You are here

USB2, USB 3 kérdés

30 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: nem röhögni.
vennék egy laptopot(2 év garancia) de ezen 1 db USB 2,   1 db USB3,   1 db USB Type-C Gen1  csatlakozó van
Kérdés: az USB 3  fogadja a  32 GB pendrivet,?
              az USB C.  GEN 1 mit jelent, mire szokták használni?

Bálint

Comments
Julian
Julian picture

Szia!

Az USB 2 is fogadja a 32 GB-osat. Sőt, a nagyobbat is. Igazság szerint ez inkább még illesztőprogram kérdése lehet. De számítógépeknél ezzel nincs probléma. Szóval a méret miatt nem kell aggódnod egyik portnál sem.
Az USB 2 csak 500mA áramot tud, míg az USB 3-ra akár 1A-es eszköz is rádugható. Külső HDD-knél ennek nagy jelentősége lehet, bár a maiak azért el tudnak indulni USB 2-ről is. Ha nem, akkor Y kábel kell és 2 USB 2 port.
A sebesség nagyon sokat számít. Mondhatni fényéveket.
Egy ténylegesen USB3.0 pendrive gyorsabb lehet, mint a gépben lévő HDD. De ennek van is ára. Az SSD-k sem olcsóak és egy ilyen pendrive majdnem megfelel egy SSD-nek.

Nekem van USB 3-as külső HDD-m, észrevehetően gyorsabb USB 3-as portban USB 2-eshez képest.
És van egy 256 GB-os USB 3-as pendrive-om is, ami szintén nagyon gyors. Ha a gépben lévő SSD és a pendrive között mozgatok adatot, akkor gyorsabb, mint a HDD.
Jó pár hónapja teszteltem ezeket a dolgokat.

Olvasásnál általában nem számít annyit, de írásnál nagyon is sokat számít a sebesség. Egy USB 2-es pendrive-nál is érdeme figyelni ezeket a paramétereket, mert az elnevezés (szabvány) nem garantálja, hogy a lehetséges maximális sebességgel fog működni a háttértároló. Sőt!
Jellemzően egy USB 2-es pendrive 80 MB olvasást és nagyon jó esetben 20 MB írást tud, de jellemzően inkább csak 10 MB-ot tudnak írni másodpercenként.
Míg USB 3-on akár 350/250 MB/s olvasás/írás adatátviteli sebesség is lehetséges. Az én pendrive-om tudja is. https://www.kingston.com/us/usb/personal_business/hxs3

Az USB C Gen 1-ről sokat nem tudok. Az asztali gépem hátulján van egy ilyen csatlakozó, de csak úgy használom, mint az összes többit. Illetve az USB 3-as mivolta miatt USB 3-as dolgokat dugok bele, ha az szükséges.

Kompatibilitás: Az eszközök lefele kompatibilisek. Vagyis egy USB 3-as táró egy USB1.1-ben is fog működni, ha megkapja a megfelelő energia ellátást, csak nem lesz valami gyors. De egy USB 1.1-es eszközt is dughatsz USB 2-be vagy 3-ba, de a sebessége ott is korlátozott lesz.

A windows ráadásul olyan okos, ha USB 2-be dugsz egy USB 3-as eszközt, akkor hajlamos szólni, hogy van gyorsabb port, dugd oda. Párszor találkoztam ilyennel. Bár lehet, hogy még az USB1.1 és USB2.0 portokkal megáldott gépen.

Ha nem tárolóról beszélünk, hanem más eszközről, akkor érdemes olyan portba dugni, amibe készült. Pl.: egy ac (5 GHz) szabványt is tudó  wifi adapteren már USB 3-as csatlakozó van és mai azt illeti nekem nem is akart működni USB2-es portban, hiába csak b/g/n szabványon, 2.4 GHz-en csatlakoztam a hálózathoz.

Szerintem mindenképp legyen USB 3 a laptopon amit venni szeretnél, de a csatlakozók számára és elhelyezkedésére figyelj oda.
Az én laptopomon csak 2 port van, az egyik 2-es, a másik 3-as. És a 3-as mellett van a HDMI kivezetés. Ha külső megjelenítőre kötöm, akkor nem fér be mellé a pendrive-om. USB 3-as hub-ot kell használnom, ha ki akarom használni a sebességét.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz, 

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Az asztali gépemen van USB2 is, meg USB3 is. Azonkivűl, hogy a 3-as nak kék a foglalata belülről, és a 2-es kicsit kh-s, a sebességben nem sok különbséget találtam . Teljesen kompatibilisek egymással.
Csaba

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Az, hogy egy pendrive USB3-as, az még kevés a gyorsaságához! Vegyél "tényleg gyors" USB3-as pendrivet, /ezek eleve drágábbak is/ és meglátod a különbséget. Tehát: az USB3-as pendrivok között is többszörös sebességkülönbségek vannak. /ha USB3-as foglalatba dugod, de még akkor is, ha csak USB2-esbe, de itt nem érződik annyira a különbség./

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Csaba!
A kéknek azért több érintkezője van. Szerezz be egy USB3-as pendrive-ot és azzal próbáld ki.

0

dankasan
dankasan picture

Szia! Nem röhögök,én is most vettem új laptopot és azon is van mind a három fajta.Amúgy fogad mindent,a "C" álítólag dupla olyan gyors,mint a sima.Ez főleg a nagymennyiségű  adatcserékor hasznos. Én egyébbként elég hitványnak tartom mechanikailag azt az aljzatot(nagyon kell rá vigyázni...)
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az USB2-be az egeret kell tennem, azért kérdezem, ezidáig nincs USB3-as eszközöm

Ezek szerlnt a USB3-ba minden további nélkül mehet a pendrive, kamera, fényképezőgép, USB-hub is?

Bálint
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Mehet bele nyugodtan, kompatibilis.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Én is vettem egy régi notebookot.Amig nem tisztul le ez a csatlakozó kérdés,addig elmegy ez a gép.(2év) Utána mindenképpen vennem kell két új gépet.
Addigra Bálintnak már lesz tapasztalata a mostani laptopjáról.
Köszönöm a figyelmetek.Üdv jano

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
" Addigra Bálintnak már lesz tapasztalata a mostani laptopjáról. "
De jol lehet, hogy a majdani aktualisat akàr USB5-nek, avagy LVDSX+-nak fogjak nevezni surprise_lènyeg: par havonta valami ujabbat tukmalni a nèpre...
Kari

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Varga vagyok . Maradok a kaptafámnál .
A "követő fejlesztés"-nél . wink

0

Mosószaki
Mosószaki picture

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Ahogy én tudom.
Az USB2.0 aljzatba az USB2.0 csatlakozõjú PENDRIVE dughatõ.Az USB3.0 csatlakozó aljzatba USB3.0 csatlakozójú PENDRIVE kell.Az USBC az egy harmadik tįpusú csatlakozó.Sebességben és adatmennyiségben növekvő sorrend,ahogy felsoroltad.
Szerintem.
Üdv jano

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Mechanikusan bemegy az USB2.0 az USB3.1 helyére.Elektromosan nem érdemes. Pont a gyorsabb portot nem tudod kihasználni.Csak,ha muszály,akkor hasznád Bálint így.
A régi asztali gépbe terveztem ,hogy bővítő kártyát dugok .USB3.1 portokkal rendelkezőt.A gyerekek lelkesedését hamar lehűtötte a barátom.
:)
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia Janó!

Ezt a válaszodat jó lenne még egyszer átgondolni! 

0

Inhouse
Inhouse picture

Nem így van. Dugható mindegyik mindegyikbe (USB2<>USB3), csak a legkisebb verziójú oldal szerinti lesz a sebesség.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A fenét! USB3-ba simán dugható az USB2. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Bedughatod.Csak minek?

0

Jaca
Jaca picture
****

Mert jó bedugni :)
Az a lényege, hogy ha veszel egy új gépet, amin csak USB3-as csatlakozók vannak, akkor bajban lennél, ha egy telefont, egy BT kulcsot, egeret, vagy régi pendrive-ot akarnál használni. Az USB2 sebességével fognak működni, az kétségtelen.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Pláne!

0

Jaca
Jaca picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kellett ez nekünk, hétköznapi felhasználóknak?

Bálint

0

kozakg
kozakg picture

A külső vinyómhoz jobb volna (kellene) egy USB3 port de hát az nem vanni a gépemen.
A vasárnapiak is jó hasznát vehetik a nagyobb adatátviteli sebességnek. Vagy nem?
Jobbakat

0

varga jano
varga jano picture
*****

"A termelés anarchiája."Karl Marxsmiley

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Külső merevlemeznél már van jelentősége.

Üdv, lcsaszar

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Pl. a Compact Casette (audio-philips) megoldásnál még megegyeztek az európai-japán gyártók . (A grundig kazetta nem terjedt el.)
Azóta nehezen tudnak megegyezésekre jutni . A nyomasztó USA fölény a polgári fejlesztésekben , sem kedvez a kompromisszumoknak .
Szerintem .
jano

0

Attee
Attee picture
*

Azért ne felejtsük el, hogy a világ IT központja Kaliforniában van (San José, Silicon Valley) Itt vannak a legjelentősebb IT cégek, kezdve az Inteltől az Apple-n és a HP-n át a Google-ig...
Naná, hogy az iparág legnagyobb neveihez fűződik a legtöbb új technológia.
Ámbár...Az Internet a mai formájában (World Wide Web) európai találmány, a svájci CERN intézetből indult hódító útjára Tim Berners-Lee keze által 1990-ben. (1993-tól közkinccsé lett)
A GSM rendszer szintén európai eredetű...

Csak nehogy azon kapjuk magunkat, hogy a kutatás-fejlesztés is Kínába kerül...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Attee!
Az USA fantasztikus pénzeket költ kutatás-fejlesztésre .Töbet mint az őt követő öt ország együttvéve . Lemaradva követi Kína . Az oroszok még keveseebet tudnak költeni ,mert a gáz-olaj árak visszaestek . Az embargó is sújtja őket . Az EU-ban a németek költenek viszonylag sokat . (A Brexit óta Anglia már nem EU.) De a németek K-F beruházása világszinten  édeskevés . Szerintem .
Üdv Jano 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Üďv!

Manapság egyszerűbb. Az USA-ban kitalálják, Kínában lekoppintják, legyártják, a világ többi részén megveszik.

- lcsaszar

0

Sponsored links