You are here

Kisfeszültségű reléérintkezők regeneráló tisztítása: Megoldva!

19 posts / 0 new
Last post
szuts
szuts picture

Hellótok!

Érdeklődöm, hogy Nektek milyen módszer/vegyszer/spray jött be leginkább a kisfeszültségű relék valamelyest beégett érintkezőinek a regenerálására?

Annyi a tanulmányaimból ismerős, hogy a legfinomabb dörzsvászon is felejtős, mivel tönkreteszi a finom felületkezelését a pogácsáknak. Az hatékony lehet, hogy egyszerű kartonpapíron polírozni az érintkező felületét... Utána gondoltam a Kontakt 61-re.
Van-e Nektek valamilyen bevált hosszútávú jó megoldásotok?

Köszönet előre is. :)

 

Comments
szuts
szuts picture

Köszönöm mindenki hozzászólását, megint okosabb lettem...
Igyekszem csak tisztítani, nagyon finoman polírozni. Igaz, nekem van még a "békebeli" Kontakt 61-em... :)

0

balage
balage picture

Helló! Üvegszálas tisztító toll, amennyiben hozzá lehet vele férni.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A felületsérült érintkezőt kár javítani. Ideiglenesen jó lehet, de mihamarabb cserélni kell, mert a korábbi terhelés töredékét tudja csak a javítás után.

Kalex

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A relék érintkezőin képződő oxid nem okoz semmilyen problémát. Az érintkezők záródásakor a pogácsák minimálisan elcsúsznak egymáson, és ez ledörzsöli az oxidot. Ezenkívül azt hiszem, hogy ez az oxid vezetőképes (ezüst esetében biztosan).
Más kérdés a beégés, ami egy kis kráter az egyik pogácsán, kiemelkedés a másikon, vagyis anyag vándorol egyik helyről a másikra. Általában akkor képződik, ha induktív a terhelés (AC esetben), vagy ha a relé DC-t kapcsol. Mindkét esetben ív (szikra) keletkezik. DC-nél az érintkezőkkel párhuzamosan kötött záróirányú dióda segít. AC-ra nincs ötletem.
Ha annyira beégett a relé, hogy megnő az átmeneti ellenállás, akkor cserélni kell. Kenés nem javasolt. Esetleg a fent említett dörzsölgetés papírcsíkkal, de csak ha az eredeti relé típus már nem beszerezhető.

Üdv, lcsaszar

U.I.: még egy ötlet: SSR-re cserélni enlightened

0

Gem
Gem picture

Szia szuts!

Ami nekem bevált, a hullámpapír dobozból vágott papírcsík, és a sima ujságpapír (nem reklámujságpapír)
A kartonpapír elég durva is tud lenni, a hullámpapírdoboz anyaga finomabb. Ha szét tudod szedni a relét, a mozgó érintkezőket ezzel a módszerrel kipolírozhatod. Az álló érintkezőknél leszel bajban, mert nem tudsz hozzáférni ezzel a papírral. Ezeket vékony falapocskára fogott újságpapírcsíkkal tudod kitisztítani. Kicsi reléknél csak az újságpapír csíkocska fér be csak az érintkezőpogácsák közé. Vegyszert nem használok.
Ha nagyon be vannak égve az érintkezők, akkor ez a módszer már nem jó. Ott csak a csere segít.
Nagyon sok fajta relé van. Hogy az érintkezőpogácsákhoz hogy férsz hozzá, mindig az adott relétől függ.
(Ha nincs gyakorlatod a relék szétszedésében és összerakásában, akkor a relében levő húzórugóra érdemes egy világos cérnát rákötni, mert ha elrepül nem fogod megtalálni, és kárba vész a relétisztításra fordított időd, valamint nem tudod megjavítani azt a berendezést, amiben a relé volt.)

További szép napot!
Üdv.:Gem

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz szuts!
A beégett érintkezőket, már nem kell kímélni egy 1000-s polírpapír jótékony hatásától.
Utána kontakt-sray.
Üdv:
exGelkás

1

Joe
Joe picture

Szia!

Én még hozzátenném, hogy szépen lassan lehet beszerezni egy újat. Kb bírja is legalább addig, míg beég újra.
 

0

szuts
szuts picture

Köszönöm. :)

Esetleg valamilyen speciális kencefice van ezekhez?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Az érintkező felületet nem célszerű  kenőanyaggal kezelni, mert a szennyeződéseket is össze tudja szedni.
A mehanika forgáspontjait lehet, de nem túlzottan érdemes kenni.
Üdv:
exGelkás

0

szuts
szuts picture

Ok. Megértettem. Ez alapján fogok eljárni. :)
 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A kontakt61 az tisztító, és kenő egyben, tehát olajos maradékot hagy, ami valóban összegyűjti a leváló apró érintkezőszemcséket, amitől még jobban beégnek az érintkezők, tehát relékhez, ahol nagy a kapcsolt áram, és energiasűrűség, oda káros... Ha kontaktspré, akkor csak oxideltávolító-tisztító.  Amit még megfigyeltem, főként rádió kapcsolóknál (üzemmód, sávváltó) mostanság, de biztos máshol is ugyanilyen, hogy a kontakt61 nagyon gagyi lett, régen hosszútávon megszüntette a kontakthibákat recsegést, sercegést, most befújás után 2-3 nap elteltével, mintha besem fújtam volna, ugyanúgy recseg. Az AG Termopasty kontaktspréi (pl PR) viszont tudják azt, amit régen a kontakt termékek.

0

formasu
formasu picture
*

Üdv! A Kontakt 61-et, és a kontaktspray -ket nem használok már évtizedek óta. Az Elektrolube-t használom zsír formájában, vagy ha "eldugott" helyre kell, akkor injekciós fecskendővel juttatom oda. 

Az esetlegesen beégett érintkezőket polírpapírral megtisztítom, és kap utána kis réteget ebből a "csodaszerből". Én még beégett /nem elégettre gondolok!/  érintkezők miatt nem dobtam ki relét, vagy kapcsolót! Még a kültéri csengő /nem érintkező/ nyomógombjaiba is ezt használom, sikerrel...

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Én is közel 20 éve használom a kontakt termékeket, ezért van összehasonlítási alapom. Az elmúlt pár évben nagyon lement a régi megszokott minőségük a béka segge alá sajnos. Egyre több öreg-recsegős készüléket hoznak javításra, régen befujtam egy kapcsolót kontakt61-el, tartósan jó lett, most, amig friss a kezelés, jó, de 2-3 nap állás után ismét durván recseg a kapcsoló... Ugyanezt ha az AG-s kontakt PR sprével teszem, olyan lesz, mint régen a Kontakt61-el. Az elmúlt évben minimum 15-20 készülékkel ugyanígy jártam, mindenféle verzióban teszteltem, a Kontakt61 80%-ban nem volt tartós, a másikkal szinte mindig jó lett, ha csak azzal fújom be, úgy is, ha a kontakt után úgy is... Ezért le is szoktam a 61-ről.

0

e00hg
e00hg picture

Szia,

Az Elektrolube-ra tudnál egy beszerzési forrást ajánlani, felkeltette az érdeklődésem :)

Köszi,

Üdv, Gábor

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Akár itt is olvashatsz róla: https://elektrotanya.com/content/electrolube

Néhány társunknak már postáztam belőle.

0

e00hg
e00hg picture

Szia,

Köszi, közben én is kutakodtam és ezt találtam: https://www.distrelec.hu/hu/kontaktzsir-spray-szoro-200-ml-electrolube-s...

Üdv, Gábor

0

formasu
formasu picture
*

szia!

Ez, amit belinkeltél,  nem tudom, hogy milyen. Én is hallottam arról, hogy a mostaniaknak romlott a minősége. Nekem még talán 30 éve gyártott "ElectroLube Specialised contact grease 2G"  van gyári dobozban, és ezt használom. Ezt már évek óta nem lehet kapni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kár, hogy szórni kell

Bálint

0

Sponsored links