You are here

DELL U2410F monitor, kikapcsol a háttérvilágítás -MEGOLDVA

9 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Egy ismerősöm megkért, hogy nézzek rá a monitorára, hibásnak vette. A jelenség az, hogy a monitor bekapcsol, ad képet, majd kb. 10-15 másodperc után a háttérvilágítás fényereje kicsit meginog (fényesebb és sötétebb is lesz), aztán kikapcsol a világítás, de a menü működéséből (mármint, hogy a gombok kivilágítása változik) arra következtetek, hogy a monitor amúgy működik tovább.
A neten azt írják, hogy ennél a típusnál gyakran elkorrodál egy vagy több CCFL "csőfoglalat" de ennél ilyen problémát én nem látok. Látható hiba nincs. Annyit vettem észre, hogy az inverter műanyag fóliaburkolata kicsit hullámosabb (a melegtől?) a FET-ek környékén, de komoly melegedés nyom azért itt sem látszódik.
Mit érdemes nézni?

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Nem a csatlakozónál korrodál el, hanem a cső végénél a vezetékek bekötése válik le. A zsugorcső ott tartja, de kicsit szikrázik a bizonytalan kontakt miatt, ettől inog a fénye. Aztán letilt az inverter mert érzékeli a feszültség túlfutást az eltűnő terhelés miatt.
Szét kell szedni a kijelzőt, és polírpapirral megtisztítva forrasztható a cső kivezetése. A szigetelésre figyelj, elég nagy a feszültség a lábaknál.

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszi a hozzászólást. Nincs nagy tapasztalatom ilyesmiben, egyébként már teljesen szétszedtem a kijelzőt, a CCFL csövek U alakúak és a csatlakozós végük egy gumis foglalatban van, nem igazán látom a kivezetését, hogy tudom a csöveket kiszabadítani a foglalatból anélkül, hogy eltörném őket?

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Próbáld meg valahogy elindítani az invertert és a csöveket így szétszedve. Ha látod melyik cső fénye inog, az is nyomra vezethet. Ha többször újraindítod letiltás után, akkor a bizonytalan érintkezésnél érezhetően melegednie kell. Kikapcsolás után gyorsan végig kell tapintani a csatlakozásokat, és ha az egyik melegebb akkor ott a hiba.
De lehet cső öregedés is, erre utal ha enyhén rózsaszín a fénye.

Sok sikert!

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Kipróbáltam szétszedve. Sistergett, zúgott, két cső végénél láttam narancs színű fényt működés közben. Ezeknél a csatlakozásoknál kezdtem tehát. Itt egyébként a cső kivezetések vezető gumiból készül foglalatokban ülnek és ez a gumi csatlakozik az inverterhez.
Az egyik fent említett cső lába kifejezetten szenes volt, az itt használt gumit átcseréltem egy másik nem korrodálttal, egyébként az összes lábat megtisztítottam.
A sistergés és a narancs színű csővég megszűnt a két csőnél, de csak egy hajszállal lett jobb a végeredmény (valamivel tovább marad bekapcsolva, de így is letilt egy idő után). Lehet, hogy az égett gumitartó végleg megbízhatatlanná vált...
Arra gondoltam, hogy teszek még egy utolsó próbát és a gumibakokat átalakítom, hogy a mechanikai tartó szerepüket betöltsék, de emellett beforrasztom a csöveket fixen is (vagy, ha a guminak számottevő ellenállása van, akkor egy annak megfelelő ellenálláson keresztül).
 

0

BlackForce
BlackForce picture

Ott lesz a gond.Forraszd be nyugodtan a csöveket fixen.Én még nem láttam csövet ahol ellenálláson keresztül lenne rá kötve a gyujtó fesz.A vezetéket közvetlenül a csőre kössed.

1

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!
 
Megmértem a gumi átvezetőket, kb. 20 Ohmnak mértem őket, ebben a környezetben ez nem számít semmit, tehát magamtól is a szimpla bekötés mellett voksoltam. Elég jól szét tudtam vágni a gumikat, hogy a mechanikai tartó szerepüket betöltsék, de mégis tudjak a csőhöz drótot forrasztani. Eléggé pepecs munka volt, de összeraktam és úgy tűnik működik a dolog, elég késő volt mire elkészültem, sokat nem is járattam, de eddig max néhány másodpercig maradt bekapcsolva, tegnap 5 perc után sem kapcsolt ki...
 

1

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Szép munka, ez már jó lesz.
Ha a cső vége lilás fényben pompázik akkor pár perc járatás után kikapcsolva ellenőrizd hogy nem sokkal melegebb-e a kivezetése mint a többié. Ha sokkal jobban izzik, akkor ideje csere csövet keresni mert már nem sokáig fog menni.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszi!
Lilás csővéget -szerencsére- nem láttam, csak narancssárgát, de azt is csak akkor amikor még szikrázott..

0

Sponsored links