You are here

Volkswagen Caddy utánfutó világítás nem működik megfelelően - Megoldva

13 posts / 0 new
Last post
Lespedt
Lespedt picture

Sziasztok,

VW 2K Caddy Life (2005) utánfutó világításával van gondom. Évek óta megvan az autó már megvételkor volt rajta vonóhorog. Nemrég vontattunk vele 2-3 utánfutót is szépen működött minden világítás autón és utánfutókon is. Múltkor egyik irányjelzés közben elkezdett gyorsabban villogni a visszajelző és kigyulladt a "villanykörte" piktogram. Félreálltunk de feltűnt, hogy mindkét oldali irányjelzésnél gyorsabb a villogás. Ellenőriztük a világításokat és az alábbiakat tapasztaltuk:
- Helyzetjelző mind az autón és az utánfutón működik
- Féklámpa csak az autón működik
- Irányjelző se az autón hátul se az utánfutón nem villog egy oldalon sem
Biztosítékokat ellenőriztük, kábel és csatlakozó nem sérült. Elindítom az autót ekkor már nem világít a piktogram. Újra kiszállok és megnézem a világításokat. Ugyan azt tapasztalom mint először. Amikor bekapcsolom az irányjelzőt kigyullad újra a visszajelző a műszerfalon.

Másnap ellenőriztem az összes izzót egyik sem volt kiégve. Utánfutó nélkül minden világítás működik az autón és az utánfutó világítása is rendben van más kocsival.

Elvittük több szervizbe is az autót mindenhol azt mondták lehet, hogy tönkrement az utánfutó világítás vezérlése de sehol nem tudnak másikat beszerezni, hogy kipróbálják. Mivel az irányjelző az autón utánfutó nélkül működik nem is merték biztosra mondani, hogy ezzel lesz a gond. Van egy "JAEGER Trailer modult" az autóba beépítve. Gyárinak tűnik mert egy kábelköteg jön a kocsi elejéből majd egy csatlakozóval kapcsolódik az említett modulhoz. Innen van kiosztva a két hátsó lámpa és az utánfutó csatlakozója. Próbáltam szétszedni de csak roncsolással jönne szét a burkolat. Elmentem több autós boltba de sehol nem tudnak rendelni ilyen relés modult. 

Amikor kiveszem ezt a modult az autón hátul egyáltalán nem működik a világítás ezért nem is mertem szétbontani ezt az elektronikát nehogy kárt tegyek benne. Sajnos se az autóról se a modulról nem találok kapcsolási rajzot vagy leírást ami alapján tovább tudnék keresni vagy ötletelni.

Ha találkozott már valaki hasonló hibával, van ötlete mit lehetne még megnézni vagy mi van ebben a trailer modulban kérem próbáljon segíteni. Válaszokat előre is köszönöm.  

2019.02.03:
 Mivel nem kaptunk ilyen modult ezért beszereltünk egy utólagos vonóhorog elektronikát. A meglévő elektronika mellé került beépítésre mivel annak eltávolítása esetén nem lett volna hátsó világítás az autón.. A régi utánfutó csatlakozót és kábeleit visszabontottuk és az új modult a hátsó lámpa vezetékeinek "megcsapolásával" telepítettük. Csatolva található egy link az újabb típusról aminek ára 23 900 Ft. Nekünk egy régebbi típust sikerült bontásból kifognunk 4000 Ft-ért. Tökéletesen működik azóta (több utánfutóval próbáltuk).

http://www.vonohorog.hu/elektromosszettek/termek/gtc24-elektroszett-can-...
 

Comments
Galibali
Galibali picture

Szia!
Szerintem is testelési hiba lesz az utánfutó kábelezésében. hg6dab és  Inhouse véleményéhez csatlakoznék én is első körben.
12 Voltos táppal, akku -val ellenőrizd a helyes izzóműködéseket az utánfutó csatlakozójáról!
Utána csatlakozó testpont és az utánfutó fémvázán mérnék ellenállás értéket. Ha rövidzár mérhető  a testelés jó.
Ez az első kör.
Még egy gondolat, lehet hogy az autón levő csatlakozó kontakt hibás! Ezt sem ártana ellenőrizni!
Üdv.

1

hg6dab
hg6dab picture

Még ne vegyél másik modult. Az utánfutón lesz a hiba, ezért lekapcsolja a modul az érintett kimeneteket.

1

Inhouse
Inhouse picture
*

Azért mielőtt bármit veszel, a testpontot ellenőrizd le. A helyzetjelző csak 2*5W (esetleg pár kis 1W-os még), a féklámpa már 2*21W, és az index is ilyen...nagyobb fogyasztás, és borul a működés egy rossz kontakttól...2005 óta eltelt pár év. Egy barátom autójába évekkel ezelőtt szerelték be a horgot, azóta háromszor vizsgázott az autó és használta is. Mégis most, amikor vett egy új futót, akkor ott a próbánál kiderült, hogy nem jó. Amíg magában ment valamelyik funkció, jónak nézett ki. De, ha egyszerre akart fékezni és indexelni, világítás mellett, akkor káosz. Végigmenve a vezetéken kiderült, hogy a villamossági szerelő egy olyan festett elemről vette a testet, ami nincs galvanikus kapcsolatban a kasznival. Sohasem volt test, csak a többi izzón keresztül, amíg azok nem kaptak 12V-ot. Átraktuk egy jobb helyre, azóta jó.

2

Lespedt
Lespedt picture

Szia,

 Az utánfutók világításai másik autóvakkal tökéletesen működnek. Lepróbáltuk a futókat akksiról ahogy te is írtad és minden jó volt. Csak a Caddy-vel nem működik együtt. Ezért kezdtük el keresni a hibát az autóban.

 Gyárilag 13 pólusú csatlakozó volt az autón. Ehhez vásároltam egy átalakítót és így kezdtük el használni az utánfutókat gond nélkül. A csatlakozó tisztítva és a kábelek sem sérültek. Ha próbalámpával tesztelem ugyanez a helyzet mint utánfutóval:
- A helyzetjelző szépen működik.
- A féklámpa egyáltalán nem világít
- Az index már érdekesebb. Először jobbra indexelek próbaizzó nélkül. Feszültségváltozás a villogás ütemében mérhető az utánfutó csatlakozón de amikor a próbaizzót csatlakoztatom, abban a pillanatban kialszik az autón a jobb oldali irányjelző, a próbalámpa se villog és megjelenik a hiba a műszerfalon. Ezután próbaizzóval vagy anélkül irányjelzek jobbra, akkor csak ez első index működik gyorsabb ütemben villogva. Ezután balra index próbalámpa nélkül. Autón minden megfelelően működik. Amikor próbalámpát csatlakoztatom az autón kialszik a hátsó index és az elsők gyorsabb villogásba kezdenek. Ezután próbalámpával vagy anélkül próbálom nem villognak az indexek sem az autón hátul sem az utánfutón. Ha leveszem a gyújtást majd újra visszaadom a hiba eltűnik és az autón minden hiba nélkül működik.

Úgy tűnik mintha az index működtetése (kimenet terhelése) lekapcsolná/letiltaná ezt a modult. Gyanús, hogy a féklámpa se működik. Arra gondoltam, hogy esetleg az izzók figyeléséért felelős áramkör is itt van ezen a panelen (a relék mellett) és esetleg ott van valami zárlat. Sajnos csak roncsolással tudom szétbontani ezt a panelt és ha valami sérül nem lesz világítás az autón hátul sem. Ezt sem teljesen értem miért ezen keresztül működik a hátsó világítás. Eléggé megnehezíti a feladatot. 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Fusi, de kerülő, költséghatékony átmeneti megoldás:
Vegyél bele filléres LED pilácsokat.. arra nem fog tiltani.

Haver ugyan így járt egy Zafira esetében. Ott is a csomiban van egy utánfutó modul, vagyonért. Tönkrement. A problémát megoldottuk 6db 12V relével. Vizsgán sem szóltak... 

Hátsó lámpák le lettek relézve, azt  a gyári elllenőrző ketyere nem veszi észre, és működik. Mondjuk visszajelzés nincs, de azt a kutya nem nézi a vizsgán, csak első alkalommal.

1

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nekem evekkel ezelött egy Avensissal gyült meg hasonloan a bajom, csak nekem gözöm sem volt, hogy az ujabb kocsikban lenne effele vezerlö doboz, de sikerült meglelni, funkciojat megerteni, s 2 db 12V-os relet bele drotozva, leszigetelve evekig ment-vagy 180ezer km-en at-s talan most is-masnal. A barkacsolmany meg elbujik a vezerlö helyen, a kis fedel mögött a csomagtartoban, s azt senki sem szokta a vizsgan kivenni...
Kari

0

Lespedt
Lespedt picture

Szia,

 Mivel egyáltalán nincs hozzá alkatrész beépítünk egy utólagos utánfutó világítás vezérlést. Pár ezer forintért megkapjuk mert már használt. Elvileg így lesz visszajelzés és rendes világítás is. Köszi a tippet!

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

A sógoréknál még eladó is van.
https://www.ebay.at/itm/Jaeger-TCU-228-Trailer-Modul-Anhaengermodul-52400507-/141286991107
Szerintem ha egy kis maszek VW boltba bemész, pár nap alatt beszerzik...
Így néz ki belülről. ( pontosabban a bekötése...)
http://autohak.com.pl/upload/modul_en1317368274.pdf 

Laci

1

Kari
Kari picture
*****

Idöközben eladta...

beendet, da der Artikel nicht mehr verfügbar ist.
 

Kari

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hívd fel a MIK-San BT-t
,  VW üzlet

T: 3-506-183

Bálint

1

Lespedt
Lespedt picture

Nem találnak hozzá alkatrészt. Gyárinak tűnik de mégsem az. Valószínű utólag került rá a vonóhorog és cserélték a két hátsó lámpához a kábelköteget is. Utánfutós cégnél azt mondták létezik ilyen és a bosal-nál vagy a jaeger-nél kellene érdeklődni. Megnéztek pár hasonló modult 30-40eFt-os árban volt.

0

Lespedt
Lespedt picture

Szia,

 Felhívtam őket a modul típusszáma alapján nem találtak alkatrészt. Most alvásszámot kértek és várok a visszajelzésükre. Köszi a tippet.

0

Sponsored links