történik, természetesen műszeres ellenőrzés mellett (például wobler generátorral).

0

Laszlo653
Laszlo653 picture

A huzal ha vastagabb ugyértem a vasmag hatásának gyengülését.De célszerübb visszatenni az eredeti ezüstözött huzalt.Kicsit vastagabb amire tekerődik de attól ráfér az eredeti ezüstözött huzal.A vasmag beletörés miatt cserélem át a keretet.Csak az nem volt tiszta miyen huzalt használnak ilyenekhez.De mostmàr ezt is tudom.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nagyjából a vasmagos tekercs menetszámától (n) és a vasmag mágneses jellemzőjétől (Al) függ az induktivitása (L): 

n=négyzetgyök (L/Al)

Ebben nincs ilyen "hatás gyengülési" tényező!

Ha vastagabb csévetestre tekered föl ugyanazt a huzalt, akkor kevesebb lesz a menetszám (n), és így az induktivitás is (L). Ha nem jelentős a menetszám csökkenése (csak néhány %), akkor ezt ellensúlyozni lehet a vasmag beljebb tekerésével, de nagyobb eltérést már nem.

Nagyon fontos, hogy ugyanolyan színjelzésű (sárga) vasmagot használj a törött helyett, mert eltérő szín esetén más lesz a vasmag mágneses jellemzője (Al), és más a vasmag határfrekvenciája is.

1

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Igazából URH tekercseknél a huzalvastagság nem számít! A skin-hatás miatt a nagy frekvenciás jel olyan 6-10um mélységig hatol be a vezeték belsejébe így a vastagabb huzal nem jelent olyan nagy javulást. Ott ahol kell a jó vezetőképesség vékonyan ezüstözik a huzalt a jel úgyis csak az ezüstben fog haladni. A vastagabb huzalt inkább azért használják mert jó öntatrtó tekercset kapnak és a kapott tekercsek arányai is közel ideálisra adódnak!

Üdv,
    Oszi

1

Laszlo653
Laszlo653 picture

Köszönöm a részletes választ

0