You are here

Villanybojler beszerelése

24 posts / 0 new
Last post
Feree
Feree picture

Tisztelt Fórumtársak!

Keresek olyan számlaképes villanyszerelőt,aki Dunaújvárosban a technikumi városrészben ,villanybojlerhez kiépítené a villamos hálózatot. Sürgős lenne,mert nincs gázszolgáltatás,még egy jó ideig! Köszönettel:
                                                                    
                                                                         Feri

                                          

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ha nincs külön védőföld az óránál, akkor a szolgáltatónak kell azt kiépítenie szabványosra.
Egy bojler bekötése, kb 20 méter véséssel számolva csövezve, FI relézve, kismegszakítózva, kb 50~60 eft + áfa számlával.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ha nagyon sürgős, áthidaló megoldásnak, amíg nem történik meg az elektromos kiépítés, javasolnám /ill. én így tennék, de tudom, hogy ez nem javasolt!/ egy megfelelő keresztmetszetű hosszabbítóval, a bojlernél fix bekötéssel, odavezetném a feszültséget, és még ma használnám a meleg vizet. /Feltételezem, hogy csak az elektromos bekötés hiányzik, a víz be van kötve/

0

Feree
Feree picture

Szia!

Sajnos,amennyire tudom,védőföldelés,és Fi relé is kell már az új szabvány szerint,és egyik sincs! Nem is nekem kell,hanem a húgom lányának a lakásába. Ez az 50-es években épült,elektromos szempontból nagyon primitív. Azért köszönöm a hozzászólásod!
 

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
Mivel a nyitóban említetted a helyszínt, szinte megjelent előttem az általad leírt épület és benne az akkoron megvalósított villanyszerelés.
És a "látomásom" lényegében meg is erősítetted.
Van ilyen korú épületben lévő lakás a mi családunkban is ahol hasonló feladatot kell megoldanom a közeljövőben.
Falvésés helyett javasolnám a kábelcsatornában vezetni a bojlerhez a vezetékét. Egész kulturáltan és esztétikusan oda lehet vezetni a mérőtől a fürdőszobába a vezetéket megúszva ezáltal a nagy felfordulást és egy soron kívüli festést.
Azt is el kell dönteni, hogy nappali vagy éjszakai(külön mért) tarifával akarják használni. 
Egy dologra hívnám még fel a figyelmed. Ha a korábbi gázüzemű készülék leszerelésre kerül, akkor az ismereteim szerint a gázcsatlakozást a gázszolgáltató kívánalmai szerinti módon le kell zárni! Ezen túlmenően a kéménycsatlakozását elfalazással kell/szükséges lezárni!
kozakg
P.s. Próbálkozz az itt található szakikkal: https://aranyoldalak.hu/villanyszerelo/dunaujvaros/

0

Feree
Feree picture

Szia!

Köszönöm a tippet,utána nézek!
 

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
A válaszod/javaslatod, ha magadnak oldod meg így ideiglenesen, erős fejcsóválások közepette elmegy de látva a kérdező hozzáértését nem tartom igazi megoldásnak. Ha az a dugalj melybe csatlakoztatják, nincs megfelelő keresztmetszetű vezetékkel bekötve, akár a vezeték kigyulladását is okozhatja. Egyébként a 30 l-es konyhai vízmelegítőt a javaslatod szerinti módon, dugvillával árulják, de az még kis teljesítménnyel fűt.
Egy 120 l-es mostani Hajdu bojler fűtőbetétje 1,8 kW-os! Az épület korától függően egészen elképesztő állagú és képességű villanyszerelés fordulhat elő. Sok esetben védőföld sincs az aljzatban!!! Saját, friss tapasztalat a szomszéd lakásból.
kozakg

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ne vezesd félre a kérdezőt!

Egyébként a 30 l-es konyhai vízmelegítőt a javaslatod szerinti módon, dugvillával árulják, de az még kis teljesítménnyel fűt.

Van az több mint 2kW is(3,5-4kW)! szabadkifolyású: https://www.ventil.hu/kospel-radeco-eps-twister-3-5-elektromos-atfolyos-vizmelegito.50862.phtml
1,8kW a 30 literes zárt: https://netkazan.hu/termek/3667/hajdu-z30-erp-villanybojler
Így aztán mindegy melyiket köti dugvillával. Az egyetlen ok, ami miatt nem javallott az az, hogy a szabvány kifejezetten tiltja a helyhez kötött villamos hőfejlesztő berendezés dugvillával való csatlakoztatását. Terhelés tekintetében elég egy kis számolás: 1,8kW/230V= 7,83A. A háztartási dugaszolóaljzat 16A névlegesre készült. Így aztán itt nincs probléma.

Kalex

1

Feree
Feree picture

Szia!

Elektronikával régóta foglalkozom,a saját lakásomba megoldom a védőföldelést(nincs mindenhol),de hivatalosan kellene,számlával.Valószínű,az E-ON-nak is kell valamit ügyködnie,esetleg az óra előtt(csak ők tehetik meg),a nullát kötik be védőföldnek,amennyire tudom,illetve olvasgattam már itt a fórumon,ez a nullás-védőföldelés. Köszönöm az észrevételedet!
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

a nullát kötik be védőföldnek,amennyire tudom,illetve olvasgattam már itt a fórumon,ez a nullás-védőföldelés.

Ezt sürgősen felejtsd el. Rosszul olvastad. A nullázó vezetőt valóban össze kell kötni a földeléssel, de csak a négyvezetékes rendszerben. (PEN vezető TN-C). A fogyasztói elosztótáblában más külön kell lennie  PE és N vezető (TN-S rendszer)
Az áramvédőkapcsoló (ÁVK, RCD) mindenképp szükséges. Javaslom feltétlenül vonj be szakképzett szerelőt a műveletbe.

Kalex

0

Feree
Feree picture

Szia!

Köszönöm a tájékoztatást,az ilyen erősáramú dolgokhoz,szabványokhoz nem értek,ezért is kérem hozzáértő szaki munkáját.

 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ezért írtam "halványan", hogy én így csinálnám ideiglenesen... Csak megjegyzem, hogy a 2 KW-os vasalót sem kötjük fix-en, tehát dugaljba csatlakoztatjuk, és a bojler is 2 KW-os.Tehát, amelyik dugalj elbírja a vasalót, annak a bojlert el kell, hogy bírja. /A bojler hosszabb ideig működik, ez is igaz, ami ellene szól./

0

BlackForce
BlackForce picture

Csak hogy csendben én is megjegyezzem,nálam 1994 óta dugaljba van csatlakoztatva a 2kw-os viz melegitő a 80L bojlernél (és még eddig gond nélkül mukodik)."csak meg ne fogja a dicséret"

0

city217
city217 picture

Szia.
Halványan se kell butaságot írni, a kérdésre kérésre kell válaszolni. Tudom mi mindent betudunk panírozni. smiley
J.

0

formasu
formasu picture
*

Szia City217!

Felteszem neked most a kérdést: Ha a családod fürdése a tét, Te nem kötnéd be megfelelő vastagságú, biztonságos, földelt hosszabbítóval a hálózatba a bojlert? Esetleg várnál, amíg kiépül a falban a vezeték? /Én bekötném! Ez egy ideiglenes alternatíva lehetőség lett volna/ Ez volt a "butaság"? Muszáj volt hozzászólnod?

0

kozakg
kozakg picture

Szia formasu!
Ahogy nem is oly régen írtad, nálad 10 A-es a mérő előtti kismegszakító. Gondolom, a vezetékek is hasonlóan "izmosak".
Ebből a 10 A-ből kell(ene) gazdálkodnod, vélhetően a kérdezőnél sem rózsásabb a helyzet.
Szerintem jól tette hogy hozzá szólt!

0

formasu
formasu picture
*

Szia kozakg!

Amiről írsz, az még a "szülői" házamban volt... Most jobb lett, hogy kicserélték az automatákat. Ott is megoldanám biztosan az egyik fázison, /még ha City217 szerint "butaság" / és nem másnapra, hogy legyen pár órán belül meleg víz!.

Más:  Úgy látom, hogy a kérdező valójában kedvtelésből foglalkozik elektronikával, de sok éve. Ebből azért nekem az jön le, hogy egy kábel három vezetékét  csak megismeri, és talán van egy csavarhúzója is. Ha így van, akkor egy villanyórához közeli konnektorba, (ha az erősebb, mint 1,5 mm-es alu vezetékkel van bekötve)  /legrosszabb esetben a villanyóra fölötti biztosítékba/ is talán be tudná kötni, /Persze előbb a főbiztosítékot lekapcsolná/ és elvezetné a falon, ahová később esetleg egy kábelcsatornába is tehetné majd. és a másik végét esetleg a bojlerbe bekötné, / A fázis és a nulla felcserélhető, de a földelést már ne cserélje fel!/ Ezzel el is jutottunk addig, hogy tudnának fürödni, amíg valaki /ha nagyobb biztonságra volna szükség/ felszerelne egy Fi relét, és a kábelt betenné egy csatornába, ha az a kérdezőnek már nehéz lenne. Bocs, ezt a kábelcsatornás dolgot Te javasoltad, én csak ismétlem. Később, ha lesz festés, és nem tetszik a kábelcsatorna, a vezetéket be lehet(ne) vésni a falba is...

0

city217
city217 picture

Szia.
Csak hogy megértsd.
Tegnap a "butaságot" a téma mellőzésére értettem, nem kell mindenkit átvinni az úton ha nem akar átmenni!
Ha segítséget kért volna a bekötés és egyéb, egy mukkot nem hallasz tőlem.
Ha valaki villanyszerelőt keres számlával, akkor azt ne dugd a konnektorba.

Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Egy percig se gondolkoznék, de itt másról lenne szó.
Csináljátok nyugodtan legalább megy az idő, számlát meg majd adok.
smiley
Üdv.

0

skorpio
skorpio picture

szervusztok
...hat,igen,ezek a modern energiatakarekos keszulekek...
1.2 kw a vasalo
3.2kw a porszivo
1.8 a kenyerpirito
3.6 kw a mikro
sorolhatnam...
plusz athuztak az orat,5 tol vilagitunk
na,epits ki vezeteket
...es ha nem minosegi es elrozsdal 3 ev mulva,es furdes kozben aramalatt van?vagy ezert kell a szamla,hogy legyen kinek pretenziot tenni?
VILLANYBOJLERT MINDEN 3 EVBEN CSERELNI KELL!

0

BlackForce
BlackForce picture

"VILLANYBOJLERT MINDEN 3 EVBEN CSERELNI KELL!" na az mifelénk erősen felejtős.Nálam 1994 óta ugyan az a bojler műkszik.
Na de hogy minden 1-2-3 évben megpusztul a melegitő,az már más dolog.A mai idők jó minősaége.
Ekkor a vizkő tisztitás is megtörténik (olyan lesz mintha újjá születne).
Különben nálam 30mA-es Fi őriz és véd.Gyakorlatilag minden rezzenésre (kis szivárgásra) reagál

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ezzel azért vitatkoznék. A jó minőségű villanybojler hosszú-hosszú évekig üzembiztosan működik, a sz**r sem rozsdáll át, hanem tönkremegy évente vagy a fűtőbetét, vagy a termosztát, az áramkorlátozó, esetleg a biztonsági szelep.
Az aktív anód feladata pont a korrózió megakadályozása. Ott is, ahova éppen nem jutott valamiért zománcréteg. Persze ezt időnként cserélni kell...

A vízkő egy más probléma, ahol nem takarítják ki rendszeresen a bojlert, ráadásul még kemény is a víz, ott előbb-utóbb problémák adódnak. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

"VILLANYBOJLERT MINDEN 3 EVBEN CSERELNI KELL!" Ezt most komolyan írtad, vagy vicc volt?

0

kozakg
kozakg picture

Három évente cserélni.... Mozdonyra vagy vodkára? Viccnek azért ez elég durva! smiley

0

Sponsored links