You are here

LG 32LB650V TV nincs háttérvilágítás

18 posts / 0 new
Last post
djgala
djgala picture

Sziasztok. Hozzám került egy LG 32LB650V típusú 3D LED TV ami bekapcsol, de nincs háttérvilágítás. A táp panelen a szervízdoksi alapján a feszültségek jók kivéve a LED kimenetet. 117V-nak kellene lennie de én 0V-ot mérek. Bekapcsoláskor a standby LED 7-et villan. A diódákat kimértem, a kondikon nem látok "púposodást". Lehet LED panel hiba?

File attachment: 
Comments
bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

a LED csíkok valamelyikén kipurcantak a diódák, ezt csak úgy tudod megállapítani, hogy szétszeded. A legegyszerűbb a dolog ha ehhez megfelelő műszered van (a csipogót nem kell komolyan venni) és csíkonként kivizsgálod. Mig be nem szereztem a LED tesztert a hameg oszcilloszkóp komponent tesztere is megtette, főleg akkor ha nem csak 1 diódát vizsgáltam hanem pl a csík felét, ugyanis a komponent teszterrel nem igen de a LED teszterrel be lehet állítani azt a minimális árramküszöböt amelyen a LED-ek épp, hogy elkezdenek halványan világítan. Így kiderűl, hogy melyik lesz a következő, mint ahogy a tisztelt kolega le is írta és fényképpel igazolta is. Ha megállapítottad, hogy valamelyik LED-ek nem világítanak  igazán célszerű lecseleni az összes csíkot. De ahhoz, hogy a dolog ne legyen egyszerű, volt néhány esetem ahol bárhogyan mértem akkor sem derűlt ki, melyik LED a hibás, mindegyik világított és a felvett árramok is stimmeltek. Ekkor derűlt ki, hogy nem jó a meghajtó. Az ilyen hibát szétszedés előtt célszerű szkóppal megfigyelni,  legjobb volna ha a műszerpark lehetővé teszi a tárolós szkóp használatát, mert a meghajtó elkűld 1 impulzust a LED-ekre és a MOSFET source sorbakötött ellenálláskon mért feszűltségesésböl a kontroler megállapítja, hogy a LED-ek kóserak vagy sem. Ha a mért jel nem megfelelő azonnal letilt, így esélyt sem adván a további mérésre. Olyan rövid szokott lenni az impulzus, hogy sima szkópon nagyon nehéz megfigyelni viszont a tárolóson vissza játszható. Egy edge LED es LG-n így sikerűlt a hibát kiszűrni. Persze szétkaptam a képernyőt és minden LED-et kínokra tettem de mindegyik szépen végezte a dolgát. A meghajtómodul volt hibás mert egytlen impulzust sem adott a LED-ekre. De olyan is volt, ugyanúgy edge LED-esen, hogy a LED-ek ok, a meghajtó 20 perc múlva letilt. Megvettem a másik meghajtó modult amelly rémületemre ugyanúgy lekapcsolta a lámpát. Ekkor kerűlt sorra a fiókban heverő kinai LED meghajtó modul amely most már több mint 1 éve vidáman működik az illtő, a svéd bútorgyár álltal forgalmazott, tv-jében. Ha nincs alkalmad pillanatnyilag LED tesztert beszerezned a net-ten találsz kapcsolási rajzokat miként tudsz ilyen összetákolni, egy sima árrmhatárolós labortáp is megteszi, persze nema az összes LED egyszere kivizsgálására. Az jó, hogy a diódákat lemérted de az elkókat nem optikával ajánlom kivizsgálni (púpos?) hanem ESR mérővel mivel nem kötelező jelleggel púposodik ki ha elszárad, ritkábban zárlatos. 

További szép napot

p.s.

netán meg van-e ennek a TV-nek az SPI eeprom tartalma. Nekem van pont 1 ilyen TV-m és a logón lefagy. Sehol sem találok hozzá tatrtalmat, még a remonton sem, onnen letöltöttem néhányat de azzal nem ad képet. Ha ki tudnád olvasni nagyon hálás volnék.

üdvözletem

1

djgala
djgala picture

Sziasztok.
Köszönöm a sok választ.
(igen ez a szakmám)
Előröl kezdtem az egész mérést. A LED kimeneten nincs zárlat, 0V ot mérek még mindig. 

A 3db 3,5V megvan.
Power ON= 3,4V
DRV ON= 0,08V (elvileg itt van a hiba, ez kapcsolná a LED kimenetet)
24V= 26,4V (ez nem sok?)
12V= 12V

A DRV ON a main board-ról jön?

Köszönöm!

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
A 26V nem sok, mivel nem indul el a LED driver tápegység. A DRV ON lábon valóban 3V nagyság rendű feszültséget kell mérni. Amíg ez nincs meg, addig a tápegység azon része, ami ellátja tápfeszültséggel a háttér világítást. Ha a DRV ON lábra rávezeted a 3,4V-ot, akkor el kell indulni a LED tápegységnek.
László

0

djgala
djgala picture

Igen, ezt közben kipróbáltam, a háttérvilágítással nincs gond.

0

mosomedve
mosomedve picture

Nem kell beugrani azon hozzászólók beírásához, akik rögtön a háttér világítást teszik felelőssé. Ha valaki ismerné áthatóan az ilyen rendszerű készülékek rövid működését, akkor pár egyszerű méréssel illetve a vezérlő feszültségek emulálásával pár perc alatt ki tudnák deríteni mitől is döglik a hal! Itt is bebizonyosodott akkor, hogy a digitális alaplappal van a hiba, ami az esetek egy részében felelős a hiba kialakulásáért.
Ezután már egy kicsit komolyabban kell belemérni a készülékbe. A hét villogás az igazából nem hiba kód, hanem a bootolás idejéig így ad visszajelzést kifelé, hogy indul a készülék. Egyébként megfelelő fényviszonyok mellett a háttér világítás nélkül is meg kell jelennie az LG logónak. Ha már ez sem jelenik meg, akkor elképzelhető, hogy valamilyen szoftver hiba lépett fel. De mielőtt flash cserében gondolkodnál, egy BGA rework végrehajtást kellene megcsinálni az alaplapon.
Sajnos ha már nem engedi bekapcsolni a háttérvilágítást, akkor már nagyobb a baj.
Ha kiderül, hogy alaplap hibás, akkor talán tudok segíteni rajtad, ha elküldöd az alaplapot hozzám.
László

0

djgala
djgala picture

Szia. Valószínű, hogy alaplap hibás. Az elküdés, hogy működne, illetve milyen anyagi vonzata van?

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Elküdöd postán én bevizsgálom, ha tudom javítom, ujra forrasztom a processzort, stb. Bevizsgálás után privátban irom a javitási költséget. Ha érdekel irjál privát üzenetet és megirom a cimemet.
László

0

djgala
djgala picture

Szia.

A megfelelő fényviszony az mi lenne? Én nem nagyon látom, hogy bejonne logó. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: pl. oldalról megvilágítod a képernyőt

Bálint

0

djgala
djgala picture

A táp úgytűnik rendben van, main board nélkül rövidre zártam a 3,5V-ot a Power ON-al és a DRV-ON-al, így elindult a háttérvilágítás.

0

Csintalan László
Csintalan László picture

Szia! Ne kínlódj vele.Ennél a modelnél 100-ból 100-nak LED hibája van ha nincs háttér világítás. Bruttó 13 ezer a sininél egy komplett szet. Ezeket a 6 v-os ledeket nem ajánlott egyenként cserélgetni mert hamar visszaköszön. 

Csinti 

0

balage
balage picture

Helló! De azért van rá megoldás hogy kiderítsük hogy még mely LED-eket kell cserélni. Én terveztem hozzá egy elektronikát, azóta egyet sem hoztak vissza. Van itt egy videó róla, a LED-ek fénye kicsit zavarja a kamerát, szóval a jobb oldali LEd beteg, persze 30mA  felett már nem veszed észre. https://drive.google.com/file/d/1kgU9PVx8S74AB5m4rJmyv793yEcnAOL1/view?usp=sharing

0

Csintalan László
Csintalan László picture

Szia balage!  Én is kétféle led tesztert használok (mindkettő az aliexpress-ről), egyik "automata" míg a másiknál én tudom állitani egy potival a ledek áramát. Ahogy írod, látni lehet hogy melyik led kezd "sántítani".  Ennél a kabátgomb-lencsés háttérnél én minden esetben cserélem a komplett hátteret, nemcsak a megfizethető ára miatt, hanem amiatt is hogy a csíkokat kiépítve szinte mindig látszik a nyáklapon a ledek körüli, melegedés, barnulás ami nem jót jelent.

Csinti 

0

balage
balage picture

Helló! Én csináltam egy 0-300V,0-400mA-ig állítható tápot. A kimenete disszipatív  áramgenerátor,tehát a kimenetére nem kell elkó. Így akár 300V-os kimenetnél  is bátran rá lehet kapcsolni egy 3V-os LED-re. És még mivel max 120W-ot tud, tápegységek javításánál is nagy segítség. Javítás után a felrobbanás veszélye nélkül lehet indítani,tesztelni 50-100mA-es áramkorláttal.

0

george
george picture

Szia djgala.
Valoszinü hogy led hiba.
aled feszültseg bekapcsoláskor fölugrik ha nincs fogyasztás leesik.
Üdv Gyuri

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Az mérési hiba. Ha így tesz a táp, akkor ezt közölni kellett volna!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
0 volt az két dolog végett lehet:
1. Zárlat. Multiméter csipogó állásban csipog. Csipog? 
2. Táp hiba (tekercs, védő/bizti ellenállás, nyák, dióda szakadás. Szűrő elkó zárlat (multiméter-csipogó...)
Elvileg a táp többi kimenete ok, tehát nem lehet primerköri hiba.
Mérj! Azt írod, hogy ez a szakmád. Hát az elméletet tanultad (tanultad???). Elvileg megtanítottak mérni!
Tehát mivel itt alapfokú szakmai gyakorlatra van szükség a hiba felderítéséhez, hát egy kicsit csipkedd magad és a szakmai tudásodat latba vetve mérj!
Vagy írd át magad a lapodon!

1

Sponsored links