You are here

NEFF inverteres mikrohullámú sütő inverter kimeneti kondit felgyújtja

8 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Egyik ismerősöm hozta ezt az inverteres mikrohullámú sütőt. Sajnos a NEFF néven kívül semmilyen típus azonosító nem szerepel rajta. Az inverter kimenetén két 3.6nF 3KV kondi van, egy-egy diódán át a két félperiódus tölti őket. Így sorba kötve elvileg 6KV -ot bírnak.
Az egyik kondi alja megégett, gondoltam cserélem és kész. Tettem bele egy 3.3nF 4KV -osat, ekkor megégett a másik eredeti kondi. Egy pillanat alatt....
Átméregettem, minden kondenzátor kapacitása rendben, ellenállások rendben, félvezetők - amit mérni tudok rendben.
Az feltűnt hogy a kimeneti feszültséget nem méri, nincsen feszültségosztó a szabályzó hurok számára. Csak a kimeneti áram alapján szabályoz (szerintem) egy kis soros trafón át méri.
Kerestem még két nagyobb kondenzátort amikből sorba kötve lett 3.5nF 6KV. Indítom, egy másodperc alatt kinyírta a 3.3nF 4KV -os előzőleg beépítettet.

Találtam egy idegen nyelvű fórumon egy hasonló esetet, ő nem talált rá megoldást - pedig az eredeti kondenzátort is megrendelte párban. Azt is felgyújtotta.
Most nem találom a fórum bejegyzést.
Talán a magnetron nem működik, és terhelés hiányában szalad túl a feszültség?
Csatolok képeket, ha valaki találkozott már ilyen esettel kérem ossza meg velem a megoldást.

Köszönöm!
Joco

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Rajzold vissza a kimeneti kört, mert így nem igazán érthető!

Biztosan simán sorba van kötve a két kondi?

Tanulmányozd át a csatolmányt! (A működést is leírja)

Az nem lehet, hogy a magnetron dolgozik vissza egy "kis" 2,4GHz-es jelet?

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Az általad csatolt kapcsolással teljesen megegyezik a kimeneti kör. Csak az R701 1M ellenállás nincs benne, és a test egy kis 1 menetes trafón keresztül csatlakozik a kondi és dióda közös pontjához. Biztosan az áram mérésére szolgál, mert a kis trafó szekundere egy potenciométeren át van a vezérlő ic-re visszavezetve.

Az könnyen lehet hogy a magnetron dolgozik vissza rá, és ez okozza a meghibásodást. El merjem indítani lehúzott magnetronnal? Eddig nem mertem nehogy még jobban túlfusson a terhelés hiánya miatt.

Köszi!
Joco

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A két dióda és a két kondi feszültség-kétszerező kapcsolást alkot, ami a trafóról lejövő 2kV-ból 4kV-ot csinál a magnetron számára.

0

KézdyA
KézdyA picture

Az R701 az 100 MOhm "akar" lenni. Ellenőrizd a magnetron anód (fémváza) és a HV táp pozitív pólusa (testpontnak jelölve) közötti kontaktus meglétét!
Az R768-at (a CT701 primerjéről Te szedted ki? A trafó primerje nem szakadt?
Csatolok egy gyári anyagot.

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A 100 Mohm az már hihetőbb ekkora feszültségen. A magnetron fém váza és a táp pozitív pólusa egy vastag fém lemezzel van összekötve, és - a gyártó szerint is fontos lehet a kontaktus - a lemezzel párhuzamosan egy 1,5mm -es forrasztott vezetékkel is össze van kötve. Ez biztosan rendben van.

Az R768 gyárilag nincsen beépítve. A CT701 trafót ellenőriztem, az jó. Elég vaskos stabil kivitel. A HV oldalon 1 menet, ez zárlatos sem lehet.

Köszi!
Joco

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, váltót kapnak a kondenzátorok?

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A diódák mérve jók, bár nem cseréltem őket. Az gyanús hogy mindkét pozícióban lévő gyulladt már ki, pedig külön diódáról töltődnek.

Köszi!
Joco

0